lördag 31 augusti 2013

Pastasås med tomat och squash på beställning

Just nu är det rätt jobbigt att laga mat åt familjen. Jag har ingen matlust, och ingen inspiration heller, för den delen. Det känns mest besvärligt att komma på maträtter som alla kan tänka sig att äta alternativt tål att äta. Ofta lagar jag någonting till mannen och äldsta sonen, som tål allt och har ungefär samma smak (d.v.s. äter helst potatis, pizza, burgare och möjligen pasta) och någonting annat åt mig och minstingen (som inte verkar tåla soja men verkar fixa mycket annat om både han och jag undviker det - jag ammar fortfarande). Det här blev resultatet en dag då alla var trötta och lite krassliga. Den äldre pysen ville ha pasta med tomat och squash och så fick det bli.

PASTASÅS MED TOMAT OCH SQUASH PÅ BESTÄLLNING
75 g sojafärs (grov)
1 finskivad vitlöksklyfta
½ tärnad squash
300 g tärnade tomater
2 dl hackad bladpersilja
salt, svartpeppar
mjölkfritt margarin och/eller olja till stekning

Blötlägg sojafärsen och låt den rinna av. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn färsen. Tillsätt vitlöken, och fräs vidare i 2 min eller något i den stilen. Blanda ner squash och tomat och låt puttra ihop sig i några minuter (5-10). Blanda ner persiljan och smaka av med salt och peppar. Klart att servera!

tisdag 27 augusti 2013

Tomat- och tofugratäng

Just nu är våra middagar (och alla andra måltider också, för den delen) rätt hemska, med en kinkig lillpys som studsar upp och ner i mitt knä samtidigt som jag ska försöka få i mig, honom och eventuellt även pysen den äldre lite mat. Mannen bara suckar och stånkar, och jag känner mig otillräcklig:-(. Till råga på allt verkar lillpys vara överkänslig, alternativt allergisk, mot soja (bland mycket annat), och i kombination med min gluten-spannmålskänslighet och att pysen den äldre vägrar äta kokta linser, bönor och ärter är det lite svårt att få ihop familjens mat. Inte kul alls! Hur som helst åt delar av familjen denna gratäng härom kvällen (med potatiskroketter från frysen till). Den andra delen fick hålla tillgodo med kokt blomkål, kronärtskockspesto, rostade grönsaker och bondbönor.

TOMAT- OCH TOFUGRATÄNG
olivolja
ströbröd
ca 400 g tomater
250 g fast tofu
timjan (färsk)
salt
svartpeppar

Häll ca 2 msk olivolja i botten av en ugnssäker form. Strö ströbröd ovanpå, kanske ½ dl. Ovanpå ströbrödet läggs i nämnd ordning skivade tomater, smulad tofu, hackad timjan, salt och peppar. Ringla mer olivolja över och strö på mer ströbröd. Grädda sedan i ugnen, 225 grader eller lite lägre om du använder varmluft, i 30 min.

måndag 26 augusti 2013

Amerikanska soyghurt-pancakes

Massor av sojayoghurt i kylskåpet - pysen skulle omöjligen hinna äta upp den innan bäst-före-dagen var passerad. Tills för inte så länge sedan var ju JAG storkonsument av just soyghurt, och satte lätt i mig ett halvt paket per dag. Före vi upptäckte att lillpysens eksem blev mycket mycket bättre om jag och han uteslöt soja i alla dess former ur kosten. Nu tål han till och med mango, jordgubbar och hallon, som han tidigare blivit lite röd om munnen av. Hur som helst gjorde jag amerikanska pannkakor till pysens lunch en dag. Just pannkakor och plättar är så himla smidigt att frysa styckevis och ta med som mellanmål eller lunch om man ska iväg någonstans.

AMERIKANSKA SOYGHURT-PANCAKES
1 dl sojamjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk strösocker
½ msk vaniljsocker
750 ml (ett paket) Carlshamns soyghurt naturell (eller någon smaksatt variant - uteslut i så fall socker och vaniljsocker)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt soyghurt och rapsolja och rör samman till en lagom tjock smet (tillsätt mer mjöl om det behövs). Smeten blir tjock! Klicka ut den i mjölkfritt margarin upphettat på medelvärme i en stekpanna och grädda 3-4 min per sida. Jag brukar använda ca ½ dl smet per pannkaka/plätt och breda ut den lite så att varje pannkaka blir 5-7 cm i diameter. Går utmärkt att äta utan tillbehör, men med lite äppelmos, sylt eller färsk frukt blir det förstås ännu godare.

Om du vill frysa in pannkakorna - gör det styckevis (lägg dem en och en på en bricka, tallrik etc. som ryms i frysen och när de är genomfrusna förpackas de i lämpliga burkar eller påsar) så blir det enkelt att ta fram en lagom portion vid behov.

fredag 23 augusti 2013

Nyttiga chokladbollar med röda linser

Försöken med nyttiga proteinrika bakverk utan alltför många ingredienser fortsatte hos svärföräldrarna. De här chokladbollarna blev helt oväntat bra och stillade mitt chokladsug för en liten stund i alla fall. Just nu har jag en period när jag tydligen tål kakao igen och då måste man ju passa på,  eller hur? Satsen räcker till 12-15 bollar ungefär.

NYTTIGA CHOKLADBOLLAR MED RÖDA LINSER
100 g röda linser
3 dl vatten
5-7 mjuka urkärnade dadlar
1 dl kokosmjöl
2 dl pofiber
1-2 msk kakao
1-2 tsk vaniljarom
1-2 dl sojamjölk

Koka linserna mjuka i vattnet och mosa sönder dem med dadlarna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en deg. Mer vätska kan eventuellt behövas eftersom kokosmjöl och pofiber suger åt sig en del. Forma till lagom stora bollar. Rulla dem i något smarrigt om du vill. Förvara sedan svalt, gärna i frysen, om du inte äter upp allesammans på en gång.

Tips: Prova att smaksätta med lite pepparmintarom också. Blir jättegott!

tisdag 20 augusti 2013

Mild och snäll sommarsoppa

Den här soppan var en favorit hos mig under sommaren. Mild, snabblagad och lätt att äta. Istället för sockerärter kan du ta brytbönor eller gröna ärtor från frysen, och blomkålen kan ersättas med vitkål eller broccoli. Om du inte vill ha mandelmjölk går det fint med osötad havre-, ris-eller sojamjölk istället. Tillsätt lite purjolök för extra smak.

MILD OCH SNÄLL SOMMARSOPPA,  1 portion
2 dl vatten eller grönsaksbuljong
150 g blomkål i buketter
1 tunt skivad morot
några sockerärter
en skvätt osötad mandelmjölk
örtkryddor

Koka upp vätskan. Tillsätt blomkål och morot och låt sjuda på svag värme i ca 10 min. Blanda ner sockerärter och mandelmjölk. Smaka av med örtkryddor och eventuellt lite salt och peppar. Klart att servera!

lördag 17 augusti 2013

Sojafärssås med hemodlade tomater

Något av det bästa med att bo i hus med lagom stor trädgård är möjligheten att odla sina egna grönsaker. I år blev det sockerärter, brytbönor, squash, morötter och frilandstomater. Några krukor med örter, förvildad gräslök, mynta (=ogräs), rabarber, rabatter med smultron, hallon, amerikanska blåbär, krusbär, vinbär och jordgubbar har vi också. Och några krukor med paprika av olika sorter i uterummet. Tyvärr blir det ingen skörd på körsbärs- och äppelträden i år heller, och gojibärbuskarna som vi planterade i våras ser lite medfarna ut. Men tomater har vi fått. Ganska många, faktiskt. Av några gjorde jag den här sojafärssåsen - som dock jag och lillpysen fick avstå ifrån p.g.a. eksemrisken:-(. Givetvis kan du använda köpta tomater istället för hemodlade - men jag vågar inte lova att smaken blir densamma.

SOJAFÄRSSÅS MED HEMODLADE TOMATER
200 g torr sojafärs (Biofoods använde jag denna gång, den är i ganska stora bitar)
½ finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
mjölkfritt margarin och rapsolja till stekning
300 g grovhackade tomater från egen täppa
2 dl vatten
2 msk senap (vanlig)
1 msk balsamvinäger
1 msk japansk soja
några kvistar timjan
svartpeppar
salt

Blötlägg sojafärsen i 10 min (i kallt vatten krävs det lite längre tid. Låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Fräs lök och vitlök mjuk i ganska mycket margarin och olja (jag använde en blandning). Tillsätt sojafärsen och bryn den ordentligt. Se till att röra om då och då så att det inte fastnar eller bränns vid! Blanda i tomaterna och fräs vidare i kanske 10 min. Tillsätt vatten, senap, vinäger, soja, timjan och svartpeppar och låt puttra ihop sig till en ganska fast röra i 15-20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Fiska upo timjankvistarna. Smaka av med salt och peppar och servera till pasta, ris eller gryn av något slag.

onsdag 14 augusti 2013

Kantarellsås med pasta

Under sommarens andra vecka på landet kom min syster på besök några dagar. Och ville leta svamp på mitt och mannens bästa kantarellställe. Själva kom vi inte iväg. Lillpysen HATAR när jag plockar svamp (håller på att klättra ur sjalen) och för pysens del är det lite långt att gå. Sedan kom syrran hem med ett STORT lass kantareller och rapporterade att det fanns mycket mer i skogen. Så, man och syster tog med sig Pysen på svampjakt medan jag och lillpysen tog en promenad. Sedan fick jag ta hand om det stora jobbet - att rensa och förvälla alla kantarellerna. En sådär fem liter blev det nog (INNAN förvällningen, efter var det nog bara en liter kvar), plus lika mycket till som syster fick med sig hem till Göteborg. Lite svamp använde vi direkt till den här kantarellsåsen, som passar jättebra med pasta. Eller kanske till stekt veggokött.


KANTARELLSÅS MED PASTA
½ l kantareller
mjölkfritt margarin
2 dl veggogrädde (havre använde jag denna gång då jag själv inte skulle äta, men soja- eller risgrädde går lika bra)
1 dl vatten
1 rejäl kvist timjan
1-2 msk senap
1 msk japansk soja
svartpeppar
300 g pasta (jag använde små makaronisnäckor, använd glutenfri för gf-variant)

Rensa svampen. Skär den i mindre bitar och förväll den till nästan all vätska kokat in. Tillsätt mjölkfritt margarin och stek tills svampen har fått färg. Blanda ner veggogrädde, vatten, timjan, senap och soja. Låt puttra ihop sig i 10-15 min (medan pastan kokar). Smaka av med svartpeppar och blanda med avrunnen pasta.

lördag 10 augusti 2013

Glutenfria puffchokladproteinbars - uppdaterat!

Oj, xyz i min låda, vad goda dessa bars blev! Jag fick verkligen hålla fingrar och mun i styr för att inte sätta i mig hela satsen på en gång. Är inne i en chocoholicperiod nu, så av och till blir det mycket kakao och choklad som slinker ner i magen. Lyckligtvis verkar lillpysens eksem inte förvärras av mitt beroende. Grundidén till receptet kommer härifrån, men sedan har jag gjort om receptet så att det skulle passa mig och mina behov och vad som fanns i skafferiet hemma.Quinoapuffarna kan bytas ut mot andra puffar (av t.ex. ris, bovete, amaranth för glutenfritt, vete, dinkel m.m. för icke glutenfritt) och istället för hampaprotein kan du ta nöt- eller mandelmjöl. Ris- eller ärtprotein kan du säkert ta istället för sojaprotein. Andra gången jag gjorde barsen modifierade jag receptet lite. Jag tyckte att de blev bättre då - lite mindre söta, och med mindre bismak av sötningsmedel. Gojibären och chiafröna gjorde det hela lite knaprigare, något som jag saknade med första satsen. Ni får båda recepten här! För övrigt fick barsen godkänt med beröm av pysen den äldre.

GLUTENFRIA PUFFCHOKLADPROTEINBARS, ca 8-10 st
Samma tillvägagångssätt i båda försöken.

Första försöket (lite sötare)
3 dl quinoapuffar
½ dl sojaproteinpulver (Pro 92, innehåller sötningsmedel och vaniljarom)
1-2 msk hampaproteinpulver (50% protein) eller hampafrömjöl
1 msk kakaopulver
5 urkärnade dadlar
½ msk kokosfibermjöl
5 msk vatten

Andra försöket (lite knaprigare och godare tyckte jag)
3 dl quinoapuffar
3 msk (30 g) sojaproteinpulver (Pro 92)
2 skopor (30 g) hampaproteinpulver
½ dl gojibär
1 msk kakaopulver
1 tsk malen kanel
3 urkärnade dadlar
1 msk chiafrön
½ msk kokosmjöl
några msk vatten

Blanda quinoapuffar, proteinpulver (soja- och hampa) och kakao i en bunke. Mosa ihop övriga ingredienser i en skål (eller mixa!). Blanda puffröra med dadelröra. Tillsätt eventuellt mer vatten så att det går att få ihop alltsammans till en fast deg. Forma små bars eller bollar och förvara i frys tills de ska ätas.

måndag 5 augusti 2013

VCT-fylld baguette (Vejcon-Cabbage-Tomatopaste)

VCT, det vill säga Vejcon (fejk-bacon av sojakött), färsk Cabbage (istället för förlagans lettuce, hade ingen isbergssallat), Tomato (OK, en röra av det senare) är perfekt som utflyktsmat eller som "latmat" varma sommardagar. Även om det är lite pyssligt att dela sojaköttet till tunnare skivor är det värt besväret. Knaprigt ska det bli! Men någon bantarmat är det inte... Baguetter kan den som vill baka själv. För egen del fuskade jag denna gång och använde bake-off-bröd. Finns även som glutenfritt!

VCT-FYLLD BAGUETTE
1-2 baguetter (300 g)
finstrimlad färsk vitkål (sommarkål)

VEJCON
10 sojaköttbitar av det tunna platta slaget (ca 100 g), blötlagt och delat i tunnare skivor
rapsolja (mycket!)
1 tsk rökarom
1 msk japansk soja
1 msk lönnsirap
½ msk pepparmix (Kockens färdiga kryddblandning)
1 tsk paprikapulver

Stek sojaköttskivorna i ordentligt med olja tills de blir knapriga. Rör ihop resten av ingredienserna och häll över. Låt svalna

TOMATOPASTE
½ dl cashewnötter
6 soltorkade tomater i olja
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 avocado

Mixa cashewnötterna till ett fint pulver. Tillsätt soltorkade tomater inklusive lite olja, peppar och oregano och mixa vidare till en pasta. Mosa ihop den med avocado.

Montering
Dela baguetten på längden. Bred tomatpaste på båda delarna. Täck den ena med vejcon och sommarkål. Lägg samman. Klart!

torsdag 1 augusti 2013

Lillpysens lins- och sötpotatismos

Min minsting håller på att bli stor. Äter vanlig mat, blir allt mer kontrollerad i sina rörelser, sitter stabilare och jollrar annorlunda. Det är en mycket bestämd ung herre som vet vad han vill. Och vad han inte vill. Det här är en av hans favoriträtter just nu. Han gapar stort och girigt efter mer. Men gröt gillar han inte. Då kniper han ihop munnen alternativt spottar ut.

LILLPYSENS LINS-OCH SÖTPOTATISMOS
1 msk kokta röda linser (koka dem riktigt mjuka)
1 msk kokt eller bakad sötpotatis

Mosa ihop allt och känn efter att det är lagom varmt innan du serverar den lilla smakportionen.