fredag 29 maj 2020

Någon sorts veganbowl med väldigt god sås

Bowlkonceptet fungerar väldigt bra i en barnfamilj, där smakpreferenserna varierar och så även allergierna. Det är ett bra sätt att få barnen att prova nya grönsaker dessutom. Mina två stora gillar broccoli, vilket den lilla inte alls vill ha. Han äter just nu nästan bara blomkål. Ett tag var paprika det enda som gick hem, och dessförinnan hade vi en period med tomater. Bowls är dessutom ett bra sätt att ta tillvara på små slattar och rester, och även om det tar lite tid att lägga upp allt i olika skålar (samt att plocka bort allt efter avklarad måltid), är det inte svårare eller jobbigare än att servera tortillas. Det är snarare enklare, eftersom man slipper spillet som uppstår när alla packar sin tortilla med mer än vad den rymmer... Hur som helst kommer här ett bowlexempel, med en himla god sås, enligt de familjemedlemmar som kunde äta den.

NÅGON SORTS VEGANBOWL MED VÄLDIGT GOD SÅS
  • Kokt ris (vi gillar jasminris bäst)
  • Curryrostad blomkål (bryt blomkål i buketter, strö kryddblandning över; jag hade kanel, kardemumma, nejlika, Urtekrams currypulver som är utan bockhorsnklöver, koriander, spiskummin, lökpulver, nigella seeds/kalonji, ajowainfrön; rosta i ugnen ca 200 grader i 20-30 min)
  • Limepicklad rödlök (1 msk socker + 1½ msk pressad lime rörs ihop, lägg tunt skivad rödlök i och låt dra i ca 30 min. Rör om då och då).
  • Finrivna morötter
  • Naturell tofu, skuren i tärningar och stekt i olja (vi gillar Yipin extra firm tofu bäst)
  • VÄLDIGT GOD SÅS - när tofun är stekt, spara oljan, stäng av plattan, och häll i ½ dl socker, ½ dl soja, 2 dl vatten, 1 tsk sriachasås, 1 tsk vitlöksolja, 1 tsk rostad sesamolja, 1 msk rismjöl och rör om. Sätt på plattan, medelvärme, och låt puttra ihop i ca 20 min eller tills såsen har lagom konsistens.
  • Rostade solrosfrön (jag rostar naturella solrosfrön i ca 10 min i ugnen)
  • Kokt broccoli
  • Gari (picklad ingefära)
Börja med att koka riset om du använder riskokare, annars kan du vänta tills efter att tofun är stekt. I riskokare blir riset bättre om det får stå och "fuktutjämnas" i minst 30 min efter att det är färdigt, är min erfarenhet. Lägg rödlöken i marinaden. Finriv morötterna. Förbered blomkålen och släng in den i ugnen. Rör om i rödlöken. Stek tofun och när den är stekt på alla sidor - ta upp den och håll den varm. Häll såsingredienserna i stekpannan och låt såsen puttra ihop. Rör om i rödlöken (igen). Släng in solrosfröna i ugnen de sista 10 min. Koka broccolin. Rör om i rödlöken. Lägg upp alltsammans i små skålar så att var och en får plocka ihop sin bowl, eller gör som jag: lägg upp det du TROR att barnen vill ha direkt på deras tallrikar och håll tummarna för att du har gissat rätt. Smaklig måltid!

Den här varianten av bowl innehåller soja (tofu, sås), men är glutenfri (om man väljer glutenfri soja), nötfri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Bowls är tacksamt på det sättet att man kan byta ut de ingredienser man inte tål mot andra. Istället för tofu kan du t.ex. servera rostad sötpotatis, stekt polenta, eller rostade potatisklyftor, och såsen kan ersättas av en enkel socker-vinäger-salt-blandning (sådan som man har i sushiris, typ 1 msk socker, 1 msk risvinäger, ½ tsk salt) eller någon sorts dressing (Karintorps tomatdressing örtagård gillar vi; den är utan tillsatt vetemjöl men kan nog innehålla spår av det, eftersom de använder vete i sina andra produkter, dock funkar det för Prinskorven).

torsdag 21 maj 2020

Naturligt glutenfria morotsmandelbullar utan mandel (naturligt sötade)

Här kommer ett recept på glutenfria mandelbullar utan mandel, socker och smör. Fyllningen får sin sötma av dadlar, mandelsmak av bittermandelarom och saftighet av finriven morot. Blev över förväntan gott! Ursprungsreceptet är (självklart) från min favoritbakbok när det gäller glutenfritt, men lite ändrat då jag och Prinskorven inte tål havre (jag får ont i magen, han är allergisk och får hösnuva). Och fyllningen har jag hittat på själv:-).

NATURLIGT GLUTENFRIA MOROTSMANDELBULLAR UTAN MANDEL, 25 st
200 g fullkornsrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
75 g quinottomjöl (trefärgad quinoa mixat till mjöl)
25 g solrosfröproteinpulver
20 g fiberhusk
2 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljpulver
10 g jäst
6 dl (600 g) vatten

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar eller mer, beroende på hur bråttom du har. Gör fyllningen under tiden genom att mixa ihop:

8 st skalade, urkärnade färska dadlar (skala under vatten, så går det lättare)
½-1 dl vatten beroende på hur saftiga morötter du använder
½ tsk vaniljpulver
½ tsk bittermandelarom
75-100 g finriven morot

Kavla sedan ut degen till en rektangel, ca 20 x 40 cm (mjöla bakbordet och kaveln lite lätt om du tycker att det fastnar; jag brukar försöka att strunta i att mjöla för att undvika torra bakverk). Bred morotsfyllningen över och rulla ihop från långsidan. Skär i bitar och ställ på högkant på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs ca 20 min om du har tid, eller grädda direkt i 175 grader varm ugn i 30-35 min. Låt svalna under bakduk.

Receptet är naturligt glutenfritt, vetefritt, sojafritt, nötfritt, äggfritt, mjölkfritt, veganskt. Mjölerna kan bytas mot andra mjölsorter om det är någon du inte tål, och istället för solrosfröprotein kan du ta mer mjöl. Tål du inte morot borde det fungera att använda t.ex. sötpotatis i fyllningen, eller gör en fuskmandelmassa av solrosfrön, melonfrön eller pumpafrön, dadlar och bittermandelarom. 


torsdag 14 maj 2020

Naturligt glutenfria våfflor

Ni har familjens köksmaskinpark utökats med ytterligare ett våffeljärn. Prinskorven vill ju ÅSSÅ ha våfflor när pappan och brorsorna får! Alla som har försökt göra rent ett våffeljärn tidigare vet att det är omöjligt att diska, så att göra glutenfria spannmålsfria kokosfria våfflor i samma järn som de vanliga är uteslutet. Således blev det ett våffeljärn till. Och Prinskorven kunde få samma som de andra. Jag googlade lite på recept men skapade sedan mitt eget. Gott! Tycke jag. Prinskorven var inte fullt lika förtjust första gången, men med mycket sylt, gick det ner (och jag vågar inte tänka på hur det skulle bli med glass).

NATURLIGT GLUTENFRIA VÅFFLOR, 6-7 tunna
220 g naturligt glutenfritt mjöl (jag använde en blandning av fullkornsrismjöl, fullkornsmajsmjöl, klibbrismjöl och majsstärkelse)
1 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver om du inte tål potatisstärkelse)
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
½ tsk fiberhusk
290 g kolsyrat vatten
30 g kallpressad rapsolja

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt kolsyrat vatten och rör om till en slät smet. Rör ner rapsoljan och låt smeten svälla i minst 5 min. Grädda i våffeljärn, medelstark värme (på steg 4 av 5), lite längre än vad våffeljärnet tycker, så att våfflorna blir lite knapriga. Servera som de är eller med sylt eller äppelmos.

Våfflorna är mjölkfria, äggfria, sojafria, naturligt glutenfria, nötfria, vegan. Variera mjölblandningen efter behag. Ju mer stärkelse, desto frasigare våfflor. Det borde gå fint att ersätta fiberhusk med en knivsudd xanthangummi eller utesluta stabiliseringsmedel helt, men minska i så fall mängden vätska också.

fredag 1 maj 2020

Naturligt glutenfria tunna pannkakor

Har ni läst "Hjälpa till, sa Pulvret" av Inger och Lasse Sandberg? Det har jag. Måååånga gånger. Boken handlar om morfar, som ska göra pannkakor samtidigt som han passar barnbarnet Pulvret. Pulvret vill hjälpa till, och allt går snett, varpå morfar skriker nej, nej, NEJ, upprepade gånger. Mycket roligt, tycker min egen Prinskorv, och med Pulvret i åtanke, presenterade jag pannkakskonceptet för honom. Det gick hem, fast han annars är ytterst skeptisk mot mjölmat (inklusive bröd). Bäst är att äta pannkakorna vid spisen medan jag steker dem. Helst med hemgjort äppelmos eller möjligen med jordgubbssylt. Och det är "Doddo" som ska vispa och mäta mjöl. Inte mamma!

NATURLIGT GLUTENFRIA TUNNA PANNKAKOR, 4 små
½ dl fullkornsrismjöl
½ dl fullkornsmajsmjöl
½ dl tapiocastärkelse
2 msk klibbrismjöl (glutinous rice flour)
1 msk solrosfröproteinpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 knivsudd xanthangummi
rismjölk eller vatten till lagom konsistens (kanske 2 dl)
rapsolja till stekning

Blanda alla torra ingredienser (du kan byta ut mjölsorterna och solrosfröproteinet mot andra mjölsorter). Vispa ner rismjölken och blanda till en slät smet. Låt den svälla i 5-10 min; den ska vara ungefär som vanlig pannkakssmet i konsistensen (flyta ut litegrann, men den får inte vara rinnig). Om den är för lös kan du dutta i lite mer xanthangummi eller mer mjöl, är den för tjock (mer som våffelsmet) får du hälla i mer vätska. Hetta upp en stekpanna (nonstick) på medelvärme. Häll i någon tesked rapsolja och sedan ca ½ dl pannkakssmet. Bred ut den till en liten pannkaka. När ovansidan har stelnat är det dags att vända den och steka andra sidan. I min stekpanna från Jamie Oliver brukar jag steka på värmenivå 5½-6 av 9, 2-3 min på första sidan och 1-2 min på den andra. Om jag använder en billigare lättare stekpanna, måste värmen vara på 6½-7 för att få liknande resultat. Lägg upp på fat och fortsätt steka resten av pannkakorna. Smeten fungerar även bra till plättar. Servera med sylt, färsk frukt eller bär.

Pannkakorna är glutenfria, äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, vegan. Om du inte tål någon av mjölsorterna eller solrosfröprotein går det utmärkt att byta mot andra sorter (klibbris + tapioca byts mot annan stärkelse, mjöl + solrosfröprotein mot andra mjölsorter). Bakpulver innehåller ofta potatis- eller majsstärkelse - går bra att helt utesluta men pannkakorna blir lite mer kompakta. Vaniljsocker brukar också innehålla stärkelse men kan bytas mot vaniljpulver eller vaniljarom, vanligt socker eller uteslut helt.