Den här pastasåsen kan i alla fall tre av familjens fyra medlemmar äta, och byter man havregrädde mot risgrädde passar det även den fjärde (som dock inte VILL äta såsen eftersom hon, d.v.s. jag, inte gillar avocado). Av de vanliga allergenerna innehåller den selleri och senap - som man lätt kan utesluta om man inte tål det. Avocado kan man vara allergisk emot om man är pollen- eller latexallergiker, har jag för mig, men det är inte så vanligt. Hur som helst, bebiskryddad för att passa lillpys, och finhackad för att slippa mixa den 4-tandades portion (också lillpys). Slank ner i två av tre magar. Den tredje var inte vidare hungrig och jag förväntade mig inte heller att han skulle äta någon sås (det gör han nämligen i stort sett aldrig, 4-åringen alltså).
ALLERGIVÄNLIG AVOCADO-MAJSSÅS TILL PASTA
1 msk kokosolja (alltså inte kokosfett)
10 cm finhackad purjolök
1 finhackad stjälk blekselleri (uteslut vid selleri-allrgi)
1 burk (340 g) majs utan tillsatt socker
3 avocadofrukter i bitar
2 dl havregrädde (byt mot ris- eller mandelgrädde för helt gluten- och sojafri variant)
2 msk senap
oregano efter behag
några varv på svartpepparkvarnen
och en gnutta salt om så önskas
Fräs purjolök och selleri mjuk i kokosoljan på medelhög värme. Blanda ner majsen och stek vidare i några minuter. Tillsätt avocadon, och efter lite mer stekande även veggogrädden, senap samt oregano. Låt puttra ihop sig i några minuter och smaka av med peppar. Lite salt till de vuxna om så önskas kan också behövas. Pasta till. Snabbmakaroner blev det här - bäst för de tandlösa och snabbast att koka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar