onsdag 24 mars 2021

Naturligt glutenfri vegansk kolakladdkaka (allergivänlig)

Om man hittar en burk kondenserad kokosmjölk långt bak i skafferiet och inte vet vad man ska göra med den, är denna kaka ett hett tips. De stora barnen älskade den, och även Prinskorven åt en liten portion. Under de senaste månaderna har vi börjat ge honom kokos av och till, för att se om hans kokosallergi är på väg bort, vilket den verkar vara. Numera funkar åtminstone kokosolja (jätteskönt - det är kokosolja i enormt många produkter) och mindre mängder kokosmjölk. Som i denna kaka. Receptet är löst baserat på det här receptet, men sedan har jag förenklat och ändrat det lite grann, framför allt vad gäller mjölsorter och olja. Själva kakbottnen är inte superkladdig, utan mer som ett mellanting mellan kladdkaka och chokladsockerkaka. Perfekt!

NATURLIGT GLUTENFRI VEGANSK KOLAKLADDKAKA (ALLERGIVÄNLIG)
1 dl fullkornsrismjöl
1 dl fullkornsmajsmjöl
½ dl tapiocastärkelse
½ dl quinoamjöl
½ dl kakao (jag använde en raw)
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ tsk xanthangummi
½ krm salt
1½ dl vatten
½ dl kallpressad rapsolja
1 burk vegansk kolasås/kondenserad kokosmjölk (200 ml; sås gjord på kondenserad kokosmjölk + kokossocker)

Klä en rund form med avtagbar kant med bakplåtspapper (eller smörj och bröa den med polenta). Sätt ugnen på 150 grader med varmluft. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och rapsolja och rör om ordentligt. Bred hälften av smeten i formen. Rör om i kolasåsburken och klicka ut den över bottnen. Fördela resten av smeten över. Grädda hela härligheten i 35-40 min, 150 grader, i nedre delen av ugnen. Låt svalna någon halvtimme innan servering.

Kakan är sojafri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, naturligt glutenfri, vegansk. Byt ut mjöl och stärkelse mot andra sorter vid allergi (totalt 3 dl), kolla vaniljsockret och bakpulvret samt ursprung på xanthangummi vid allergi mot majs/potatis (och soja + vete i xanthangummi). Bakpulvret och xanthangummi kan förmodligen uteslutas med bra resultat och istället för vaniljsocker kan man använda 1 krm vaniljpulver. Innehåller kokos - om du inte tål, koka egen kolasås av valfri grädde + socker + sirap, eller margarin + socker + sirap.

onsdag 17 mars 2021

Naturligt glutenfri playdoh (egen mjölmix)

Prinskorvens förskola ville ha tips på leklera/playdoh som fungerar för honom och de andra barnen. Jag googlade lite, men hittade inget som helt passade våra behov, då de recept jag fann antingen innehåller färdig mjölmix (som ofta innehåller vetestärkelse, baljväxt eller fiberhusk, Prinskorven tål inget av dem) eller fiberhusk (=psyllium, tåls inte längre). Det recept jag har tagit fram är helt fritt från stabilisatorer som är svåra att hitta. Det innehåller heller inte citronsyra eller alun, som de flesta andra recept gör. Degen är mjuk och smidig i åtminstone några veckor efter att man har gjort den. Om den torkar till när man bakar, kan man knåda in lite vatten för att få den smidig igen. Jag valde att behålla degens naturliga ljust gula färg som majsmjölet ger. Vill man färga, kan man tillsätta färgpulver i mjölblandningen, eller flytande livsmedelsfärg i vätskan. Om du väljer att mäta upp volymer av ingredienserna, var noga med att stöta måttet i diskbänken så att mjölet packar sig. Annars blir det för lite.


NATURLIGT GLUTENFRI PLAYDOH (EGEN MJÖLMIX)
140 g = 1 dl finkornigt salt
75 g = 1 dl packat fullkornsrismjöl
70 g = 1 dl packat fullkornsmajsmjöl
60 g = 1 dl packad majsstärkelse
15 g = 1 msk rapsolja
15 g = 1 msk limejuice (pressad lime, går även bra med citron)
250 g = 2½ dl kokande vatten

Blanda salt, mjöl och stärkelse noga i en bunke. Gör en liten grop mitt i och häll ner rapsolja och limejuice samt eventuellt flytande färg om du vill använda det. Häll kokande vatten i gropen och rör om noggrant tills degen är ihopblandad. Använd en sked till att börja med, sedan kan du knåda med händerna. Låt svalna lite och prova att baka. Är degen för hård, tillsätt lite mer vatten. Är den för lös, tillsätt lite mer mjöl. 

Jag tror att mjölet kan bytas mot andra glutenfria mjöl (dock inte kokos-, mandel- eller nötmjöl) och stärkelsen mot t.ex. klibbrismjöl eller tapiocastärkelse, men jag har inte testat det än.

Degen är naturligt glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegan, havrefri, baljväxtfri, nötfri, fröfri. Egentligen vet jag inte vad limejuicen fyller för teknisk funktion, borde fungera att ersätta med mer vatten vid citrusallergi. Rekommenderar inte att äta degen med tanke på allt salt som är i den. 

onsdag 10 mars 2021

Fylld farligkorv (vegansk falukorv) och potatismos

En klassisk rätt i vegansk tappning. Alla vi som växte upp i svenska hem under 1980-talet har nog blivit utsatta för denna rätt i en eller annan form. Mannen vill ha sin med äpple, jag tycker att det bara ska vara lök, senap och ketchup utöver osten, så det är så jag har gjort här. Vegansk falukorv finns av lite olika fabrikat. Vi har testat Fry's (baserad på soja och vete), Peas of Heaven (ärtprotein) samt Coops (utan baljväxter, vete, havre, råg, korn etc.) samt gjort egen vid något tillfälle. Fry's är nog den som gillas bäst, följt av Coops - som är den vi använde på bilden. Potatismos är superenkelt att göra och man behöver inte alls mjölig potatis för att det ska fungera. Bara att späda med mer vätska!

FYLLD FARLIGKORV (VEGANSK FALUKORV)
1 vegansk "falukorv", brukar heta middagskorv eller liknande, tinad om frysvara
1 liten gul lök i skivor
senap
ketchup
riven vegansk ost (vi gillar Violife Mature Cheddar bäst)

Skiva korven halvvägs, centimetertjocka skivor. Tryck i lök mellan några av skivorna. Ringla senap och ketchup över och lägg på någon skiva veganost eller två. Grädda i ugn, 200 grader, 20-25 min. Servera med:

POTATISMOS
ett drygt kg potatis
ca 30 g mjölkfritt margarin (Floras blå använder jag)
risdryck
salt
vitpeppar

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet. Mosa samman potatisen med margarin och så mycket risdryck som behövs för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. 

Våra barn gillar kokt broccoli väldigt mycket, så rekommenderar att ha det som tillbehör. 

Beroende på allergi är denna rätt mer eller mindre allergivänlig. Om man använder Coops vegankorv och Violifes ost blir den åtminstone baljväxt- och spannmålsfri, nötfri, fröfri och vegansk.

tisdag 2 mars 2021

Glutenfritt frukt- och fröbröd (glutenfri Speja)

Det här är ett perfekt bröd att baka om du har många små slattar av torkad frukt och frön (eller nötter för all del) som du behöver bli av med. Receptet kommer ursprungligen från Jessica Frejs och Maria Blohms bok "Nytt Bröd - Baka gott utan gluten", en av mina favoriter när det gäller glutenfri bakning. Brödet är där bakat på bovetemjöl och boveteflingor, som är mycket klistrigare än ris- och majsmjöl, som jag främst har använt. Därför har jag även modifierat mängden fiberhusk, och tillsatt lite pofiber i mjölblandningen för att få det lite torrare. Du kan använda vilka nötter, frön och varianter av torkad frukt du vill, och mängden kan ökas om du vill ha ett sötare eller tuggigare bröd. Jag gjorde detta innan Prinskorven visade sig vara allergisk mot pumpafrön och psylliumfrön, ska försöka hitta ett sätt att baka detta med xanthan istället men har inte fixat det än.

GLUTENFRITT FRUKT- OCH FRÖBRÖD (GLUTENFRI SPEJA), 1 bröd
220 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använder oftast ca 120 g fullkornsrismjöl, 25-30 g pumpafröprotein, 10 g pofiber, resten fullkornsmajsmjöl)
12 g fiberhusk
15 g linfrö
20 g pumpafrön (eller mer om du vill)
2 torkade fikon i bitar (ca 30 g), även gott med torkad mango i bitar
30 g russin eller tranbär
5 g jäst (öka om du vill jäsa på kortare tid)
salt efter behag (jag utesluter)
400 g vatten
1 tsk ris- eller äppelcidervinäger

Blanda alla torra ingredienser med jästen i en ganska liten bunke. Tillsätt vatten och vinäger och arbeta samman till en deg. Låt den jäsa under bakduk i ett par timmar - jag brukar oftast röra ihop degen på morgonen och baka ut den på eftermiddagen. Stjälp upp degen på bakplåtspappersklädd plåt och forma den försiktigt till en rund limpa. Grädda i 200 grader, 45 min, och låt sedan svalna utan bakduk. 

Brödet är naturligt glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt, och jag har gjort det utan nötter och sesamfrön i varianten ovan. Det går utmärkt att använda annan torkad frukt eller bär, tillsätta mer frön och/eller nötter, utesluta linfröna, baka utan pofiber o.s.v. beroende på vad som fungerar i hushållet med tanke på allergier och preferenser. Tillsätt gärna mer frön, gärna olika sorter, om du vill.