lördag 29 mars 2014

Mild grön gryta med torkade tofustänger

Denna barnvänliga gryta går att variera på många olika sätt. Tillsätt t.ex. lite färsk hackad chili eller currypasta för kryddigare smak, blanda i lite pressad lime och palmsocker (eller något annat sötningsmedel), färska champinjoner eller blötlagd finstrimlad kinesisk shitakesvamp och byt ut grönsakerna mot andra grönsaker så får du en helt ny rätt. Jag valde att blanda i tofun mot slutet av tillagningen (tog undan mat till Lillpysen, som är allergisk mot soja), men den kan med fördel tillsättas redan i början. Vitlöksklyftan kan du krossa eller finhacka för mer smak (jag hade i en hel för att kunna utesluta vitlök ur lillpys mat). Torkade tofustänger (dried beancurd sticks, foo chok) hittar du i butiker med asiatisk mat.

MILD GRÖN GRYTA MED TORKADE TOFUSTÄNGER
100 g torkade tofustänger
250 g broccoli i bitar
10 cm skivad purjolök
200 g strimlad vitkål
1 vitlöksklyfta (hel)
2 tsk torkat citrongräs
400 ml kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
1 dl rostade saltade cashewnötter

Blötlägg tofustängerna i hett vatten i minst 30 min eller tills de är mjuka. Dela dem i mindre bitar och låt dem rinna av (du kan bryta tofun i bitar innan blötläggningen om du vill). Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt citrongräs och kokosmjölk och låt det puttra ihop sig i 10 min. Blanda ner tofustängerna, smaka av med soja och rör i cashewnötterna. Värm, fiska upp vitlöksklyftan och servera med ris.

måndag 24 mars 2014

Honungsmarinerade sojakotletter med raw tomat- och citroncashewsås

Det här receptet har jag sparat på ett tag. Jag hade tänkt lägga det som ett sista inlägg före min bloggpaus, men sedan kom jag på så många andra matexperiment att jag bara sköt upp och sköt upp och sköt upp publiceringen. Nu får ni receptet i alla fall (på min mans födelsedag:-)) - så får vi se hur mycket bloggande det blir härefter. Receptet är i vegankretsar väldigt kontroversiellt, eftersom jag använder honung till marinaden. Men, i min familj kallar vi oss veganer även om vi då och då äter honung, och så är det med det (jag brukar säga att vi är veganer, men äter honung). Vissa tycker nog inte att vi är veganer på riktigt av den anledningen, men det struntar jag faktiskt i. Av miljöskäl finns det ingen anledning till att avstå från just honung, eftersom bina fyller en mycket viktig funktion som pollinerare. Rapsskördarna skulle t.ex. bli mycket lägre om det inte fanns bin som pollinerade blommorna, och även många fruktträd gynnas av att det finns bin nära odlingarna. Vill du INTE använda honung går det bra med lönnsirap istället - även om smaken blir lite annorlunda:-). Vi bjöd våra allätande grannar på detta när de höll på att renovera - mycket uppskattat, även om det var fejkkött. Morotsstavar och klyftpotatis till. Mums!

HONUNGSMARINERADE SOJAKOTLETTER MED RAW TOMAT- OCH CASHEWSÅS
5 stora bitar torrt sojakött (Vantastic foods sojasteaks, de är jättelika, kan ersättas av dubbelt så många sojafiléer från t.ex. Veggo, som finns i välsorterade livsmedelsbutiker) + hett vatten så att det täcker
2 msk honung eller lönnsirap om du inte vill äta honung
2 msk senap
2 msk hett vatten
1 tsk fem peppar (kryddkvarn med hel svart-, vit-, krydd-, grön- och rosépeppar)
1 msk riven ingefära
½ dl rapsolja
2 msk mirin
mer rapsolja till stekning

Blötlägg sojaköttstekarna i hett vatten i minst 10 min. Krama ur dem noggrant - jag brukar lägga bitarna i en gryta, och med handen trycka ner stekarna mot botten, hälla av vattnet, och upprepa ett antal gånger tills jag inte får ut så mycket mer vatten varje gång jag pressar. Gör marinaden genom att lösa upp honungen i den mindre vattenmängden (eller använd flytande honung, då behövs dock lite mer). Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl till en marinad. Lägg sojaköttstekarna i den och låt marinera i några timmar - i rumstemperatur är OK om du ska tillaga samma dag eller om det är sommar, annars i kylskåp. (Om du tänker göra såsen till är det lämpligt att ha nötterna i blöt samtidigt som sojaköttet marineras). Stek sedan de marinerade sojaköttbitarna i ganska het olja tills de får fin färg.

RAW TOMAT- OCH CASHEWSÅS
1 dl naturella cashewnötter
finrivet skal av 1/4 citron (obesprutad, d.v.s. ekologiskt odlad eller KRAV-märkt)
3 hackade soltorkade tomater som INTE ligger i olja
svartpeppar
vatten till lagom konsistens

Blötlägg cashewnötterna i några timmar i kallt vatten. Häll av blötläggningsvattnet. Mixa nötter, citronskal, soltorkade tomater och svartpeppar med så mycket vatten att det blir lagom såsig konsistens (jag vill ha den ganska tjock) - börja med lite vatten och tillsätt mer efter hand.Servera som tillbehör till sojaköttet - eller som dipsås till grönsaksstavar och kex:-).

TIPS: Sojaköttet går utmärkt att grilla! Såsen passar till mycket annat, som t.ex. pålägg om man använder mindre vatten och därför får till en tjockare konsistens, i smörgåstårta, till bakad potatis etc.

fredag 21 mars 2014

Om blogginnehållet - och VAD VILL NI LÄSA OM???

En numera före-detta bloggläsare hörde av sig och framförde att bloggens innehåll numera är för strikt vad gäller livsmedel och har en alltför rigid hållning till mat i allmänhet och nästintill uppmanar folk till att späka sig. Trist - tycker jag, för i bloggarkivet finns massor av mat och fikabröd som är långt ifrån dietmässigt och allergianpassat. Eftersom det är så sällan det är någon som kommenterar på bloggen om vad ni VILL läsa om, använder jag mest bloggen som redskap för att själv hålla reda på mina recept. Det var därför jag en gång skapade en blogg. Men självklart vill jag veta - vad är det ni som trots allt hittar hit vill se mer av? Och mindre?

Min tanke med bloggen är definitivt inte att uppmana folk till att späka sig själva. Inte heller att göra folk överviktiga. Däremot har jag att förhålla mig till att det i samhället finns människor som faktiskt VILL hålla diet (för att de behöver gå ner i vikt eller bromsa en oönskad viktuppgång eller för att de ska delta i någon fitness-/idrottstävling), precis som att det finns de som älskar bakverk, sötsaker och inte alls har några problem med kroppens inre och yttre. Jag är INTE någon förespråkare av 5:2 eller LCHF. Jag VET att jag själv måste akta mig ytterst noga för dieter eftersom jag har haft och nog alltid kommer att få leva med (delar av) en ätstörning, och när jag väger för lite blir jag lite "korkad" eftersom låg vikt påverkar hjärnan. Det har jag skrivit mer om på min andra blogg där jag av och till delar med mig av hur min vardag ser ut. Just nu kämpar jag med att gå UPP i vikt, men på ett sunt sätt. Jag räknar kalorier för att få i mig tillräckligt och för att veta hur jag ska öka på matintaget om vikten behöver fortsätta att gå upp. Inte för att gå ner. Jag använder kalori- och näringsämnesräkningen som ett vetenskapligt utvärderingsredskap. Och för den som är nyfiken - jag äter mer eller lika mycket som elitidrottare, och försöker se till att det jag äter är "bra" ur näringssynpunkt (äter alltså mycket baljväxter, frukt och grönsaker, glutenfria gryn, mandel).

Vad jag också har att förhålla mig till är att jag har en födoämnesallergisk son, som jag fortfarande ammar. Det betyder att jag måste utesluta vissa saker ur MIN kost (soja, jordnöt, nötter, de grönsaker och frukter han inte tål) för att inte han ska reagera. Han är konstaterat allergisk mot soja (värst, alla former går bort), andra baljväxter inklusive jordnöt, trädnötter (kokos tål han och mandel går bra i små mängder) och han verkar även vara känslig mot sesam (solros-, pumpa- och melonfrön går bra), tomater, paprika, morötter, mango, ananas m.m. Dessutom har jag IBS (Irritable bowel syndrome, på svenska "krångelmage") och därför inte äter spannmålen havre, vete, korn, råg och rågvete samt deras släktingar (äter alltså glutenfritt, vetestärkelsefritt och havrefritt). Min äldsta son vägrar äta baljväxter annat än i förädlad form (som tofu, soja, sojakött), och är mycket skeptisk till hirs, quinoa, bovete, amaranth, sötpotatis och liknande - produkter som jag och minstingen äter en hel del av. Han älskar däremot nötter och jordnötter. Jag lägger minst en timme om dagen på att planera och laga familjens olika middagar för att tillgodose båda barnens samt mina egna önskemål och behov. Tyvärr blir det gamla favoriter i ny tappning, mat som är enkel att laga och innehåller få ingredienser, eftersom jag ofta har sällskap av en mammig minsting som antingen klänger i mina byxor, sitter på min arm eller håller på att bryta sig in i något skåp. Jag prioriterar bort att blogga om dessa maträtter - rostade rotfrukter, rotmos, rostade grönsaker och wokrätter finns det redan på bloggen, liksom sojafärsrätter och nötbiffar som jag slänger ihop av de rester jag kan gräva fram i kyl och skafferi. Helfabrikat vill jag inte blogga om i så stor utsträckning. Det är ju bara att ta vanliga recept och ersätta animaliekorv med veggokorv, köttbullar med göttbullar/vegobullar, mjölkbaserad ost med veggoost o.s.v.

Så småningom hoppas jag att minstingens allergier och nydiagnosticerade infektionsutlösta astma ska växa bort (vi har även klarat av en omgång lunginflammation på honom under februari-mars samt förkylning och magsjuka på båda barnen). Så småningom kommer jag att sluta amma (troligtvis till sommaren). Vad bloggandet tar för vändning då vet jag inte. Jag vet inte ens om eller hur länge till jag ska fortsätta att blogga om mat och recept. Kanske har jag mer tid då till att stå i köket och skapa nydanande recept. Kanske prioriterar jag annat. Just nu är läget som det är, och om det alls ska bli några blogginlägg blir det dessvärre enkel mat utan långa ingredienslistor och pyssel. Varken tid eller inspiration till matlagning finns när det tar så mycket kraft att få vardagen att gå ihop. Det finns mängder av bra veggobloggar därute, och jag förstår om ni slutar läsa här. Men snälla, om ni HAR några önskemål om vad ni vill se mer av - skriv en kommentar så att jag åtminstone vet! Det ger inspiration och motivation att fortsätta dokumentera och experimentera - med andra saker än glutenfritt och allergivänligt.

torsdag 20 mars 2014

Linssoppa med smak av apelsin

Här kommer ännu ett lågkalorirecept för dem som ägnar sig åt 5:2-dieten (= min chef, bland andra). Eller för dem som av någon anledning behöver ha koll på att de får i sig tillräckligt av vissa näringsämnen och kalorier (= jag). Soppan är i sig relativt mäktig och innehåller i runda slängar 300 kcal, 50 g kolhydrater, något gram fett och 15 g protein (receptet nedan med alla ingredienser, för en person, blir en stor skål). Själv åt jag den med lite tillbehör för att komma upp i mer näring:-). Gott var det oavsett, och löjligt enkelt att laga. Slängs ihop på en halvtimme - lätt! Personligen tycker jag att linser ger tillräckligt med smak i sig själva, så jag använde ingen buljongtärning/fond (och heller inget salt, tillsätt i synnerhet det om du är van vid salt mat). Om det inte var för att min lillkille är väldigt eksemig just nu hade jag pressat i lite färsk vitlök mot slutet, men nu fick det bli soppa utan denna ingrediens.

LINSSOPPA MED SMAK AV APELSIN
40 g röda linser
2½ dl vatten
175 g strimlad purjolök
125 g grovriven morot
100 g hackad stjälkselleri
1 tsk timjan
½ tsk senapspulver
finrivet skal av 1/4 obesprutad apelsin (ekologisk eller KRAV)
10 g ruccolasallat

Skölj linserna. Koka upp dem med vattnet, tillsätt purjolök, morot och selleri, och låt soppan sjuda under lock i 15-20 min eller tills linserna är mosiga och grönsakerna mjuka. Smaka av med senapspulver, timjan och finrivet apelsinskal (samt ev. vitlök). Häll upp i en skål och toppa med ruccolasallaten.

söndag 16 mars 2014

Allergivänlig avocado-majssås till pasta

Den här pastasåsen kan i alla fall tre av familjens fyra medlemmar äta, och byter man havregrädde mot risgrädde passar det även den fjärde (som dock inte VILL äta såsen eftersom hon, d.v.s. jag, inte gillar avocado). Av de vanliga allergenerna innehåller den selleri och senap - som man lätt kan utesluta om man inte tål det. Avocado kan man vara allergisk emot om man är pollen- eller latexallergiker, har jag för mig, men det är inte så vanligt. Hur som helst, bebiskryddad för att passa lillpys, och finhackad för att slippa mixa den 4-tandades portion (också lillpys). Slank ner i två av tre magar. Den tredje var inte vidare hungrig och jag förväntade mig inte heller att han skulle äta någon sås (det gör han nämligen i stort sett aldrig, 4-åringen alltså).

ALLERGIVÄNLIG AVOCADO-MAJSSÅS TILL PASTA
1 msk kokosolja (alltså inte kokosfett)
10 cm finhackad purjolök
1 finhackad stjälk blekselleri (uteslut vid selleri-allrgi)
1 burk (340 g) majs utan tillsatt socker
3 avocadofrukter i bitar
2 dl havregrädde (byt mot ris- eller mandelgrädde för helt gluten- och sojafri variant)
2 msk senap
oregano efter behag
några varv på svartpepparkvarnen
och en gnutta salt om så önskas

Fräs purjolök och selleri mjuk i kokosoljan på medelhög värme. Blanda ner majsen och stek vidare i några minuter. Tillsätt avocadon, och efter lite mer stekande även veggogrädden, senap samt oregano. Låt puttra ihop sig i några minuter och smaka av med peppar. Lite salt till de vuxna om så önskas kan också behövas. Pasta till. Snabbmakaroner blev det här - bäst för de tandlösa och snabbast att koka.

onsdag 12 mars 2014

Dillig palsternacks- och tofukikärtsås

Inspiration till den här rätten fick jag från ett laxrecept. Från början hade jag tänkt följa ursprungsreceptet men byta fisk mot fusk (d.v.s. tofu) men sedan glömde jag en massa ingredienser och la till några andra. Resultatet blev bra ändå enligt den del av familjen som inte är allergisk eller ammar.

DILLIG PALSTERNACKS-OCH TOFUKIKÄRTSÅS
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk finhackad ingefära
2 skivade palsternackor
1 burk (400 ml) kokosmjölk
200 g rökt tofu i små tärningar
2 msk sweet chilisauce
1 msk pressad lime
1 msk japansk soja
1 tsk torkad dill
1 burk avrunna kikärter (ca 3 dl kokta)

Fräs vitlök och ingefära i mjölkfritt margarin i någon minut. Tillsätt palsternackan och stek en stund till. Blanda ner tofun och stek vidare tills den är lite brun runt om. Häll i kokosmjölk och kryddor. Låt puttra ihop sig i någon kvart och rör sedan ner kikärterna. Låt allt blir ordentligt varmt och servera till pasta eller gryn av något slag.

lördag 8 mars 2014

Bönchips-crisps (glutenfria och utan tillsatt socker och fett)

Har ni testat bönchips? Om inte har ni gått miste om någonting! Tycker jag i alla fall. Dessa smaskiga delikatesschips är ack så svåra att få tag på i vanliga butiker, men titta i delikatessavdelningen. Eller beställ på nätet om du är nyfiken, vet ja! För mig räcker det normalt sett INTE med bara en påse. Minst två vill jag ha. Helst tre. Eller kanske fyra. Fast... Även om de är "nyttigare" än vanliga chips (och godare också), är de kanske inte direkt hälsosamma, med tanke på fett- och salthalt. Dessutom blir det ganska dyrt att klämma i sig fyra påsar på en kväll. Så, jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en billig hemgjord kopia. Internet lyste tomt av "copy-cats" vid sökning på "bönchips recept", så mig veterligen är detta det första. Enkelt, billigt, gott och lätt att variera kryddning efter eget tycke och smak! Eftersom det var första försöket gjorde jag bara en LITEN sats, och bakade ut degen till tjocka bitar. Nästa gång skär jag dem i tunna stänger istället, och saltar lite lätt på ytan innan gräddningen. Att salta efteråt fungerar nämligen inte så bra eftersom saltet bara glider av. Näringsinnehåll? Tja, per liten sats av det här slaget 396 kcal, 24.5 g protein, 65.7 g kolhydrater, 2.3 g fett, 6 mg järn och hela 18.3 g kostfiber.

BÖNCHIPS-CRISPS
100 g torra bruna bönor, blötlagda i 8 timmar och sedan kokta i nytt vatten tills de blir riktigt mjuka (om du får problem med magen av bönor, testa att hälla av kokvattnet efter 10 min kokning, hälla på nytt vatten, låta det koka upp och sedan sjuda vidare under lock tills bönorna är klara) - motsvarar 225 g kokta bönor
15 g glutinöst rismjöl (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
1 tsk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i de flesta livsmedelsbutiker)
valfria kryddor i valfria mängder - jag använde ca 5 g totalt denna gång; vitlökspulver, senapspulver, timjan, dill, rosmarin, dragon, ramslök
ev. salt 

Mixa kokta bönor med glutinöst rismjöl, fiberhusk och alla kryddorna så att det blir en slät, fast deg. Lite vatten eller kokspad kan behövas om det blir för torrt. Platta ut degen på bakplåtspappersklädd plåt, till stänger som är ca 2 mm tjocka, 1-2 cm breda och så långa som du kan få dem (jag gjorde tjockare stänger, men det blir nog bättre med smala). Salta och tryck till saltet lite så att det inte ramlar av. Grädda i 150-175 grader med varmluft i ca 20-30 min eller tills stängerna är skapligt torra. Stäng av värmen och låt eftertorka med luckan på glänt (eller - sänk temperaturen och torka tills stängerna är som knäckebröd). Bryt i bitar!

torsdag 6 mars 2014

Allergivänliga glutenfria semmelbullsbröd med snäll fyllning

Det här receptet skapade jag som ett alternativ till de vanliga, fett- och sockerstinna semlor man normalt sett smäller i sig runt fettisdagen. Receptet är gluten-, soja-, baljväxt-, mjölk-, ägg-, nöt-, frö- och spannmålsfritt (obs att vanilj per botanisk definition är en baljväxt)! Det ni! Fetthalten är låg, och jag har heller inte tillsatt något "riktigt" socker, utan bara använt mig stevia (som är ett naturligt sötningsmedel). Vågar ni testa? Det smakar inte som vanliga semlor, men är enligt mig ett helt OK alternativ... Sedan kan man förstås göra receptet onyttigt genom att byta ut äppelmos mot olja eller margarin i bullarna, blomkålsgrädde mot veggogrädde, använda riktig mandelmassa som fyllning, eller baka en helt vanlig semla.

ALLERGIVÄNLIGA GLUTENFRIA SEMMELBULLSBRÖD MED SNÄLL FYLLNING
100 g bovetemjöl
100 g durramjöl
20 g pofiber
10 g tapiokastärkelse
10 g glutinöst rismjöl
2 g grovmalen kardemumma
2 g xanthangummi (om du inte har xanthangummi går det skapligt att ersätta med ½-1 tsk fiberhusk)
10 g jäst
10 g linfrön blötlagda i 3 msk vatten i 10 min
1 tsk stevia (flytande)
75 g äppelmos eller äppelpuré (kokta mosade äpplen)
2½ dl vatten

Börja med att blötlägga linfröna. Blanda sedan alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt äppelmos, vatten, stevia och linfröna med sitt vatten. Arbeta ihop smeten med en slev (det är en kladdig smet). Låt jäsa i några timmar under lock (jag bakar som bekant i gryta). Klicka sedan ut smeten till 10-12 bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Det går enklast med hjälp av en slickepott och en matsked. Blöt händerna och forma klickarna försiktigt till lite slätare bullar. Låt dem jäsa på plåt i 1-2 timmar. Grädda sedan i mitten av ugnen, 200 grader med varmluft eller lite högre temperatur utan, i 10-15 min. Låt svalna på galler under handduk etc. Dela i "botten" och "lock".

FYLLNING 1:
äppelmos/äppelpuré
om du tål det - lite bittermandelarom
om du inte tål bittermandel - lite kanel eller kardemumma eller ingenting utöver moset

eller mosade färska dadlar
eller använd någon god sylt av t.ex. blåbär/hallon som blandas med chiafrön och får svälla en stund
eller frön (fast då blir de inte fröfria!) eller kokos som mixas till "smör" och smaksätts med valfri sötning, te.x. dadlar, stevia

Blanda ihop fyllningen och lägg i botten av bullarna.

FYLLNING 2:
150 g kokt, avsvalnad blomkål
sötning - stevia, dadlar etc.
gärna vanilj - men om du inte tål det - någonting annat du tål - kardemumma kanske?
lite vätska (rismjölk eller vatten t.ex.)

Mixa riktigt slätt i höghastighetsmixer. Om det blir för löst - tillsätt lite kokosmjöl eller en gnutta xanthangummi som binder ihop det hela. Klicka ut ovanpå fyllning 1 och lägg på locket. Klart att servera!

tisdag 4 mars 2014

Nyttig mjölk-, ägg- och gelatinfri chokladfromage/mousse

Det här receptet snubblade jag först över på Annies Instagram. En stund senare insåg jag att hon hade lagt ut det på sin fantastiska blogg, och jag var förstås ivrig att testa. Även om jag saknade många av ingredienserna blev det helt fantastiskt (även om det kanske inte alls blev som Annies version)! Äntligen ett vettigt alternativ till gelatinstinn fromage/mousse! Dock innehåller ingredienslistan en rad knepiga ingredienser, som inte finns i "det normala" köket. Icke desto mindre - har du tillgång till råvarorna lovar jag dig en upplevelse utöver det vanliga! Jag blev SÅ SUGEN på att testa att göra en moussetårta med denna som fyllning. Fast om du gillar "normal" mousse vet jag inte hur du kommer att reagera...

NYTTIG MJÖLK-, ÄGG- OCH GELATINFRI CHOKLADFROMAGE/MOUSSE, 1 portion
15 g hampaprotein
10 g kakaopulver (Kung Markattas tycker jag bäst om)
10 g kokosmjöl
1 krm xanthangummi
en gnutta vaniljpulver (mald vaniljstång)
1½ dl osötad mandelmjölk
några droppar stevia med chokladsmak
några droppar mandelarom (finns på bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mandelmjölk, stevia och mandelarom och rör ihop alltsammans. Späd eventuellt med mer mandelmjölk om du tycker att det blir för tjockt. Klart att servera - som pudding, fromage, mousse, eller topping på något bröd, på gröt eller någonting annat. Spritsar du lite veggogrädde och skivar en banan ovanpå blir det som barndomens chokladpuddingdessert:-).

Tips: Om du beställer från iHerb och det är din första beställning får du rabatt om du använder koden TGG629:-).