onsdag 6 mars 2024

Naturligt glutenfria chokladmuffins med hallon och blåbär

Dessa chokladmuffins slängde jag och Prinskorven ihop en gråmulen dag när vi båda var på väg att tillfriska från ännu en i raden av förkylningar med hosta och feber. Prinskorven var sugen på muffins, jag på att baka, och jag hade inte en tanke på att de skulle bli så goda att till och med den annars misstänksam-mot-glutenfria-grejer-mannen också skulle godkänna dem. De försvann i ett nafs! Jag tror att barnen åt 4 st var på mindre än 4 timmar efter att de hade kommit ut ur ugnen. Som tur var fanns det en kvar till dagen efter, när det gick att fotografera i dagsljus. Vi mätte i vanlig ordning ingenting, så alla mått/volymer nedan är ungefärliga. 

NATURLIGT GLUTENFRIA CHOKLADMUFFINS MED HALLON OCH BLÅBÄR
½ dl solrosfröprotein
1½ dl fullkornsrismjöl
1 dl fullkornsmajsmjöl
½ dl klibbrismjöl
1½ dl strösocker
2 msk kakaopulver
½ msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk xanthangummi
½ dl kallpressad rapsolja
kanske 3 dl risdryck?
vatten till lagom konsistens
frysta odlade blåbär
frysta hallon
chokladknappar (Odense mörka är utan deklarerade nötspår, dock med spår av mjölk)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt risdryck och rapsolja och rör om. Blanda i så mycket vatten att det blir en ganska tjock smet. Den ska inte rinna som smält glass men heller inte vara så fast att den inte släpper från skeden om man slevar upp den och vänder skeden neråt, så någonstans mitt emellan; som en tjock muffinssmet brukar vara. Klicka ut smeten i lagom stora formar (hos oss blev det 14 st). Lägg några blåbär, hallon och chokladploppar i varje muffin. Grädda i 175 grader (med varmluft), 20-25 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr om du sticker den i en muffin. Låt svalna och mumsa sedan på.

Dessa muffins är naturligt glutenfria, nötfria, sojafria, baljväxtfria, vegan och enligt uppgift jättegoda (jag tål inte kakao/choklad, så har inte smakat). Mjölerna kan ersättas av andra glutenfria mjöler, dock inte med kokosmjöl eller mandelmjöl, som har andra egenskaper. Solrosfröprotein suger upp relativt mycket vätska och innehåller lecitin, som påverkar konsistensen, så mängden vätska behöver justeras om det byts ut mot mjöl.