GLUTENFRIA BOVETEFRALLOR MED FRUKT OCH FRÖN (12 st)
6½ dl kallt vatten
Ursprungsreceptet; från en broschyr om julbak |
50 g hirsflingor
310 g bovetemjöl
40 g durramjöl (kan ersättas med mer bovetemjöl, mitt tog slut)
40 g pumpafrön
20 g solrosfrön
10 g hela linfrön
10 g fiberhusk (Lindroos)
30 g torkade aprikoser (osvavlade) i små bitar
30 g gojibär
30 g mullbär
Lös upp jästen i vattnet. Blanda alla torra ingredienser, tillsätt dem och frukten och rör ihop till en smet. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Rör ihop den lite och klicka sedan ut frallor (enklast med hjälp av slickepott) på bakplåtspappersklädd plåt (det blev 12 ganska stora i mitt fall). Låt jäsa 30 min och grädda sedan i 20 min, 175 grader med varmluft. Låt svalna på galler under bakduk innan du äter en, eller två, eller tre...
Glutenfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, nötfria, veganska... Innehåller dock stenfrukter (aprikoser) - byt mot russin om du inte tål. Istället för fiberhusk kan man använda xanthangummi, ca 5 g borde räcka här. Näring per fralla: 175 kcal, 4.7 g fett, 28 g kolhydrater, 3.7 g fibrer, 9.5 g protein enligt den app jag använder för att räkna ut sådant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar