Söt, men god, är väl bästa beskrivningen av den här fruktkompotten, som även kan användas som marmelad om man skär ingredienserna i mindre bitar än vad jag gjorde denna gång. Inte så hållbar, kanske, men någon vecka i kylen borde den tåla. Gott med en skvätt sojamjölk till, i sojayoghurt, eller kanske med citronglass (2½ dl risgrädde + sojagrädde, 3-4 dl sojamjölk, 1 dl brun farin, ½ msk vaniljsocker, finrivet skal + saft av 1 liten obesprutad citron, kör i glassmaskin tills det blir klart), som vi hade till. Mums!
KOMPOTT AV TORKAD FRUKT OCH MÖRK ROM
100 g torkade fikon i bitar
150 g katrinplommon i bitar
1 dl russin
5 torkade mörka aprikoser i bitar
5 bitar torkad persika i mindre bitar
2-3 dl vatten
3/4 dl mörk rom
Blanda alla ingredienser i en gryta. Låt sjuda under lock i minst 30 min. Rör om då och då, så att kompotten tjocknar och nästan reder sig själv när frukten kokar sönder. Späd eventuellt med mer vatten om kompotten blir för tjock, eller red av med lite maizenamjöl utrörd i vatten om det blir för tunt. Låt svalna lite före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar