måndag 30 oktober 2017

Lins- och jordnötsbiffar

De här biffarna slängde jag ihop när kylskåpet behövde rensas, och jag just hade mixat jordnötssmör. Vi brukar alltid göra jordnötssmör själva - det är så enkelt om man har ren bra mixer, men när smöret är färdigt är mixern extremt kladdig... Då brukar jag passa på att göra jordnötsbiffar. Om man inte mixar jordnötterna till biffarna så länge, blir de mer som "mjöl" och fångar upp en del av kladdet. Mindre jobbigt att diska med andra ord! Till biffarna serverade jag potatismos, lingonsylt och grönsaker från frysen. Klart på en dryg halvtimme!

LINS- OCH JORDNÖTSBIFFAR, ca 10 st
100 g rostade saltade jordnötter (om du inte har någon mixer kan du använda 100 g osötat jordnötssmör istället)
ca 2½ dl kokt bulgur (1 dl okokt)
1 dl torra röda linser, kokade i dubbla mängden vatten i ca 15 min, avrunna
1-1½ dl bovetemjöl
2 msk ajvar reilish
2 msk hackad smörgåsgurka (hackad volym)
½ msk spiskummin
rapsolja till stekning

Mixa jordnötterna till grovt mjöl/kladd. Blanda med bulgur, kokta avrunna röda linser, ajvar, smörgåsgurka, spiskummin och så mycket bovetemjöl att det blir en smidig deg. Forma biffar och stek på medelvärme i rapsolja, ca 4-5 min per sida. Servera! Går utmärkt att frysa och passar bra på buffé.

Biffarna är äggfria, mjölkfria, sojafria, fröfria, vegan, men innehåller jordnötter (baljväxt, vanlig allergen, kan ersättas med andra rostade nötter eller frön om man inte tål jordnötter), gluten/vete (ersätt bulgur med kokt quinoa eller ris för glutenfri version) och baljväxter (linser + jordnötter, svårt att ersätta i just det här receptet).

onsdag 18 oktober 2017

Vegansk korvgryta med morötter och majs

Här kommer en snabblagad rätt som uppskattades av delar av familjen i alla fall. Båda mina barn är rätt kräsna när det gäller mat - och båda totalvägrar för det mesta bönor och linser om jag inte gömmer dem i en mixad lasagnesås. Kikärter intages enbart i form av hummus eller möjligen som kikärtspasta (min äldsta bara om pastan är fri från sås, min yngsta enbart om pastan finns i gratäng, se föregående recept här på bloggen). Jag använder ändå inte så mycket färdiglagat, utan utgår från torra soja- och veteprodukter, alternativt naturell tofu. Men här har jag fuskat med "färdigkorv". Denna gång blev det Anammas som är helt baserad på sojaprotein, men oftast använder jag nog Astrid och Apornas soja- och veteproteinbaserade. Rätten blir glutenfri om man håller sig till Anammakorvarna och ersätter havregrädde med t.ex. sojagrädde och vetemjöl mot maizena eller bovete mjöl. Mina killar fick ris till grytan. Funkar även med pasta.

VEGANSK KORVGRYTA MED MORÖTTER OCH MAJS
1 gul lök i bitar
3 skivade morötter
rapsolja
3 skivade veggokorvar (Anamma, väger ca 50 g styck tror jag)
250 ml (1 pkt) havregrädde
3 msk tomatpuré
1 msk grov senap
1½ msk vetemjöl (kan ersättas av lite mer bovetemjöl eller lite mindre maizena)
1½ dl vatten
150 g fryst majs

Fräs lök och morötter i olja i ca 10 min på medelvärme. Tillsätt veggokorvskivor och låt fräsa i ytterligare 10-15 min tills de får lite färg. Det går snabbare med färsk korv än med halvfryst. Häll grädde, tomatpuré och senap över och rör om. Blanda ut mjölet med hälften av vattnet och rör ner det. Låt puttra ihop sig så att såsen tjocknar - tillsätt mer vatten om du tycker att såsen blir för tjock. Blanda ner majskornen och värm. Klart att servera!

Korvgrytan är nötfri, fröfri, äggfri, mjölkfri, vegan. Kan enkelt göras glutenfri om sojagrädde + maizena eller bovete mjöl används istället för havregrädde och vetemjöl (OBS! Kolla att korven är glutenfri också). Kan även göras sojafri om man använder veteprotein-baserad korv istället, men den kan vara svår att få tag på. Jag har brukat köpa från Seitanfoods (se länk till vänster) av märket Wheaty, som även kan finnas i veggo-specialbutiker.

söndag 8 oktober 2017

Glutenfri vegansk pastagratäng med höstgrönsaker

Våra söndagar är riktigt fullspäckade den här hösten. Först har lillprins bus och jag gympa på förmiddagen, sedan äter vi lunch och vilar en liten stund innan vi cyklar iväg till nästa aktivitet som är parkour för båda barnen och mig (som är ledare). Hemma är vi först vid middagstid. Då är det bra att ha någonting förberett, som går snabbt att värma. Som den här gratängen. Receptet hittade jag i en tidning hos min mamma, men jag har bytt ut en hel del ingredienser och ändrat om det så att det ska passa vår familj. Jag valde att använda de grönsaker som just nu är i säsong, och lyxa till det lite med vegansk parmesanost. Om man inte hittar det kan man ha i någon annan veganost, eller någon halvdeciliter näringsjäst. Eller valfritt veggokött (vegankorv kanske), eller helt enkelt bara lite mer salt och kryddor. Istället för kikärtspasta kan man ta någon annan pastasort - dock inte "vanlig" om man vill hålla gratängen glutenfri.

GLUTENFRI VEGANSK PASTAGRATÄNG MED HÖSTGRÖNSAKER
3 stora morötter i skivor
1 stor palsternacka i skivor
1 bit butternutpumpa (ca 300 g) i bitar, lika stora och tjocka som rotfruktsskivorna
1 skivad rödlök
200 g brysselkål
2 äpplen, urkärnade, i tunna klyftor
½ msk torkad rosmarin
salt, svartpeppar, olja

Lägg allt utom äpplen och rosmarin på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugn, 200-225 grader i 10-15 min. Tillsätt äpplen och rosmarin och rosta vidare i 5-10 minuter. 

300 g kikärtsrigatoni (pastarör)
50 g riven vegansk parmesanliknande ost (t.ex. Prosicano från Violife eller Jeezly Rivera; går även att använda annan vegansk ost, lite tärnad veggokorv, ½ dl näringsjästflingor eller något annat som smakar mycket).

Koka pastan 10 min (d.v.s. al dente). Blanda med de rostade grönsakerna och riven ost. Lägg i smord gratängform modell större. 

2 msk bovetemjöl
2½ dl vatten
2½ dl mandelmjölk (ersätt med kokosmjölk eller risgrädde vid mandelallergi)
½ tärning grönsaksbuljong
½ msk grov senap

Vispa ihop i en kastrull. Låt koka upp och sjud i 5-10 min tills buljongtärningen är helt löst och såsen tjocknat. Häll såsen över gratängen. Täck den med aluminiumfolie. Grädda i 175-200 grader, långt ner i ugnen, i ca 25 min. Ta bort folien och låt gratängen få lite färg i ytterligare 5-10 min. Klart att servera - eller värma vid senare tillfälle! Gott med sallad till. 

Gratängen är glutenfri, äggfri, mjölkfri, sojafri, kan enkelt göras nötfri (byt ut mandelmjölk mot risgrädde eller kokosmjölk) och är vegansk. Innehåller baljväxter (kikärtspasta) - ersätt med t.ex. majspasta eller annan glutenfri pasta vid baljväxtallergi.