Jaha. Vad ska man kalla det här? Ett typiskt dietrecept är det inte, i och med att jag har använt mycket russin och dadlar för att söta med (inte LCHF, med andra ord). Däremot är det fritt från raffinerat socker och "framställda" sötningsmedel (och med framställda menar jag sådant som inte är odlat och i sitt "normaltillstånd", d.v.s. stevia försvinner också här). Det är inte raw, eftersom jag använder fibrex och bakar kexen i ugnen. Och de är inte "naturliga" eftersom risprotein är raffinerat (liksom fibrex). Men pepparkakssmak har de, och goda blev de. Lite mjuksega direkt efter gräddningen och efter några timmars eftertorkning på svag värme lite knapriga. Precis som jag hade tänkt mig! Fibrex är för övrigt en restprodukt från sockerframställningen, närmare bestämt fibrer från sockerbeta, och används ofta som fiberberikning i bakade produkter. Naturligt glutenfritt, lite sött, och våldsamt effektivt när det gäller att absorbera vätska.
PROTEINPIMPADE NATURLIGT GLUTENFRIA FIBERKEX MED PEPPARKAKSSMAK
1 dl fibrex
2 msk linfrön
2-3 msk pumpafrön
100 g russin
2 dadlar
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kryddnejlika
1 krm bikarbonat
1 dl risproteinpulver (kan troligen ersättas med bovete-, teff- eller rismjöl)
2 dl vatten
Mixa fibrex, linfrön och pumpafrön till pulver. Tillsätt russin och dadlar och mixa ihop till en smet. Kladda ihop denna med vatten, kryddor, bikarbonat och risprotein med hjälp av händerna (eller i matberedare) och låt svälla i kylen i några timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten om smeten känns för tjock. Forma till små kulor och platta ut till kex på bakplåtspappersklädd plåt (om du skippar utplattningen och gräddningen får du små nyttiga pepparkakssmakande fruktbollar). Grädda i ugnen, 175 grader, i 15-20 min (med varmluft räcker det med 150 grader). Om du vill kan du låta dem eftertorka i några timmar på svag värme med ugnsluckan på glänt. Låt svalna och förvara sedan torrt eller frys.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar