onsdag 31 juli 2019

Körsbärspaj och körsbärssylt med variationer

Vad gör man av typ fem liter sura körsbär, som grannen kom över med härom kvällen och som omgående behövde tas omhand? Vi dricker inte saft, och jag kokade sylt av ungefär tre fjärdedelar av alla bär, men sedan tyckte jag att det fick räcka. Återstoden av bären fick bli paj. Faktiskt första gången jag gör körsbärspaj, och det blev succé, liksom sylten. Åtminstone den "naturella" utan smaksättning. Sedan spexade jag till det lite, och gjorde en liten burk smaksatt med lakrits och vanilj, och två små med rå kakao och vanilj. Ska bli intressant att se vad familjen tycker om dem.

KÖRSBÄRSPAJ, 1 pajform
ca ½ liter körsbär, urkärnade
1 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin

Smörj pajformen. Lägg urkärnade körsbär i den, strö över 1 msk socker och majsstärkelsen. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smula i margarinet och fördela sedan smulblandningen över bären. Grädda i 175 grader varm ugn, 30-45 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller vispad veggogrädde.

Pajen innehåller gluten och stenfrukter (körsbär). Gör glutenfri: byt vetemjöl och havregryn mot valfritt glutenfritt mjöl; jag hade valt rismjöl + majsmjöl + quinoamjöl eftersom det är vad Prinskorven tål (han tål dock inte körsbär...), men om jag inte behövde ta hänsyn till hans allergier tror jag att det skulle bli bra med rismjöl + kokosflingor, eller bovetemjöl + boveteflingor. 

KÖRSBÄRSSYLT - grundrecept
1 kg körsbär, urkärnade
500 g syltsocker

Koka körsbären i 15 minuter på medelstark värme. Tillsätt syltsockret och koka 5-10 minuter till. Skumma. Häll upp allt utom en liten slatt (om du vill smaksätta en del av sylten) på rena burkar medan sylten fortfarande är varm och skruva på locket direkt.

KÖRSBÄRSSYLT MED VANILJ OCH LAKRITS, 1 liten burk
2 dl av sylten till grundreceptet ovan
1 krm vaniljpulver
1 krm lakritspulver

Blanda med sista slatten sylt och häll upp på ren burk medan sylten fortfarande är varm. Skruva på locket bums! 

KÖRSBÄRSSYLT MED VANILJ OCH KAKAO, 1 liten burk
2 dl av sylten till grundreceptet ovan
1 krm vaniljpulver
1 msk kakaopulver (jag använde en rå sort, som är väldigt mild i smaken, minska mängden till ½ msk om du använder "vanlig" mörk kakao)

Blanda med sista slatten sylt och häll upp på ren burk medan sylten fortfarande är varm. Skruva på locket direkt. 

Sylten innehåller stenfrukter (körsbär) och beroende på vilket syltsocker du använder även annat (t.ex. konserveringsmedel och pektin från citrusfrukter). Går att koka sylt på vanligt rent socker, men sylten behöver då koka längre tid och hållbarheten försämras om inte mängden socker justeras uppåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar