PUMPACURRY MED KOKOSMJÖLK, BLOMKÅL OCH MOROT
½-1 butternutpumpa beroende på storlek, skalad, urkärnad och skuren i bitar eller skivor
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk äppelcidervinäger
½-1 tsk chiliflingor
valfri mängd blomkål i buketter (fryst funkar i nödfall)
3 stora morötter i skivor
1 gul lök i skivor
1 vitlöksklyfta, hackad
½ msk finhackad ingefära
½-1 tsk stött kardemumma
½-1 tsk malen kanel
3-4 msk tomatpuré eller 1 paket krossade tomater
3 dl vatten (uteslut om du använder tomatkross)
1 dl kokosmjölk
salt efter behag
Lägg pumpan på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Blanda med vitlök, chili och äppelcidervinäger. Lägg blomkålen bredvid eller i en annan form. In med alltsammans i ugnen, 200 grader, ca 30 min eller tills grönsakerna mjuknat.
Fräs lök, vitlök och ingefära i olja i en gryta tills löken mjuknar. Tillsätt kardemumma, kanel och morötter och stek någon minut till. Blanda ner tomatpuré + vatten alternativt tomatkross. Lägg på ett lock och låt grytan koka i ca 20 min. Rör ner kokosmjölken och de bakade grönsakerna och låt alltsammans puttra samman i 10 minuter. Späd med mer vatten om grytan är för tjock. Klart att servera, gärna med ris, quinoa eller några andra gryn.
Allergivänlig rätt så länge man tål ingående grönsaker och kokosmjölk. Grönsakerna kan bytas ut mot andra vid allergi, och tål man inte tomat, kan man använda t.ex. ajvar istället (eller bara hoppa över). Kokosmjölken kan uteslutas eller ersättas av valfri växtgrädde som man tål (t.ex. mixade solrosfrön blandade med vatten).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar