torsdag 14 februari 2019

Falsk ostkaka (allergivänlig) / risgrynspudding

Vi har kämpat länge med att hitta en frukost som lilla Prinskorven gillar. Ett tag körde vi med mycket tunt skivade äppelklyftor eller osötad äppelpuré, sedan bakade munkar (eller snarare smulor därav), och runt jul upptäckte han att det var gott med risgrynspudding (falsk ostkaka) med bärmixsylt ("Bara Bär"). Och vi jublade! Ursprungsreceptet kommer från Karolina Tegelaars julbok (gammal upplaga), sedan har jag anpassat det efter Prinskorvens allergier och minskat på sockermängden.

FALSK OSTKAKA (ALLERGIVÄNLIG) / RISGRYNSPUDDING
1½ dl rundkornigt ris
5 dl vatten
2-2.5 dl rismjölk eller risgrädde (eller annan vegetabilisk mjölk som man tål, ris är det enda som funkar för oss och det ska man helst inte ge barn under 5 år. Vi använder dock restriktivt och bara i matlagning)
½ dl majsstärkelse
1 msk farinsocker
2 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
½ tsk bakpulver
rivet skal av ½ citron (uteslut vid citrusallergi)
extra olja eller margarin att ha i (för att få upp energiinnehållet för små kräsna barn)

Koka upp vatten och ris. Låt svälla på svag värme i 45 min under lock. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om ordentligt så att det inte finns klumpar kvar av gröten. Häll alltsammans i en smord ugnssäker form. Grädda i 175-200 grader i 45-60 min. Servera gärna med sylt, frukt-/bärmos eller saftsås.

Puddingen är mjölkfri, äggfri, glutenfri, sojafri, nötfri, fröfri - men kolla rismjölken om du är känslig mot baljväxter. Tror att de flesta sorter innehåller guarkärnmjöl och diverse stabilisatorer... Farinsocker kan ersättas av annat socker, och istället för majsstärkelse kan man använda potatis- eller tapiokastärkelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar