torsdag 22 september 2022

Naturligt glutenfria äppelfrallor (utan fiberhusk)

Jag jobbar på mina glutenfria recept utan fiberhusk... Det här blev ganska lyckat. Brödet blir visserligen mer kompakt än dito med psylliumfröskal, men de höll sig saftiga i ett dygn åtminstone, vilket är ett bra resultat för xanthangummi-stabiliserat bröd. Receptet kom till på grund av många skrynkliga äpplen i en grönsaksfyndlåda, tror att sorten var 'Pink Lady'. Om du använder syrliga svenska äpplen kan äppelcidervinägern uteslutas. Första gången jag bakade dem fick degen jäsa innan jag formade frallorna. Andra gången jäste de bara en gång på plåten, och det tror jag var bättre. Snyggare och luftigare frallor, även om bilden kanske säger annat.

NATURLIGT GLUTENFRIA ÄPPELFRALLOR (UTAN FIBERHUSK), 7-8 st
200 g naturligt glutenfritt mjöl och protein (jag använde ca 20 g risprotein, 15 g solrosfröprotein, 105 g fullkornsrismjöl, 60 g fullkornsmajsmjöl)
10 g pofiber
7 g xanthangummi
10 g jäst
100 g grovrivet äpple
300 g vatten
ca 5 g äppelcidervinäger

Blanda alla torra ingredienser och smulad jäst. Tillsätt äpple, vatten och vinäger och blanda samman till en smidig deg. Klicka ut 7-8 frallor på en bakplåtspappersklädd plåt och låt frallorna jäsa i någon timme eller två. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 min. Låt svalna utan bakduk. 

Brödet är naturligt glutenfritt, nötfritt, sojafritt, fiberhuskfritt, veganskt. Mjölsorterna bör kunna bytas ut mot andra sorter efter behag. Om du inte tål potatis måste pofiber uteslutas, men eftersom det binder vätska tror jag att vattenmängden behöver minskas till ca 275 g. 

söndag 4 september 2022

Vegansk picniclunch - enkel pastasallad och tacostekta kidneybönor

En stor fördel med att fler äter växtbaserat, är att det är enklare att få tag på "halvfabrikat". Som vegansk majonnäs, till exempel. Det underlättar mycket att slippa göra den själv från grunden, särskilt när man har ett litet kök med begränsad mängd utrustning och ingredienser, som vi har på landet. När vi skulle på utflykt i somras, med utgångspunkt från lilla sommarstugan, slängde jag ihop dessa lunchlådor - pastasallad, kidneybönor och lite rester. Uppskattades efter en lite längre runda än planerat i den kuperade terrängen i Sveafallen. 

ENKEL PASTASALLAD, 4 port
makaroner/pasta för 4 personer (1 stor, 1 snart tonåring och 2 lite mindre), välj glutenfri för allergivänlig variant
4 msk vegansk majonnäs
½ tärnat äpple
½ liten rödlök, fint skuren
½ dl rostad lök (glutenfri)
majskorn (förkokta/frysta tinade/på burk)

Koka makaronerna enligt förpackningens anvisningar, kyl i kallt vatten och häll av. Blanda med övriga ingredienser. Fördela i lunchlådor.

TACOSTEKTA KIDNEYBÖNOR MED MAJS
Kidneybönor (lagom mängd för 3-4 pers)
1 förkokt majskolv, skär av kornen i långa "remsor", som delas i mindre bitar.
Rapsolja
Tacokrydda

Blötlägg och koka kidneybönorna, eller använd 1-2 tetror konserverade, som hälls av och sköljs. Jag tycker att det blir bäst med hemkokta bönor, eftersom de konserverade lätt blir mosiga. Låt dem torrsteka i stekpanna på medelvärme ett par minuter (så att lite av vätskan försvinner) innan oljan tillsätts. Stek sedan i 5-10 min, rör om då och då. Blanda ner majsen. Krydda med tacokrydda. Låt svalna lite innan bönorna fördelas i lunchlådorna.

Fyll på lådorna med mer grönsaker, frukt och kanske någon biffrest (som jag hade till den ena) och ta med på utflykten - eller kyl och servera hemma.

Pastasalladen kan lätt göras glutenfri om glutenfri pasta och glutenfri rostad lök används. Kolla majonnäsen, innehåller vanligen senap. Bönorna innehåller såklart baljväxt. Kolla kryddan - den jag använder är nötfri, sojafri, glutenfri, vegan.