fredag 23 juli 2021

Inbakad stor pizza-pirog

Någon gång under våren-försommaren hade jag tänkt göra pizza, men ångrade mig i sista minuten och vek ihop pizzorna till längder istället. Det visade sig bli succé, och mannen konstaterade att det ju faktiskt var väldigt bra utflyktsmat också. Mindre kladd än med pizzabitar, som vi annars har haft med vi ett par tillfällen. Fungerar finfint att frysa i mindre bitar och plocka fram som mellanmål om man behöver det. Passar även fint på buffe. Fyllningen kan varieras efter behag. 

INBAKAD STOR PIZZA-PIROG
Valfri bröd-/pizzadeg - till den på bilden använde jag:
ca 11 dl vetemjöl
ca 2 dl grahamsmjöl
ca 1 dl oskalade sesamfrön
30 g jäst
lite salt
1 msk sirap
½ dl rapsolja
4-4½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Häll i ljummet vatten (börja med den mindre mängden), olja och sirap. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper degbunkens kanter (jag handknådar alltid). Låt jäsa övertäckt i 40 min. Dela i två delar (eller fler beroende på hur stor ugn du har; jag har en jättestor). Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock (stor som en ugnsplåt). Lägg på fyllning i följande ordning:

Växtbaserad fraiche (jag använde Oatly), 2 dl räcker till degsatsen ovan
Finriven växtbaserad parmesan eller annan ost, 100 g till hela degsatsen ovan
fint strimlad rödlök, 1 st
hackad eller strimlad röd paprika
Växtbaserad salami (jag använde Quorn), 100 g räcker till hela degsatsen - lägg det mesta som en "rad" rakt över degrektangeln (från kortsida till kortsida) så att salamin blir hyfsat jämnt fördelad i hela pizza-pirogen.

Vik från långsidan, först bortre tredjedelen över mitten (så att plattan nu är 2/3 av vad den ursprungligen var), sedan närmre tredjedelen över den vikta delen (så att plattan blir 1/3 av ursprunglig storlek). Nyp ihop skarvarna i sidan och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med det andra degstycket. Grädda 15-20 min i 225-250 grader varm ugn. Pensla med kallt vatten direkt när pizza-pirogen tas ur ugnen, så behålls ytan mjuk. Skär i mindre bitar och servera med sallad. 

lördag 10 juli 2021

Prinskorvens smoothieglass

I julklapp, eller om det var 3-årspresent fick Prinskorven egna glassformar i silikon. Vi provade förstås att använda dem i samband med att han fick dem, men sedan har de lite glömts bort. Men när jag påminde om dem, var det GLASS som gällde. Helst igår. Prinskorven fick bestämma vad som skulle vara i och vad som INTE skulle vara i. Kokosmjölk skulle vi t.ex. absolut inte ha. Däremot rismjölk. Och blåbär. Och jordgubbar. Så här kommer hans alldeles egna recept på smoothieglass. Om man inte har glassformar, går det utmärkt att frysa glassen i t.ex. muffinsformar som man sticker en pinne i. Glassen är lite lik den där smoothieglassen som säljs i Hemglassbilen, men mycket nyttigare och godare.

PRINSKORVENS SMOOTHIEGLASS, 4 stora + 4 små
150 g frysta jordgubbar
150 g frysta blåbär
1 liten halvgrön banan
½ dl risdryck
2 msk dadelsirap
½ msk vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och kör till en slät massa (det gör inget om den är halvfryst). Fördela smeten i glassformarna och placera en pinne i varje. Ställ i frysen i några timmar. Ät och njut!

Glassen är relativt allergivänlig - självklart mjölkfri, äggfri, nötfri, vegan. Även fröfri, baljväxtfri, glutenfri, spannmålsfri - men kolla vaniljsockret om du är allergisk mot majs/potatis, eftersom det brukar innehålla stärkelse från antingen majs eller potatis. Byt ut risdryck mot kokosdryck, annan växtdryck eller uteslut helt vid risallergi. Dadelsirap kan ersättas av t.ex. agavesirap (halva mängden), kokossirap, vanlig ljus sirap eller honung (om du inte är vegan). Frukt och bär kan bytas mot andra sorter om man inte tål det vi har använt. 

torsdag 1 juli 2021

Snyggaste salladen - rödkål, mango och gräslök

Den här salladen är egentligen inte så speciell, men himla snygg är den! Receptet är anpassat från Vegomagasinet, då somliga i familjen inte gillar koriander, som jag älskar. Om Prinskorven någonsin växer ifrån sina allergier och då tål rostad sesamolja, skulle jag vilja göra den här med tillsats av det och ½ msk coconut aminos (eller vanlig soja om han tål det), samt en gnutta finriven vitlök. Himmelskt gott! Men den duger även så här och kan muntra upp allmänt färglös mat med sina starka kulörer.

SNYGGASTE SALLADEN - RÖDKÅL, MANGO OCH GRÄSLÖK
1 klyfta finstrimlad rödkål
salt
1 msk limejuice
100 g tärnad mango
finhackad gräslök efter behag
(hackad koriander efter behag)
(1 tsk rostad sesamolja)
(½ msk coconut aminos/soja)
(en knivsudd finriven färsk vitlök)

Knåda rödkålen mjuk med salt och limejuice - syran gör att kålen blir cerise istället för blåröd. Blanda ner övriga ingredienser och låt stå en kvart innan servering. 

Så länge man tål ingående ingredienser är denna allergivänlig. Byt lime mot annan syra om du inte tål citrus, byt mango mot annan gul frukt och du inte tål mango, ersätt gräslök med andra örter om du inte tål det. Passar utmärkt till buffé och går att variera i det oändliga beroende på vilka kryddor, örter och frukter man tillsätter.