fredag 28 juni 2013

Rabarber- och jordgubbssmulpaj

Jordgubbar och rabarber är en oslagbar kombination i sylt. Så varför inte testa även i paj? Bara jordgubbar blir rätt smaklöst och bara rabarber kan bli lite surt, alternativt sötsliskigt om man har sötat för mycket. Om inte annat är det trevligt att variera smakerna lite. Jag använde frysta jordgubbar i den här pajen, men det går såklart utmärkt att använda färska istället. Och om du inte har färsk rabarber går det bra med fryst där också:-).

RABARBER- OCH JORDGUBBSSMULPAJ
250 g rabarber i bitar (går bra med fryst)
200 g jordgubbar i bitar (går bra med frysta)
1 msk råsocker
1 msk maizena (majsstärkelse)
1 dl strösocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 msk vaniljsocker
100 g mjölkfritt margarin (1 dl flytande)

Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Strö råsocker och maizena över. Blanda ihop strösocker, havregryn, vetemjöl, kokosflingor, vaniljsocker och mjölkfritt margarin till en deg. Smula den över frukten. Grädda i 175 grader, 25 min eller tills pajen har fått fin färg. Låt pajen svalna lite innan den serveras, med vaniljsås, glass eller vaniljyoghurt.

tisdag 25 juni 2013

Cookie-dough-dip med carobsmak

För inte så länge sedan snubblade jag över en helt fantastiskt blogg med massor av annorlunda kreativa recept på "hälsosammare desserter": Chocolate Covered Katie. Till och med jag blev sugen på att testa! Fast som vanligt kan jag inte hålla mig till receptet utan måste ändra och experimentera på egen hand. Dessutom gjorde jag om det så att min lillpys inte skulle få så mycket mer eksem om jag åt av röran (jag ammar) och minskade på antalet ingredienser rejält. Blev gott i alla fall. Men nästa gång tar jag nog bara en dadel. Det blev lite för sött i och med att caroben ger en hel del sötma. Den som vill kan såklart använda kakao istället (men det tål inte vi). Krämigare konsistens om man tillsätter någon typ av fett, som nötsmör, kokosolja eller vanlig olja.

COOKIE-DOUGH-DIP MED CAROBSMAK (1 liten skål)
1 dl kokta kikärter
2 färska urkärnade dadlar
2 msk sojamjölk (eller mer eller mindre beroende på vilken konsistens du vill ha och hur hårdkokta kikärter du använder)
1 tsk carob (eller kakao) - blir gott även utan, det testade jag nämligen sedan
1 krm vaniljarom

Mixa ihop alltsammans till en lagom slät och krämig dip till färsk frukt. Bra som pålägg på bröd, "mellanlager" och topping på kakor också, för den delen.

söndag 23 juni 2013

Garleek soygurtsås eller -dip

Den här såsen kan man enkelt göra om till en dip om man låter soygurten rinna av i ett kaffefilter under någon timme så att den blir tjockare. Receptet är OK för dem som äter enligt FAILSAFE, en diet med begränsade mängder salicylater, aminer, smakförstärkare och livsmedelstillsatser, vilket jag gjorde under en period när Neos eksem var som värst (för att jag hade ätit tempeh två dagar i rad, det tålde han inte). Dieten i sig är inte särskilt kul för veganer, eftersom nästan alla grönsaker och frukter är uteslutna och kryddor i princip inte används. Men till skillnad från andra dieter ingår sojamjölk, tofu, bönor, linser, kikärter, quinoa, hirs, bovete m.m. så man behöver inte svälta ihjäl:-). Även om det periodvis kan kännas så...

GARLEEK SOYGURTSÅS ELLER -DIP
1½ dl sojayoghurt (avrunnen mängd för dip)
2 msk finhackad gräslök
1 fint riven vitlöksklyfta
eventuellt salt

Blanda ihop och ställ kallt i någon timme så att yoghurten tar smak av löksorterna. Servera!

torsdag 20 juni 2013

Senapssill av aubergine

Till det här receptet har jag utgått från receptet på senapsmarinerad aubergine i "Vegetariska Kokboken" (den grön-vitrutiga av Inga-Britta Sundqvist, 2012). Dock har jag ändrat på tillagningssättet radikalt och rört ihop alltsammans istället för att servera sås och grönsaker lite mer separat. Resultatet är provätet av två sanna sillälskare, nämligen mannen och hans kompis. Båda var stormförtjusta. Så - här kommer receptet i min version. Perfekt på midsommarbuffén!

SENAPSSILL AV AUBERGINE
1 skalad aubergine, skuren i cm-tjocka bitar, 3 x 2 cm stora ungefär
2 msk senap (vanlig)
½ msk råsocker
1 msk vitvinsvinäger
3 msk rapsolja
1 dl veggogrädde (jag använde havrebaserad denna gång)
½ finhackad rödlök
½ fint tärnat grönt ('Golden Delicious') äpple
½ dl finhackad smörgåsgurka
½ dl finhackad gräslök
salt

Koka auberginbitarna i saltat vatten i 5 min. Häll av och skölj i kallt vatten. Blanda ihop de andra ingredienserna till en sås och blanda den med auberginebitarna. Ställ in i kylskåpet i några timmar innan servering så att allt tar smak.

söndag 16 juni 2013

Glutenfria kex av rostat kikärtsmjöl

Under min tråkiga FAILSAFE-diet uppfann jag det här receptet på glutenfria kex på rostat kikärtsmjöl. De innehåller inget tillsatt fett, bara lite socker och är, med kexmått mätt, nyttiga. Knapriga är de också, eller kanske hårda. Den som förväntar sig spröda kex blir däremot besviken. Jag gillar dem i alla fall! Den som vill ha mer fikalika kex kavlar ut kexen i pärlsocker eller glaserar dem med sockerglasyr. Den som vill ha salta kex som passar till dipsåser och röror penslar ovansidan med vatten och strör flingsalt över (och kanske pressar en vitlöksklyfta i degen). Den som INTE äter enligt FAILSAFE kan förstås krydda degen med rosmarin, timjan, paprikapulver, oregano eller något annat smaskigt smakrikt.

GLUTENFRIA KEX AV ROSTAT KIKÄRTSMJÖL
200 g rostat kikärtsmjöl
50 g glutinöst rismjöl
1 msk fiberhusk
1 msk lönnsirap
vatten tills det går att forma en deg av ingredienserna

Blanda samman allt till en smidig deg. Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut till runda kex, ca 3 mm tjocka. Grädda i ugnen, 175 grader i 20 min med varmluft. Stäng av ugnen och låt varmluften gå i ytterligare 30 min medan ugnen svalnar. Om du inte har varmluftsugn: grädda på 200 grader i 20 min. Stäng av ugnen, låt kexen vara kvar på eftervärmen, och "vädra ut" fukten med jämna mellanrum genom att öppna ugnsluckan.

onsdag 12 juni 2013

Fuskpinnar med fastpotatismos

Hittade panko-ströbröd till extrapris och genast satte jag igång att fundera på vad det skulle användas till. Det första som dök upp i mitt huvud var förstås fusk- förlåt, fiskpinnar, fast veganska sådana. Just fiskpinnar smakar ju inte så mycket i sig (sej, haha), så helt omöjligt att imitera dem borde det inte vara. Lite alger, salt och vitpeppar, samt dill, som är en typisk fiskkrydda fick sätta smaken, och tofu i kombination med vetegluten ge konsistensen. Mannen var mycket nöjd. Till fuskpinnarna serverade jag ett lite lyxigare potatismos på fastkokande potatis (samt ärter, morötter, gurka och majonnäsbaserad sås). Eftersom potatissorterna 'King Edward' (mosig) och 'Bintje' (fast) är de mest besprutade p.g.a. sin dåliga motståndskraft mot bladmögel, undviker jag dem in i det längsta. Det går för övrigt utmärkt att använda fast potatis till mos - bara tillsätt lite mer vätska.

FUSKPINNAR
1 msk söndersmulade wakamealger
200 g fast tofu
1 dl glutenmjöl
½ dl vetemjöl
½-1 msk japansk soja
1 tsk dill
½ tsk vitpeppar
2 krm salt
2 msk vetemjöl
1 tsk "no-egg" utrörd i 2msk vatten
½-1 dl panko-ströbröd
mjölkfritt margarin eller olja till stekning

Knåda ihop alger, tofu, glutenmjöl, ½ dl vetemjöl, soja, dill, peppar och salt till en deg. Låt den gärna vila svalt i några timmar. Platta ut cm-tjockt och skär i bitar, 2 cm breda, 4-5 cm långa. Vänd bitarna i vetemjöl, doppa i no-eggblandningen och panera i ströbrödet. Stek runtom på medelvärme i margarin eller olja.

FASTPOTATISMOS
600 g fast potatis
2 dl veggogrädde (t.ex. Carlshamns "Gott i maten" eller Alpros sojabaserade matlagningsgrädde)
örtsalt
svartpeppar
ev. mjölkfritt margarin

Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa ihop den med veggogrädde och ev. mjölkfritt margarin om du vill ha smörigt mos. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

lördag 8 juni 2013

Tomat- och olivsås till pasta

En sås som jag själv INTE vill ha, men mannen och svärmor, som var på besök, gärna åt. De gillar nämligen oliver. Och det gör inte jag (som bekant). Hemligheten bakom att få till en smakrik sås är att låta den koka länge på svag värme. Idag valde jag att använda vår gjutjärnsstekpanna, som är rejäl till ytan. Därför kokar vattnet bort ganska fort. Gjutjärn är för övrigt extra bra om man vill förhöja järnvärdet i maten - särskilt om man samtidigt tillsätter sura ingredienser (som tomater, vinäger...). Till såsen serverades pasta, bröd, vitkålssallad och ost - feta till icke-veganerna, tofu till Pysen.

TOMAT- OCH OLIVSÅS TILL PASTA
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 finhackad urkärnad grön chilipepparfrukt
1 msk mjölkfritt margarin + 1 msk rapsolja
6 strimlade soltorkade tomater (sådana som INTE ligger i olja)
500 g passerade tomater
10 hackade svarta oliver
10 hackade gröna pimentofyllda oliver
1 msk balsamvinäger
½ msk strösocker
1-2 tsk torkad timjan
svartpeppar

Stek lök, vitlök och chilipeppar i matfettet tills löken är genomskinlig och mjuk. Tillsätt soltorkade tomater och stek i någon minut till. Häll i tomaterna, tillsätt oliver, vinäger, socker, timjan och svartpeppar. Låt sjuda ihop sig till en ganska tjock sås. Med stor stekpanna tog det ca 30 min på svag värme. Klart att servera!

tisdag 4 juni 2013

Familjens milda peppriga vitkålssallad

Den här salladen gjorde jag i all hast när vi hade bakat pizza en fredagskväll. Jättegott, tyckte både Pys och man. Här är receptet - mycket enkelt med färdig pepparmixkrydda från Kockens. Kryddan innehåller svartpeppar, lök, paprika, senapsfrön, cayennepeppar, socker, koriander, "kryddor" (chilipeppar, kummin, muskotnöt, vitlök), salt 2% och selleri.

FAMILJENS MILDA PEPPRIGA VITKÅLSSALLAD
300 g finstrimlad vitkål
2-3 msk olivolja
1-2 msk vitvinsvinäger
1 tsk strösocker
1-2 tsk pepparmix (Kockens)

Blanda alltsammans i en skål. Krama vitkålsstrimlorna ordentligt, så att de saftar sig lite. Servera direkt eller ställ in i kylen för senare tillfällen. Håller sig åtminstone några dagar i kylskåp.