måndag 25 december 2017

Vegansk "kyckling" i grön curry med potatis, morot och kikärter

Strax före jul hittade jag fryst vegansk "kyckling", baserad på vete, i Örebros bästa sydosasiatiska butik (den ligger på Stortorget för den som är bekant med Örebro). Den var jag såklart tvungen att köpa hem (i synnerhet då den var från Malaysia) för att grabbligan skulle få smaka på den! Ungefär halva paketet använde jag till den här grytan, medan andra hälften serverades "naturell" eftersom mina kräsna barn är lite skeptiska till grytor i allmänhet och kikärter i synnerhet. Om man inte har veggokyckling går det utmärkt att använda valfritt köttsubstitut istället. Jag tror att det som är mest likt veggokycklingen är Oumph, eller torkade sojastimlor som blötläggs innan de steks.

VEGANSK "KYCKLING" I GRÖN CURRY med potatis, morot och kikärter
300 g vegansk "kyckling" eller annat veggokött ("våtvikt", använder du torkade sojastimlor - ca 100 g torr vikt)
5-6 skalade tärnade potatisar
2 stora morötter i slantar
5-6 dl kokta kikärter (jag kokade egna denna gång, motsvarar ca 2 burkar)
1 burk (400 ml) kokosmjölk
3-4 dl vatten eller kokspad från kikärterna
1-2 msk grön currypasta (OBS! Läs innehållsförteckningen! Inte helt ovanligt att currypasta innehåller fisksås eller räkpasta)
olja till stekning
salt efter behag

Dela "kycklingen" i mindre bitar om de är stora och stek sedan så att bitarna får färg.Ta upp ur stekpannan. Fräs potatis och morötter i 5-10 min eller tills de också får lite färg. Tillsätt kikärter (om du använder hemkokta), vätska, currypasta och låt sedan puttra på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk.Tillsätt mer vätska om det blir för torrt. Blanda ner kycklingen (och burkkikärter om du inte har hemkokta), värm, salta och servera sedan med ris.

Den här rätten är sojafri (om man använder samma köttsubstitut som jag använde), nötfri, äggfri, mjölkfri, men innehåller kokosmjölk. Kan göras glutenfri om man använder sojabaserat köttsubstitut istället för vetebaserat men då blir rätten förstås inte sojafri längre...

söndag 24 december 2017

Linslimpa till jul (Julpaté)

Den här linslimpan var min "standardjulrätt" de första åren jag var vegan - vid sidan av den obligatoriska senapspanerade kålroten då... Mycket god har jag för mig - men nu har jag inte gjort den på flera år. Inte heller i år. Jag har fullt upp med att otåligt vänta på minstingens ankomst, och med att uthärda dagar av förvärkar som inte leder någonstans. Tyvärr blir det inte någon bild, men eftersom jag höll på att leta ihjäl mig efter receptet, lägger jag upp det här på bloggen också, så att jag hittar det NÄSTA år åtminstone! Tyvärr vet jag inte riktigt varifrån ursprungsreceptet kommer, eftersom jag bara har det på utskrivna pappersark som jag plockade med mig från någon hälsokostbutik på 1990-talet. Jag har ändrat lite - efter hur jag brukar göra det. 

LINSLIMPA TILL JUL (JULPATÉ), många portioner
4 dl gröna linser
8 dl vatten
1 buljongtärning (vegansk)
1 stor hackad rödlök

3 dl röda linser
6 dl vatten
½ buljongtärning (vegansk)
2 msk chilisås (antingen sweet chilisauce eller tomatbaserad)
3 dl mixade/malda mandlar (kan ersättas av t.ex. solrosfrön om du är allergisk mot mandel)
1 tsk spiskummin
2 tsk oregano
2 msk polenta eller hirsmannagryn
2 msk grov senap
2 msk glutenfritt ströbröd (eller mer polenta/hirsmannagryn)

Koka gröna linser och lök mjuka i vatten + buljongtärning (tar ca 30 min). Häll av överflödig vätska och låt svalna. Koka de röda linserna i vatten + buljongtärning + chilisås (tar ca 15 min). Låt svalna. Blanda gröna och röda linser med mandel, kryddor och polenta till en smidig färs. Forma den till en limpa och lägg i smord, ströbröad ugnssäker form. Bred senap över och strö sedan på ströbrödet. In i ugnen, 200 grader, i 20-25 min. Servera med kokt brysselkål och rödkål.

Linslimpan är sojafri, glutenfri, äggfri, mjölkfri, vegan. Innehåller mandel (stenfrukt) - byt mot t.ex. solros- eller melonfrön för mandelfri/nötfri version. Innehåller baljväxter.

fredag 15 december 2017

Naturligt glutenfria pepparkakor 2017

Egentligen hade jag inte göra någon glutenfri pepparkaksdeg i år. Egentligen. Men så blev det en i alla fall. Egentligen hade jag tänkt använda kokosolja i degen, men jag orkade inte leta reda på en ny burk (längst in i skafferiet) eftersom den gamla var slut. Så det fick bli margarin istället. Blev ganska bra ändå, och mycket godare än de köpta. Särskilt med ost (kokosoljebaserad cheddar) eller mjukost på... Mjölsorterna kan bytas ut mot andra efter tycke och smak - men du kan behöva anpassa mängden; det märker du när degen har svällt i kylskåp i helst ett dygn.

NATURLIGT GLUTENFRIA PEPPARKAKOR 2017
½ dl vatten
1 dl kokossocker
2-3 msk fibersirap (brun variant, ersätt med sirap - jag använde fibersirap för att bli av med en flaska som hade stått läääänge med en liten slatt kvar i)
1 tsk malen kanel
1 tsk nymalen kardemumma
½ tsk mald kryddnejlika
25 g mjölkfritt fast margarin
½ tsk bikarbonat
3/4 dl amaranthmjöl
3/4 dl bovetemjöl
3/4 dl durramjöl
3/4 dl glutinöst rismjöl

Koka upp vatten, kokossocker, sirap och kryddor. Tag bort från värmen och tillsätt margarinet. Rör om så att det smälter och låt sedan vätskan svalna. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör ner detta i vätskan och arbeta ihop till en kladdig deg. Ställ den i kylskåp i minst några timmar, helst minst ett dygn så att den får svälla. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Tag ut pepparkakor med mått. Lägg på plåt och grädda sedan i ca 225 grader. Tiden beror på hur tunt degen är kavlad samt hur stora kakorna är; ca 5 min för små tunna, 10 min för medelstora eller lite tjockare. Riktigt stora behöver längre tid. Låt svalna på galler och förvara sedan torrt.

Pepparkakorna är mjölkfria, äggfria, glutenfria, fröfria, nötfria, sojafria, vegan. 

söndag 10 december 2017

Kalljästa (långtidsjästa) lussekatter

När man har brist på sammanhängande tid och ändå vill baka, kan det vara bekvämt med kalljästa/långtidsjästa degar, där man kan göra ett moment, pausa en lång stund, fortsätta med nästa moment, pausa innan man gör de sista momentet - och pausar igen. Det här är ett typiskt sådant recept. Jag ville baka lussekatter med barnen efter skolan, men insåg att jag inte skulle ha tid att göra deg samma dag. Tyvärr hittade jag inte många recept på just kalljäst saffransbröd, så jag uppfann ett själv. Veganskt, nötfritt, sojafritt och tidskrävande - sett till antalet timmar från start till mål. Blir dock mycket saftigt och smakrikt tack vare den långa jästiden.

KALLJÄSTA (LÅNGTIDSJÄSTA) LUSSEKATTER, ca 35 st
Kväll dag 1: 5 g färskjäst
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ g saffran (1 pkt)
2-3 dl kallt vatten

Arbeta ihop till en smidig kladdfri deg. Ställ in i kylen över natten.

Morgonen dag 2:
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
1.25-1½ dl strösocker
ca 2 dl kallt vatten

Arbeta in ingredienserna i fördegen och knåda den väl till en möjligen lite kladdig deg. Ställ den i kylskåpet i några timmar till.

Dagen dag 2: Dela degen i bitar (ca 30-35 st). Forma lussekatter. Dekorera med russin. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i rumstemperatur. Våra fick stå i ca 2 timmar. Grädda sedan i 225 grader, 5-10 min. Låt svalna under bakduk.

Man kan även forma degen till längder (gräddas längre tid) eller fylla med någon god fyllning (t.ex. mandelmassa + margarin, vaniljsocker + socker + margarin, dadlar + nötter) och baka ut som "vanliga" vetebullar. Gräddningstiden och -temperaturen får dock anpassas efter bullstorlek. Längder gräddas t.ex. vid lägre temperatur under längre tid än bullar.

Lussekatterna är äggfria, mjölkfria, sojafria, nötfria, fröfria, vegan. Går utmärkt att frysa in.

söndag 3 december 2017

Glutenfria lussekatter med tranbär 2017

Jag fortsätter att experimentera med mina glutenfria degar. Någon gång skulle jag vilja hitta ett recept på en deg som beter sig lite mer som en vanlig vetebaserad deg, och som dessutom smakar bra, inte bara baseras på stärkelse och har hyfsat näringsvärde. De här lussekatterna SER i alla fall snygga ut och jag sparar receptet här på bloggen för att fortsätta utveckla det. Jag TROR att de skulle ha blivit ännu bättre om jag hade använt tapiokamjöl (stärkelse) istället för glutinöst rismjöl, men jag hade det inte hemma. Smakmässigt kan man nog tillsätta mer socker och möjligen något fett också (jag orkade inte leta rätt på det). Jag var lite lat och bakade ut till relativt stora katter (degen kladdar en del) men det går givetvis att forma till mindre eller till fyllda bullar av något slag. I det senare fallet hoppar man över tranbären. Bullarna fick faktiskt riktigt bra konsistens men är lite mer kompakta än vanliga lussekatter.

GLUTENFRIA LUSSEKATTER MED TRANBÄR 2017, 8 stora portionskatter
1½ dl bovetemjöl
1 dl fullkornsmajsmjöl (vanligt majsmjöl går också bra men det ska vara mjöl, inte maizena/stärkelse)
1 dl durramjöl
1 dl amaranthmjöl
3/4 dl glutinöst rismjöl (sticky rice flour, finns i asiatiska butiker, ersätt gärna med tapiokamjöl)
½ dl pofiber
½ dl kokossocker
1½ msk fiberhusk
15 g jäst
0.5 g saffran (1 pkt)
½-1 tsk nymalen/stött kardemumma (jag använder hela kardemummakärnor som jag mal i en saltkvarn som enbart används för just kardemumma...)
4 dl vatten
½-1 dl torkade tranbär eller russin (jag mätte inte så noga, använde tranbär som är ganska stora)

Blanda alla torra ingredienser och jäst. Tillsätt vatten och rör ihop till en kladdig deg. Låt jäsa i 1-2 timmar under lock/övertäckt. Tillsätt tranbären. Ta lite deg i taget och forma till lussekatter. OBS! Kladdig deg! För mig fungerade det att rulla ut den på diskbänken med lätt fuktade händer. Man kan annars baka ut i lite mer mjöl men då finns risken att bullarna blir torrare. Lägg på bakplåtspappersklädd eller smord plåt. Jäs övertäckta i 1-2 timmar till (för mig blev det 2 timmar eftersom det läckte in vatten i garaget, vilket vi fick ta itu med). Grädda i 20 minuter, 200-225 grader. Låt svalna ordentligt innan du smakar!

Lussekatterna är glutenfria, mjölkfria, sojafria, äggfria, vetefria, nötfria, fröfria, vegan. Fungerar fint att frysa.