fredag 20 september 2024

Huat Kueh / Fa Gao (ångade rismjölsmuffins)

Huat Kueh / Fa Gao är en slags ångade rismjölsmuffins, som ofta färgas röda och används som offergåva i kinesiska tempel. Om man googlar recept finns det flera varianter, med olika färger, smaksättningar och ingredienser. Gemensamt för dem alla är att de ångas i muffinsformar och ska "spricka upp" på ytan. I vissa recept används bakpulver eller bikarbonat, men jag tycker att båda ger en tråkig bismak, framför allt bikarbonat. Så när jag hittade ett enkelt recept där jäst används, var jag såklart tvungen att testa. Ursprungsreceptet kommer från Yang Lius bok Vegan Chinese Food, och jag har bara ändrat liiite på ingredienserna för att de ska fungera med sådant som finns att få tag på i Sverige och som passar om man är allergisk mot vetemjöl. Huat Kueh äts helst lite varma/nyångade, och jag vet inte hur de blir om de sparas ett dygn eller två. Jag tror att det skulle fungera att spara dem i kylen, upp till 3 dygn, om de ångas minst 5 minuter innan de äts. Annars blir de förmodligen torra och smuliga. Till detta recept bör silikonmuffinsformar eller andra stabila formar användas. Jag tror inte att det fungerar alls med pappersformar.

HUAT KUEH / FA GAO, 12 st
10-15 g färskjäst
320 ml / 320 g växtbaserad dryck (jag använde kokosdryck; blir nog ännu godare med kokosmjölk men den är både tjock och fet, så blanda i så fall med minst hälften vatten)
300 g asiatiskt rismjöl (det är mer finmalet än de som finns i vanliga livsmedelsbutiker)
60 g klibbrismjöl
60 g råsocker

Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt övriga ingredienser och rör om till en tjock smet. Jäs övertäckt i ca 2 timmar, mer fungerar också. Smeten ska bubbla upp ordentligt, till ungefär dubbel storlek. Rör om rejält i någon minut eller två, så att bubblorna lägger sig. Fördela sedan smeten i 12 silikonmuffinsformar (eller motsvarande) och placera dem i ångkokaren (jag använder en i bambu, 2 våningar, så 6 muffins på varje våning). Ånga på medelhög till hög värme i 20 minuter. Vänta 5 minuter innan du lyfter på locket. Klart att servera!

Man kan färga smeten med valfri färg (vanligast förekommande är röd), smaksätta med frukt- eller bärpulver, vaniljsocker, pandanusbladsjuice, matcha... Många recept innehåller betydligt mer socker än detta, som inte är så sött. Pysen tyckte att det var jättegott att doppa huat kueh i soja eller chiliolja men det är INTE ett traditionellt sätt att inta dem...

Huet Kueh är förhållandevis allergivänliga och skulle kunna fungera i en baskost om man tål jäst. De passar dock inte om man är allergisk mot ris. Annars är de glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria och såklart veganska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar