tisdag 15 oktober 2024

Enkel krispig chiliolja

Krispig chiliolja har blivit lite av en trend på senare år. Det finns flera sorter att köpa i asiatiska butiker, med varierande lång ingredienslista, men det lätt att göra en enkel variant själv. Då har man dessutom möjlighet att välja vilken sorts olja man vill använda och kan styra styrkan lite också. Jag och Pysen utgick från det här receptet, dock hade vi ingen aning om vilken typ av chiliflingor vi hade fått tag på, så vi var lite fega... Och i efterhand tyckte vi båda att vi kunde ha öst på med mer. Men det blev över förväntan gott, och jag tror att vi kommer att göra chiliolja fler gånger. Passar till det mesta, men i synnerhet nudlar, dumplings och pasta.

ENKEL CHILIOLJA, ca 1 dl (håller 2 veckor i kyl enligt ursprungsreceptet)
3 msk chiliflingor
2 rejäla hackade vitlöksklyftor
½ msk finhackad färsk ingefära
en gnutta mineralsalt
80 g rapsolja (varmpressad)

Lägg chiliflingorna och saltet i en värmetålig skål. Placera vitlök och ingefära över. Värm oljan försiktigt på medelvärme i 3-4 minuter, så att den blir mer lättflytande och varm (ca 170 grader C). Häll den över kryddblandningen. Det kommer att fräsa ordentligt eftersom oljan "tillagar" vitlöken och ingefäran. Rör om försiktigt och låt svalna i 20-30 min, rör om då och då, innan du häller upp oljan i en glasburk. Förvara i kylskåp.

Allergivänligt så länge man tål chili och väljer en olja som man tål. Blir dock bäst med oljor som inte smakar så mycket i sig själva, så undvik om möjligt kokosolja eller olivolja till just detta recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar