För några veckor sedan när jag var och handlade med Pysen och Prinskorven, kom vi i samspråk med en säljare av kyld vegomat. Han ställde massor med frågor om vad vi brukade köpa och vad vi gillade bäst, och när våra vägar sedan skildes, fick vi Sara Ask och Lisa Bjärbos bok "Ännu mera vego" som tack. Mycket inspirerande! Pysen fick i uppdrag att markera vilka rätter han ville att vi skulle provlaga, och detta var en av dessa. Jag utgick alltså från receptet i boken men anpassade det sedan efter våra behov (ersatte cashewnötter med mandelmjöl, Lillprins Bus är allergisk mot cashew) och vad som fanns hemma. Det visade sig vara en favorit för lilla Prinskorven, som precis har börjat få fast föda. Han är annars ganska kräsen, och kräks av baljväxter, så till honom tog jag undan sås och mango innan jag blandade i tofun. Friterad tofu kan du göra själv, om du inte hittar färdig (finns hos välsorterade asiatiska butiker i frysdisken, jag använder Yipin tofu, som är tillverkad i Sverige:-)).
VEGAN TIKKA MASALA AKA PRINSKORVENS GRYTA MED MANGO OCH KOKOSMJÖLK, minst 4 portioner
1 gul hackad lök
1 msk finhackad ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja
400 ml kokosmjölk (1 burk)
1 dl tomatpuré
2 dl vatten
2 dl mandelmjöl
250 g fryst tärnad mango
200 g friterad tofu i mindre bitar
Fräs lök, ingefära och vitlök i olja tills det får lite färg. Tillsätt gurkmeja, tomatpuré, kokosmjölk och vatten. Rör om ordentligt och låt alltsammans puttra i ca 10 min. Tillsätt mandelmjöl och puttra lite till på svag värme. Rör om ibland så att det inte bränner fast. Mixa såsen nästan slät. Blanda i mangon och puttra i några minuter. Ta undan några matskedar till Prinskorven. Tillsätt tofun och värm ordentligt. Servera med jasminris.
Mjölkfri, äggfri, glutenfri, fröfri, vegan. Gör sojafri genom att ersätta tofu med någonting annat, t.ex. kokt blomkål, broccoli, kikärter, stora vita bönor, kokt potatis, kokt sötpotatis, rostad pumpa eller frästa champinjoner. Gör nötfri genom att utesluta mandelmjölet eller ersätta med mixade melonfrön om du tål det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar