torsdag 2 december 2021

Aubergine- och quinoagryta Biryani

Inspirationen till den här rätten kommer från Sarah Browns Hälsoserie och Grytor och Ugnsmat, en liten kokbok jag fick med mig från mina morföräldrars samlingar innan jag ens hade flyttat hemifrån. Hur boken hamnat hos dem har jag ingen aning om, för jag kan inte minnas att de någonsin har lagat något som liknar rätterna i den, men för mig var det en guldgruva när jag lärde mig laga mat och när jag sedan valde att äta vegetariskt. Ursprungsreceptet innehåller vita bönor och råris; jag har lagt till mer grönsaker och bytt riset mot quinoa. Jättegott! Receptet nedan räcker till en stor portion/två mindre.

AUBERGINE- OCH QUINOAGRYTA BIRYANI
1 liten aubergine (ca 200 g) i tärningar
1 medelstor gul lök, finhackad
1 hackad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 stjälk selleri, hackad
1 stor grovriven morot
1 tsk paprikapulver
1 tsk senapsfrö
1 tsk malen koriander
½ msk garam masala (jag blandade egen av kanel, nejlika, kardemumma och spiskummin)
½ tsk gurkmeja
1 dl quinoa, sköljd i hett vatten
½ gul paprika i strimlor
200 g / ½ tetra krossade tomater
1 msk russin
vatten
ev 1 msk kokosmjöl eller solrosfröprotein om blandningen är för såsig

Rosta eventuellt auberginen så att den blir mjuk (jag körde 5 min i crisppanna i mikron). Stek lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt morot och selleri (och aubergine om du inte har rostat den) och stek några minuter till. Blanda ner alla kryddor, rör runt, och tillsätt sedan quinoa, rostad aubergine paprika, tomatkross, russin och så mycket vatten som krävs för att nätt och jämnt täcka blandningen. Låt koka upp och sjud under lock i 15-20 min eller tills vattnet absorberats. Om grytan är för såsig - koka på högre värme utan lock en stund, eller tillsätt lite kokosmjöl/solrosfröprotein. Smaka av och servera sedan med sallad - jag hade även fermenterade morötter till. Gott!

Den här grytan är baljväxtfri, nötfri, glutenfri, vetefri, havrefri, vegansk såklart. Hoppa över senapsfröna vid senapsallergi. Istället för quinoa kan man använda ris, hirs, helt bovete, durrakorn etc. men justera koktiden så att det stämmer med vad som krävs för att de gryn du använder ska mjukna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar