NATURLIGT GLUTENFRIA LUSSEKATTER 2018 (ris-majs-potatis), 18 st
140 g fullkornsrismjöl (jag hade inte mer)
100 g potatismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
25 g risprotein utan smaktillsats (använd mer mjöl om du inte vill ha i proteinpulver)
10 g pofiber
10 g fiberhusk
10 g xanthangummi
½ tsk malen kardemumma
½ g (1 påse) malen saffran
10 g färsk jäst
100 g färska urkärnade dadlar
420 ml vatten vilket var för mycket, minska till 350 ml är mitt tips
mer mjöl (majs- eller ris-) till utbakning
russin om man gillar det (det gör jag)
Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 1½-2 dl av vattnet och tillsätt det tillsammans med resten av vattnet. Rör ihop till en kladdig deg. Låt jäsa i 2-4 timmar. Stjälp sedan ut den på väl mjölat bakbord och platta försiktigt ut till en centimetertjock rektangel. Här kan man välja hur man vill baka ut den:
- Alternativ 1: Skär i remsor, snurra ihop till lussekatt-S, dekorera med russin och lägg på bakplåtspappersklädd plåt (eller på silikonbakplåtsskydd, det brukar jag använda, tycker det blir bäst). Jag testade detta först, men degen kladdade för mycket, så jag gick över till alternativ 2.
- Alternativ 2: Sprid ut russin över degen, rulla ihop till en rulle med hjälp av kniv/slickepott/stekspade, skär i bitar och rulla med lätt hand ut dem till fingertjocka längder som snurras ihop till lussekatt-S. Eller behåll dem i snurrform (som bullar) och strö pärlsocker över. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt (eller silikonskyddad).
Jäs under bakduk i 1-2 timmar. Grädda i 200 grader med varmluft (225 grader utan), ca 15 min. Låt svalna under bakduk.
Allergiinformation: Nötfria, fröfria, äggfria, mjölkfria, glutenfria, spannmålsfria, sojafria lussekatter. Om man inte tål potatis: använd majsstärkelse eller tapiocastärkelse istället för potatismjöl och ersätt pofiber med lite mer mjöl (och lite mindre vatten). Om man inte tål majs kan man använda mer rismjöl istället. Lussekatterna är dessutom raffinerat sockerfria (innehåller dadlar) och utan tillsatt fett.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar