torsdag 3 mars 2022

Naturligt glutenfria mellanmålsbullar (utan fiberhusk)

"Mmmmmm! Det här var jättegott! Det måste du baka igen!!" sa min annars brödskeptiska 4-åring när han fick smaka på dessa bullar första gången. Jag hade inte tänkt blogga om dem, men när han nu ber så snällt... Receptet är en korsning av ett recept från H.U.G. bageris julbakbok och ett recept av Mekto Ganic på Örtfrallor, med en hel del modifieringar. Som uppenbarligen gick hem, i alla fall hos oss. Det är inte riktigt bröd, inte heller fika, utan någonting däremellan, och säkerligen gott med ost eller marmelad på. 

NATURLIGT GLUTENFRIA MELLANMÅLSBULLAR (utan fiberhusk), 10 st
250 g naturligt glutenfria mjöler (jag använde 40 g solrosfröprotein, 130 g fullkornsrismjöl, 80 g fullkornsmajsmjöl)
8 g (ca 3 tsk) xanthangummi
2 msk kokossocker
1 tsk krossade kardemummakärnor
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kanel
60 g torkade tranbär
30 g solrosfrön
30 g jäst
350 g (3½ dl) vatten
1 tsk äppelcidervinäger
lite råsocker och malen kanel att strö över

Blanda samman alla torra ingredienser med smulad jäst. Tillsätt vatten och vinägar och rör om till en kladdig deg. Låt den jäsa i någon timme. Klicka sedan ut 10 bullar på en plåt med bakplåtspapper. Rekommenderar att ta hjälp av två skedar, det är fortfarande en väldigt kladdig deg. Strö lite råsocker och kanel över varje bullklick och låt jäsa i 30 min. Grädda sedan i 200 grader, 18-20 min. Låt svalna lite och ät helst samma dag. 

Bullarna är glutenfria, nötfria, psylliumfröfria, havrefria, mjölkfria, äggfria, baljväxtfria, vegan. Går förmodligen utmärkt att baka på annat glutenfritt mjöl än de sorter jag har valt. Tranbär kan bytas ut mot annan torkad frukt (fikon, russin, aprikoser, mullbär, mango o.s.v.), solrosfrön kan ersättas av andra frön, kokos eller nötter, eller uteslutas helt. Kryddorna kan uteslutas eller ersättas av andra, och man kan givetvis ta annan sötning än kokos- och råsocker om man tycker bättre om det/tål det bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar