AUBERGINE- OCH QUINOAGRYTA BIRYANI
1 liten aubergine (ca 200 g) i tärningar
1 medelstor gul lök, finhackad
1 hackad vitlöksklyfta
olja till stekning
1 stjälk selleri, hackad
1 stor grovriven morot
1 tsk paprikapulver
1 tsk senapsfrö
1 tsk malen koriander
½ msk garam masala (jag blandade egen av kanel, nejlika, kardemumma och spiskummin)
½ tsk gurkmeja
1 dl quinoa, sköljd i hett vatten
½ gul paprika i strimlor
200 g / ½ tetra krossade tomater
1 msk russin
vatten
ev 1 msk kokosmjöl eller solrosfröprotein om blandningen är för såsig
Rosta eventuellt auberginen så att den blir mjuk (jag körde 5 min i crisppanna i mikron). Stek lök och vitlök mjuk i lite olja. Tillsätt morot och selleri (och aubergine om du inte har rostat den) och stek några minuter till. Blanda ner alla kryddor, rör runt, och tillsätt sedan quinoa, rostad aubergine paprika, tomatkross, russin och så mycket vatten som krävs för att nätt och jämnt täcka blandningen. Låt koka upp och sjud under lock i 15-20 min eller tills vattnet absorberats. Om grytan är för såsig - koka på högre värme utan lock en stund, eller tillsätt lite kokosmjöl/solrosfröprotein. Smaka av och servera sedan med sallad - jag hade även fermenterade morötter till. Gott!
Den här grytan är baljväxtfri, nötfri, glutenfri, vetefri, havrefri, vegansk såklart. Hoppa över senapsfröna vid senapsallergi. Istället för quinoa kan man använda ris, hirs, helt bovete, durrakorn etc. men justera koktiden så att det stämmer med vad som krävs för att de gryn du använder ska mjukna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar