lördag 26 december 2015

Glutenfritt osötat saffransbröd med quinoa- och majsmjöl

Fick du saffran kvar efter julbaket? Här kommer ett tips på vad du kan använda det till. Baka dessa osötade, naturligt glutenfria, fiberrika brödbullar med mycket smak. Vacker gul färg av majsmjöl och saffran - och jättegott med jordgubbssylt på. Brödet är naturligt glutenfritt och baserat på ingredienser som går att hitta i en helt vanlig matvaruaffär.

GLUTENFRITT SAFFRANSBRÖD MED QUINOA- OCH MAJSMJÖL, 8 portionsbröd
1 dl quinoa malen till mjöl (eller 1½ dl quinoamjöl)
2 dl majsmjöl (finmalet helst)
1 dl pofiber
½ dl fibrex
2 msk linfrön
1 msk fiberhusk
12 g jäst
½ pkt saffran (d.v.s. 0.25 g)
salt efter behag
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt så mycket vatten att det blir en lös smet. Rör om ordentligt. Låt jäsa i 1-2 timmar. Klicka med hjälp av sked ut till 8 portionsbröd, på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 min. Grädda i 20 min, 175-200 grader. Låt svalna på galler under bakduk.

Tips: Jag har testat att göra det här brödet på andra mjölsorter också - senast 1 dl amaranthmjöl, 1 dl majsmjöl, 1 dl boveteflingor och ½ dl pumpafröprotein (går att byta ut mot pumpafrön mixade till mjöl). Behövdes då ca 5 dl vatten för att få "lagom" konsistens. 

Brödet är naturligt glutenfritt, nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, vegan. 

tisdag 15 december 2015

Kolatårta med flingsalt, chokladbottnar och banangrädde

I vår familj duggar födelsedagarna tätt i vissa månader. Barnen, deras kusin och flera av deras kompisar fyller år i november-december, och såväl jag som mannen, min syster, svägerska och flera andra vänner fyller år i februari-mars. Jag brukar inte göra tårta till VARJE kalas, men för att i alla fall barnen ska få blåsa ut ljus på - tårtan - brukar jag försöka baka någonting som går att sätta ljus i till dem. Den här tårtan gjorde jag till lillpysens kalas. Chokladbottnar, fyllning av banangrädde och vaniljkola med flingsalt på toppen. Och tre ljus. Såklart. DET är viktigt! Eftersom jag fick hjälp av födelsedagsbarnet att baka tårtbottnarna är receptet lite "mellan tummen och pekfingret". Även om vi mätte upp det mesta...

KOLATÅRTA MED FLINGSALT, CHOKLADBOTTNAR OCH BANANGRÄDDE
Chokladbottnar:
5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
ca 3-3½ dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och 3 dl vatten. Rör om till en slät smet. Om den är för tjock - tillsätt lite mer vatten. Smeten ska inte flyta ut, men heller inte klibba fast alltför mycket i vispen. Häll smeten i en smord och bröad rund form, gärna med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader (ej varmluft) tills en provsticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan. Tiden beror på hur stor form du använder - min är ca 25-26 cm i diameter och kakan behövde vara i ugnen i ca 40 min. Låt kallna under bakduk. Dela i två bottnar. Lägg den ena på uppläggningsfatet med några bakplåtspappersremsor instuckna under (som kan dras bort när kolan har hällts över - om den rinner ner längs kanterna).

Banangrädde:
3 små bananer, mosade
2 dl vispbar veggogrädde (jag använde havrebaserad)

Vispa grädden. Blanda den med mosade bananer. Bred fyllningen över den ena botten och täck med den andra.

Vaniljkola med flingsalt:
2 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad)
1½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 msk mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
flingsalt

Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud till en tjock kola som nästan klarar kulprovet (d.v.s. går att forma till en kula när smeten droppas i kallt vatten). Rör ner margarin, vaniljsocker och en pyttegnutta salt. Låt svalna en liten stund. Häll smeten över tårtan, bred ut, och strö över lite flingsalt. Ställ kallt till servering.

Tårtan är mjölkfri, äggfri, sojafri (om du använder sojafritt gräddalternativ), nötfri, fröfri men innehåller gluten (vete, havre).

fredag 4 december 2015

Årets pepparkakor 2015

Årets pepparkaksrecept har jag nästintill stulit från Anna Bergenströms kokbok - den som är lila och kom ut någon gång under sent 1990-tal. Min mamma fick den, och jag stal den (hehe). Receptet har publicerats flera gånger på Internet, så om du vill läsa originalreceptet är det bara att googla på "Eksta pepparkakor recept" så dyker det upp. Jag har dock vegananpassat det, och ändrat lite på mängden av olika ingredienser. Dessutom gjorde jag bara en halv sats, vilket var fullt tillräckligt - i alla fall om man tänker sig att baka ut hela degen vid ett tillfälle, och det tillsammans med en snart 3-åring och två 6-åringar... Sparar receptet här på bloggen för att inte glömma hur jag gjorde just i år. Om jag börjar fundera på vilken deg jag ska göra nästa år, menar jag.

ÅRETS PEPPARKAKOR 2015, ca 100 normalstora pepparkakor eller många fler små (som vi gjorde)
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
drygt 1 dl vatten
140 g mjölkfritt margarin
1 msk malen kanel
½ msk malen kryddnejlika
½ msk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
ca 7 dl vetemjöl + mer till utbakningen

Koka upp socker, sirap och vatten och sjud detta tills sockret är helt smält. Tag kastrullen från värmen och rör ner margarinet i mindre bitar. Rör om då och då så att margarinet smälter och vätskan svalnar. Blanda kryddor, bikarbonat och mjöl i en bunke. Rör ihop det med den avsvalnade socker-vatten-margarinvätskan och arbeta ihop det till en klibbig smet. Häll den i en bunke, täck över med något som gör att det blir tätt (glassbytta med lock, 1½ liter är perfekt!), och ställ i kylskåp i minst ett dygn. Degen bör nu vara fast och relativt klibbfri. Ta lite deg åt gången, kavla ut i vetemjöl så tunt du vågar, och tryck ut pepparkakor med formar. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda, 200 grader (utan varmluft) i ca 10 min. Förkorta gräddningstiden för små kakor som är tunt kavlade, och öka för tjocka stora kakor. Låt svalna på plåten eftersom kakorna är mjuka direkt när de kommer från ugnen. Flytta sedan till "något platt underlag" och låt kallna helt. Förvara de färdiga kakorna svalt och torrt.

Dessa pepparkakor är mjölkfria, äggfria, sojafria, nötfria, fröfria men innehåller gluten. Det fungerar hyfsat att byta ut vetemjölet mot glutenfritt alternativ (gärna egen blandning av naturligt glutenfria sorter, t.ex. durra + glutinöst rismjöl + tapiokastärkelse, eller bovete + teff + rismjöl, tillsätt gärna lite xanthangummi också) men mängden behöver justeras eftersom glutenfria mjöler inte beter sig som vanligt vetemjöl.