VEGANSKA TOFURIBS, 4 portioner
2 x 270 g hård tofu (d.v.s. 2 paket Kung Markatta naturell tofu), dela blocket i långa stavar, ca 1x1x5 cm
½ dl äppelcidervinäger
3 msk socker
2 msk sirap
1 msk soja
1 stor hackad vitlöksklyfta
1 msk hackad inlagd ingefära
1 msk grovkornig senap
½ msk sriachasås
rapsolja till stekning
½ msk majsstärkelse
vatten till lagom konsistens
Koka vinäger, socker, sirap, socker, soja, vitlök, ingefära, senap och srirachasås och låt puttra i några minuter så att sockret löses upp och marinaden tjocknar lite. Låt svalna något. Häll marinaden över tofun och låt den stå i minst 1 timme, gärna längre. Plocka upp tofun (spara marinaden). För att undvika att det skvätter olja över hela köket brukar jag använda en nonstick stekpanna, lägga i oljan och tofun samtidigt, lägga på ett lock, sätta stekpannan på induktionshällen på ca 6-7 på en 9-gradig skala och låta tofun bräsera i oljan under lock, ca 5 min på första sidan, sedan vända tofun med några minuters mellanrum så att den blir stekt runt om och får fin färg. Plocka upp tofun, lägg på ett serveringsfat. Ta bort stekpannan från plattan och häll i marinaden. Ställ tillbaks stekpannan på plattan och låt marinaden puttra ihop. Red av med majsstärkelse utrörd i ½-1 dl vatten; tillsätt mer vatten om det blir för tjockt. Häll över tofun och servera med ris.
Innehåller soja, men nötfri och glutenfri (om man väljer glutenfri soja och senap).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar