Första gången jag gjorde den här rätten använde jag ris istället för quinoa. Prinskorven grät stora krokodiltårar av besvikelse när sista portionen inte var tillräckligt stor för hans aptit. Klart att han skulle få mer av denna favorit! Denna gång hade jag i quinoa, som har något bättre näringsinnehåll (viktigt när man är liten, växtbaserad och allergisk mot baljväxter, nötter, vete m.m.). Slank ner det med - jättegott!
TOMATQUINOTTO FÖR EN LITEN (1-åring), flera portioner
½ dl vit quinoa (vi använder Risentas ekologiska som fungerar för oss, inga deklarerade spår av i alla fall), sköljd i hett vatten
kallpressad rapsolja till stekning
1 liten grovriven morot
ca 2 msk hackad purjolök
1 hackad champinjon (relativt stor)
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
vatten till lagom konsistens, ca 1½ dl (vill ha quinotton blöt)
näringsjäst och rapsolja till servering
Fräs grönsaker och svamp i olja i några minuter. Tillsätt quinoa, tomatpuré, vatten och örtkryddor. Sjud i ca 20 min under lock. Låt svalna något. Servera med näringsjäst och rapsolja, och gärna lite frön också om det tåls (här fungerar pumpa och vi testar nu solros).
Quinoa kan bytas mot ris, men öka i så fall vattenmängd och koktid något.
Allergivänlig rätt som är nötfri, glutenfri, sojafri, vetefri, mjölkfri, äggfri, vegansk och även fröfri om man INTE serverar med frön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar