lördag 26 december 2015

Glutenfritt osötat saffransbröd med quinoa- och majsmjöl

Fick du saffran kvar efter julbaket? Här kommer ett tips på vad du kan använda det till. Baka dessa osötade, naturligt glutenfria, fiberrika brödbullar med mycket smak. Vacker gul färg av majsmjöl och saffran - och jättegott med jordgubbssylt på. Brödet är naturligt glutenfritt och baserat på ingredienser som går att hitta i en helt vanlig matvaruaffär.

GLUTENFRITT SAFFRANSBRÖD MED QUINOA- OCH MAJSMJÖL, 8 portionsbröd
1 dl quinoa malen till mjöl (eller 1½ dl quinoamjöl)
2 dl majsmjöl (finmalet helst)
1 dl pofiber
½ dl fibrex
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
12 g jäst
½ pkt saffran (d.v.s. 0.25 g)
salt efter behag
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt så mycket vatten att det blir en lös smet. Rör om ordentligt. Låt jäsa i 1-2 timmar. Klicka med hjälp av sked ut till 8 portionsbröd, på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min. Grädda i 20 min, 175-200 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: Jag har testat att göra det här brödet på andra mjölsorter också - senast 1 dl amaranthmjöl, 1 dl majsmjöl, 1 dl boveteflingor och ½ dl pumpafröprotein (går att byta ut mot pumpafrön mixade till mjöl). Behövdes då ca 5 dl vatten för att få "lagom" konsistens. 

Brödet är naturligt glutenfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, vegan. 

tisdag 15 december 2015

Kolatårta med flingsalt, chokladbottnar och banangrädde

I vår familj duggar födelsedagarna tätt i vissa månader. Barnen, deras kusin och flera av deras kompisar fyller år i november-december, och såväl jag som mannen, min syster, svägerska och flera andra vänner fyller år i februari-mars. Jag brukar inte göra tårta till VARJE kalas, men för att i alla fall barnen ska få blåsa ut ljus på - tårtan - brukar jag försöka baka någonting som går att sätta ljus i till dem. Den här tårtan gjorde jag till lillpysens kalas. Chokladbottnar, fyllning av banangrädde och vaniljkola med flingsalt på toppen. Och tre ljus. Såklart. DET är viktigt! Eftersom jag fick hjälp av födelsedagsbarnet att baka tårtbottnarna är receptet lite "mellan tummen och pekfingret". Även om vi mätte upp det mesta...

KOLATÅRTA MED FLINGSALT, CHOKLADBOTTNAR OCH BANANGRÄDDE
Chokladbottnar:
5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
ca 3-3½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och 3 dl vatten. Rör om till en slät smet. Om den är för tjock - tillsätt lite mer vatten. Smeten ska inte flyta ut, men heller inte klibba fast alltför mycket i vispen. Häll smeten i en smord och bröad rund form, gärna med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader (ej varmluft) tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan. Tiden beror på hur stor form du använder - min är ca 25-26 cm i diameter och kakan behövde vara i ugnen i ca 40 min. Låt kallna under bakduk. Dela i två bottnar. Lägg den ena på uppläggningsfatet med några bakplåtspappersremsor instuckna under (som kan dras bort när kolan har hällts över - om den rinner ner längs kanterna).

Banangrädde:
3 små bananer, mosade
2 dl vispbar veggogrädde (jag använde havrebaserad)

Vispa grädden. Blanda den med mosade bananer. Bred fyllningen över den ena botten och täck med den andra.

Vaniljkola med flingsalt:
2 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad)
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
flingsalt

Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud till en tjock kola som nästan klarar kulprovet (d.v.s. går att forma till en kula när smeten droppas i kallt vatten). Rör ner margarin, vaniljsocker och en pyttegnutta salt. Låt svalna en liten stund. Häll smeten över tårtan, bred ut, och strö över lite flingsalt. Ställ kallt till servering.

Tårtan är mjölkfri, äggfri, sojafri (om du använder sojafritt gräddalternativ), nötfri, fröfri men innehåller gluten (vete, havre).

fredag 4 december 2015

Årets pepparkakor 2015

Årets pepparkaksrecept har jag nästintill stulit från Anna Bergenströms kokbok - den som är lila och kom ut någon gång under sent 1990-tal. Min mamma fick den, och jag stal den (hehe). Receptet har publicerats flera gånger på Internet, så om du vill läsa originalreceptet är det bara att googla på "Eksta pepparkakor recept" så dyker det upp. Jag har dock vegananpassat det, och ändrat lite på mängden av olika ingredienser. Dessutom gjorde jag bara en halv sats, vilket var fullt tillräckligt - i alla fall om man tänker sig att baka ut hela degen vid ett tillfälle, och det tillsammans med en snart 3-åring och två 6-åringar... Sparar receptet här på bloggen för att inte glömma hur jag gjorde just i år. Om jag börjar fundera på vilken deg jag ska göra nästa år, menar jag.

ÅRETS PEPPARKAKOR 2015, ca 100 normalstora pepparkakor eller många fler små (som vi gjorde)
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
drygt 1 dl vatten
140 g mjölkfritt margarin
1 msk malen kanel
½ msk malen kryddnejlika
½ msk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
ca 7 dl vetemjöl + mer till utbakningen

Koka upp socker, sirap och vatten och sjud detta tills sockret är helt smält. Tag kastrullen från värmen och rör ner margarinet i mindre bitar. Rör om då och då så att margarinet smälter och vätskan svalnar. Blanda kryddor, bikarbonat och mjöl i en bunke. Rör ihop det med den avsvalnade socker-vatten-margarinvätskan och arbeta ihop det till en klibbig smet. Häll den i en bunke, täck över med något som gör att det blir tätt (glassbytta med lock, 1½ liter är perfekt!), och ställ i kylskåp i minst ett dygn. Degen bör nu vara fast och relativt klibbfri. Ta lite deg åt gången, kavla ut i vetemjöl så tunt du vågar, och tryck ut pepparkakor med formar. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda, 200 grader (utan varmluft) i ca 10 min. Förkorta gräddningstiden för små kakor som är tunt kavlade, och öka för tjocka stora kakor. Låt svalna på plåten eftersom kakorna är mjuka direkt när de kommer från ugnen. Flytta sedan till "något platt underlag" och låt kallna helt. Förvara de färdiga kakorna svalt och torrt.

Dessa pepparkakor är mjölkfria, äggfria, sojafria, nötfria, fröfria men innehåller gluten. Det fungerar hyfsat att byta ut vetemjölet mot glutenfritt alternativ (gärna egen blandning av naturligt glutenfria sorter, t.ex. durra + glutinöst rismjöl + tapiokastärkelse, eller bovete + teff + rismjöl, tillsätt gärna lite xanthangummi också) men mängden behöver justeras eftersom glutenfria mjöler inte beter sig som vanligt vetemjöl.

söndag 29 november 2015

Easy peasy pastasås

Om du fick grädde över när du gjorde glasstårta enligt föregående inlägg är det här ett tips på vad den kan användas till. Grädden alltså. Inte glasstårtan. Perfekt snabbmat: såsen tar max 15 minuter att slänga ihop. Lika lång tid som det tar att koka pasta (om du har en induktionshäll som snabbt kokar upp pastavattnet - eller äter snabbmakaroner). Rätten kan göras glutenfri om du använder glutenfri veggogrädde (t.ex. soja-, ris-, kokos- eller mandelbaserad) och glutenfri pasta.

EASY PEASY PASTASÅS (4 port)
1 rödlök, delad i fyra klyftor och sedan skivad
rapsolja
3 dl frysta gröna ärter
5 strimlade soltorkade tomater (utan olja)
3 dl havregrädde (eller annan veggogrädde)
finrivet skal av ½ citron
svartpeppar
salt

Stek rödlöken mjuk i oljan. Tillsätt ärter och soltorkade tomater och stek i någon minut. Blanda ner grädden tillsammans med citronskal, svartpeppar och salt. Låt puttra ihop sig medan pastan kokar. Servera bums!

Easy peasy pastasås är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri och kan göras glutenfri om t.ex. kokosgrädde eller risgrädde används istället för havregrädde.

tisdag 24 november 2015

Hemgjord chokladglass blir barnvänlig glasstårta

Här kommer ett recept på chokladglass, som sedan jag gjorde den första gången har blivit barnens stora favorit. Min stora kille blev så förtjust i den att han ville bjuda på den på sitt 6-årskalas. Istället för "vanlig" tårta gjorde jag en glasstårta med chokladglassen som fyllning. Denna dekorerade jag med allt möjligt strössel som jag hittade i våra skåp. Enkelt och försvinnande gott!

HEMGJORD CHOKLADGLASS
2 msk kakaopulver
3 msk hett vatten
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm xanthangummi (kan uteslutas, stabiliserar smeten och gör den lite krämigare)
5 dl havregrädde (eller annan veggogrädde)
1 dl havremjölk (eller annan veggomjölk)
2-3 msk neutral rapsolja 

Rör ut kakaopulver i hett vatten till en jämn smet. Blanda socker, vaniljsocker och xanthangummi. Rör ner grädde, mjölk, olja och kakaosmeten. Rör om väl så att alla sockerkristaller löses upp. Kör i glassmaskin enligt maskinens instruktioner. Servera bums eller efter 30 min i frysen - eller använd till glasstårtan nedan!

BARNVÄNLIG GLASSTÅRTA
1 sats chokladglass enligt ovan
225 g krossade Digestivekex eller andra söta kex
75 g smält mjölkfritt margarin
strössel (det finns flera sorter som är fria från animaliska färgämnen! Men de kan innehålla bivax om man är noga med sådant)

Blanda krossade kex med smält margarin. Tryck ut i en form med löstagbar kant. *tips* lägg ett bakplåtspapper i botten av formen, så går det lätt att flytta över tårtan till lämpligt fat om du inte vill skära i formen. Bred ut glassen ovanpå och ställ in i frysen några timmar. Dekorera med strössel. Ställ fram ca 15-20 min innan servering så att glassen hinner tina lite så att det går att skära i tårtan.

