onsdag 3 november 2021

Grönkålschips (eller svartkålschips)

Om jag får gissa, finns detta recept på massor av olika bloggar och hemsidor. Grönkål har verkligen seglat upp som en storfavorit på hälsosajterna. Så jag är nog lite efter. Men i all sin enkelhet är detta ett recept som bör finnas även på MIN blogg, inte minst för att nyfikna vänner och bekanta ska kunna läsa sig till hur jag gör detta smaskiga snack. Man kan göra med eller utan olja; krispigast blir det med olja, men det funkar även utan. Håll inte på med för många andra saker i köket när du gör grönkålschips bara! De kräver passning medan de är i ugnen. Annars är det lätt att chipsen blir brända.

GRÖNKÅLSCHIPS (ELLER SVARTKÅLSCHIPS)
ett par nävar grönkål (eller svartkål eller både och)
en skvätt god (raps)olja
salt efter behag

Skölj grönkålen (eller svartkålen) noga och dra av "bladen" från mittnerven (den är hård och träig). Dela bladen i mindre bitar (skär eller dra sönder). Massera in en skvätt olja och salt, lägg alltsammans på ett bakplåtspapper på en plåt i ETT lager. Sätt in i ugnen, 150-175 grader, rör om var 5:e minut och tillaga tills bladen är knapriga eller möjligen liiite mjuka - i så fall kan du eftertorka i avstängd ugn med ugnsluckan på glänt. Vakta noga så att chipsen inte bränns! Låt svalna och förvara sedan torrt fram till servering. 

Så länge man tål kålväxter är detta ett allergivänligt recept. Byt rapsolja mot annan olja om du inte tål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar