tisdag 28 november 2017

No-bake cheesecake med citron och hallon

November-december är kalastider för vår familj. Både Pysen och Lillprins bus, och flera av deras kompisar, fyller år under den här perioden, så det är väldigt tight att få till alla firanden OCH hinna med julpyssel och julbak under samma period. När lill-hoppsan är född blir det förhoppningsvis ytterligare ett barn att fira precis innan eller runt jul - han är beräknad till 4 januari 2018... I år var vi dock "lata" och slog ihop barnens släkt-födelsedagskalas till ett och samma tillfälle. Det bjöds på soppa (se föregående inlägg) med hembakt bröd, och som "tårta" den här cheesecaken, som jag borde få sponsring av Oatly för, haha. Tårtan går förhållandevis snabbt att göra, går utmärkt att förbereda och bör nog stå åtminstone någon timme i kylen innan den serveras.

NO-BAKE CHEESECAKE MED CITRON OCH HALLON, 1 stor form
Botten: 225 g smulade digestivekex (kolla att de är veganska, vissa sorter innehåller skummjölks- eller vasslepulver eller andra mjölkprodukter)
100 g smält mjölkfritt margarin

Blanda ihop smulor och margarin och lägg i botten på en form med löstagbar kant. Min form är lite för stor, så det blev en ganska tunn botten.

Fyllning: 2 dl Oatly Fraiche
150 g Oatly På Mackan
2 dl vispbar havregrädde
1 dl strösocker (florsocker fungerar också)
2 tsk vaniljsocker
skal av ½-1 citron
1 dl vatten
1 påse vegegel (motsvarar 2 gelatinblad vilket i sin tur motsvarar ca 1 tsk agar-agarpulver har jag för mig)

Blanda ihop fraiche, på mackan, vispad grädde, socker, vaniljsocker och citronskal. Vispa ihop vatten och vegegel. Koka upp under omrörning. Rör ner blandningen i fraiche-smeten och blanda väl. Häll alltsammans över smulorna. Ställ kallt i någon timme minst så att fyllningen stelnar (min kaka fick stå i garaget en natt - där var det kylskåpskallt och kylskåpet inomhus var fullt).

Dekoration:175 g hallon (eller lite mer men mitt paket tog slut)
3 msk strösocker
1 dl vatten
1 dl vegegel

Blanda vegegel med vatten. Häll detta tillsammans med hallonen och sockret i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt svalna något och fördela sedan över cheesecaken. Ställ svalt i minst en timme till innan servering.

Man kan annars dekorera med valfria frukter, bär eller mer smul (alltså digestivekex blandade med smält mjölkfritt margarin), strössel, kokosflingor, eller något annat man gillar. Passar säkert bra med riven vit choklad (som i veganversionen oftast innehåller nötter dock), men kanske inte lika bra med mörk choklad.

Cheesecaken är mjölkfri, äggfri, sojafri, nötfri, fröfri, vegansk. Innehåller gluten - kan möjligen göras glutenfri (men inte sojafri i så fall) om man använder glutenfria kex, sojabaserad fraiche, kokosbaserad färskost (Violife eller Jeezly t.ex.), och vispbar sojagrädde istället för motsvarande havrebaserade alternativ. Fyllningen bör då bli fastare eftersom soja- och kokosalternativen har annan konsistens än de havrebaserade.  

onsdag 22 november 2017

Sötpotatissoppa med kokosmjölk, ingefära och potatis

Vad kan man göra av ingredienserna på bilden om man lägger till buljongtärning och 1 liter vatten? Jo, en smarrig sötpotatis-potatissoppa, smaksatt med ingefära. Jag serverade den med färskt bröd, hemgjord hummus och mjölkfritt margarin som lunch på barnens släkt-födelsedagskalas. Tyvärr missade jag att fotografera den färdiga soppan innan allt utom 1 dl var uppäten - och den decilitern råkade jag slänga ner i en smet jordnötsbiffar innan jag kom ihåg att fota den:-/. Hur som helst - här kommer receptet:

SÖTPOTATISSOPPA MED KOKOSMJÖLK, INGEFÄRA OCH POTATIS (4-8 port beroende på tillbehör)
1 rejäl sötpotatis (ca 500 g)
ca 600 g potatis
½ hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1-2 msk hackad färsk ingefära
1 liter vatten
1-2 buljongtärningar (jag använde en, eftersom jag inte vill ha en för salt soppa)
1 burk (400 g) kokosmjölk
rapsolja att steka i

Skala sötpotatis och potatis och skär i bitar. Fräs lök, vitlök och ingefära i rapsolja tills löken är mjuk. Tillsätt sötpotatisbitarna och stek någon minut till innan potatisen blandas ner med vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sjud sedan i ca 20 min eller tills grönsakerna är ordentligt mjuka. Mixa soppan slät. Tillsätt kokosmjölken och smaka av. Värm om du tycker att soppan är för kall. Servera med bröd och pålägg.

Man kan även smaksätta soppan med lite rivet skal av lime eller citron. Om det inte var för sönerna, skulle jag nog ha gjort det, men de brukar vara lite skeptiska mot just citrusskal i mat.

Soppan är äggfri, mjölkfri, nötfri, fröfri, sojafri, glutenfri, vegansk - förutsatt att buljongtärningarna är det! 

onsdag 15 november 2017

Fladdermuspaj (potatispaj med soltorkade tomater)

Den här pajen är en variant av potatispajen här. Denna gång gräddade jag den som en lite mer "öppen" paj (utan täcke), dekorerad enbart med överbliven pajdeg utskuren till fladdermöss. Jag fyndade nämligen formar strax efter Halloween, till barnens stora förtjusning. Den som inte har fladdermusform kan förstås använda någon annan form eller helt enkelt använda all deg till botten istället.

FLADDERMUSPAJ (POTATISPAJ MED SOLTORKADE TOMATER)
Deg: 6 dl vetemjöl
75 g mjölkfritt margarin
3/4 dl kallpressad rapsolja (går även bra med vanlig varmpressad som smakar mindre)
några matskedar kallt vatten

Smula ihop mjöl och margarin. Tillsätt oljan och smula vidare. Blanda ner så mycket vatten att det går att forma smulorna till en deg. Låt den svälla i minst 10 min (börja med fyllningen under tiden) innan du kavlar ut den och lägger i en ugnssäker form. Nagga den i botten och lägg lite aluminiumfolie runt kanterna så att de inte ramlar ner när pajskalet förgräddas. In i ugnen, 15-20 minuter, 200 grader. Ta bort folien. Kavla ut eventuell överbliven pajdeg och tryck ut valfria dekorationer med kakform. 

Fyllning:
5 ganska stora potatisar (750 g), skalade, tunt skivade
olja att steka i (jag använde oljan som de soltorkade tomaterna låg i)
2-3 msk soltorkade tomater i mindre bitar
pepparmix (består av svartpeppar, paprikapulver, lök, senapsfrön, cayennepeppar, socker, salt m.m.)
1½-2 dl havregrädde
1 skivad tomat
10 cm strimlad purjolök

Stek potatisen i olja - beroende på stekpannans storlek kan du behöva steka i omgångar. Potatisen ska bli lite brun och nätt och jämnt mjuk. Krydda med pepparmix och blanda ner de soltorkade tomaterna. Lägg blandningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med strimlad purjolök och tomatskivor. Häll havregrädden över. Dekorera med överbliven pajdeg. Grädda, 200 grader, 40-50 minuter eller tills pajen har fått lite färg. Servera med sallad - gärna med baljväxter. 

Passar bra på buffé och kan frysas.

Pajen är äggfri, mjölkfri, sojafri, nötfri, fröfri men innehåller gluten och senap (använd paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och salt istället för pepparmix för senapsfri variant). Går nog att göra glutenfri om man gör en glutenfri pajbotten (använd t.ex. durramjöl, bovetemjöl, finmalet rismjöl, majsmjöl, amaranthmjöl istället för vetemjöl) och ersätter havregrädde med annan grädde (t.ex. kokosgrädde, risgrädde, eller sojagrädde men då blir pajen inte sojafri längre). 

onsdag 8 november 2017

Glutenfritt veganskt fröknäcke utan olja

Just nu är jag gravid med vårt tredje barn. Det var inte riktigt meningen och absolut inte planerat att det skulle bli en bebis till, men nu är det som det är, och vi ser fram emot den nya lilla familjemedlemmens ankomst runt årsskiftet. Precis som under mina två tidigare graviditeter har jag tidvis mått illa och haft svårt för att äta. Med de andra två har söta saker fungerat, medan det med denna lilla plutt har varit mer "riktig mat" som har lockat. I början var jag helt besatt av jalapeno och fefferoni. Det har jag aldrig någonsin gillat tidigare. Kroppen är bra konstig! Hur som helst - det här fröknäcket var en fullträff en dag när jag absolut inte var sugen på någonting. Jag brukar tycka att just fröknäcke baserat på majsmjöl har en tendens att bli väldigt oljigt om man bakar det på "det vanliga" receptet (som finns här och säkert på en massa andra bloggar och receptsidor också). Därför testade jag att utesluta oljan i denna sats. Blev mycket bättre! Jag mätte inte ingredienserna särskilt noga - det gör jag sällan när jag bakar - så alla volymer är på ett ungefär. Slängde i de frön jag för tillfället hade hemma. Kan lätt ersättas med andra frön man gillar.

GLUTENFRITT VEGANSKT FRÖKNÄCKE UTAN OLJA, 1 stor plåt
1 dl solrosfrön
3/4 dl kokosflingor (riven kokos)
3/4 dl linfrön
½ dl melonfrön
2 msk chiafrön
2 msk hampafrön (skalade)
2½ dl majsmjöl
½ tsk salt (mer om du vill, jag använder normalt sett väldigt lite salt i bakverk och bröd)
ca 2½ dl kokande vatten (tillsätt mer om degen blir för torr, ska hålla ihop och vara lite kladdig men absolut inte rinnig)

Blanda alla torra ingredienser och salt. Tillsätt vatten och rör ihop till en deg som håller ihop och är lite kladdig men absolut inte kletig eller rinnig. Platta ut med fuktad hand på ugnssäker silikonduk (jag tycker att det är enklast) lagd i långpanna eller på plåt. Alternativt kan du kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt. Dra sedan bort det översta bakplåtspappret innan gräddning. Skåra knäcket i lagom stora bitar. Grädda i 125-150 grader, mitt i ugnen, i 40-50 min. Om det börjar bli bränt men inte torkat än, sänk ugnsvärmen och låt eftertorka med ugnsluckan på glänt (eller varmluftsfläkten igång) på lägre temperatur eller i eftervärmen. Bryt i bitar när knäcket kallnat och servera sedan torrt. Ber om ursäkt för usel bild - det är svårt att få bra ljus när det är grått och mörkt ute...

Fröknäcket är nötfritt, mjölkfritt, äggfritt, sojafritt, glutenfritt, vegansk. Utan tillsatt socker och olja. Innehåller inga allergener på "allergilistan" av ingredienser som enligt lag måste deklareras på ingrediensförteckningar med extra tydlig text. Däremot kan känsliga individer reagera på solrosfrön som är släkt med bl.a. morot, palsternacka och selleri.