fredag 29 december 2023

Allergivänlig skagenröra med kronärtskocka eller sparris

Jag har redan ett antal recept på vegansk skagenröra här på bloggen. Jag har gjort med sojafärs, tofu (vet inte om den finns på bloggen), polenta, och nu senast, på kronärtskocka (lyxvarianten) eller sparris (budgetvarianten). Man kan använda tångkaviar eller växtbaserad smörgåsvegiar, beroende på vad man har hemma, vad man föredrar och vad man tål. Tyvärr fastnade inte röran på bild denna gång, men misströsta inte - jag gör snart en ny och då kan man ju alltid hoppas att jag lyckas fotografera den också!

ALLERGIVÄNLIG SKAGENRÖRA MED KRONÄRTSKOCKA ELLER SPARRIS
2 msk finhackad rödlök eller purjolök
3 msk finhackat äpple (om man tål)
1 liten burk vit sparris eller ½ burk kronärtskocksbottnar eller kronärtskockshjärtan
3 msk vegomajonnäs
3 msk kokosyoghurt
2 msk tångkaviar (röd eller svart)
1 msk pressad citron
1 msk hackad dill
rivet skal av citron

Skölj sparris/kronärtskocka och låt grönsakerna rinna av. Hacka grovt. Blanda övriga ingredienser och rör ner sparris/kronärtskocka. Låt stå kallt innan servering.

Röran passar bra som topping på t.ex. snittar, smörgåstårta, bakad potatis, eller kan ätas som tillbehör, t.ex. på en buffé. 

Röran är sojafri, glutenfri, vegansk men kolla vegomayo, kokosyoghurt och tångkaviar om du är allergisk mot t.ex. baljväxter, då vissa sorter innehåller sådant.

lördag 2 december 2023

Spröda kakor med vanilj (kokos och solrosfrön), naturligt glutenfria

Dessa små knapriga kakor gjorde jag i somras när vi var i sommarstugan och ingredienserna som fanns att välja på var minst sagt begränsade. Dessutom gräddades de i ugnen på vår lilla bänkspis, och den vägrar högre temperaturer än 175-ish grader. Med andra ord - det KAN hända att gräddningstiden är i längsta laget om du bakar kakorna i ett större kök. Men jag klagar inte; kakorna var jättegoda och försvann i ett nafs. Jag använde en kokosolja med tydlig kokossmak, så de färdiga kakorna både luktade och smakade kokos. Gillar du inte det, använd då en neutral kokosolja istället. Jag bakade tillsammans med Prinskorven, så måtten är väldigt ungefärliga är jag rädd...

SPRÖDA SMÅ KAKOR MED VANILJ (KOKOS OCH SOLROSFRÖN), NATURLIGT GLUTENFRIA
1½ dl fullkornsrismjöl
1½ dl fullkornsmajsmjöl
3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ msk bakpulver
50 g kokosolja
3 msk rapsolja
2 msk solrosfrön
risdryck till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kokosoljan och "nyp" in den i mjölblandningen. Blanda ner rapsoljan och rör om. Tillsätt så lite risdryck att blandningen går att forma till små bollar (storlek som en valnöt) utan att de spricker. Det får inte bli för mycket, då blir kakorna sega istället för spröda, men heller inte för lite eftersom det då blir svårt att forma kakorna. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem lite med en gaffel. Grädda i 175 grader mitt i ugnen, till knaprig konsistens, kanske 15-20 min. Låt svalna utan bakduk och förvara dem sedan torrt.

Kakorna är naturligt glutenfria, nötfria, sojafria, äggfria, mjölkfria, vetefria o.s.v. Solrosfrön kan uteslutas om man inte tål det. Mjölen kan bytas ut mot andra glutenfria mjöl som man tål, men konsistensen på de färdiga kakorna kan bli annorlunda.

onsdag 1 november 2023

Blomkålssoppa med ingefära

Under hösten har denna soppa blivit någon av en favorit för mig. Den går snabbt att förbereda och sköter sig sedan själv på spisen. Jag tycker bäst om att göra den med blomkål, men har man inte det fungerar det med andra grönsaker också. Den går även bra att omvandla till gryta; det är bara att använda mindre vätska som kokspad. Ät den med ris, nudlar eller bröd, efter tycke och smak. Ibland strör jag näringsjäst över, ibland rostad sesamolja, men det är det ju inte alla som tål. Hur som helst - här kommer receptet.

BLOMKÅLSSOPPA MED INGEFÄRA
500 g blomkål i buketter
2 morötter i slantar
10 cm strimlad purjolök
2 hackade tomater
½ msk finhackad ingefära
1 stor hackad vitlöksklyfta
3-5 dl vatten eller grönsaksbuljong eller kokspad från grönsakskok
valfritt: hackad färsk chili
valfritt: soja eller coconut aminos
valfritt: ett par stänk rostad sesamolja
valfritt: färsk koriander
valfritt. näringsjäst

Koka upp alla grönsaker med vatten/buljong och sjud tills grönsakerna är lagom mjuka (jag gillar mina välkokta just när det är soppa); hur lång tid det tar beror på hur stora bitar du har skurit grönsakerna i. Smaksätt med färsk chili, soja/coconut aminos, sesamolja, koriander, näringsjäst eller vad du nu önskar.

Allergivänlig soppa; anpassa grönsaker efter vad du tål, och använd inte sesamolja om du är allergisk, undvik soja om du inte tål soja/vete o.s.v. Om du är överkänslig mot tomater kan du istället tillsätta lite vinäger eller citronsaft för att få till en lite syrlig smak. Tål du inte ingefära blir det svårt att göra just denna soppa dock.

måndag 2 oktober 2023

Naturligt glutenfria kanelbullar utan psyllium (bättre recept)

Nu har jag bakat mina naturligt glutenfria kanelbullar utan psyllium ett par gånger, ibland hel sats, ibland halv och mjölerna varierar mellan gångerna. Mängden vätska behöver justeras beroende på vilka mjölsorter man väljer, har jag upptäckt, och när jag och prinskorven senast bakade bullar, hade vi nog i 2½ dl innan jag var nöjd med degkonsistensen. Jag tror att det beror på att vi hade i förhållandevis mycket solrosfröprotein, som suger upp vätska. Istället för margarin-socker-kanel hade vi i dadel-kokosolja-kanel-fyllning, vilket jag tycker blir ännu godare. Så här kommer det förbättrade receptet med lite nytt tillvägagångssätt för att skära bullarna. Med sytråd blir det SÅ mycket snyggare skivor än när man använder kniv.

NATURLIGT GLUTENFRIA KANELBULLAR UTAN PSYLLIUM, 10-15 st
270 g naturligt glutenfria mjöler (vi använde 40 g solrosfröprotein + 130 g fullkornsrismjöl + 55 g fullkornsmajsmjöl + 45 g klibbrismjöl)
30 g råsocker
2½ krm (½ tsk) xanthangummi (nästan 2 g)
15 g färsk jäst
1 tsk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
30 g mjölkfritt margarin
250 g risdryck och/eller vatten (degen ska vara lite kladdig)

Fyllning: 8 urkärnade helst skalade färska dadlar
1-2 msk kokosolja som smakar kokos
1 tsk malen kanel

Pärlsocker till garnering

Blanda alla torra ingredienser med smulad jäst. Tillsätt margarin och vätska och rör samman till en deg. Bred ut den på plastfolie till en rektangel. Mosa ihop fyllningen och bred den över. Rulla ihop till en rulle. Ta en sytråd, ca 30 cm lång, linda den ena änden runt pek- eller långfingret på högerhanden och den andra änden runt samma fingrar på vänsterhanden. Spänn ut tråden och använd den till att dela bullar, ca 2 cm breda. Ställ dem med snittsidan neråt+uppåt i bullformar, gärna av silikon, så fastnar det inte lika mycket. Låt dem jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Strö pärlsocker över. Grädda i 175 grader varm ugn (med varmluft, har du inte det behöver nog ugnstemperaturen ökas till 200 grader), ca 15 min. Låt svalna lite innan servering. Som annat bröd bakat med xanthangummi torkar bullarna ut lätt, så frys in det som blir över och varm/tina i microvågsugn. 

Dessa bullar är mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria, naturligt glutenfria, psylliumfria, vegan. De bör lätt kunna göras majsfria om man byter ut majsmjölet mot t.ex. mer rismjöl (gärna klibbrismjöl) och kollar så att vaniljsockret inte innehåller majsstärkelse. Istället för solrosprotein kan man använda mer mjöl (dock inte kokosmjöl, det torkar ut).

fredag 15 september 2023

Enkel tofucurry massaman style

När jag gör jordnötssmör (vilket jag gör minst en gång i månaden, varje gång av ca 1 kg jordnötter!) brukar jag passa på att göra jordnötssås eller liknande samtidigt. Det är det smidigaste sättet att göra rent Vitamixern från jordnötskladd. Oftast gör jag satay-liknande jordnötssås, men denna gång testade jag att göra gryta med lite "ät snart"-grejer jag hade i kylen. Oftast brukar jag steka tofun först och sedan ha i den i grytor, för att få en krispig yta, men det orkade jag inte denna gång (det skvätter så hemskt när man steker tofu i het olja). Grytan blev fullt ätbar ändå. För lite snyggare färg kan man ha i lite gurkmeja.

ENKEL TOFUCURRY MASSAMAN STYLE
2 msk olja
1 finhackad vitlöksklyfta
ca ½ msk finhackad ingefära
1 msk röd currypasta
1 msk gult currypulver (god sort, jag använde en Malaysisk variant)
½-1 dl jordnötssmör (om du inte tål: testa att använda solrosfrösmör av rostade solrosfrön istället)
3-4 dl vatten
saft av ½ lime
1 msk råsocker
1 msk vegansk fisksås eller ljus soja
½ msk tomatpuré
400 g extra firm tofu i tärningar
valfri mängd bladspenat eller andra gröna blad (fryst går bra)

Hetta upp oljan. Stek vitlök och ingefära hastigt och blanda sedan ner currypasta och currypulver. Fräs litegrann, kanske 30 sekunder, och blanda sedan ner jordnötssmör och vatten, lime, socker, vegansk fisksås/ljus soja och tomatpuré. Låt det hela puttra samman i ett par minuter (kanske 5 min). Rör ner tärnad tofu och sjud vidare i 5-10 min. Rör ner spenatbladen och låt dem mjukna. Servera med ris.

Denna rätt är glutenfri (kolla fisksåsen/sojan) och nötfri men innehåller soja (tofu) och jordnötter. Vegansk såklart. Om du vill göra en allergivänlig version kan tofu ersättas av mjukrostad blomkål, fisksås/soja av coconut aminos och jordnötssmöret av solrosfrösmör. Kolla även currypulvret - de flesta sorter innehåller bockhornsklöver (baljväxt) och asiatiska sorter kan innehålla andra baljväxter.

fredag 11 augusti 2023

Kuih lapis (Jiu ceng gao/Gao teng kueh)

Om du vågar dig på att prova det här receptet bör du utrusta dig med en rejäl dos tålamod. Det är inte arbetskrävande på samma sätt som att t.ex. göra dumplngs/jiaozi, men ångningen av kuih lapis tar tid. Enligt det recept jag följde skulle det ta 5 minuter per lager. Det gjorde det inte. Snarare 25. Det KAN ha berott på att min form var nästan lika stor som ångkorgen, men jag vet inte. Experten, d.v.s. min far, tyckte att kakan var lite för tuggig, så nästa gång ska jag minska andelen tapioca och öka rismjölet, eller testa att göra kuih lapis med glutinöst rismjöl istället. Traditionellt ska det vara nio lager (jiu = nio på mandarin), här blev det åtta. Jag följde det här receptet men halverade satsen. Förvara eventuella rester i rumstemperatur i någon dag, annars i kyl, men då behöver du ånga den på nytt innan servering.

KUIH LAPIS (JIU CENG GAO / GAO TENG KUEH)
75 g strösocker
125 g hett vatten
en gnutta salt
150 g kokosmjölk (ca 18% fett)
30 g vitt asiatiskt rismjöl (finmalet; funkar inte med "det vanliga" rismjölet)
80 g tapiocastärkelse
en gnutta vaniljarom
livsmedelsfärg (jag använde blå flytande)
form som får plats i ångkorgen (eller hur du nu tänker ånga din kuih), den jag använde rymmer drygt 5 dl
olja

Lös upp socker och salt i hett vatten. Tillsätt kokoksmjölk, mjöl, stärkelse och vaniljarom. Rör ihop till en slät smet utan klumpar och helst med så få bubblor som möjligt. Lägg hälften av smeten i en annan skål och färga den med valfri livsmedelsfärg. Smörj formen med olja. Ställ den i ångkorgen och ånga över medelvärme till stark värme i 5 min.

Form i ångkorg, utan lock på.





 

Häll sedan ett lager av den ofärgade smeten i formen, ca 2-3 mm. Ånga tills lagret stelnar - det tar enligt receptet jag använde 5 min, med den uppställning jag hade 15-25 min (OBS - ånga under lock). Skopa försiktigt 2-3 mm av den färgade smeten ovanpå det fasta lagret, och ånga vidare tills lagret stelnar. Skopa vidare med den ofärgade smeten, ånga o.s.v. tills smeten är slut och det sista lagret har stelnat. Fyll på med kokande vatten då och då - det får absolut inte koka torrt! När det sista lagret har stelnat stängs värmen av. Låt formen stå kvar i 5 min i ångkorgen, lyft därefter upp den och låt kakan svalna till rumstemperatur ungefär. Pensla lite olja på den och vänd upp på en tallrik. Skär sedan i lagom stora bitar - det är rätt kletigt, så för att undvika att bitarna fastnar på kniven kan du smörja den med olja eller skölja den i kallt vatten innan du skär. Däremot behöver kniven inte vara så vass. Jag använde en ganska tunn smörkniv i plast, vilket gick fint. Klart att servera!

Om du saknar ångkorg går det att ånga i en vanlig gryta: Vira en kökshandduk runt grytans lock. Ställ en skål i botten, ställ formen ovanpå skålen, lägg på locket och ånga med denna uppställning.

Relativt allergivänligt recept utan gluten, vete, havre, nötter, soja, frön o.s.v.. Det bör gå att byta tapiocastärkelse mot t.ex. majsstärkelse. Konsistensen kommer att bli lite annorlunda men det borde kunna funka fint. Men minska då mängden stärkelse och öka mängden mjöl. Det är möjligt att det går att använda BARA stärkelse om du inte tål ris. Själv tror jag att jag ska testa lite försiktigt med rismjöl + glutinöst rismjöl eller bara glutinöst rismjöl.

onsdag 2 augusti 2023

Rödbetstomatsoppa

En migrändag i raden av många slängde jag ihop denna soppa till familjen. Minsta vägrade smaka, mellan gillade inte, stora åt två rejäla portioner förvånade nog, och både jag och mannen tyckte att den var god. Någon snygg bild blev det tyvärr inte, men soppan får ändå hamna här på bloggen så att jag kommer ihåg att det GÅR att få i palsternackshataren palsternacka om man döljer den bland andra smaker...

RÖDBETSTOMATSOPPA, 4 portioner
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
1-2 msk rapsolja
2-3 grovrivna rödbetor (ca 200 g)
1 grovriven palsternacka (ca 100 g)
500 g (1 tetra) krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong (jag använder helst utan salt och saltar sedan själv)
5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 msk färsk hackad oregano
250 ml (1 tetra) kokosmjölk
salt och peppar efter behag

Fräs lök och vitlök i oljan. När löken börjar mjukna tillsätts rödbetor och palsternacka. Fräs ett par minuter till. Häll sedan ner tomatkross, buljongtärning, vatten och lägg i ett lagerblad. Låt det hela sjuda under lock i minst 20 minuter. Tillsätt färsk oregano och sjud ett par minuter till. Plocka upp lagerbladet, mixa soppan slät, rör ner kokosmjölken, balsamvinäger och smaka av med salt och peppar. Värm försiktigt om du vill, annars kan du servera soppan direkt. Då är den inte skållhet. Vi åt den med brödkrutonger av en gammal limpa alternativt glutenfria makaroner, bröd och massor av romansallad (jag får lite konstiga sug i samband med migrän, och denna gång var det enda jag kunde tänka mig just romansallad).

Hyfsat allergivänlig soppa utan nötter, gluten, vete, havre, mjölk, ägg, soja o.s.v. men kolla buljongtärningen. Tål man inte kokos borde det gå bra att ersätta med valfri annan växtbaserad grädde som man tål, eller uteslut helt. Grönsaker kan varieras efter behag.

lördag 1 juli 2023

Naturligt glutenfri rabarberkaka med kardemumma

Tyvärr hade jag inte riktigt så mycket rabarber i min trädgård som jag hade önskat när jag bestämde mig för att baka den här goda kakan. Så istället för paj fick det bli kaka. Rabarbern ger lite smakbrytning till en i mitt tycke söt och lite tung kaka. Går utmärkt att servera kakan som den är, men den som älskar sås kan alltid ha lite vaniljsås eller grädde till. Måtten nedan är som vanligt "på en höft" då jag bakade utan vare sig våg eller måttsats.

NATURLIGT GLUTENFRI RABARBERKAKA MED KARDEMUMMA
ca 1½ dl fullkornsrismjöl
ca 1 dl fullkornsmajsmjöl
ca 1 dl klibbrismjöl
ca ½ dl solrosfröprotein
ca 1 dl råsocker
ca 1 msk vaniljsocker
ca ½ msk bakpulver
ca 1 tsk krossad hel kardemumma
ca ½ dl kallpressad rapsolja
ca 1½ dl rismjölk
rabarber efter behag (ca 5 ganska smala stjälkar), i fina bitar
pärlsocker

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rapsolja och rismjölk så att det blir en smet; den ska vara ganska tjock men ändå så rinnig att den själv "brer ut sig" i formen men fortfarande är stabil nog att hålla rabarbern kvar på ytan. Häll den i en rund form med avtagbar kant klädd med bakplåtspapper. Strö önskad mängd rabarber över och strössla pärlsocker över alltsammans. Grädda i 175 grader varm ugn, nedre delen, ca 30 min med varmluft (en provsticka ska komma ut torr). Låt svalna lite innan servering.

Kakan är glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, vegansk m.m. Mjöler och växtdryck kan bytas ut mot andra som man tål (dock inte kokosmjöl), liksom oljan. Kolla bakpulver och vaniljsocker vid allergi mot majs/potatis. Vissa sorter innehåller majsstärkelse, andra potatisstärkelse. Vetestärkelse har jag hittills inte hittat i svenska sorter.

måndag 5 juni 2023

Paprikasås och kryddiga kikärter till pasta

En rätt som jag slängde ihop i brådrasket när svärföräldrarna var på besök och tiden var knapp. Såsen tåls av alla i vår familj och rätten blir glutenfri om man håller sig till glutenfri pasta. Såsreceptet har jag delvis lånat från Portionen under tian.

PAPRIKASÅS
2 dl solrosfrön, rostas lätt
1 tsk malen spiskummin
2 stora bitar rostad paprika på burk
3 dl vatten
2 msk passerade tomater
Saft av 1/2 citron
1 tsk granatäppelsirap
1-2 msk kallpressad rapsolja
1/4 buljongtärning

Blanda allt, mixa till en slät sås, värm försiktigt under omrörning medan pastan kokar. 

KRYDDIGA KIKÄRTER
1 tetra kikärter, avrunna (230 g)
2 msk rapsolja
2 msk sesamfrön
1 tsk rostat paprikapulver
2 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 msk råsocker
Salt efter behag

Hetta upp oljan. Tillsätt kikärterna och stek ett par minuter. Blanda ner sesamfrön, rör runt och stek en stund till. Krydda, stek vidare ytterligare ett par minuter under omrörning så att sockret smälter. Servera med pasta och sås eller som snacks. 

Pastasåsen är tämligen allergivänlig så länge man tål paprika och solrosfrön. Om man inte tål solrosfrön bör det gå att byta ut dem mot rostade cashewnötter eller rostade mandlar - om man tål det. Kan nog även funka med melonfrön. Om man inte tål sesamfrön kan man använda riven kokos istället i kikärterna, eller bara utesluta fröna helt.

onsdag 17 maj 2023

Dilliga palsternacksbiffar

Dessa biffar blev mot all förmodan riktigt bra! Förutsatt att man gillar dill möjligen... De kom till när jag hade fyndat en stor grönsakslåda med bland annat palsternackor, schalottenlök och dill och jag inte hade tid att fundera på vad jag skulle göra till middag. Jag började helt enkelt med att riva palsternacka och sedan fick det bli någonting av det...

DILLIGA PALSTERNACKSBIFFAR
1 jättestor palsternacka (250 g), finriven
2 finhackade schalottenlökar
3 msk hackad dill
1 tetra (230 g) avrunna stora vita bönor
2 msk majsstärkelse
1 msk grov senap
salt
vitlökspulver
rapsolja till stekning

Mosa ihop alla ingredienser, använd gaffel, potatisstöt eller händerna. Forma lagom stora biffar. Stek på medelvärme i olja, ca 4 min per sida. Servera med t.ex. potatis och grönsaker, kanske ajvar eller en mayosås.

Glutenfri, sojafri, nötfri, vegan, men innehåller bönor, som möjligen kan bytas ut mot t.ex. hyfsat nykokt ris om man inte tål bönor. Majsstärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid majsallergi. Palsternacka och dill är samma botaniska släkte som morötter och selleri har jag för mig, så under pollenperioder kan nog vissa reagera på dessa. Innehåller senap - lite svårt att byta ut den, testa möjligen med ketchup eller ajvar om du tål det, eller något lite syrligt.

torsdag 27 april 2023

Veganskt dillk*tt på stora vita bönor

Här kommer ett tips på en billig husmansgryta, som jag slängde ihop när jag hade för många morötter i kylen, hade noll matlagningsinspiration och inte visste vad det skulle bli när jag började laga mat. Efter omständigheterna riktigt bra resultat, må jag säga. Bäst blir grytan med färsk eller fryst dill men om du inte har det går det säkert bra med torkad. 

VEGANSKT DILLK*TT PÅ STORA VITA BÖNOR, 3-4 port

1 liten gul hackad lök
2 msk rapsolja
300 g morötter i bitar
1-2 dl vatten (så att det täcker morötterna)
1 lagerblad
1 kryddpepparkorn
1-2 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad denna gång)
1 tetra stora vita bönor
1-2 tsk ättiksprit
1 tsk socker
salt
vitpeppar
dill efter behag

Fräs löken genomskinlig i oljan. Tillsätt morötterna och stek ett par minuter. Häll på så mycket vatten att det täcker morötterna, lägg ner lagerblad och kryddpeppar och låt det hela puttra under lock i ca 10 min. Tillsätt grädde, ättiksprit, socker, bönor och dill efter behag, smaka av med vitpeppar och salt och låt det hela puttra ihop i ca 5 min. Om du tycker att såsen är för tunn, red av med valfritt mjöl/stärkelse utrörd i vätska. Servera med valfria gryn eller kokt potatis. 

Anpassa rätten efter allergier - tål du inte havrebaserad grädde, använd ris-/soja-/kokosbaserad. Innehåller bönor.

onsdag 29 mars 2023

Grytpoppade popcorn

Att poppa popcorn i kastrull eller gryta är hyfsat enkelt när man väl har klurat ut vilken kastrull/gryta som fungerar bäst. Den behöver vara tjockbottnad och den måste absolut ha ett lock, annars får man popcorn i hela köket. Jag brukar använda en emaljerad gjutjärnsgryta. Varför ska man då poppa på spis istället för i micro, frågar sig kanske vän av ordning. För egen del ser jag flera fördelar: större utbud av popcornsorter, välja mängd och sort av olja själv, möjlighet att reglera mängden salt och dessutom är det billigare. Om man köper opoppade popcorn brukar påsen vara märkt med en instruktion om hur man bäst poppar. Jag tycker att följande funkar bäst:

GRYTPOPPADE POPCORN
Valfri olja - t.ex. smörsmakande rapsolja, kallpressad rapsolja eller varmpressad rapsolja
Popcornmajs
Tjockbottnad gryta/kastrull med lock
Salt och andra kryddor efter behag

Häll olja i botten på grytan. Lägg i 4 popcorn, täck med lock och ställ sedan grytan på spisen, medelvärme (jag använder induktionshäll, steg 6-6.5 av 9). Oljan är lagom varm när popcornen börjar poppa. Häll då i mer popcorn i grytan - inte för mycket, utan bara i ett lager där alla popcorn kommer i kontakt med oljan på grytans botten. Lägg på lock, skaka om och vänta på att det ska börja poppa. Sänk värmen, skaka ibland så att popcornen inte bränns vid. När poppandet börjar avta kan du stänga av värmen helt, lyfta försiktigt på locket och låta ångan pysa ut. Krydda med salt eller annan smaksättning innan popcornen serveras, helst varma.

Allergivänligt så länge man tål majs och väljer olja som man tål är detta ett allergivänligt snack.

torsdag 2 februari 2023

Snabba veganska quesadillas med svarta bönor och avocado

Överblivna tortillabröd, vad gör man av dem? Förutom tortillapizza, tacotårta, tortillachips och burritos, kan man förstås även göra quesadillas. Jag är verkligen inte proffs på det, så fick googla lite för att hämta inspiration. Resultatet blev dessa, mycket enkla quesadillas, som tog max 20 min att få ihop. Det hade nog gått snabbare om jag inte hade lagat fyra andra rätter samtidigt...

SNABBA VEGANSKA QUESADILLAS MED SVARTA BÖNOR OCH AVOCADO, 8 st
4 tortillabröd (jag använde fullkornstortillas från Santa Maria)
1 tetra (230 g avrunnen vikt) svarta bönor
1 mogen avocado
1 liten finhackad rödlök
2 msk solrosfrön
2 msk näringsjäst
1-2 tsk spiskummin
1-2 tsk rökt paprikapulver
½-1 tsk vitlökspulver
1 tsk pressad lime
½-1 msk chilisås (justera mängden så att du får fyllningen lagom stark)
1 msk chilipotlemayo (Hellmans, går säkert bra med vanlig mayo + lite mer chilisås)
rapsolja till stekning

Mosa samman avrunna bönor med avocado, lök, näringsjäst, kryddor, chilisås och mayo. Fördela fyllningen på två av tortillabröden och tryck försiktigt de andra två tortillabröden ovanpå (så att det blir två fyllda bröd). Hetta upp en rejäl slatt olja i en stekpanna. Stek ett "dubbelbröd" i taget på medelvärme, ca 2 min per sida. Låt rinna av, dela i fjärdedelar och servera med sallad.

Sojafri, mjölkfri, äggfri, nötfri, vegan. Går att göra glutenfri om man använder glutenfritt tortillabröd (vissa sorter är dock mycket mindre än de bröd jag använde, så om man väljer de sorterna får man ut dubbelt så många men hälften så stora quesadillas). Uteslut solrosfrön om du inte tål.

tisdag 3 januari 2023

Proteinrik tofuostkaka

Med inspiration från Vegomagasinet, som i sin tur har publicerat ett recept på ostkaka från Jävligt Gott-Gustav, har jag modifierat det ytterligare eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Hur likt originalet min variant är kan jag inte svara på. Däremot var det gott, och det räcker för mig. Om man vill kan man blanda i lite hackad mandel eller mandelmjöl och extra vätska, men det är inte nödvändigt. Och då blir heller inte ostkakan nötfri, vilket den är i min version. 

PROTEINRIK TOFUOSTKAKA
400 g fast tofu, mosad/smulad så att den fortfarande är lite bitar i
1-2 msk agavesirap, socker eller kokossocker
1 tsk vaniljsocker
lite nymalen kardemumma har jag gärna i, men det kan uteslutas
några droppar bittermandelarom
½ dl kikärtsmjöl
1 msk majsstärkelse
eventuellt lite vätska (vatten, växtdryck) om smeten känns väldigt tjock, ca 2 msk

Blanda mosad/smulad tofu med övriga ingredienser. Lägg i en smord ugnssäker form, som inte är större än att kakan blir ca 3 cm hög. Grädda mitt i ugnen, 200°C, 30-35 min eller tills ovansidan har fått lite färg. Låt svalna och servera sedan med bär, sylt och eventuellt vispad veggogrädde för extra lyx.

Den här ostkakan är nötfri, glutenfri, fröfri, mjölkfri, vegansk. Kan göras majsfri om majsstärkelse byts ut mot annan stärkelse. Den här ostkaksvarianten innehåller soja, men om du inte tål det, kan du testa det här receptet istället som är sojafritt.