Hemgjord chokladglass som är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri, vegan. Kan göras glutenfri om man ersätter havregrädde och -mjölk med alternativ av t.ex. kokos, soja, ris, mandel. Glasstårtan är äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, vegan och kan göras glutenfri om man använder glutenfria kex. Oavsett allergi - kolla strösslet så att det är fritt från det du eller dina gäster inte tål!

onsdag 11 november 2015

Enkla kanelbullar (äggfria, mjölkfria, sojafria, vegan)

Dags för ett bullrecept igen. Jag bara MÅSTE publicera ett sådant sedan mina barn ratat köpe-bullarna med motivet att mammas bullar är mycket godare. Familjen brukar få välja mellan kanelbullar och vaniljbullar. Oftast blir det nog vaniljbullar. Dessa brukar jag baka ut som "knutar" eller snurror, medan kanelvarianten ibland blir knutiga och ibland traditionella enkla snäckor. Idag blev det snäckor eftersom jag skulle baka så många (till en välgörenhetsfest). Totalt blev det nog 60 kanelsnäckor och 25 äppelmosfyllda småbullar av en 2-kg påse mjöl. Satsen här är mindre - räcker nog till ca 40 normalstora bullar.

ENKLA KANELBULLAR (äggfria, mjölkfria, sojafria, vegan), ca 40 st
1 kg vetemjöl
1½-2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
25 g jäst
1½ dl rapsolja
vatten till en smidig deg (kanske 7 dl?)

Fyllning: 150 g mjölkfritt margarin
1½ dl strösocker
1 msk malen kanel (eller 1-2 msk vaniljsocker för vaniljbullar, eller 1-2 tsk krossad kardemumma för kardemummabullar)

Blanda samman vetemjöl, socker, kardemumma och smulad jäst i en lämplig bunke - jag använder en rejäl gryta. Tillsätt rapsolja och så mycket vatten att det blir en fast och smidig deg efter ca 10 min knådning. Degen ska verka torr i början, men inte spricka sönder efter bearbetningen. Låt jäsa övertäckt (d.v.s. under lock om du bakar i gryta) i 2-3 timmar. Gojsa ihop fyllningen. Knåda igenom degen. Dela den i 3-4 bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca ½ cm tjock. Bred fyllning över. Rulla ihop som en rulltårta och skär i 1-2 cm tjocka bitar. Ställ med ena snittytan neråt i bullformar på plåt. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk (eller på dragfri plats, t.ex. kall ugn). Grädda i mitten av ugnen, 225-250 grader, i 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk

Bullarna är äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, vegan. Innehåller gluten och vete.

fredag 23 oktober 2015

Kokosmjölkstuvade makaroner (mjölkfria) för hela familjen


Stuvade makaroner har aldrig varit någon favorit här i huset. Jag har testat lite olika varianter genom åren, men varken mannen eller barnen har blivit stormförtjusta. Skam den som ger sig! För den här varianten, baserad på kokosmjölk, fick tummen upp av samtliga glutenätande familjemedlemmar. Ett extra plus: Rätten är busenkel att göra glutenfri! Man byter helt enkelt ut de "vanliga" makaronerna mot glutenfria, men man får nog laborera lite med vätskemängden beroende på vilken sorts glutenfria man väljer - de har lite olika egenskaper har jag märkt. Förlagan var receptet på baksidan av "Kungsörnens Gammaldags Makaroner", men jag ändrade på i princip allt utom mängden vätska och makaroner. Serverades med ugnsbakad blomkål, rostad pumpa, skivade ugnsbakade rödbetor med limerasp, nybakat bröd (med äpplemos, morot och melonfrön) och vanlig strimlad isbergssallat.

KOKOSMJÖLKSTUVADE MAKARONER, 2-3 vuxenportioner
1 burk kokosmjölk (400 ml)
6 dl vatten
1 svampbuljongtärning (jag använder Knorrs, som är fri från soja, gluten och animalier)
5 dl "gammaldags makaroner"
1-2 msk senap
1 tsk paprikapulver
näringsjäst och svartpeppar att strö över varje portion

Koka upp kokosmjölk, vatten och buljongtärningen. Tillsätt makaronerna och låt sjuda i ca 25 min. Rör om då och då. Smaka av med senap och paprikapulver, samt svartpeppar. Klart att servera!

Den här rätten är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri, fröfri, baljväxtfri, vegan. Kan göras glutenfri om man ersätter makaronerna med glutenfri pasta (kan behöva koka lite längre tid och vätskemängden kan behöva justeras).

tisdag 13 oktober 2015

Höstig pumpapastasallad med svart bönspagetti, butternutpumpa och morot

I höstnumret av tidningen Vegmat är ett av mina recept med; en sallad baserad på svart bönspagetti och pumpa. Receptet här är en variant på det, med mer grönsaker och kryddor. Jag brukar dessutom gojsa ihop salladen mycket mer än vad de hade gjort när de testlagade den till tidningen, men det är förstås valfritt att göra så. Det går alldeles utmärkt att använda andra grönsaker än dem jag har valt, eller toppa salladen med t.ex. pumpafrön, skalade hampafrön, torkade tranbär, strimlade torkade aprikoser eller gojibär (gör jag också ibland).

HÖSTIG PUMPAPASTASALLAD MED SVART BÖNSPAGETTI, BUTTERNUTPUMPA OCH MOROT, 1 stor portion
300 g butternutpumpa i tärningar
75 g svart bönspagetti
1 grovriven morot
1 hackad tomat
gärna några broccolibuketter (ca 100 g)
1-2 msk balsamvinäger eller annan vinäger (alternativt pressad lime)
½ tsk vitlökspulver eller 1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk rökt paprikapulver
½ msk valfria örtkryddor (jag gillar salvia, rosmarin, timjan) eller ½ dl färska hackade örter
2-3 msk näringsjästflingor (ger ostig smak)
salt eller kelpflingor efter behag
ev. några stänk rostad sesamolja
Valfri "topping", t.ex. rostade frön, torkad frukt/bär, ketchup, sriracha-sås (stark chilisås)

Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar. Rosta mjuka i ugn (eller micro), ca 30 min i 175 grader (15-20 min med crisppanna i micro). Koka bönspagettin tillsammans med broccolibuketter (koktid ca 5 min passar båda). Låt rinna av. Blanda ihop alltsammans till en härlig röra. Lägg upp på tallrik och toppa med valfri "pimp". Servera gärna lite halvljummen.

Salladen är mjölkfri, äggfri, sojafri, glutenfri, nötfri, vegansk, men innehåller baljväxter (bönpasta - ersätt med annan pasta om du inte tål, eller med svarvad zucchini).

fredag 25 september 2015

Fem små enkla kinesiska vardagsrätter

Har ni sett den här fina receptsidan, full av kinesisk mat du kan laga till hemma och med tydliga instruktioner inklusive fotografier? Det finns många i grunden växtbaserade recept på sajten, och med dagens utbud av fejkkött är det relativt enkelt att göra många av rätterna helt veganska. Jag hittade sidan lite av en slump när jag höll på att planera en lite större kinesisk buffé för våra vänner, totalt sex vuxna och fem barn. Om jag inte minns fel ska det då vara ungefär lika många rätter på middagsbordet... Plus en soppa och ris förstås, om man ska vara petig. Den hoppade jag över. Och jag fuskade lite... Det blev 10 rätter: 2 kalla, 3 wokade grönsaksrätter, lou han chai = gryta med åtta sorters grönsaker i den röda grytan på bilden; åtta är ett lyckotal enligt kinesiskt skrock, 2 med seitan (längst bak till vänster på bilden: wokad vitkål med veggoskinka + mock duck med selleri och lök), 2 med tofu (typ den här i den blå skålen längst bak på bilden samt wokade tofustänger i sötsur sås med ananas och paprika i gjutjärnsstekpannan) samt picklad ingefära (färdigköpt). Spana in bilden! Fem av rätterna får ni recept på här! Samtliga är sådana jag själv har ätit ofta under min uppväxt samt under min vistelse i Kina (gjorde ett fältprojekt där i 3 månader).

SOCKRADE TOMATER (kall)
4 stora tomater, skurna i klyftor
socker efter behag, ca 1 msk

Klyfta tomaterna. Lägg dem i en skål. Strö över sockret och låt stå en stund före servering.

GURKA MED VITLÖK (kall)
1 gurka
1 liten klyfta mycket fint hackad vitlök
lite salt
1 tsk rostad sesamolja

Skala gurkan. Skär den i fina bitar. Blanda den med finhackad vitlök (1 liten klyfta), salt och rostad sesamolja. Låt stå en stund före servering.

CHILISTEKTA BRYTBÖNOR (varm)
450 g brytbönor (jag använde frysta, fick inte tag på färska)
1 strimlad, urkärnad röd chilifrukt
4 hackade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk coconut aminos (eller ljus soja om du inte är allergisk mot soja)
en pyttegnutta socker

Hetta upp olja i en wok. Tillsätt chili och vitlök och woka några sekunder. Tillsätt brytbönorna och stek under omrörning i 5 min. Blanda ner coconut aminos/soja och socker och woka i 5 min till eller tills vätskan har försvunnit och bönorna blivit lite skrynkliga. Servera bums!

WOKAD ISBERGSSALLAD MED VITLÖK (varm)
1 huvud isbergssallat, grovt strimlat
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
salt

Hetta upp oljan. Woka isbergssallaten på HÖG värme under ständig omrörning. Häll på en gnutta vatten om det verkar fastna. Salta. Servera bums!

WOKAD MAJS MED PAPRIKA (varm)
400 g majskorn - absolut godast med färska, annars frysta
½ röd eller grön paprika, fint tärnad
1-2 msk pinjenötter eller solrosfrön, helst rostade
1-2 msk rapsolja
salt

Hetta upp oljan. Woka majs och paprika tills majsen är mjuk (om färsk används) eller varm (om fryst används). Tillsätt rostade pinjenötter eller solrosfrön. Salta. Servera. Denna rätt fungerar att varmhålla om så krävs!

De fem små rätterna är glutenfria, mjölkfria, äggfria, sojafria (OBS! Vid sojaallergi - använd coconut aminos och INTE ljus soja), nötfria (pinjenöt/solrosfrön är inte nötter men känsliga individer kan reagera på i synnerhet pinjenötter), vegan. Gurka med vitlök innehåller sesam.

torsdag 10 september 2015

Glutenfritt tjockare linsknäckebröd (med jäst)

Något jag kan sakna med glutenfri kost är knäckebröd av den lite tjockare typen. Tunna, platta glutenfria knäckebröd är lätt att få till, men de lite grövre, luftiga - nej, det har jag inte lyckats med, varken i mitt eget kök eller hittat färdigt att köpa. Testbakade något från en glutenfri bakbok som jäste upp fint men smakade alltför mycket bikarbonat och bakpulver för min smak, trots att jag minskade mängden. Dessutom funderade jag över om det inte vore bättre att bara låta brödet jäsa en gång, på plåten, för att inte förstöra den "pösning" som jäsningen åstadkommer. Därför blev det ett helt eget experiment. Jag ville dessutom skapa ett hyfsat proteinrikt knäckebröd, knaprigt och smakrikt. Jag mätte dock inte upp ingredienserna särskilt noggrant, så nedanstående recept är lite skjutet från höften. Hur det smakade? Ja, inte som rågknäcke, direkt, och så värst luftigt blev det inte heller. Smaken och knaprigheten fick godkänt av mig i alla fall, och av någon anledning passade knäcket jättebra med apelsinmarmelad!

GLUTENFRITT TJOCKARE LINSKNÄCKEBRÖD 
1½ dl röda linser
1 dl majsmjöl
½ dl fibrex
½ dl risprotein (neutralt med GOD smak, borde fungera även med pumpafröprotein eller hampaprotein som dock smakar lite mer; ersätt med valfritt glutenfritt mjöl om du inte vill använda proteinpulver)
1 msk hela linfrön
1 msk chiafrön
1 tsk xanthangummi
10 g färskjäst
1 tsk kummin
salt efter behag
vatten till "lagom" konsistens (deg snarare än smet, blir lite kladdig)

Mal linserna till fint mjöl i en blender/mixer (om du utgår från färdigmalet linsmjöl som finns att köpa i livsmedelsbutiker behöver du nog lite mer än 1½ dl). Blanda detta med övriga ingredienser så att det blir en smidig deg som kladdar lite men inte är så torr att den spricker i nästa steg. Platta ut degen relativt tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ner fingrarna i degen så att det blir små gropar. Skär i lagom stora bitar. Ställ in plåten i AVSTÄNGD ugn och låt stå där i någon timme eller två. Sätt på ugnen, 175-200 grader (med varmluft om du har, välj annars den högre temperaturen) - INTE snabbläge. Grädda i 20-30 min eller tills knäckekakan har en fin gyllene färg. Tiden beror på hur snabbt din ugn värms upp till den önskade temperaturen. För min tog det nog 10 min att nå 175 grader. Sänk temperaturen till 100-125 grader och torka vidare i någon timme eller till knäcket är nästintill torrt. Om du inte har varmluftsugn bör nog ugnsluckan öppnas då och då för att släppa ut fukt. Stäng av ugnen. Låt knäcket stå kvar med ugnsluckan på glänt tills det är helt torrt. Lossa det från bakplåtspappret och bryt i bitar. Förvara torrt.

Knäckebrödet är glutenfritt, sojafritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, havrefritt, vegan. Innehåller baljväxter som personer känsliga mot soja kan reagera på. 

fredag 28 augusti 2015

Hong dou sha bing - Tusenbladskakor fyllda med röd bönpasta (mjölkfri, äggfri, vegan)

När jag bläddrar igenom alla inlägg det har blivit på bloggen under åren, inser jag att det inte finns så många kinesiska recept, trots att jag faktiskt lagar en hel del kinesisk mat av och till. Framför allt när vi har gäster och jag vill bjuda på någonting de inte är vana vid. Oftast gör jag då kinesisk "vardagsmat" (dock inte sådan som finns på de flesta kinesiska restauranger i Sverige- det är nämligen ytterst sällan sådan mat serveras i Kina och Malaysia!), men ibland anstränger jag mig lite extra. Som med dessa kakor, som på kinesiska heter "Hong dou sha bing", strikt översatt "Röd bön pasta kaka". De är lite pyssliga att göra och det kräver lite träning för att få dem att hålla ihop, men för den som vågar ge sig på ett försök - det är värt det! Även om det tar ett par timmar. Originalreceptet innehåller grisfett/ister, men det rekommenderar jag starkt att man ersätter med mjölkfritt margarin (eller olja, minska i så fall lite på mängden så att degkonsistensen blir OK). Röd bönpasta är enkel att göra själv (då kan man även reglera sötman efter behag), även om det finns färdig att köpa i butiker med asiatisk/kinesisk inriktning.

HONG DOU SHA BING - Tusenbladskakor fyllda med röd bönpasta, 20 st
Bönpasta (hong dou sha) - det kommer att bli bönpasta över, frys eller använd som pålägg/fyllning till någonting annat:-)
ca 100 g adukibönor
2 msk olja
socker efter behag, kanske ½ dl

Blötlägg bönorna i minst 6 timmar. Koka dem riktigt mjuka i osaltat vatten. Låt rinna av. Mixa dem till ett slätt mos (den som orkar kan pressa dem genom en metallsil så att skalet går att ta bort, jag förenklar genom att mixa). Lägg dem i en kastrull eller stekpanna tillsammans med olja och socker och sjud under omrörning så att en del av vätskan försvinner. Se upp så att de inte fastnar i botten! Jag höll nog på i ca 20 min innan jag tyckte att konsistensen var den rätta. Låt bönpastan kallna - då blir den för övrig lite fastare. Not: om du kokar bönorna kortare tid blir det mindre vätska att få bort, men då går det INTE att skala dem och det blir en lite torrare bönpasta istället för en krämig sådan.

Deg 1: 250 g vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
125 ml vatten
1 msk socker

Knåda ihop mjöl och margarin i en degbunke. Tillsätt vatten och socker och knåda till en smidig deg. Låt den vila i minst 30 min medan du gör deg 2. Dela degen i 20 bitar.

Deg 2: 180 g vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin

Blanda mjöl och margarin till en smidig deg. Dela degen i 20 bitar.

Från vänster: 1) Degbit av deg 2 viks in i deg 1. 2) Efter utkavling av "paketet"
rullas plattan ihop till en rulle. 3) Vrid ett kvarts varv och kavla ut på nytt.
4) Rulla ihop igen. Forma med handen till en rundel och fyll.
Nu börjar jobbet... Kavla ut en bit av deg 1 till en avlång platta (se bild). Rulla en degbit av deg 2 till en liten rulle som läggs mitt på deg 1-plattan. Vik upp långsidorna av deg 1 så att deg 2 täcks. Kavla ut till en platta, ganska tunn men inte så tunn att degen brister. Rulla ihop från kortsidan (så att det ser ut som en rulltårta). Vrid ett kvarts varv. Kavla ut "rulltårtan" till en likadan avlång platta som i föregående steg och rulla sedan ihop den igen. Försök att undvika att degskikten brister (det är svårt!). Använd händerna till att forma den nya "rulltårtan" till en rundel (vik den ev dubbel om den är långsmal). Lägg ca ½ msk röd bönpasta mitt på rundeln. Vik upp kanterna och nyp ihop i botten så att det blir en liten rund kaka. Rulla den försiktigt med skarven mot bakbordet för att forma till den. Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa med resten av degbitarna. Grädda i 175-200 grader i 15-20 min. Låt svalna. Hantera varsamt eftersom de olika degskikten lätt faller isär och smular!

Kakorna går bra att frysa men "faller sönder" lite mer eftersom deglagren separeras.

Kakorna är äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, sesamfria och förstås veganska! Fyllningen kan ersättas av "annan fyllning", t.ex. pasta av skalade mungbönor (finns färdigskalade, de är gula och påminner lite om linser i formen; koka, mixa, söta och tillsätt olja enligt ovan, smaksätt gärna med vanilj och eventuellt stekt finhackad lök) eller pasta av lotusfrön (lian rong sha, finns i välsorterade asiatiska affärer eller gör själv).

torsdag 13 augusti 2015

Mjölkfri, äggfri kolaglass med superfoods på mandelbas

När sommaren äntligen kom till Örebro i början av augusti (OK, det var varmt en vecka i juli också men då var jag sjuk) blev jag sugen på att göra glass. Inte fruktbaserad, utan vanlig glass som hela familjen kan äta. R-ice-glassen i "paket", som annars är det enda fungerande alternativet i och med minstingens sojaallergi i kombination med min glutenfria diet, har jag inte hittat på väldigt länge här i stan. Så blev det denna kolasmakande skapelse, fullproppad med "superfoods" och dragning åt kanelhållet utan att för den skull innehålla någon kanel! Så det kan bli... Glassen är inte särskilt söt, så vill du ha mer av den varan rekommenderar jag att öka mängden dadlar eller tillsätta något sötningsmedel (socker, lönnsirap, stevia, agave eller vad du nu föredrar). Både jag och mannen var överens om att denna glassbas med tillsats av kakao/choklad eller espresso/kaffe måste testas. Somliga familjemedlemmar ville ha chokladsås på sin glass - gör själv eller köp färdig! Mesquitepulver, lucumapulver och macapulver samt xanthangummi KAN finnas i välsorterade livsmedelsaffärer, och finns absolut på iHerb, troligen även på bodystore.com, clearlife.se, ravarubutiken.se m.fl.

KOLAGLASS MED SUPERFOODS
6 urkärnade färska dadlar, blötlagda i vatten i 30 min
2 dl mandelgrädde
2-3 dl osötad mandelmjölk
1 msk mesquitepulver
½ msk lucumapulver
1 tsk macapulver
1 krm vaniljpulver
1 krm xanthangummi
ev. kokosolja för krämigare konsistens (1-2 msk tror jag blir bra, smält försiktigt och mixa med grädden)

Häll av vattnet från dadlarna. Pilla eventuellt bort skalet från dem (ger slätare glass, särskilt om du inte har en så kraftfull mixer). Mixa dem med allt utom mandelmjölken till slät, tjock konsistens. Tillsätt mandelmjölken och rör om väl. Kör i glassmaskin och servera bums eller efter 30 min i frysen. 

Glassen är mjölkfri, äggfri, sojafri, glutenfri, vegansk, fri från raffinerat socker (men innehåller dadlar). Innehåller mandel. GÖR NÖTFRI genom att byta ut mandelgrädde och mandelmjölk mot t.ex. kokosmjölk och kokosgrädde (om du använder sådan kokosmjölk som säljs på burk räcker det med kokosmjölk, om du köper kokosmjölk som "tetra", t.ex. GoGreens eller Alpro, måste du nog blanda med kokosgrädde/kokosmjölk på burk för att få en bra konsistens), sojamjölk och sojagrädde (om du tål soja), eller havremjölk och havregrädde (om du tål gluten/havre). 

lördag 27 juni 2015

Gobi pakora (friterad blomkål) - bakad i ugnen

För någon vecka sedan var vi och två andra familjer hos våra tämligen nyinflyttade grannar på middag. De är från Bangladesh, och hade dukat upp ett överdådigt matbord med en massa läckerheter. Vårt val att äta helt växtbaserat hade de hanterat utan större problem - minst hälften av rätterna var veggo i grunden! Det bjöds bland annat på en supergod grönsaksrätt (typ curry av olika blandade grönsaker), channa dhal (typ curry av splittade kikärter), vårrullar, samosas, "piroger" av smördeg fyllda med sötade mannagryn,samt gobi pakora - blomkål friterade i en smet av kikärtsmjöl. MUMS! Vi åt så att magarna stod i fyra hörn... Blev så sugen på att göra en enklare version av just blomkålen, för att slippa fritera. Resultatet blev inte alls så tokigt! Till på köpet skulle jag tro att dessa är lite nyttigare - eller i alla fall mindre feta. Fungerar även bra med andra grönsaker!

GOBI PAKORA (friterad blomkål) - BAKAD I UGNEN
Blomkål i buketter
1 del kikärstmjöl (besan/gram flour)
3/4-1 del vatten
"indiska kryddor" i valfri mängd; t.ex. ajowainfrön, kalonji/nigella seeds/svarta lökfrön, spiskummin, currypulver, amchoor (surt mangopulver), gurkmeja, kanel, koriander, bockhornsklöver, garam masala
ev. en gnutta salt
lite bakpulver

Blanda samman kikärtsmjöl, vatten, kryddor, ev. salt och bakpulver till en smet som har ungefär samma konsistens som pannkakssmet (man kan även tillsätta lite pofiber för ökat fiberinnehåll). Doppa blomkålsbuketter i smeten så att de blir rejält täckta. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, med lite mellanrum mellan varje bukett. Grädda i ugnen, 200-225 grader (den lägre temperaturen med varmluft) i 10 min. Vänd blomkålsbuketterna och grädda i 10 min till. Klart att servera!

Denna rätt är mjölkfri, äggfri, glutenfri, sojafri, nötfri, vegan. Innehåller baljväxter som även personer känsliga mot jordnöt och/soja kan reagera på. 

fredag 12 juni 2015

Knäckig rabarberpaj

Det är rabarbersäsong i allra högsta grad. Vår rabarberplanta, som första året vi bodde i vår villa var en liten bortglömd sak som knappt gav någon skörd, har efter flytt vuxit till en bjässe som hotar att förinta gräslöken i landet bredvid. Med andra ord blir det en del rabarberpaj nu. Den här pajen gjorde jag lite annorlunda än mina vanliga smuldegsvarianter. Jag använde min mammas knep för att låta rabarbern mjuka upp sig lite - genom att gojsa ihop dem med socker och maizena innan gräddningen. Sedan parade jag rabarbergojset med ett knäckigt, lite toscaaktigt (nöt- och mandelfritt) havretäcke. Tar lite längre tid att göra, men kanske värt besväret, även om mannen nog föredrar vanliga smuldegspajer (som brukar vara sötare).

KNÄCKIG RABARBERPAJ
4-5 stjälkar snedskuren rabarber
2 msk strösocker
1 msk maizena
125 g mjölkfritt margarin
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ dl vit sirap + 2 msk strösocker (kan ersättas av 3/4-1 dl strösocker)

Lägg rabarber, socker och maizena i en rostfri skål/gryta (eller glasskål, undvik plast eller aluminium). Rör ihop och "glöm bort" i någon halvtimme-timme. Pytsa över alltsammans i en smord pajform. Smält margarinet tillsammans med sockret och sirapen. Rör ner havregryn, vetemjöl och vaniljsocker. Tryck ut smeten över rabarbern och grädda sedan i ugnen, 200 grader C i 25-30 min. Servera avsvalnad med vaniljsås, glass eller veggogrädde.

Nötfri, sojafri, mjölkfri, äggfri, vegansk, men innehåller gluten.

torsdag 28 maj 2015

Glutenfria hälsosamma kanelbullar

Jag har letat läääänge efter ett bra recept på glutenfria bullar. Ett där degen är lite seg och tuggig men inte kladdig och klistrig. Har testbakat andras recept utan att lyckas särskilt bra. Läst andras recept men varit missnöjd med ingrediensvalet. Även om bullar kanske hör mest till kategorin "fikabröd" vill jag göra dem så "nyttiga" att jag kan äta dem varje dag utan att behöva fundera på näringsinnehållet. För mig innebär det OK proteininnehåll, låg fetthalt och inte alltför mycket socker. Så snubblade jag över det här receptet. Och sneglade lite på det här. Tog en långpromenad i skogen och klurade på min egen variant. Resultatet följer nedan. Jag ska erkänna att jag var mer än skeptisk när jag plockade ut plåten ur ugnen. Bullarna kändes som studsbollar och jag trodde att det hade blivit ännu ett misslyckat bullbak. Några timmar senare provsmakade jag. Och blev NÖJD! ÄNTLIGEN! Även om det nog hade blivit ÄNNU bättre med mer fyllning, kanske i form av färska dadlar + tahini + kanel istället...

GLUTENFRIA HÄLSOSAMMA KANELBULLAR, 12 st
150 g durramjöl
50 g pumpafröproteinpulver (jag använder det här; en annan variant finns här;  kan ersättas av t.ex. mandelmjöl eller mixade pumpakärnor, även om det då blir högre fetthalt)
40 g tapiokastärkelse (även kallat tapiokamjöl, finns i asiatiska butiker)
15 g pofiber
10 g fiberhusk
1 msk chiafrön mixade till mjöl
2-3 msk sötningsmedel (som mäter som socker), agavesirap eller socker (kokossocker, brun farin, strösocker, råsocker...)
1 tsk malen kardemumma
15 g jäst
4 dl vatten
Valfri fyllning (jag använde sötningsmedel och kanel denna gång; traditionell margarin-socker-kanel/vanilj/kardemumma, riven mandelmassa, rivet äpple + kanel, mixade aprikoser + fikon + hasselnötter, mosade dadlar + kanel + tahini är andra förslag).

Blanda samman alla ingredienser. Rör om väl i någon minut. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar. Ta upp den och platta eller kavla ut den till en cm-tjock platta. Jag behövde INTE mjöla bakbordet alls faktiskt, men om degen tenderar att fastna kan du mjöla med lite durramjöl eller pofiber. Strö på valfri fyllning och rulla ihop degplattan till en rulle. Skär den i 2 cm tjocka bitar och ställ dem med snittytan neråt/uppåt i bullformar (mina är i silikon) eller på bakplåtspappersklädd plåt. Låt vila på plåten någon timme och grädda sedan i 200 grader, ca 20 min (175 grader om du använder varmluft). Låt bullarna svalna HELT under en bakduk innan du provsmakar!

Dessa bullar är glutenfria, sojafria, spannmålsfria, nötfria, mjölkfria, äggfria, vegan, kan göras sockerfria och innehåller inget tillsatt fett. De innehåller dock pumpafrön (i form av protein) som känsliga individer kan reagera på.

torsdag 21 maj 2015

Glutenfria morotsbullar på lins- och durramjöl

Jag fortsätter med mina glutenfria bakningsexperiment. Ibland går det lite bättre, ibland lite sämre, och eftersom jag inte vill baka alls med rena stärkelsesorter (typ maizena, potatismjöl, tapioca) händer det ganska ofta att bröden blir lite kladdiga eller sjunker ihop efter gräddningen. Åtgärdas med mer fiberhusk/xanthangummi. Vilket ger ett studsigt bröd. SUCK! Smaken på dessa morotsbullar var det inget fel på alls. De var jättegoda! Och höll formen bra i ugnen. Fibermin är torkade morotsflingor, som går att hitta i välsorterade hälsokostbutiker eller på Internet. Om du inte får tag på det kan du byta ut det mot 1 finriven morot, samt minska vattnet till 6½ dl.

GLUTENFRIA MOROTSBULLAR PÅ LINS- OCH DURRAMJÖL, 12 små
100 g röda linser, mixade till fint mjöl (eller använd färdigt linsmjöl, som kan finnas i vissa livsmedelsbutiker - eller på Internet)
75 g durramjöl
30 g pumpafröprotein (jag använder det här; ersätt med samma mängd mixade pumpakärnor om du inte hittar eller vill beställa)
30 g pofiber
30 g fibrex
30 g fibermin (torkade morotsflingor, se ovan för ersättning)
15 g linfrön
10 g fiberhusk
1 g xanthangummi
15 g jäst (färsk)
7 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser med jäst och vatten. Rör om ordentligt i någon minut. Var inte orolig om degen är smetig och lös, den tjocknar efterhand. Täck över och låt jäsa i några timmar (minst 2). Forma till bollar med hjälp av en (eller två) matskedar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i någon timme. Grädda sedan i 200 grader (eller 175 grader med varmluft) i 25-30 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Morotsbullarna är glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, mjölkfria, äggfria, vegan. Innehåller pumpafrön och morötter som känsliga individer kan reagera på.

onsdag 13 maj 2015

Glutenfritt tunnbröd (igen) med linser och kikärtsmjöl

Här kommer ytterligare ett recept på glutenfritt linstunnbröd, denna gång med kikärtsmjöl och mindre fiberhusk. Blev riktigt gott! Degen höll ihop något sämre än de tidigare recepten, men smaken var bra. För att få konsistensen lite mer lik norska "lomper", d.v.s. kletigare, ska man nog använda ett mjöl med mer stärkelse, men då kommer proteininnehållet att sjunka. Och jag ville hålla det, samt fiberinnehållet högt i detta bröd. Lyckat experiment! Kommer att göras fler gånger!

GLUTENFRITT TUNNBRÖD (IGEN) MED LINSER OCH KIKÄRTSMJÖL, 5-6 st
80 g röda linser
2 dl vatten
15 g kikärtsmjöl
15 g pofiber
10 g fibrex
10 g fiberhusk
10 g jäst
1 krm brödkrydda
1 krm xanthangummi
1 krm hjorthornssalt
2 dl vatten
mer pofiber till utbakning

Koka linserna ordentligt mjuka i de första 2 dl vatten. Låt dem svalna och mosa ihop dem med övriga ingredienser. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar. Dela degen i 5-6 bitar. Platta ut dem i rikligt med glutenfritt mjöl eller pofiber på bakbord. Kavla några tag med kruskavel mot slutet, till ganska tunna, stora kakor. Grädda i torr stekpanna, 3-4 min per sida. Låt kallna inlindade i bakduk.  

Tunnbrödet är glutenfritt, spannmålsfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, veganskt förstås. Det är även sojafritt, men innehåller sojasläktingar (linser, kikärter) som känsliga individer kan reagera på.

torsdag 7 maj 2015

Glutenfritt hirs-kanel-fröknäcke med proteinboost

En av mina favoritkryddor i köket är kanel. Jag använder förstås till "söta saker", som i bullar, mjuka kakor, småkakor, "frukt- och nötbollar" och på gröt, men även i matlagning - som till exempel i curry. Kanel är jättegott att smaksätta matbröd med, gärna tillsammans med nypon (byt ut en del av mjölet mot nyponmjöl eller använd nyponsoppa som degspad), och ibland smaksätter jag knäckebröd med denna superkrydda. Som det här knapriga, glutenfria, lagom tjocka söta knäckebröd med smak av kanel. Jag blev riktigt nöjd med det! Jag tror att det är risproteinet som ger knaprigheten, och förstås, att man vågar torka det tillräckligt länge i ugnen. Var noggrann med ditt val av risprotein! Det finns MÅNGA dåliga sorter på marknaden, som både ger knepig bismak och har en sandig konsistens. Mitt favoritmärke är Growing Naturals, men det finns nog fler märken som är OK. Googla! Kanske hittar du en egen favorit!

GLUTENFRITT HIRS-KANEL-FRÖKNÄCKE MED PROTEINBOOST
1 dl linfrön
1 dl hirsflingor
½-1 dl pofiber
½ dl hirspuffar (eller mer hirsflingor - jag har gjort dem med hirsflingor flera gånger också)
½ dl solrosfrön
½ dl riven kokos
1 skopa (ca ½ dl; 27 g) naturellt risprotein av GOD kvalitet (jag använder det här)
2 msk chiafrön
2 msk fibrex
½ msk fiberhusk
1-2 tsk malen kanel
4½-5 dl vatten
sötning efter behag (jag använde flytande stevia med kanel- och vaniljsmak)

Blanda alla torra ingredienser. Rör samman med vatten och sötning efter behag till en smet. Den tjocknar om den får stå en liten stund; tillsätt mer vatten om den blir för tjock och inte går att platta ut. Platta ut på en bakplåtspappersklädd plåt - jag använder en sked för att platta/bre ut smeten. Grädda i ugn, 125-150 grader (med varmluft, annars 150-175 grader), tills knäckebrödet är nästintill torrt. Plocka gärna ut plåten när brödet är läderartat i konsistensen och "riv" det i lagom stora bitar". Räkna med att det tar någon timme i ugnen. Sänk temperaturen mot slutet för att det inte ska bli bränt. När brödet är nästan torrt - stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt det hela kallna. Förvara torrt.

Tips: Om du använder sötat proteinpulver behövs ingen ytterligare sötning (enligt mig). Istället för stevia går det utmärkt att söta med agave, socker, sirap, lönnsirap eller något annat sött.

Knäckebrödet är glutenfritt, sojafritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt, sesamfröfritt och förstås veganskt. 

fredag 1 maj 2015

Mycket enklare fooled fork aka pulled jackfruit

Förra årets hajp på veganmatsfronten var nog "pulled jackfruit", en vegansk variation av trendrätten pulled pork (i år verkar det bli maränger på spadet från konserverade baljväxter). Det dröjde ganska länge innan jag testade, och de recept jag fann imponerade inte. Men tillslut hittade jag ett sätt som var enkelt, gott och inte krävde särskilt stor ansträngning! Inspirationen fick jag från Yvonne Ardestanis app "MyEclecticKitchen". Jag ändrade lite här, lite där, och plötsligt hade jag ett supergott och mättande tillbehör till tortillas och tacos! Stort plus för att man slipper steget "steka jackfruit" och steget "göra barbequesås".

MYCKET ENKLARE FOOLED FORK AKA PULLED JACKFRUIT
1 burk omogen jackfruit i saltlag ("young jackfruit in brine"), finns i asiatiska butiker
500 g tärnad butternutpumpa
500 g krossade tomater
3 hackade vitlöksklyftor
1 stor hackad gul lök
100 g fint tärnad rotselleri eller 2 strimlade stjälkar blekselleri
150 g fint tärnad morot
ev. tärnad paprika i valfri färg och mängd
1-2 dl vatten
1-2 tsk paprikapulver (lite rökt om du gillar den smaken)
1 tsk spiskummin
½ tsk kummin
½ tsk kanel
1 krm malen kardemumma
1-2 msk blandade torkade örtkryddor (jag använder t.ex. timjan, salvia, rosmarin, oregano och dragon)
gärna 1 urkärnad, finstrimlad chilifrukt
ev. lagerblad
1 msk balsamvinäger eller pressad lime eller citron
rivet skal av ½-1 lime eller citron
1-2 dl vatten
ev. socker, salt och mer kryddor

Lägg alla ingredienser i en ugnssäker gryta. Lägg på ett lock. Ställ in grytan i 150 grader varm ugn med varmluft (175 grader utan varmluft), och låt den stå där i 1-1½ timme. Rör om och mosa jackfruit-bitarna så att de blir lite trådiga. Smaka av och servera!

Glutenfri, äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, fröfri, vegan. Innehåller selleri - kan uteslutas vid sådan allergi.

torsdag 23 april 2015

Palsternacksstrips

Ett mycket enkelt tillbehör som åtminstone periodvis har varit uppskattat här hemma, både av barn och vuxna, är palsternacksstrips. Snabblagat; har man inte ugn går det utmärkt att steka dem i stekpanna istället. Vi brukar ha dem till risotto, klyftpotatis, grytor, biffar, blandade i sallader, så tja.... Till lite allt möjligt. Fungerar även bra på buffébord och är goda även kalla. Givetvis fungerar receptet bra även till andra typer av rotfrukter, som kålrot (föredrar att knåda in dem i senap istället innan gräddningen), rotselleri, persiljerot eller morot.

PALSTERNACKSSTRIPS
lagom många palsternackor, skalade och finstrimlade
rapsolja, helst kallpressad
lite salt
lite brunt socker (kokossocker, råsocker, farinsocker), lönnsirap eller honung om du äter det

Smörj en ugnssäker form med rapsolja eller någon annan olja du gillar. Lägg ner palsternacksstrimlorna - bör vara ett TUNT lager. Ringla lite olja över. Grädda i ugnen, 175-225 grader, tills de blir lite brynta och knapriga: Tiden beror på ugnstemperatur, hur tjocka strimlor du har gjort och hur stor mängd strimlor det är som ska tillagas. Rör om någon gång under tillagningen. Strö på lite salt och brunt socker/lönnsirap/honung. In i ugnen i 1-2 minuter till så att sötningen smälter. Klart att servera!

Palsternacksstripsen är veganska, mjölkfria, äggfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria. Personer som är känsliga mot selleri kan eventuellt även reagera på palsternacka, som tillhör samma växtfamilj.

tisdag 14 april 2015

Glutenfritt linstunnbröd med mer fibrer och brödkrydda

Jag leker vidare med mitt recept på glutenfritt linstunnbröd. Första försöket blev lyckat, men jag skulle vilja ha dem liiite mer tuggiga och lite mer sega. Dessutom skulle jag vilja använda mindre fiberhusk... Så försök 2 kommer här, mest för min egen dokumentations skull. Denna gång struntade jag i att söta bröden, lät dem jäsa längre tid och tillsatte dessutom lite brödkrydda (anis och fänkål). Gräddade i stekpanna på spisen för att slippa sätta på ugnen. Vilket av tunnbröden som blev bäst? Jag vet faktiskt inte. Jag tror att konsistensen på dessa blev något segare, men att lite sötning faktiskt hade varit bra att ha i. Så nästa gång - i med agave igen. Och kanske lite mindre fiberhusk, bara det går att kavla ut bröden då...

GLUTENFRITT LINSTUNNBRÖD MED MER FIBRER OCH BRÖDKRYDDA
100 g röda linser
2½ + 2 dl vatten
15 g jäst
40 g durramjöl (sorghum flour), kan bytas mot t.ex. bovetemjöl
7 g fibrex
7 g pofiber
7 g tapiokamjöl (tapiokastärkelse; tapioca starch)
15 g fiberhusk
1 krm malen brödkrydda (anis och fänkål)
1 krm hjorthornssalt

Koka linserna i 2½ dl vatten tills de blir ordentligt mjuka. Låt dem svalna. Tillsätt 2 dl vatten tillsammans med övriga ingredienser och rör ihop det hela till en smet. Låt den jäsa i några timmar (min jäste nog i 6-7 timmar), och dela den sedan i 8-10 bitar. Kavla ut dem ganska tunt i glutenfritt mjöl eller pofiber (mycket, så att de inte fastnar), gärna med kruskavel. I annat fall måste tunnbröden naggas innan gräddning. Grädda i torr stekpanna med non-stick-beläggning, några minuter per sida på högre medelvärme (steg 6-7 av 9 på min induktionsspis). Låt svalna staplade på hög, inlindade i bakduk.

Bröden är mjölkfria, äggfria, glutenfria, sojafria, nötfria, fröfria, vegan. Innehåller baljväxter som personer som är allergiska mot soja och/eller jordnötter kan reagera på.

fredag 3 april 2015

Seitan-bönstek nästan som Hovkonditorns

Det händer inte så ofta att jag följer recept när jag bakar och lagar mat. Inte heller denna gång lyckades jag med den bedriften. Dels saknade jag några ingredienser. Dels var jag för lat för att plocka fram måttsatsen. Och eftersom ursprungsreceptet ändå finns här, tyckte jag inte att jag behövde vara så noggrann om jag skulle vilja upprepa konceptet. Till steken serverades potatis. Mannen gillar potatismos. Det gör inte barnen. 5-åringen föredrar klyft- eller hasselbackspotatis och 2-åringen förstår sig knappt på potatis över huvud taget. Men på förskolan äter han det enligt uppgift med god aptit. Tyvärr blev det inte någon superhit med seitan den här gången heller. Smaken var det inte något fel på. Tvärtom! Men mannen har svårt för konsistensen på seitan, och 5-åringen tycker som pappa för det mesta. 2-åringen var sjuk de gånger seitansteken serverades (i olika former), och då äter han aldrig särskilt bra. Strimlad och knaperstekt gick den dock ner till slut (jag HATAR att slänga mat).

SEITAN-BÖNSTEK NÄSTAN SOM HOVKONDITORNS
1 tetra stora vita bönor (230 g avrunnen vikt)
3-4 dl seitanmjöl (veteglutenmjöl)
2 tsk vitlökspulver
1 tsk kinesisk "five spices"-krydda
1 msk blandade örtkryddor (timjan, oregano, rosmarin, salvia)
1-2 msk näringsjästflingor
1 krm vitpeppar
1½ msk coconut aminos
2 msk kallpressad rapsolja
2-3 dl vatten

Skölj bönorna och mosa dem. Tillsätt övriga ingredienser. Knåda ihop till en deg. Arbeta den i ca 5 min och låt den sedan vila i någon timme. Forma till en "limpa", som lindas in i smort aluminiumfolie. Grädda i ugnen, 175 grader, i 60 min. Låt svalna lite innan du skär upp den i fina skivor. Gott att servera med svampsås och kanske även gelé! Och grönsaker förstås!

Seitan-bönsteken är nötfri, fröfri, sojafri, mjölkfri, äggfri. Innehåller gluten och kokos. Personer som är allergiska mot soja och/eller jordnötter kan reagera på baljväxter (vita bönor). Om du tål soja går det bra att byta ut coconut aminos mot vanlig soja istället. Mycket billigare och enklare att få tag på!

torsdag 26 mars 2015

Glutenfritt fiberrikt mjukt tunnbröd med kikärtsmjöl

Till det här glutenfria mjuka tunnbrödet använde jag kikärtsmjöl som bas. Jag gillar verkligen kikärtsmjöl och ser alltid till att ha det hemma. Turligt nog bor jag nära en butik med "utländskt" sortiment där det i princip alltid finns (och inte kostar skjortan). Kikärtsmjöl, som även kallas gram flour eller besan, är rent ut sagt skitäckligt i rått tillstånd, men tillagat blir det lite nötaktigt i smaken. Förutom att använda det till bröd, bakverk och pannkakor kan man göra "äggstanning" av det (blanda med vatten + kryddor), ha som bas i hemgjorda falafflar, eller använda som "paneringssmet" till grönsaker som sedan friteras eller gräddas i ugnen. Men nu blev det alltså tunnbröd. Jag utgick från receptet på tunnbröd med linsbas, och sedan lekte jag fritt med mängder och ingredienser. Dessutom testade jag att grädda tunnbröden på spisen istället för i ugnen, vilket gick hur bra som helst. Lillprins bus provsmakade och godkände det färdiga resultatet. Mumsigt! Fast själv tycker jag nog att det linsbaserade tunnbrödet var strået vassare. Uppdatering: Jag har även gjort en variant utan tapioka, med mindre fiberhusk och xanthangummi som tillägg. Det blev ruskigt gott! Den variationen med kursiv stil nedan.

GLUTENFRITT FIBERRIKT MJUKT TUNNBRÖD MED KIKÄRTSMJÖL, 6 st
100 g kikärtsmjöl (kan bytas mot linsmjöl om du inte hittar kikärtsmjöl: Mixa röda linser till fint mjöl)
20 g fiberhusk (alternativt 10 g + 2 krm xanthangummi)
15 g pofiber
10 g fibrex (finmald)
10 g jäst
5 g tapiokastärkelse (ta maizena om du inte hittar tapioka) - uteslut om du använder fiberhusk + xanthangummi
1 krm hjorthornssalt
ev.  ½ msk agavesirap
4 dl vatten (3½ dl om du använder fiberhusk + xanthangummi)
salt och brödkryddor efter behag
mer pofiber till utbakning

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och agavesirap och rör till en slät smet. Låt den jäsa under lock (jag bakar i gryta) i några timmar (4-5 tim för min deg). Skär degen i 6 delar. Ta upp dem en i taget på bakbordet. Tryck ut i rikligt med pofiber till brödkakor. Kavla några tag med kruskavel eller nagga med gaffel etc. Grädda i torr, het stekpanna (något högre än medelvärme; jag hade 6-7 av 9 steg), ett par minuter per sida. Det är lagom att vända på dem när de "sväller upp". Stapla de färdiga bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en bakduk.

Bröden är mjölkfria, äggfria, sojafria, glutenfria, nötfria, fröfria, vegan. Dock innehåller de kikärtsmjöl som personer som är känsliga mot soja och/eller jordnötter kan reagera på. Kikärtsmjölet går att byta ut mot annat glutenfritt mjöl, men smaken blir annorlunda och proteinhalten lägre (om du inte ersätter det med baljväxtmjöl förstås!).

torsdag 19 mars 2015

Glutenfria bovetefrallor med gojibär, linfrön och hampa

Just nu är jag inne i ett brödbakningsstim och bakar glutenfritt bröd så det står härliga till. Att köpa en ny receptbok var tydligen precis vad jag behövde för att komma igång. Att det dessutom blir lite billigare (MYCKET billigare) och bättre att baka själv än att köpa glutenfritt är ett plus i kanten, eftersom mannen tycker att jag lägger för mycket pengar på mat... Det här brödet är packat med nyttigheter i form av omega-3-fetter från hampa och linfrön, superfoodbäret goji som enligt min far är bra för att stärka kroppen, levern, för synen m.m. (kinesiskt sätt att se på bären), protein från hampa och bovete samt rejält med kostfiber från pofiber, psyllium och fibrex, samt förstås även från bovetemjölet. Det innehåller VÄLDIGT mycket psylliumfröskal för att vara ett recept skapat av mig. Orsak: Bovetemjölet tog slut och jag hade redan haft i vattnet, så jag var tvungen att stabilisera degen på något vis. Blev alltså ganska studsbollsaktigt, men det var gott i alla fall. Vill du ha ett mindre studsigt bröd - minska vattenmängden till 5 dl och psylliumfröskalsmängden till 10 g. Jag har även testat att baka det här brödet med dubbla mängden hampaprotein, dubbel mängd pofiber, 15 g psylliumfrön istället för 20 g, mer vatten och dessutom ½ msk kanel. Blev supergott!

GLUTENFRIA BOVETEFRALLOR MED GOJIBÄR, LINFRÖN OCH HAMPA, 10 st
185 g bovetemjöl
25 g gojibär
20 g hampaprotein (jag använder Manitoba Harvest Hemp Pro 70)
20 g psylliumfröskal (fungerar även med fiberhusk)
15 g pofiber
15 g fibrex
15 g linfrön
10 g jäst
salt efter behag
660 ml vatten

Blanda alla torra ingredienser samt jästen. Rör ner vattnet och blanda ihop till en slät smet. Var inte orolig om den är väldigt lös, den tjocknar under jästiden. Jäs i 4-5 timmar. Klicka ut 10 frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper (jag använder antingen en slickepott eller två matskedar för detta ändamål). Låt dem jäsa i 1-2 timmar. Grädda sedan i 200 grader i ca 30 min eller tills undersidan är torr. Låt svalna under bakduk.

Bovetefrallorna är glutenfria, spannmålsfria, sojafria, nötfria, sesamfröfria, mjölkfria, äggfria, vegan. Bovetemjölet går att byta mot annat glutenfritt mjöl (teff, durra, ris, blandade mjölsorter), och hampaproteinpulvret kan ersättas av mer glutenfritt mjöl. Istället för gojibär kan du använda russin, torkade aprikoser, blåbär, fikon eller någon annan frukt/bär.

onsdag 11 mars 2015

Glutenfritt tunnbröd med linsbas

På årets bokrea fyndade jag Maria Blohms och Jessica Frejs bok "Nyttigt Bröd", som jag länge har spanat på. Jag har inte köpt den tidigare, mycket på grund av priset och för att mina bokhyllor redan översvämmas av kok- och bakböcker, men nu kunde jag inte hålla mig. Recepten innehåller relativt mycket mjölkprodukter, soja och havre, men inte alls många recept med ägg. Alltså är det skapligt lätt att ändra och laborera så att det passar våra behov bättre. Ett stort plus är även att alla recept är naturligt glutenfria och baseras på ingredienser som finns i nästan alla större livsmedelsbutiker. Dock tycker jag att de använder ohemult mycket fiberhusk och psylliumfröskal i vissa recept. Resultatet blir ett ganska studsbollsaktigt bröd, i alla fall i de lite "finare" degarna. I grova degar och till tunnbröd fungerar det dock skapligt. Hur som helst - det här receptet är inspirerat av ett av recepten i boken. Dock är det så förändrat att jag tycker att jag kan kalla det mitt eget. Jag ville baka ett bröd med baljväxter som grund, för dem som inte har tillgång till en stark mixer och därför inte kan mala sitt eget baljväxtmjöl. Därför utgick jag från kokta linser. Resultatet? Absolut OK, även om jag skulle vilja ha lite segare konsistens på det färdiga brödet. Nästa gång byter jag ut en del av durramjölet mot tapiokastärkelse och håller tummarna för att det blir bättre!

GLUTENFRITT TUNNBRÖD MED LINSBAS, 8 st
100 g röda linser
2½ + 2 dl vatten
60 g durramjöl (sorghum flour)
20 g fiberhusk
20 g jäst
1 msk agavesirap
salt efter behag
mer glutenfritt mjöl eller pofiber till utbakningen

Koka linserna med 2½ dl vatten tills linserna är rejält sönderkokta. Låt svalna. Tillsätt 2 dl vatten samt övriga ingredienser och rör till en smet. Låt den jäsa i 2-4 timmar. Dela degen (som är gummiaktig i konsistensen) i 8 bitar. Platta ut dem i rikligt med glutenfritt mjöl eller pofiber, till assiettstora tunnbröd. Kavla några tag med kruskavel mot slutet eller pricka dem med en gaffel så att de inte pöser upp för mycket under gräddningstiden. Grädda i ugn (på bakplåtspapper, 200 grader, ca 15 min, vänd efter 10 min så att andra sidan vänds uppåt) eller i torr stekpanna (några minuter per sida). Stapla de färdiggräddade tunnbröden ovanpå varandra och låt svalna inlindade i en handduk så att de inte torkar ut.

Tips: Vill du utgå från färdigkokta linser eller andra baljväxter; använd ca 200 g kokt mängd som mixas eller mosas ihop med 1½ dl vatten. Tillsätt sedan 2 dl vatten i enlighet med receptet.

Dessa tunnbröd är glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, vegan. Innehåller dock linser som personer som är allergiska mot soja och/eller jordnötter i vissa fall reagerar på.

onsdag 25 februari 2015

Veganska sojafria degknyten (dumplings, potstickers) med kålfyllning av hemgjord deg


Några dagar efter min födelsedag var det dags för kinesiskt nyår. När jag var liten firade vi det lite mer, numera har jag ingen koll på när det äger rum, om inte min pappa har skvallrat. Det hade han i år. Han försåg mig dessutom med en väggalmanacka med de kinesiska högtiderna markerade! Tyvärr är all text skriven med kinesiska tecken... Men det är en get på bilden, vilket antyder att vi just gick in i getens år. Enligt traditionen - om man ska tro den lilla bok om kinesiska högtider som jag köpte för ett par år sedan - äter man dumplings till frukost dagen efter nyårsafton. Eller snarare "jiaozi", d.v.s. en ångkokt variant av fyllda veteknyten, som man doppar i en blandning av vinäger (svart risvinäger), soja och eventuellt chili. Jag serverade en liknande rätt till middag istället, tillsammans med "Lo han cai" (även kallad "Buddhas delight", en gryta med åtta olika grönsaker; kineser är skrockfulla och talet åtta symboliserar rikedom så genom att äta denna rätt eller något annat med åtta ingredienser inbillar man sig att det nya året ska vara ekonomiskt fördelaktigt), nudlar och efterrätt bestående av mango + lichie. Mycket uppskattat! Eftersom lillprins bus fortfarande är allergisk mot soja kunde jag inte använda några färdigköpta potstickers till honom. Inte heller fanns det äggfria degplattor att köpa. Men, bra kvinna reder sig själv! Här följer således mitt recept på degplattor till dumplings/potstickers/vårrullar/wonton etc. samt en bra och billig fyllning. Enligt mannen var mina hemgjorda potstickers minst lika goda som de veganska färdigköpta från en större livsmedelskedja! Skillnaden mellan dumplings och potstickers är nog att potstickers steks innan de ångas. Dumplings är ångkokta (jiaozi) eller kokade direkt i vatten (som ravioli; shui jiao tror jag att det heter på mandarin). Vårrullar bakas ut till rullar, och friteras i olja, men degen och fyllningen nedan fungerar till alla sorterna!

VEGANSKA SOJAFRIA DUMPLINGS/POTSTICKERS
Deg: 3-4 dl vetemjöl
vatten 

Knåda ihop vetemjölet med så mycket kallt vatten som behövs för att det ska bli en klibbfri, smidig deg. Täck över degen och låt den vila i 30 min.

Fyllning: 200 g hackad vitkål
50 g hackade champinjoner
1 blötlagd finhackad shitake-svamp
rapsolja
salt
vitpeppar
rostad sesamolja
1 tsk maizena

Stek vitkålshacket med svampen i rapsolja tills kålen är skapligt mjuk och svampen inte längre vätskar sig. Smaka av med salt, peppar och sesamolja. Pudra maizena över och rör om. Låt fyllningen svalna.

Utbakning: Knåda igenom degen - tillsätt mer mjöl om den är kladdig. Forma den till en rulle. Skär i 10-12 bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, ca 2 mm tunn och 6-7 cm i diameter. Ha gärna lite mjöl eller maizena på bakbordet så att degplattorna inte fastnar när du sedan lägger på fyllningen. Lägg en knapp matsked fyllning mitt på varje rundel. Nyp ihop kanterna ordentligt upptill (se bilden; är det svårt att få degen att hålla ihop kan man pensla dem med en blandning av maizena och vatten). Ställ de färdiga knytena på en handduk medan du nyper ihop resten, så fastnar de inte på bakbordet. (Vill du hellre göra vårrullar är utbakningssättet lite annorlunda - degen kavlas till en platta, skärs i fyrkanter, lägg sträng av fyllning mitt på fast på diagonalen, vik in de två hörn som är i ytterkant av fyllningsranden, rulla ihop till en rulle).

Tillagning - potstickers: Hetta upp 2 msk olja i en "non-stick"-behandlad wok eller stekpanna (medelvärme). Arrangera de fyllda knytena i botten och låt dem steka UTAN ATT VÄNDA PÅ DEM i 3-4 min eller tills de har fått lite färg. Häll ½-1 dl vatten i woken och täck SNABBT över med lock. Låt knytena ångkokas/bräseras i 10-15 min eller tills de känns klara.

Tillagning - övriga alternativ - har inte testat själv med detta recept dock:
Dumplings - koka upp vatten i en stor gryta. Lägg i knytena och sjud tills de flyter upp.
Jiaozi - lägg knytena i en ångkokningsinsats på ett bakplåtspapper, vitkålsblad etc. Ångkoka (under lock förstås) i 10-15 min eller tills knytena känns klara.
Vårrullar - hetta upp olja i en gryta på medelvärme; se till att ha ett lock i närheten om det skulle börja brinna! Fritera vårrullarna tills de får lagom fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera med valfri dipsås; t.ex. riven ingefära + vinäger, chiliolja, chili + vinäger, eller soja om du tål det.

Dessa dumplings/potstickers/vårrullar är mjölkfria, äggfria, sojafria och nötfria men innehåller sesam (olja) och gluten (vetemjöl).

söndag 15 februari 2015

Nötfri nötkaka (solrosfrökaka) - glutenfri vegansk allergivänlig nöttårta med chokladkräm

Idag är det min födelsedag! Och 10 år sedan min älskade morfar gick bort. Därför är det lite tudelat att fylla år för mig, men jag har haft en helt OK dag med mina kära (man, barn, föräldrar, mormor, morbror). Förutom att bjuda på kanelbullar som barnen och jag bakade i fredags (och sedan stoppade i frysen) gjorde jag den här tårtan, som ALLA i familjen kan äta! Jag ville göra en botten som inte känns som "en anpassad kaka för dem som inte äter mjölk, gluten och ägg". Själv är jag måttligt förtjust i sockerkaksbottnar med kladd emellan och ovanpå. Däremot gillar jag nötter och frön väldigt mycket. Minstingen och min morbror är nötallergiska, så det var bara att glömma att göra den här tårtan igen. Men med utgångspunkt från det receptet, som i sin tur är en veganisering av mormors nötkaka, skapade jag den här tämligen allergivänliga varianten. Min springform är hela 26 cm i diameter, så det blev en relativt tunn botten (2 cm tjock efter gräddning, kanske 1½ cm före). Alltså inte möjlig att dela. Ovanpå denna botten kladdade jag sedan ett lager enkel chokladganache/chokladkräm. Vill du göra en traditionell tårta i flera lager kan du dubbla satsen och grädda TVÅ bottnar. Det kan nog gå att göra botten i en mindre form för att få den högre (öka i så fall gräddningstiden till åtminstone 40 min), men jag är osäker på om den då går att dela mitt itu utan att den smulas i småbitar.

SOLROSFRÖKAKA - ALLERGIVÄNLIG NÖTKAKA/NÖTBOTTEN TILL TÅRTA
2 msk chiafrön
1½ dl vatten
200 g solrosfrön
2 dl kokossocker
2 tsk bakpulver
2 msk klibbrismjöl (glutinöst rismjöl/sticky rice flour/nuo mi fen; en särskild rissort som alltså INTE innehåller glutenprotein, men är väldigt klibbigt)

Blanda chiafrön och vatten i en separat skål. Låt svälla ihop i 5-10 min. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de börjar dofta. De ska inte bli bruna, men den "råa" smaken ska försvinna. Puls-mixa sedan fröna till mjöl i en blender, mixer eller matberedare. Mixa inte för länge, då blir det smör! Blanda mjölet med socker, bakpulver och glutinöst rismjöl. Rör ner chiafröblandningen och rör till en ganska tjock smet. Bred ut den i en smord form, gärna med löstagbar kant. Jag la dessutom ett bakplåtspapper i botten av formen för att underlätta "urtagningen". Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 30 min (eller längre tid om formen är mindre). Låt svalna.

Kakan är äggfri, mjölkfri, glutenfri, nötfri, sojafri och fri från "de vanligaste allergenerna". Innehåller solrosfrön (som vissa kan vara känsliga mot). Vegansk såklart! Istället för rismjöl kan man använda majsstärkelse eller tapiocastärkelse (vid allergi mot ris).

CHOKLADKRÄM TILL TOPPING 
100 g mörk mjölkfri choklad*
4 msk rismjölk (eller annan veggomjölk som man tål)

Hetta upp rismjölken i en kastrull, inte så att den börjar koka, men näst intill. Bryt ner chokladen i bitar (eller grovhacka den och häll i) i den heta rismjölken och rör om tills det smälter och blir en slät kräm. Kyl den i någon timme. Bred sedan krämen över tårtbotten och ställ svalt till servering.

*Chokladkrämens allergivänlighet beror på vilken choklad du väljer. Många innehåller sojalecitin och "spår av" mjölk, ägg, nötter, gluten, soja m.m. I Sverige är det relativt lätt att få tag på allergivänlig choklad från Plamil (jag gillar dock inte smaken på det märket alls). Annars rekommenderar jag märket Enjoy Life, som finns att köpa på iherb. Den är fri från de 8 vanligaste allergenerna (inklusive gluten, mjölk, ägg, soja, sesam).

SERVERING: Kakan kan såklart ätas utan topping och tillbehör. Jag valde att servera den med björnbär, jordgubbar (fick av mormor - importerade så här års och inte så miljövänligt dock), mandarinklyftor och vispad veggogrädde (t.ex. kokos- eller risbaserad för hyfsad allergivänlig version, denna gång dock sojabaserad så jag och minstingen hoppade grädden).

onsdag 4 februari 2015

En lite mindre kladdkaka utan ägg och mjölk

Det här receptet är bara provbakat en gång, så jag vågar inte lita på att resultatet blir bra nästa gång jag försöker. Mina kladdkakor har en tendens att bli lite halvknepiga emellanåt. En starkt bidragande orsak till det är att jag nästan aldrig mäter upp ingredienserna utan bara tar "lite lagom" mycket. Hur som helst, för framtida eventuella behov kommer en variant till på kladdkaka. Fördelen med det här receptet är att det bara innehåller ingredienser som man normalt sett har hemma. Och första försöket blev lyckat. Om än något kladdigt... Om du inte vill ha en kaka som rinner lite i mitten rekommenderas längre gräddningstid, kanske 30 min istället för 25 (men det beror även på ugnen).

EN LITE MINDRE KLADDKAKA UTAN ÄGG OCH MJÖLK
2 dl strösocker (eller råsocker, kokossocker, farinsocker för lite kolaaktig smak)
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl rapsolja
ca 1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och så mycket vatten att det går att blanda det hela till en tjock, klibbig smet. Pytsa ner smeten i en smord och mjölad ugnssäker form. Grädda i 175 grader, 25 min eller tills lagom kladd har uppnåtts. Låt svalna och servera sedan, antingen som den är, eller med vispad veggogrädde (t.ex. kokos-) eller glass.

Den här kakan är äggfri, mjölkfri, sojafri, vegan, och borde kunna göras glutenfri om man ersätter vetemjölet med "glutenfritt" mjöl (egen mix av 1 dl glutenfritt "helmjöl" såsom bovete, ris, teff, durra + 1-2 msk glutenfri stärkelse + 1 krm xanthangummi eller ½ tsk fiberhusk) kanske? 

torsdag 22 januari 2015

Naan-bröd (mjölkfria, äggfria, vegan såklart!)

Nej, jag tänker inte göra någon sorts blogg-comeback och börja publicera inlägg på löpande band den närmsta tiden. Jag hinner inte, och saknar inspirationen. Men då och då kan det hända att det glimtar till och någonting nytt kommer upp. Som nu. Jag lyckades nämligen baka naan-bröd som blev hyfsat lika originalet man brukar får på indiska restauranger och vill helt enkelt bevara receptet för framtiden. Jag mätte inte upp några av ingredienserna, så allt är lite "på en höft". En fördel med det här brödet är för övrigt att det gräddas på spisen istället för i ugnen!

NAAN-BRÖD, 5 st modell mindre
5 dl vetemjöl
5 g jäst
½ msk socker
1 krm salt
2 msk oskalade sesamfrön
½ msk kalonji (nigella-seeds; svarta lökfrön)
3 msk rapsolja
vatten till lagom konsistens (ganska fast)
1 tsk bakpulver

Blanda och knåda mjöl, jäst, socker, salt, sesamfrön, kalonji, rapsolja och vatten till en smidig, fast deg. Låt den jäsa övertäckt i 2-3 timmar. Knåda in bakpulvret ordentligt. Låt degen vila i 10 min. Dela den i fem bitar, och forma runda bullar. Låt dem vila i 10 min innan de kavlas eller plattas ut, 1-2 cm tjockt, till ovaler eller rundlar. Jäs de först utplattade i 10 min, och grädda dem sedan i torr stekpanna på medelvärme (jag hade värmesteg 5 av 9 på min induktionshäll; gräddade 2 bröd samtidigt) under lock, 3-4 min per sida. Håll varma inlindade i en handduk medan du gräddar resten. Servera varma med smält veggo-margarin eller någon god olja ovanpå.

Bröden är äggfria, mjölkfria, nötfria, men innehåller sesam och gluten. Om man inte tål sesamfrön är det bara att utesluta dem! Självklart veganska!

tisdag 13 januari 2015

Glutenfritt Vårbo-frukostbröd + Vårbo-kanelsötbröd

Tittar på bilder och drömmer mig tillbaka till sommaren... Det här receptet blev min "standardfrukost" och "standardkvällsfika" när vi var i min morbrors sommarstuga under sommaren. SÅ GOTT! Vissa glutenfria bakgurus får säga vad de vill, men jag gillar faktiskt att baka med pofiber och tycker att det ger fantastiskt gott och saftigt bröd. Egentligen hade jag tänkt att jag skulle göra mitt "vanliga" glutenfria kikärtsmjölsbröd, men jag glömde hälften av ingredienserna hemma... Så, man tager vad man haver, och det blev inte alls pjåkigt! Snarare tvärtom. Satsen nedan blev en full plåt lagom stor för kökets bänkspis med ugn och två plattor. Tyvärr hade jag inga bilder på brödet, men en sommarbild kan jag alltid bjuda på!

GLUTENFRITT VÅRBO-FRUKOSTBRÖD + VÅRBO-KANELSÖTBRÖD (4-8 st av varje sort)
50-100 g kikärtsmjöl (mindre mängd för frukost, större för kvällsmål i mitt fall)
45 g pofiber (använd hälften till frukost om du vill ha ett mindre fiberrikt och volyminöst bröd)
40-50 g bovetemjöl
½ tsk xanthangummi
5 g bakpulver
vatten till lagom konsistens (ska vara som sockerkakssmet ungefär, gå att klicka ut smeten utan att den flyter ut)
2 g kanel (till halva satsen)
stevia efter behov (jag använder flytande, ca 1 tsk, då blir det söta goda kanelsötbröd)

Blanda alla torra ingredienser utom kanel. Tillsätt så mycket vatten att konsistensen blir som sockerkakssmet. Den ska gå att klicka ut, utan att smeten flyter ut, men får inte vara så fast att man måste använda två skedar för att få ut klickarna på plåten. Rör om väl (xanthangummit måste blandas in ordentligt, så att det blir lite segt och klistrigt). Låt gärna smeten svälla några minuter. Klicka ut 4 kaffefatsstora duttar (ca 2 rågade skedar smet), ca 1 cm tjocka, på bakplåtspappersklädd plåt - ungefär halva satsen smet bör användas till detta. Rör ner kanel och stevia i resten av smeten och klicka ut 4-8 mindre duttar (1 rågad sked smet per dutt) på samma plåt. Grädda i 200 graders ugn i 10-15 min. Avnjut gärna varma!