fredag 31 maj 2013

Pepparstekta sojastrimlor till tortillas

Fredag betyder väl tacos i Svensson-land, om jag har förstått det hela rätt (eller kyckling, enligt reklamen, men det äter ju inte vi, tack och lov). Nu räknar jag oss i och för sig inte till "Svenssons", i synnerhet inte eftersom jag etniskt sett är rena rama gatukorsningen (50% kines/malaysisk kines, 37.5% svensk, 12.5% dansk) och det är jag som står för matlagningen här i huset. För ovanlighetens skull gjorde jag ändå som alla Svenssons, och bjöd NÄSTAN på tacos en helt vanlig fredagskväll. Fast tortillas istället för tacos. Den pepparmix jag har använt i receptet finns i de flesta vanliga matbutiker och är tillverkad av "Kockens kryddor". Lägre salthalt än Santa Marias, men den innehåller paprikapulver (vilket jag inte äter, jag fick curry istället).

PEPPARSTEKTA SOJASTRIMLOR TILL TORTILLAS
150 g texturerat sojaprotein, strimlor eller "platta bitar" som du strimlar själv efter blötläggning
1 gul lök i tunna klyftor
1-2 tsk pepparmix (färdig blandning bestående av peppar, paprika, lök, senap m.m.)
2 tsk paprikapulver
½ dl japansk soja
rapsolja (ganska mycket)

Blötlägg sojaköttet i hett vatten i 10 min eller mer. Krama ur det ordentligt och strimla det fint om du har använt platta bitar. Hetta upp oljan. Stek sojakött och lök tills sojaköttet är knaprigt och löken mjuk. Tillsätt kryddor och soja och fräs tills sojan är helt inkokt. Servera med tortillabröd och massor av grönsaker. Samt kanske ajvar.

tisdag 28 maj 2013

Ris- och chilikusslergratäng med svamp och rödlök

Ååååå, vad det är svårt att komma på vad familjen ska äta! Oftast känns det som vi har fastnat i någon sorts "spår", där vi kör med ungefär samma rätter för jämnan. För min del är det mycket rostade rotfrukter eller wokade grönsaker, i och med lillpys eksem (atopiskt, tror jag mig ha klurat ut, och han reagerar på det som kallas "biogena aminer" och finns i riklig mängd i bl.a. citrusfrukter, tomater, paprika, kakao, vissa äppelsorter, inte allergi, utan överkänslighet). De äldre grabbarna får ganska ofta klyftpotatis med veggobiffar (nöt- eller bönbaserade), ris med jordnötssås och wok, tortillas, tacos, fyllda baguetter och förstås, pasta med ketchup (till den yngre) respektive sås (till mannen). Så tråkigt! Och så svårt att komma på någonting nytt! Men, ibland har jag mina stunder. Den här risgratängen kom till under en sådan. Utgångspunkten var att vi hade mozzarellaost hemma och jag började fundera på vad man kan ha den till. Någonstans bytte jag spår, och så blev det chilikassler a la skolmatsal, fast utan kassler och med risbotten istället. Ingen mozzarella. Bättre så, inte sant?

RIS- OCH CHILIKUSSLERGRATÄNG MED SVAMP OCH RÖDLÖK
4 dl jasminris
7 dl vatten
½-1 grönsaksbuljongtärning (med låg salthalt och utan smakförstärkare)
5 skivade champinjoner
1 skivad rödlök
3 dl sojaköttbitar (torrvolym), blötlagda och väl avrunna
1 tsk paprikapulver
1 tsk rökarom
1 msk japansk soja
svartpeppar
örtsalt
2 dl vegangrädde (jag använde havrebaserad idag)
1 dl vatten
½ dl tomatbaserad chilisås (Heinz gillar vi bäst)
½ dl tomatketchup
1 tsk oregano
olja (raps- och oliv-) till stekning

Koka riset med vatten och buljongtärning. Bred ut det i en smord, ugnssäker form. Fräs champinjonerna och rödlök i olja. Lägg dem på ett fat så länge, och stek sedan sojaköttbitarna i samma olja, så att de får färg. Krydda med rökarom, soja, örtsalt, peppar och paprikapulver. Fördela sojaköttbitarna ovanpå riset och lägg sedan på svamp- och lökfräset. Rör ihop vegangrädde, vatten, chilisås, ketchup och oregano och häll det över gratängen. In i ugnen, 200 grader, i 15-20 min eller tills det hela är varmt och har fått lite fin färg. Servera med sallad, morotsstavar etc.

fredag 24 maj 2013

Perfekt jasminris

Det är skillnad på ris och ris. Precis som att det för många svenskar är skillnad på potatis och potatis, så är det för mig DEFINITIVT skillnad på olika rissorter. I mitt skafferi finns åtminstone fyra sorter, alla bra till olika saker. Minutriset kokar man gröt av på 3 minuter, men till risgrynspudding är riktigt rundkornigt grötris bättre. Jasminriset är bäst till kinesisk mat och wokar, basmatiriset till indisk mat och indiska risgrytor, det glutinösa vita riset är ett måste när man gör risbomber och kinesiska desserter, i vinbladsdolmar är avorioris bäst och det billiga matriset (parboiled) funkar till grytor av typen stroganoff (ajajaj, redan där var vi uppe i 7 sorter). Sedan finns det ibland råris också, men det är det bara jag som gillar, så det äter vi inte så ofta. Ris har jag kunnat koka länge, länge. Jag mäter ALDRIG upp vattnet med mått, då blir det bara fel. Ris kokar jag med känsla. UTAN salt. För det är så ett gott jasminris ska kokas! Sältan kommer från tillbehören, men riset ska vara naturellt. Sojan häller man ALDRIG på riset, utan serverar i en liten skål bredvid. Bara så att ni vet. Om ni inte vill göra bort er om ni åker till Kina, Malaysia eller Singapore. Men - så här gör man. När man kokar ris, alltså. Utan riskokare.

PERFEKT JASMINRIS
knappt 1 dl jasminris per portion
vatten

Häll upp riset i en kastrull lagom stor för att rislagret ska nå upp till första fingerleden om du sätter pekfingret i botten av kastrullen. Skölj riset i kallt vatten (häll på vattnet, häll försiktigt av det, upprepa). Häll på så mycket vatten att det når upp till andra fingerleden om du sätter fingret i botten på kastrullen. Om riset är väldigt färskt går det åt mindre vatten - sådant ris är lite trixigare att koka, men du kommer inte att få tag på det i en vanlig livsmedelsaffär. Däremot kan asiatiska butiker ibland ha färskt ris (alltså, det är torrt, men från årets skörd). Det är blankare än "äldre" ris. Ställ kastrullen på en platta, full effekt. När det NÄSTAN kokar (om du låter det koka upp helt kommer det att koka över), sänk värmen tilll lägsta nivån, och låt sjuda i 15-20 min. RÖR INTE OM! Stäng av plattan, rör om lite lätt med en ätpinne, och låt riset stå i några minuter innan servering så att det översta rislagret också blir mjukt.

Tips: I riskokare blir det ännu enklare. Använd samma "mått" och skölj riset ordentligt. Sedan är det bara att sätta risbunken på plats i riskokaren, trycka ner "på"-knappen och vänta på att riset ska bli klart. Rör om lite med en ätpinne och låt stå några minuter före servering även här.

måndag 20 maj 2013

Spröda kakor med havregryn, solros, sesam och russin

När jag skapade det här receptet utgick jag från mammas knaperkakor. Tanken var att få en lite ljusare kaka som skulle matcha de små rosa glutenfria kakorna och mormors mycket mättande chokladtårta, både i smak, färg och konsistens. Och jag tror att jag lyckades ganska bra. De små rosa kakorna är hårda, chokladtårtan ganska mjuk och kladdig, och dessa kakor är spröda. De små rosa kakorna är lite syrliga, chokladtårtan mäktigt söt och smakstark, och dessa ljusa kakor har en fin smak av rostade frön (enligt dem som äter dem - de är nämligen inte glutenfria). Pysens omdöme "det var gott, det här", säger ganska mycket. Fast han är i och för sig ett kakmonster av stora mått mätt...

