FULA MEN GODA PROTEINBOOSTADE BOVETE-PUMPAFRÖ-LINFRÖBRÖD, 12 platta kakor
200 g bovetemjöl
2 skopor (= 54 g) naturellt risprotein (jag använder helst Growing Naturals, som enligt mig är bäst; ersätt med rismjöl om du inte vill använda proteinpulver)
40 g teffmjöl (kan ersättas av mer bovetemjöl, mandelmjöl eller annat glutenfritt mjöl om du inte får tag på teff)
30 g hela linfrön
30 g pumpafrön
20 g pofiber
10 g jäst
½ tsk xanthangum
3-4 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser. Smula ner jästen (plus ev. lite salt om du vill ha salt bröd - det vill inte jag) och tillsätt så mycket vatten att det blir en väldigt kladdig smet. Låt den jäsa under lock (jag bakar i gryta) i någon timme eller två. Använd två skedar till att pytsa ut smeten till 12 brödklickar på en bakplåtspappersförsedd plåt. Platta till varje brödklick med hjälp av mjölad eller fuktad hand, så att de blir ungefär 1 cm tjocka. Låt jäsa i 30 min. Grädda sedan i 15-20 min, 200 grader (eller 175 grader med varmluft) och låt bröden svalna på galler under bakduk. Frys in det du inte äter upp samma dag för bästa hållbarhet.
Eftersom jag ändå har näringsberäknat dessa för egen del: Varje bröd innehåller ca 110 kcal, 8 g protein, 3 g fett, 14 g kolhydrater varav 3.5 g kostfibrer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar