lördag 31 december 2011

Pappas burgardressing

Min stora köksidol är min far. Som jag kanske har skrivit någon gång var det alltid han som lagade maten hemma när jag växte upp. Pappa lagade mat, mamma bakade. Alltid utan recept. Så är det fortfarande - när han lagar mat, vill säga. Sedan han blev pensionär har han nämligen börjat baka också. Med recept. Och måttsats. Imponerande! Hur som helst, den här dressingen gjorde han när det vankades burgare. Funkar utmärkt även till veggoburgare, kan tilläggas. Eller som dip till grönsaker eller pommes frites. För övrigt har Coop en vegansk lättmajonnäs, som nästan är gratis:-).

PAPPAS BURGARDRESSING
1 msk bostongurka
3 msk vegansk majonnäs
2 msk ketchup
½-1 tsk ättiksprit
socker efter behag

Rör ihop alltsammans. Klart!

onsdag 28 december 2011

Risgrynspudding med russin och kardemumma

Till julaftonskvällen hade jag kokat en sats risgrynsgröt, som vi tänkte att vi skulle mumsa på. Det sket sig totalt, för vi var alldeles för mätta efter all mat. Istället fick det bli Pysens nya favoritefterrätt, näst efter paj, förstås. Risgrynspudding. Saffranspuddingen jag gjorde härom dagen tog slut i rekordfart, men eftersom mannen inte gillade den så mycket, gjorde jag en pudding utan saffran denna gång. Pysen fick hjälpa till med att smula tofu. Gick sådär. Det var roligare att blaska med vatten.

RISGRYNSPUDDING MED RUSSIN OCH KARDEMUMMA
1½ dl rundkornigt ris
3 dl vatten
7½ dl sojamjölk
1 msk vaniljsocker
½ msk citronarom
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl russin
400 g smulad hård tofu

Koka upp ris och vatten och låt sjuda under lock i 10 min. Tillsätt sojamjölken och låt koka upp igen. Sjud på svag värme i 45-60 min och låt svalna. Blanda ner övriga ingredienser. Häll alltsammans i en smord ugnssäker form. In i ugnen, nästan i en timme, på 200 grader. Servera med bärsås - på bilden jordgubbar mixade med färska dadlar. SMASKENS!

söndag 25 december 2011

Lösa rödbetsbiffar

Vi fick väldigt mycket kokta, apelsinmarinerade rödbetor över från vårt julbord i år. Av dem gjorde jag de här biffarna, som blev helt OK. Visserligen var rödbetorna marinerade i apelsinsaft och lite rivet apelsinskal, men jag tror inte att det spelade så stor roll för smaken. Använd glutenfritt ströbröd för en glutenfri variant.

LÖSA RÖDBETSBIFFAR
500 g kokta rödbetor
3 kokta potatisar
1 rödlök
½ tsk riven muskot
½ tsk örtsalt (Trocomare)
1 dl ströbröd
1 dl kokosflingor
mjölkfritt margarin till stekning

Mixa rödbetor, potatis och rödlök till en ganska slät massa. Tillsätt kryddor, ströbröd och kokosflingor. Låt smeten stå och svälla en stund. Hetta upp margarinet i en non-stick-stekpanna. Forma, med hjälp av två matskedar, smeten till ganska platta, tunna biffar och stek dem på båda sidor (klicka i smeten direkt i stekpannan och forma den, stek ca 5 min per sida). Servera med någonting gott; vi hade potatiskroketter (ICA:s är vegansk), kokt brysselkål och rödkål till.

Valnöts- och fröbollar

Ytterligare en variation på temat nöt- och fröbiffar/-bollar, som stod på vårt lilla julbord i år. Lilla och lilla, förresten, så litet var det inte. Fullt tillräckligt för att alla skulle bli mätta och belåtna. Till efterrätt gjorde vi det enkelt för oss i år, och tog bara lite fikon, färska dadlar, nötter, pepparkakor och lite annat smått och gott. Pysen fick för övrigt en gul Duplo-buss i julklapp av mormor, precis vad han hade önskat sig och tjatat om i flera veckor.

VALNÖTS- OCH FRÖBOLLAR
75 g valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl oskalade sesamfrön
½ dl melonfrön
4 soltorkade tomater (sådana som levereras utan olja)
1 msk stark chilisås (ingen tomatvariant, alltså)
1 msk senap
½ msk spiskummin
½ msk torkad basilika
ca 50 g mixat grahamsbröd (rest som togs tillvara)
ca 50 g havregryn
vatten till lagom konsistens
ströbröd till panering
olja till stekning

Börja med att mixa nötter och frön med soltorkade tomater till en smet. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket vatten att det blir en ganska kladdig smet. (Här tog jag paus och lät smeten stå kallt i några timmar, räcker nog om den får stå och svälla en kvart eller något). Forma smeten till ganska små bollar med hjälp av två teskedar: släpp dem i rikligt med ströbröd. Stek i olja på medelvärme så att de blir gyllenbruna runt om.

fredag 23 december 2011

Glöggig rödkål

Nu är det jul igen! Fast någon vidare julstämning är det inte, +6 grader varmt ute och ingen snö:-(. Inne har vi julpyntat lite försiktigt. Några adventsljusstakar/-stjärnor, röda dukar, favorittomtarna. Men ingen julgran, ingen julgrupp och sparsmakat med julklappar. Det är bara Pysen som får några i år (i vår lilla familj, alltså) - mannen och jag gav varandra i löfte att INTE köpa julklappar, utan istället göra någonting mysigt tillsammans. Vi har ju dessutom köpt ett hus. Och ska sälja vår lägenhet. På juldagen ryker pyntet, för den 27:e kommer fotografen med mäklaren i släptåg för att få till några icke-juliga bilder till annonserna. Vi jobbar på att reducera mängden mat i vårt skafferi (jag är en hamster när det gäller torrvaror, kryddor, såser etc.) för att slippa slänga eller flytta grejerna. Så i år blev rödkålen lite annorlunda. Inget rödvin, däremot glögg (som tydligen gick ut i mars 2010). Gott? Javisst! Minst lika bra som originalet!

GLÖGGIG RÖDKÅL
1 kg rödkål i ganska breda strimlor
1 hackad gul lök
½ hackad röd lök
1 äpple i klyftor
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
1-2 dl glögg
½-1 msk ättika

Lägg alltsammans i en ganska stor gryta och låt puttra under lock i 1-1½ timme. Rör om då och då. Smaka av. Går utmärkt att laga på förhand och förvara kallt i någon vecka.

torsdag 22 december 2011

Linssoppa med vita rotsaker

Måndagens middag - soppa! Jag hade några vänner hemma på besök, och hade lovat pysen att vi skulle göra paj till efterrätt. Hans favoritefterrätt, alla kategorier. Personligen tycker jag att soppa passar väldigt bra som huvudrätt till en mastig efterrätt, som paj, t.ex. Jag hade egentligen tänkt låta soppan vara "ofärgad", men den såg så blek och tråkig ut att det var nödvändigt att piffa upp den lite med tomatpuré. Gott, tyckte i alla fall jag att det blev.

LINSSOPPA MED VITA ROTSAKER
1 stor gul lök i skivor
3 hackade vitlöksklyftor
1 grovriven ganska stor palsternacka
ca 200 g grovriven rotselleri
2 dl röda linser
8-10 dl vatten
buljongpasta efter behag
1 msk tomatpuré

Koka upp alltsammans i en gryta och låt puttra tills linserna är lite sönderkokta, ca 20-30 min. Klart att servera!

söndag 18 december 2011

Potatispaj med soltorkade tomater

Potatispaj tillhör inte mina favoriträtter. Paj överhuvudtaget är konstigt som mat. Paj är helt enkelt efterrätt. Jag skyller på min pappa - han lagade alltid maten hemma när jag var liten, och paj stod inte på hans repertoar. Första gången jag åt matpaj var jag kanske 10 år, och fick det i skolan. Inte gott! Men min man gillar paj. Det här är en av hans favoriter. Denna gång förenklade jag receptet lite. Egentligen ska potatisen stekas innan man häller ner den i pajskalet, men det skippade jag. Blev ganska bra ändå. Soltorkade tomater kan ersättas av någonting annat man tycker smakar gott, såsom purjolök (äter inte pysen) eller oliver (som mannen älskar). Glutenfritt om man byter vetemjöl mot glutenfri mix!

POTATISPAJ MED SOLTORKADE TOMATER
4½ dl vetemjöl
1½ dl olja eller flytande mjölkfritt margarin
lite vatten
1 kg potatis, skalad och skivad (och stekt enligt originalreceptet)
2½ dl sojagrädde
några strimlade soltorkade tomater
salt, peppar

Blanda mjöl och olja med så mycket vatten att det blir en fast pajdeg. Tryck ut 2/3 i en form och ställ in i kylen ett tag. Nagga. Förgrädda i 10 min, 200 grader. Varva potatisskivor och soltorkade tomater, salt och peppar i pajskalet. Kavla ut resterande pajdeg och lägg den över som ett lock. Skär ut ett hål i mitten och häll ner sojagrädden. In i ugnen igen, 200 grader i kanske 40 min eller tills potatisen är mjuk.

lördag 17 december 2011

Rå nötsås

Till middag idag åt vi typ det här, men med biryanikrydda i riset. Inte min mans favoriträtt. Istället för att fritera några samosas från frysen (det finns veganska) att ha till, gjorde jag den här nötsåsen, som blev väldigt god. Den är lite sträv i konsistensen, men kan gå att få slätare om man mixar nötterna och fröna längre än vad jag gjorde. Utmärkt som dipsås eller som tillbehör. Att doppa saker är för övrigt ett bra sätt att få i små barn lite mer mat. Doppa plättar i fruktkopp (fruktpuré), morotsstavar i nötsås, brödbitar i hummus... Bara fantasin sätter gränser!

RÅ NÖTSÅS
100 g blandade nötter och frön (jag använde valnötter, mandel, cashewnötter, oskalat sesamfrö, solrosfrö)
2 kvistar bladpersilja
½ tsk finhackad ingefära
saft av 1 citron
1 krm örtsalt
½ msk farinsocker eller 1 dadel för råare variant
1-2 dl vatten

Mixa nötter och frön med persilja. Blanda med övriga ingredienser - använd så mycket vatten att såsen blir ganska tjock, som vispad grädde, ungefär. Sedan är det bara att servera!

onsdag 14 december 2011

Saffranspudding

Skriver på min avhandling... Det går TRÖGT! Det har varit så himla mycket annat att tänka på den senaste tiden, minst sagt fullt upp! Kanske lugnar det ner sig litegrann nu. Igår fick jag äntligen en liten drake (hmmmm.... ganska stor blev den) tatuerad på högra höften- så att jag alltid ska bli påmind om min egen snälla drake (Wen Long är pysens kinesiska namn, och det betyder just snäll drake). Sex timmar av smärta. Längtar INTE till i januari när det är dags att finputsa detaljerna på den. Och VI HAR KÖPT HUS! En jättelik villa (med våra mått mätt) i Örebro, med en liten fin tomt i öster-västerläge. Måste firas - såklart. Med saffranspudding. Mannen ratade, pysen älskade. Till hade vi en sås på mixade björnbär, dadlar och vaniljsocker.

SAFFRANSPUDDING
1½ dl grötris
3 dl vatten
7½ dl sojamjölk
400 g smulad fast tofu
0.5 g saffran, stött med lite socker
skal av ½ citron
1 msk farinsocker

Koka grötris och vatten i 10 min. Tillsätt sojamjölken och koka upp. Sjud på svag värme under lock i 45 min. Blanda med stött saffran, tofu, citronskal och farinsocker (så att det blir snyggare färg). Häll alltsammans i en smord ugnssäker form och grädda i 200 grader, 40 min. Servera med bärsås eller sylt. Gott!

måndag 12 december 2011

Svamp- och paprikafräs med ett stänk av citron

Är lite trött. Hela helgen har vi varit i Örebro och letat hus. Kanske, kanske, har vi någonting på gång, men det strular säkert till sig så att det inte blir någonting den här gången heller. Hus är inte vår grej, helt enkelt. Ovanpå det har Pysen svårt för att sova för tillfället, särskilt när vi är borta, så det har blivit lite för lite av sömnvaran på sista tiden. Enkel mat blir det därför, och mycket knäckemackor, nötter och väldigt mörk choklad. Idag åt vi pasta med den här röran till. Gott!

SVAMP- OCH PAPRIKAFRÄS MED ETT STÄNK AV CITRON
½ tsk spiskummin
200 g tunt skivade färska champinjoner
1 gul hackad lök
10 cm hackad purjolök
200 g röd spetspaprika i små tärningar
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk senap
finrivet skal av ½ citron

Rosta spiskumminen lite. Tillsätt svamp och lök och fräs det hela mjukt. Blanda ner purjolök och paprika samt vitlöken och fräs vidare i 5-10 min. Blanda ner senap och citronskal. Klart att servera!

söndag 4 december 2011

Gyllene söta polarkakor

Här var det ett brödrecept till - på ett sött bröd, som kräver förhållandevis stor insats med tanke på att varje brödkaka ska kavlas ut och gräddas utan att fastna i någon annan. Det blir därför ganska många plåtar. Om man inte har tillräckligt många går det finemang att lägga brödkakorna på bakplåtspapper på en plan yta, och när en plåt är färdig i ugnen, plocka bort bröden från den och dra över bakplåtspappret med de ogräddade bröden på den varma plåten. Om man inte har en kruskavel kan man istället nagga bröden med en gaffel. Gott med färskost och marmelad till!

GYLLENE SÖTA POLARKAKOR
25 g jäst
5 dl vatten
ca 12 dl vetemjöl
ca 2 dl havregryn
1 dl socker
100-150 g mjölkfritt margarin

Blanda samma alla ingredienser till en smidig deg som inte kladdar (tillsätt mer mjöl om det blir kladd). Knåda väl. Låt jäsa under lock i 1 timme. Dela degen i 24 bitar. Rulla varje till en rund bulle, och kavla ut till en platt kaka med kruskavel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 10-15 min och grädda sedan i mitten av ugnen, 250 grader, i 10 min eller tills kakorna precis har fått lite färg.

torsdag 1 december 2011

Pärlsockerkakor

De här småkakorna bjöd vi på när Pysen hade kalas för några av sina kompisar. De är inte så söta, och ursprungsreceptet kommer från min mormor. Hennes kakor är dock mycket finare. Jag är inte så mycket för att kavla och ta ut kakor med formar, så jag gjorde en förenklad variant. Huvudsaken är väl att de smakar bra, inte sant? Och de gör de, enligt dem som provat. Jag äter själv fortfarande inte gluten, men det finns det många andra som gör. Glutenfria kakor i all ära, men för den som INTE har problem med vete, råg och korn smakar nog vanliga kakor bäst.

PÄRLSOCKERKAKOR (modifierade SMÖRKRANSAR enligt mormors recept)
4 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt margarin
1 msk vaniljsocker
lite vatten
pärlsocker till garnering

Blanda mjöl, margarin och vaniljsocker med så mycket vatten att det blir en deg som håller ihop någorlunda. Ställ in den i kylen i någon halvtimme (minst). Forma degen till små kulor, som plattas ut i pärlsocker (lägg en liten kula i en hög med pärlsocker och tryck till, så stannar pärlsockret kvar). Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader varm ugn, ca 10 min.