söndag 29 maj 2011

Den godaste marinerade tofun

Ibland uppfinner man någon rätt som blir så god att den ständigt återkommer på matbordet. Det här är en sådan rätt. Busenkel, men vansinnigt god. Helst ska tofun dra i marinaden i något dygn, men om man inte har tid med det, räcker det med ett par timmar. I värsta fall kan man koka tofun i marinaden i 15-20 minuter och sedan steka den eller servera den i skivor. Alternativt skiva tofublocket och marinera skivorna. Jag äter den här tofun kall som den är, kokt eller stekt. Eller först kokt, och sedan skivad och stekt. Smaskigt tycker hela familjen!

DEN GODASTE MARINERADE TOFUN
400 g hårdpressad tofu (hela blocket, eller i cm-tjocka skivor om man har bråttom)
2 msk soja (japansk eller kinesisk efter egen smak)
1 krossad vitlöksklyfta
½ tsk kinesiskt "fem-kryddor"-pulver
1-2 dl vatten (så att marinaden täcker tofun)

Blanda samman soja, vitlök, fem kryddor och vatten i en fyrkantig burk med lock. Lägg i tofublocket och fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker tofun. Ställ in i kylen och marinera något dygn. Alternativt: skär i skivor och lägg i marinaden i 20 minuter.

Serveringsalternativ: Kall som den är.
Kokt i 20 min (stark värme) i marinaden, sedan skivad (som på bilden).
Stekt i olja på hög värme så att tofun får färg.
Först kokt enligt ovan, sedan stekt enligt ovan (ger mer smak än att bara marinera och steka direkt).

måndag 23 maj 2011

Superchokladbollar

Temat supermat fortsätter... Efter påskhelgens godisfrossa har jag bestämt mig för att socker-detoxa mig själv en smula. När sötsuget tränger sig på, gör jag istället de här bollarna. Javisst, de är söta, men de innehåller i alla fall bara oraffinerat socker i form av frukt. Och de är SÅÅÅÅÅ goda. Smaken kan varieras efter eget huvud. Tillsätt t.ex. kardemumma, kanel och nejlikor för pepparkaksvariant, kakao och kaffe för mer normal chokladbollsvariant, vaniljsocker eller ännu hellre vaniljpulver för vaniljsmak, byt ut blåbären mot andra bär, ersätt russin med annan torkad frukt, hoppa över dadlarna, använd boveteflingor, hirsflingor, havregrynmalda nötter eller frön istället för fibrex och linfrön... Satsen räcker till 5 små eller 1 jättestor boll, och är lagom för min mixer från 1970-talet ("stulen" från min pappa).

SUPERCHOKLADBOLLAR
2 msk russin
1 färsk urkärnad dadel
1 msk linfrön
2 msk fibrex (eller naturella nötter eller frön för raw-variant)
1 msk sojaproteinpulver (hoppa över för raw)
1 krm kanel
1 tsk kakao (raw om du vill ha riktigt moderna bollar)
lite koffeinfritt snabbkaffepulver (hoppa över för raw-variant)
½ dl frysta blåbär
ev. kokosflingor, kakao, sesamfrön att rulla bollarna i

Kör alltsammans i en mixer till en ganska slät smet. Om du är kinkig - börja med att köra frön och fibrex, och tillsätt sedan övriga ingredienser och kör lite till, så blir det inte så tuggigt. Forma till bollar och rulla i någonting gott, t.ex. kokosflingor, kakao, oskalat sesamfrö...

tisdag 10 maj 2011

Supersmoothie

Den här supersmoothien, bestående av "superfoods", rik på antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter, är ett favoritmellanmål hos både mig och mini-Santosha just nu. Det är ingen idé att jag ens försöker göra ett glas bara till mig. Även om han just har ätit en jätteportion mat eller ammat så att det står härliga till (ja, jag ammar min 1½-åring, han vill inte sluta, och än så länge tycker jag att han kan få som han vill), kan han klämma i sig en rejäl portion av sådant som är gott. Som smoothien. Eller russin. Eller fikon. Bären kan varieras efter tillgång och smak, och dadeln kan ersättas av någon annan färsk eller torkad söt frukt, t.ex. banan, russin, fikon eller aprikoser.

SUPERSMOOTHIE, 1 glas
2½ dl bär (på bilden hade jag i en blandning av jordgubbar, röda och svarta vinbär samt hallon)
1½ dl naturell sojamjölk (Hemköps eget märke, faktiskt, den är helt OK)
2 msk sojaproteinpulver (Pro 92 från Naturell, finns på www.bodystore.com eller hos gymgrossisten)
1 färsk urkärnad dadel
1 tsk kakaopulver
en doft malen kanel
ev. 1 msk hela eller krossade linfrön att strö över

Mixa ihop allt utom linfröna till en slät smoothie. Tillsätt mer sojamjölk om den blir för tjock. Strö över linfröna eller tugga i dig dem till. Om man använder halvfrusna bär blir det nästan som glass.

lördag 7 maj 2011

Kinesisk gryta med "mock chicken"

Ibland är det skönt att gå genvägar i köket. Jag gör det inte så ofta, utan propsar, som ni nog vet, på att för det mesta laga det mesta från grunden, men ibland räcker inte tiden och orken till. Då är det praktiskt att ha en och annan konserv eller tetra i skafferiet. "Mock chicken" är en sådan bra-att-ha-grej. Dock tillverkas den där kycklingimitationen av vetegluten, så jag äter det inte själv. Däremot går det utmärkt att bjuda gäster på, eftersom det är någonting som är lite lagom exotiskt. Mock chicken finns att köpa i asiatiska butiker, och borde kunna ersättas av mock duck (som finns på samma ställen), abalone-imitation, eller en burk av Mrs Cheng's kinafärs, som finns i vanliga livsmedelsbutiker. Det senare alternativet har jag dock aldrig använt själv, så jag har ingen aning om hur det blir. Vill du göra grytan från grunden? Använd stekt gluten marinerad i soja, salt, socker, olja och vatten, så blir det nog hyfsat likt. Rekommenderar att servera grytan med tofu med sweet chili och woksås samt kinesisk gurksallad för att imponera på gästerna!

KINESISK GRYTA MED "MOCK CHICKEN"

1 torkad tofustång (fu chok), blötlagd i hett vatten i 1 timme och skuren i bitar
4 tunna skivor ingefära
1 skivad morot
300 g skivade champinjoner
5 blad grovt hackad salladskål
½ skivad purjolök
1 burk (ca 400 g) "mock chicken", inklusive spad
soja
½ tsk kinesisk fem kryddor
1 krm socker
maizenamjöl utrört i lite kallt vatten

Woka ingefäran i olja tills den blir lite brun. Tillsätt morötter och svamp och woka vidare i några minuter. Blanda i salladskål och purjolök och woka ett par minuter till. Tillsätt mock chicken-bitarna skurna i mindre delar, spadet, tofustångbitarna, soja, fem kryddor samt socker och låt puttra under lock i 5-10 min. Red av med maizena till en lagom simmig sås. Servera med ris.

tisdag 3 maj 2011

Pysens makaronigryta

Av lite rester i kylen slängde jag ihop den här maträtten till mini-Santosha, som nu snart är 1½ år, för några dagar sedan. Och som han åt! Min normalt sett kräsne son, som helst äter russin, fikon och blåbärspuré, samt soygurt och quinoapuffar, slevade i sig en hel skål! Det som blev över gjorde jag matlådor av och lite hamnade i frysen. Går åt som smör i solsken! Som bas använde jag ICA:s pastasås med basilika som drygades ut med morötter, vitkål , vitlök, lök och vatten och sedan mixades. Variera mängderna efter tillgång! Ska bli som en ganska fast gryta i konsistensen.

PYSENS MAKARONIGRYTA
1½ dl tjock tomatsås (med grönsaker i, mixad)
2-3 dl kokta makaroner (valfri sort, jag använde Kungsörnens berikade idealmakaroner)
1-1½ dl sojamjölk
40 g smältbar veganost (Mozzarella-style)
oregano

Blanda makaroner, tomatsås och sojamjölk i en kastrull. Låt koka upp och puttra tills det tjocknar (som stuvade makaroner ungefär). Blanda ner osten och se till att den smälter. Smaka av med oregano.

söndag 1 maj 2011

Kinesisk gurksallad

År 2004 tillbringade jag 3½ månad i Kina, närmare bestämt i Nanjing större delen av tiden. Jag var där som student för att göra en fältstudie i stadsnära grönsaksodlingar, och fick förmånen att få hela resan finansierad via ett stipendium. Mina kinesiska värdar på forskningsinstitutet ISSAS var oerhört gästfria, och gjorde sitt bästa för att tillmötesgå mina och min samarbetspartners önskningar om vegan- respektive vegetarisk mat. Middagarna åt vi väldigt ofta på en liten kvartersrestaurang på väg mellan institutet och hotellet där vi bodde. En av favoriträtterna var en kall gurksallad med mycket vitlök och några droppar sesamolja. Det här receptet är lite inspirerat av den rätten. Suveränt på våren, när gurkorna är smala och krispiga. God som förrätt eller tillbehör till kinesisk mat.

KINESISK GURKSALLAD

1 gurka, delvis skalad (se bilden), skuren i sneda skivor
1 mycket finhackad vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
1 msk neutral olja, t.ex. linfröolja
1 msk svart risvinäger (mild och söt)
1 krm salt

Lägg gurkskivorna på en assiett. Blanda ihop vitlök, oljorna, vinägern och saltet i en skål och häll det över gurkan. Servera direkt eller efter en liten stund.