HUAT KUEH / FA GAO, 12 st
10-15 g färskjäst
320 ml / 320 g växtbaserad dryck (jag använde kokosdryck; blir nog ännu godare med kokosmjölk men den är både tjock och fet, så blanda i så fall med minst hälften vatten)
300 g asiatiskt rismjöl (det är mer finmalet än de som finns i vanliga livsmedelsbutiker)
60 g klibbrismjöl
60 g råsocker
Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt övriga ingredienser och rör om till en tjock smet. Jäs övertäckt i ca 2 timmar, mer fungerar också. Smeten ska bubbla upp ordentligt, till ungefär dubbel storlek. Rör om rejält i någon minut eller två, så att bubblorna lägger sig. Fördela sedan smeten i 12 silikonmuffinsformar (eller motsvarande) och placera dem i ångkokaren (jag använder en i bambu, 2 våningar, så 6 muffins på varje våning). Ånga på medelhög till hög värme i 20 minuter. Vänta 5 minuter innan du lyfter på locket. Klart att servera!
Man kan färga smeten med valfri färg (vanligast förekommande är röd), smaksätta med frukt- eller bärpulver, vaniljsocker, pandanusbladsjuice, matcha... Många recept innehåller betydligt mer socker än detta, som inte är så sött. Pysen tyckte att det var jättegott att doppa huat kueh i soja eller chiliolja men det är INTE ett traditionellt sätt att inta dem...
Huet Kueh är förhållandevis allergivänliga och skulle kunna fungera i en baskost om man tål jäst. De passar dock inte om man är allergisk mot ris. Annars är de glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria och såklart veganska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar