tisdag 28 september 2021

Naturligt glutenfritt tunnbröd i stekpanna (utan fiberhusk, baljväxter

Sedan det visade sig att Prinskorven är allergisk mot psylliumfrö (som fiberhusk består av) har jag nästan slutat äta bröd. Jag experimenterar en del, men ingenting blir riktigt bra. Xanthangummi och pofiber i kombination är bäst, men antingen blir brödet omöjligt att hantera, eller så får det en glatt, klistrig konsistens. Men i det här receptet på glutenfritt tunnbröd i stekpanna funkar det. Degen går att kavla tunt, och det färdiga brödet är mjukt. Jag gillar att äta det med gurka och näringsjäst och kanske lite vegiar eller mjukost också. Inspiration härifrån men modifierat.

NATURLIGT GLUTENFRITT TUNNBRÖD I STEKPANNA (UTAN FIBERHUSK, BALJVÄXTER), 3 st tefatsstora
50 g fullkornsrismjöl
15 g solrosfröprotein (byt mot mer mjöl om du inte har eller inte tål)
10 g fullkornsmajsmjöl
15 g tapiocastärkelse
2 g xanthangummi (lite mer än en halv tesked)
8 g pofiber
en skvätt brödkrydda
85-90 g kokhett vatten
salt efter behag

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Gör en liten grop i mjölet och häll ner kokhett vatten. Arbeta samman degen med en sked till att börja med, knåda sedan vidare med handkraft. Degen ska vara smidig och inte smula, men får inte kleta! Om den gör det - tillsätt lite mer mjöl. Är den för hård - tillsätt lite mer vatten. Värm en stekpanna, medel- till hög värme (jag brukar ha min spis på 6-7 av 9 steg). Dela degen i tre bitar. Kavla ut varje till en tunn platta, gärna med kruskavel. Vill du göra det enkelt för dig, kavlar du ut den på silikonduk. Annars får du använda en stekspade för att försiktigt lossa tunnbrödet från bakbordet när det är dags att grädda dem. Grädda i torr stekpanna, ca 45 sekunder per sida. Låt svalna under bakduk.

Dessa bröd är naturligt glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, fröfria om du byter ut solrosfröproteinet mot mer mjöl, baljväxtfria, vegan (såklart). Mjölen kan bytas mot andra mjölsorter vid allergi mot t.ex. ris eller majs. Tapiocastärkelse kan bytas mot annan stärkelse vid allergi. Kolla ursprunget på xanthangummit vid allergi mot soja eller vete (eller ägg) - det jag använder är baserat på majs.

torsdag 16 september 2021

Örtbakad potatis (och squash)

På vår odlingslott, som vi har tillsammans med en granne och vän, har vi kunnat skörda våra egna grönsaker och rotfrukter under sommaren. Lyx! Persilja fick vi väldigt gott om, så när frysen var påfylld och jag fortfarande stod med en stor bukett, kom jag på att jag kunde veganifiera en av mina föräldrars favorit(kött)rätter med delar av denna järnrika råvara. Efter att ha letat i mammas kokböcker och inventerat kylen, blev det denna örtbakade potatis, som faktiskt uppskattades av hela familjen:-). Squashen fick åka med av bara farten - våra två plantor har verkligen levererat i år, och det har varit en liten utmaning att ta tillvara allt. Om man inte har squash och/eller det inte är säsong för det, går det utmärkt att utesluta den!

ÖRTBAKAD POTATIS (OCH SQUASH)
ca 1-1½ kg potatis, gärna små
1 squash i halvmånar (vi har odlat en med ljusgrönt skal)
2 dl hackad persilja
1 liten finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 smulat lagerblad
salt efter behag
1-2 msk rapsolja

Skrubba potatisen. Blanda ihop örter, lök, salt och olja och blanda samman med potatisen. Baka/rosta i ugn, ca 175-200 grader, i 40 min eller tills potatisen är mjuk och har fått lite färg. Servera som tillbehör eller ensamrätt med baljväxt- eller quinoasallad till. 

Allergivänligt så länge man tål potatis. Tål man INTE potatis, kan man byta ut mot valfri rotfrukt. Lök kan uteslutas om man inte tål det. Oljan kan ersättas av annan olja eller margarin.

torsdag 2 september 2021

Squashröra med gurt - sommarens favorit

Sommaren 2021 har vi haft en odlingslott tillsammans med en granne. Vi har kunnat skörda vår egen dill, persilja, potatis, och squash. I mängder. Våra två plantor har verkligen levererat, lite FÖR bra, så mot slutet av säsongen var vi rätt trötta på vit squash. Särskilt stora, som nästan är på gång att bli lite träiga, för det var inte alla veckor vi skördade så flitigt som vi borde ha gjort. Men av stor squash kan man göra denna väldigt goda röra, som blev sommarens favorit för mig. Den kan varieras massor, beroende på vilka kryddor man väljer till grunden, som består av grovt riven squash och tjock kokosgurt - jag föredrar Alpros. Jag har gjort med dill + vitlök + näringsjäst, basilika + citronzest + citronsaft + svartpeppar, persilja + lökpulver + vinäger + näringsjäst o.s.v. Serveras som tillbehör till det mesta! Grundreceptet kommer härifrån men jag har ändrat ganska mycket i vanlig ordning.

SQUASHRÖRA MED GURT - SOMMARENS FAVORIT
1 medelstor (vit) squash, ca 350-400 g
1-1½ dl kokosgurt (eller annan tjock växtbaserad gurt)
½-1 riven eller pressad vitlöksklyfta
gärna ½-1 msk pressad citron
färska örtkryddor efter behag
salt, peppar
näringsjäst för ostig smak om du vill
citronzest för frisk smak

Riv squashen grovt och stek den i ca 5 min så att en del av all vätska försvinner. Jag brukar steka den utan olja i en non-stick-panna, men det går nog fint även med olja. Låt svalna. Blanda sedan med övriga ingredienser och låt stå kallt till servering.

Går bra att allergianpassa så länge man tål squash. Kokosgurt kan bytas mot annan gurt om man inte tål kokos eller stärkelse (som de flesta kokosgurter innehåller).