SPRÖDA KAKOR MED HAVREGRYN, SOLROS, SESAM OCH RUSSIN
3 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1½ dl solrosfrön
1 dl russin
½ dl sesamfrön (oskalade)
1 tsk bikarbonat
200 g mjölkfritt margarin
2-3 msk vatten

Blanda alla torra ingredienser. Fördela margarinet i det torra och tillsätt så mycket vatten att det blir en lite kladdig deg. Använd två teskedar för att klicka ut degen på bakplåtspappersklädda plåtar (ca 1 msk per kaka, lägg dem ganska glest eftersom de flyter ut lite under gräddningen). Platta till varje klick med fuktad hand. Grädda i ugnen, 200 grader (175 grader med varmluft) i 15-20 min.

torsdag 16 maj 2013

Glutenfria små rosa kakor med hallon

Det här receptet på glutenfria småkakor liknar inget annat recept jag har hittat. Utgångspunkten var att jag ville baka någonting allergivänligt med rismjöl som bas till mitt disputationsfika (jag hade ingen fest, blev för bökigt med tanke på att jag har två småbarn och dessutom bor 20 mil från orten där jag disputerade). Googlade massor, bara för att hitta en rekommendation om att INTE använda det rismjöl man hittar i vanliga livsmedelsaffärer, eftersom det skulle vara för grovt och därför ge en sträv smak i munnen. Och några veganska recept med bara rismjöl hittade jag inte heller. Men mina glutenfria pepparkakor som jag bakade i julas blev ju jättebra, så jag utgick lite från det receptet när jag skapade detta. Någonstans på vägen fick jag en idé, och här är resultatet. Små rosa kakor som tyvärr blev lite brända i kanterna eftersom jag hade lillpys i famnen och inte hann lägga ner honom snabbt nog. Annars hade kakorna förstås blivit ÄNNU godare.

GLUTENFRIA SMÅ ROSA KAKOR MED HALLON
3½ dl rismjöl (det duger fint med Risentas!)
1 dl glutinöst rismjöl (finns i asiatiska butiker)
½ dl kokos
1 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
3/4 dl mjölkfritt flytande margarin
½ dl vit sirap
1 tsk citronarom
ungefär 125 g hallon, mixade till puré (jag använde frysta)

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin, sirap och citronarom (eller finrivet skal av ½ obesprutad citron, det fanns tyvärr inte när jag var och handlade) och blanda så gott det går. Tillsätt så mycket hallonpuré att det blir en smidig deg. Ställ den i kylskåpet i minst 30 min för att svälla. Forma små runda bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till bollarna med handflatan så att det blir platta, tunna kakor (enklare att göra så här än att kavla). Grädda i 200 grader, ca 10 min (eller 175 grader om du använder varmluft). Låt svalna och förvara sedan torrt och svalt.

lördag 11 maj 2013

Chokladmandelmoussepudding

Här kommer recept på en liten men naggande god dessert, som är ganska mäktig. Därför gjorde jag den i små glöggmuggar (vi har inga små skålar, och snapsglasen var nerpackade eftersom ingen här i huset är särskilt förtjust i snaps). Till skillnad från vanlig chokladmousse är denna lite mer kompakt och chokladpuddinglik i konsistensen. Russinen i chokladen ger den en lite bränd touch, enligt mannen nästan som att det hade varit någon typ av sprit i. Testa så får du se! Mandelgrädde kan förstås ersättas med någon annan veggogrädde, och chokladen med någon annan typ av mjölkfri choklad.

CHOKLADMANDELMOUSSEPUDDING
2 dl mandelgrädde
100 g mörk choklad med frukt och mandel
50 g riven mandelmassa

Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt tills chokladen har smält och alltsammans är väl blandat. Låt svalna lite och häll sedan i små portionsformar som ställs svalt i några timmar innan servering.

tisdag 7 maj 2013

Currypastagratäng med kokostouch

Extrapris på kokosmjölk, en pys som fick ris till lunch och en man som åt potatis. För variationens skull serverade jag pasta till middag, en cross-over mellan asiatiskt och italienskt, kanske? Till detta hade vi stekt marinerat sojakött (blötlagda strimlor blandas med riven ingefära, pressad vitlök, kinesisk five spices, svart risvinäger, socker, japansk soja, får stå kallt i några timmar och steks sedan i rätt mycket olja) och rostad broccoli. Mumma en ganska ovanlig fredagkväll, då vi firade ett år som husägare! Den som vill kan förstås blanda i grönsaker i gratängen, t.ex. fräst broccoli, morotsslantar och champinjoner, men av hänsyn till den lille grönsaksvägraren i familjen vågade jag inte ha i det denna gång.

CURRYPASTAGRATÄNG MED KOKOSTOUCH
rapsolja
1-2 msk gott currypulver
½ finhackad gul lök
½ msk hackad ingefära
1 liten hackad stjälk blekselleri
1 litet skalat, hackat och urkärnat äpple
400 g (1 burk) kokosmjölk
½ msk soja
1 msk pressad citron
1 nypa socker
500 g (glutenfri) pasta
några soltorkade tomater i strimlor

Hetta upp oljan. Tillsätt currypulvret och fräs i några sekunder. Blanda ner lök, ingefära, selleri och äpple och fräs vidare tills detta har mjuknat. Blanda ner kokosmjölk, soja, citron och socker och värm försiktigt. Mixa såsen hyfsat slät. Koka pastan, men några minuter kortare än vad som anges på förpackningen (d.v.s. så att den blir rejält "al dente"). Blanda pasta och sås samt soltorkade tomater i en smord, ugnssäker form och hysta in i ugnen, 225 grader i 20-30 min.

lördag 4 maj 2013

Glutenfria små söta norikex

Utgångspunkten för det här receptet var att jag ville göra kolakakor sötade med frukt istället för med socker. Sedan var det extrapris på naturgodis, och någonstans där bytte jag idé eftersom jag blev sugen på "japanmix" (som innehåller jordnötter och vetemjöl, jag äter inget av det med tanke på Neos eksem). När jag väl började baka blev det inte alls som jag hade tänkt, men ganska gott ändå. Även om kexen inte var helt torra när jag stängde av ugnen, blev de det genom att låta dem stå kvar på eftervärmen (glöm inte att mannen jobbar med energieffektiviseringar och energibesparingar...). Efter provsmakning konstaterade jag att man kan ha i MYCKET mer alger, kanske lite sesamfrön eller tahini och strö flingsalt över. Och kanske lite rosmarin. De blev i alla fall över förväntan goda, särskilt med en klick tahini och lite gurka ovanpå.

GLUTENFRIA SMÅ SÖTA NORIKEX
1 dl rostat kikärtsmjöl (vanligt duger också, eller använd kastanjemjöl om du har turen att hitta det)
1 dl glutinöst rismjöl (kolla i asiatiska affärer, använd annars vanligt rismjöl)
1 dl kokosfibrer/kokosmjöl
½ dl hela linfrön
½ msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 smulat nori-ark
ca 100 g silken tofu
4 färska urkärnade dadlar

Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlar och tofu till en slät smet och blanda med det torra. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt eller mer av någon mjölsort om det blir för blött. Forma degen till små kulor och platta ut till mm-tjocka kakor. Grädda i ugnen, 125-150 grader (den lägre temperaturen om du använder varmluft) i någon timme. Stäng av ugnen och låt stå kvar på eftervärmen.