torsdag 28 februari 2019

Svart risbowl med plock (tofu, kål m.m.)

Jag gillar konceptet med plockmat. Många små saker, var och en tar det den vill ha. Det är dessutom kul att komponera ihop rätter och smaker. Meze gör jag ibland; latvarianten med bulgur, foul medame, bröd, sallad och hummus, den avancerade varianten med tillägg av hemlagad dolma (vinblad, aubergine, kål). Tacos/tortillas såklart - har ju barn - men kladdet det innebär har avskräckt på sista tiden. Konceptet bowl har varit populärt ett bra tag nu. Ursprunget kommer enligt de flesta från Hawaii, men jag kan inte låta bli att jämföra med traditionell kinesisk mat, som jag är uppvuxen med. Det är samma grej: ris i en skål, många små rätter, men skillnaden är att de små rätterna inte serveras i SAMMA skål utan i separata skålar på bordet. Här är min version av en ganska allergivänlig bowlversion, som vi tuggade i oss en solig söndag när vi hade ledigt från barnens parkourträning och jag därför hade tid att leka loss i köket.

SVART RISBOWL MED PLOCK
Inget riktigt recept, men detta var vad som fanns att välja på:

  • Kokt svart ris blandat med risvinäger, socker och salt 
  • Kokt parboiled ris (rester) uppfräst i tofusåsen (nedan)
  • Tofutärningar marinerade i pressad citron, soja, sesamolja och socker, sedan stekta och när de fått färg runtom, bräserade i marinaden i ca 30 min. Red av med maizena (ren majsstärkelse) blandad med vatten om det blir mycket "spad".
  • Rostad butternutpumpa blandad med blodapelsin och chiliflingor
  • Rostad blomkål masserad med riven ingefära, riven vitlök, spiskummin, kanel, kardemumma och koriander innan rostningen
  • Rostad broccoli
  • Wokad salladskål med citron och risgrädde
  • Picklad rödlök (tunt skivad rödlök picklad i lag av vatten, ättika och socker)
  • Färdigköpt kimchee
  • Färdigköpt inlagd ingefära 
  • Hemgjorda syrade morötter och lök
  • Jordnötter
  • Pumpafrön
  • Dressing av äggfri/vegansk majonnäs, senap och ketchup (blev över när vi åt burgare dagen innan, perfekt här)
Lägg upp riset på tallrikar, lägg på valfria toppings. Servera. Nomnomnom! 

Enkel mat att allergianpassa! Hoppa över tofun vid sojaallergi. Byt ris mot quinoa vid risallergi och använd annan grädde än risgrädde i salladskålen. Skippa jordnötterna vid jordnötsallergi, hoppa över pumpafrön och rostad pumpa vid pumpaallergi och så vidare. Kolla alla färdigköpta alternativ. Glutenfritt är det i alla fall i den här tappningen:-). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar