måndag 28 januari 2019

Snickersrutor (nästan raw)

Min Lillprins Bus är väldigt förtjust i dadelbaserat godis. Vi brukar t.ex. göra nyttiga chokladbollar i tid och otid, och även de snabba små snickersbitarna som vi gjorde en gång för längesedan gick åt i ett nafs. Nedanstående recept är en variant av de senare, som vi gjorde i på självaste julafton. Vi tjuvstartade nämligen firandet redan den 23:e december, då min syster behövde åka tillbaks till Malmö redan vid lunch på julafton p.g.a. jobb på juldagen och inga senare tåg. Snickersrutorna var nästan lika populära som chokladkolorna - åtminstone bland vuxna och Lillprins Bus (Pysen gillade chokladkolan bäst). Om man vill göra snickersrutorna helt raw - byt rostade saltade jordnötter mot torkade/orostade jordnötter + salt, och använd raw kakao.

SNICKERSRUTOR (NÄSTAN RAW), ett gäng, ca 30 små bitar
Botten: 150 g färska urkärnade dadlar
1 dl rostade saltade jordnötter

Kolalager: 150 g färska urkärnade dadlar
2 msk kokosolja (med kokossmak)
1 dutt vaniljpulver

Chokladlager: 150 g färska urkärnade dadlar
1 msk tahini
1 msk kakao
2 msk kokosolja

Topping: ½ dl rostade saltade jordnötter

Pulsmixa ingredienserna till botten så att det blir som en smulig massa. Tryck ut den i en form eller på ett bakplåtspapper, ca ½ cm tjockt. Mixa kolaingredienserna till en slät smet och bred den över botten. Mixa ihop chokladlagret och bred det över kolalagret. Hacka eller mixa jordnötterna till toppingen grovt och strö dem över chokladlagret. Ställ i frysen (eller utomhus om det är kallt, det var -10 grader när jag gjorde dessa) i någon timme eller två och skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i kyl eller frys. 

Snickersrutorna är mjölkfria, äggfria, sojafria, glutenfria, fröfria men innehåller jordnötter och sesamfrön (tahini). Om du inte tål det kan du testa att byta jordnötter mot rostade solrosfrön eller mandel (blir inte riktigt samma smak). Tahinin kan ersättas av annat frö- eller nötsmör eller använd lite mer kokosolja istället. 

onsdag 16 januari 2019

Rösti / potatiskaka

Det här receptet är bra att ha till hands när spargrisen skramlar tomt. Har man det ekonomiska på det torra kan man istället lyxa till det med tillbehören, som veggo-skagenröra, avocado och tångrom. Är man i mindre stadd kassa serverar man med lingonsylt blandad med strimlad vitkål och knäckebröd. Den lata steker en stor maxi-rösti som täcker hela stekpannan, medan den som inte lider av tidsbrist steker många små frasiga mini-rösti istället. Varmhåll i ugn till servering.

RÖSTI / POTATISKAKA
Skalad grovriven potatis (jag brukar räkna med 250-300 g per portion som ensamrätt)
salt
mjölkfritt margarin till stekning
ev. potatismjöl
andra kryddor efter behag (jag använder gärna lökpulver och pepparmix)

Dags att vända röstin när ovansidan ser ut så här
Krama ur den grovrivna potatisen (då blir det knaprigare rösti). Blanda den med kryddor och eventuellt potatismjöl (1 msk/portion, suger upp överflödig vätska). Hetta upp margarinet i en stekpanna - om du använder gjutjärn går det åt enorma mängder och det blir svårare att vända röstin,
men det går. Jag använder en non-stickpanna. Klicka ut mini-rösti eller gör en stor rösti genom att fylla stekpannan med ett centimetertjockt lager potatisriv. Platta till ordentligt och låt steka i 5-10 min eller tills ovansidan börjar ändra färg. Vänd (ta en tallrik till hjälp; tippa stekpannan så att röstin glider ur, vänd sedan med hjälp av tallriken om du inte fixar det med hjälp av enbart en eller två stekspadar) och stek röstin på andra sidan. Fortsätt på samma sätt med resten av rivet. Varmhåll stekta rösti i ugn, ca 100 grader. Servera med valfria tillbehör.

Mycket allergivänlig rätt - om man inte är allergisk mot potatis och har kollat att man tål margarinet. Det går bra att använda olja istället men kan vara lite svårare att få röstin att släppa från stekpannan då, i synnerhet om man steker i gjutjärnspanna.

lördag 5 januari 2019

Glutenfria små "smörfrallor" (allergivänliga)

Egentligen är det väldigt fel att kalla de här bröden för smörfrallor, för de är helt fria från smör. Det finns visserligen veganer som envist håller fast vid "mjölkfritt smör" men det FINNS INGET MJÖLKFRITT SMÖR. Punkt. Smör tillverkas av grädde och grädde kommer från mjölk som i sin tur kommer från djur. EU har bestämt vad som får kallas smör, och däribland räknas INTE mjölkfritt margarin. Dock låter "margarinbröd" inte lika gott... Ursprungsreceptet kommer från Jessica Frej & Maria Blohms bok "Nytt Bröd", men jag har anpassat det efter Prinskorvens allergier (vi tror inte att han tål bovete).

GLUTENFRIA SMÅ "SMÖRFRALLOR", 10 st
125 g fullkornsrismjöl (+ mer till utbakningen)
50 g klibbrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
60 g maizena (majsstärkelse)
1 msk farinsocker (går bra att utesluta - andra baket glömde jag tillsätta och det blev ingen större skillnad)
20 g fiberhusk
12 g jäst
500 g vatten
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin (+ ev. 1 tsk majsstärkelse enligt ursprungsreceptet, det hoppade jag över)

Blanda mjöl, maizena, socker, fiberhusk och jäst i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under lock (eller ställ in i avstängd ugn) i minst 1½ timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred margarinet över (blanda det med majsstärkelse om du vill använda det). Vik ena långsidan till två tredjedelar av degen och vik sedan den andra långsidan över, så att du har en smalare rektangel. Dela den i 10 bitar. Rulla ihop varje bit och lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i minst 30 min (rekommenderar jäsning i flera timmar! Blir bättre bröd då, mindre kletigt). Grädda sedan i 200 grader med varmluft i 20 minuter.

Degen är jättestabil och det går utmärkt att byta mjölet mot andra mjölsorter, och stärkelsen mot andra stärkelsesorter, så länge totalvikten är 275 g mjöl och 60 g stärkelse. Jag har t.ex. gjort brödet med 20 g klibbrismjöl, 60 g fullkornsrismjöl, 195 g majsmjöl och 60 g tapiocastärkelse med superresultat. När klibbrismjölet tog slut testade jag med hälften fullkornsrismjöl, hälften fullkornsmajsmjöl och potatismjöl som stärkelse och även det gav ett gott bröd. Jag rekommenderar dock inte att kombinera stor mängd klibbrismjöl (100 g eller mer) med enbart tapiocastärkelse om man inte gillar väldigt kladdigt bröd. I så fall får man ersätta 10 g av mjölet med pofiber för att göra det lite torrare.

Allergiinformation: Innehåller ris och majs, men mjölkfritt, äggfritt, sojafritt (kolla margarinet), glutenfritt, spannmålsfritt, havrefritt, fröfritt och så vidare.