torsdag 26 april 2012

Glutenfria morotspannkakor

Här är det rena rama sjukstugan. Vi är milt sagt snorförkylda hela bunten. Måste vara några otäcka dagisvirus som har letat sig ner i våra luftrör... URK! Pysen har i alla fall blivit så kry att han orkar vara på förskolan, medan hans far och jag mest känner oss emliga och pliktskyldigt går till jobbet (därmed inte sagt att vi får så mycket gjort). Hur som helst - i helgen som gick var det Vegofest, och jag hade plätt- och pannkaksworkshop. Inspirerad av det föreslog jag pannkakor till lunch igår, och det nappade Pysen på. Resterna fick jag äta upp. Gott! Och jag lyckades vända pannkakorna också! Tyvärr lyckades jag inte få någon bild på dem innan de var slut, men receptet kommer här ändå. Så att jag själv ska komma ihåg hur jag gjorde dem... 

GLUTENFRIA MOROTSPANNKAKOR
2 msk sojamjöl
1 dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 liten finriven morot
3-4 dl sojamjölk (typ)
1 msk mjölkfritt margarin till smeten + mer till stekning

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sojamjölken och rör till en slät smet. Blanda ner moroten och mjölkfritt margarin. Hetta upp en stekpanna, medelvärme, och häll i lite margarin. Lägg i 6 msk smet (ungefär), bred ut lite så att det blir en hyfsat stor pannkaka. När smeten har stelnat på ovansidan är det dags att vända pannkakan, ca 2-3 min per sida. Stek gyllene på andra sidan också och servera sedan. Om det blir någonting över kan pannkakorna frysas in styckevis, eller med bakplåtspapper emellan. Sedan är det lätt att ta fram den mängd man behöver. Gott med äppelmos till.

fredag 20 april 2012

Citronsockerkaka

Den här kakan är egentligen en vanlig enkel (äggfri, förstås) sockerkaka, som man har lite citronskal eller cedroarom i. Vanlig sockerkaka blir så himla söt, men med lite citron i som smakbrytare blir det en väldigt mycket trevligare lukt i alla fall. Gjorde den här när jag precis hade varit magsjuk (för andra gången på två veckor) - och knappt kunde dricka vatten ens. Därför blev det med gluten. Enklare när man inte orkar tänka och de som vill äta av kakan inte har IBS.

CITRONSOCKERKAKA
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2½ dl sojamjölk
3/4 dl flytande mjölkfritt margarin
1-2 tsk citronarom (eller rivet skal av ½-1 ekologiskt odlad citron)
kokosflingor till formen

Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sojamjölk, margarin och citronarom och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord form beströdd med kokos. Grädda i 45 min, 175 grader i nedre delen av ugnen.

söndag 15 april 2012

Röd linssoppa med sötpotatis och morot

Är helt slut... Börjat på nytt jobb, och man måste jobba DÄR! På plats! Med stämpelklocka och facebook-spärr. Inser hur bortskämd jag har varit under tiden som jag doktorerat. Plötsligt finns ingen tid till någonting annat än jobb. När ska man träna? Träffa familjen? Laga mat? Blogga? Förhoppningsvis kommer jag in i det om ett tag, men just nu känns det lite jobbigt. Så - det blir snabblagad mat för hela slanten. Denna soppa slängde jag ihop när goda vänner från Falun stoppade förbi på väg mot Jönköping. Gott! Och enkelt. Sötpotatisen kan ersättas av någon annan söt grönsak, som pumpa eller palsternacka. Bilden är tyvärr dålig, det blev nämligen inte så mycket soppa kvar...

RÖD LINSSOPPA MED SÖTPOTATIS OCH MOROT
3 dl röda linser
3 skivade gula lökar
2 morötter i slantar
1 sötpotatis i bitar
1 tsk finhackad ingefära
2 grovhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1½ liter vatten
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk kummin
1 tsk sumak
2 hela kardemummakapslar
1 msk torkade örter (pizza-blandning använde jag denna gång)
1 msk pressad citron

Lägg alltsammans utom citronen i en gryta och koka upp. Sjud på svag värme i 30 min, eller tills linserna är sönderkokta och grönsakerna börjar bli mosiga. Pressa i citronsaften och smaka av med salt om du vill ha i det (jag tycker inte att det behövs).

onsdag 11 april 2012

Bovete- & kokosflarn

Min tur (eller otur?) att ha med fika på det nya jobbet. Det hade jag inte riktigt räknat med än i alla fall. Men har man en blogg måste man förstås baka själv. Att bjuda på någonting färdigt duger inte riktigt. För en gångs skull är jag dessutom inte ensam om att inte äta gluten. Därför fick det bli en glutenfri kaksort, och en mjuk kardemummakaka bakad på vanligt mjöl (recept kommer senare). Jag utgick från min mammas recept på knäckkakor, och sedan gjorde jag om det till oigenkännlighet...

BOVETE- OCH KOKOSFLARN (GLUTENFRIA)
1 dl boveteflingor
1 dl kokosflingor
1 dl rismjöl
1½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl flytande mjölkfritt margarin
½ dl rapsolja
½ dl sojamjölk

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt margarin, olja och sojamjölk och blanda till en smet. Klicka ut teskedsstora kakor glest på två bakplåtspappersklädda plåtar (mina kakor blev lite för stora och flöt ihop under gräddningen). Platta till dem litegrann. Grädda i 5-10 min, 175 grader, mitt i ugnen. Se upp så att kakorna inte blir brända! Låt svalna en stund och dela sedan eventuellt ihopflutna kakor med en vass kniv, innan de svalnar helt.

söndag 8 april 2012

Black fried beans

Om knappt två veckor smäller det. Då är det nämligen Vegofesten i Örebro lördagen den 21 april. Jag lovade först att vara en av några bloggare som skulle finnas tillgängliga för veggoinspiration, men det slutade med att jag har lovat att hålla två workshops! Nervös? Det vore fel att skriva "inte det minsta". Jag hoppas verkligen att jag ska kunna ge deltagarna lite inspiration och självförtroende att mixtra själva med matlagningen, att det inte alls behöver vara krångligt att vara vegan. Om jag lyckas? Den som lever får se. Helt klart är det någonting helt nytt för mig, att helt plötsligt vara "offentlig" när det gäller att vara vegan. Nog för att jag är van vid att prata inför folk, men att laga mat? Är jag "duktig" nog? Duktig flicka-syndromet, jag vet, men jag VILL ju att det ska bli bra... Hur som helst - förfrågningen gav mig lite ny matlagningsinspiration. Här kommer en enkel rätt som passar jättebra till tortillas eller nachos.

BLACK FRIED BEANS
3 dl svarta bönor (eller 2 burkar svarta bönor)
2 lagerblad
en rejäl skvätt rapsolja
½ msk hela spiskumminfrön
½ msk malen spiskummin
1 tsk chiliflakes
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
örtsalt

Blötlägg bönorna i minst 6 timmar. Häll av vattnet, och häll på nytt vatten så att bönorna är gott och väl täckta. Koka upp och koka sedan livligt i 10 min. Häll av vattnet. Häll på nytt vatten och tillsätt lagerbladen. Koka upp och låt bönorna sedan sjuda på svag värme tills de är mjuka. Det tar 45-60 min, beroende på hur länge bönorna har legat i blöt. Häll av vattnet och fiska upp lagerbladen. (OM DU ANVÄNDER BURKBÖNOR: BÖRJA HÄR!) Hetta upp oljan i en stekgryta. Tillsätt kryddorna och rosta dem en stund. Blanda ner lök och vitlök och stek tills det blir mjukt. Häll i bönorna och stek vidare en stund. Häll på lite vatten, sänk värmen, och låt det hela puttra under lock i 30 min eller tills bönorna är lite mosiga. Smaka av med salt.

torsdag 5 april 2012

Stekta risnudlar

Gott med risnudlar, längesedan jag åt det och jag blev plötsligt sjukt sugen... Övriga familjen fick vackert hålla tillgodo, och eftersom all mat gick åt, räknar jag med att de var nöjda:-). Tyvärr är proteininnehållet i den här woken inte mycket att hurra över. Jag hade varken tofu, sojakött eller "fu-chok" (en typ av torkad sojaprodukt, ser ut som dragspel enligt syrran) hemma - måste införskaffas så snart "kinesiska bussen" har vägarna förbi Örebro. Så om du har det hemma - lägg till, för bövelen! Annars kan man strö jordnötter över den färdiga woken.

STEKTA RISNUDLAR
3 stora hackade vitlöksklyftor
½ msk hackad ingefära
2 gula lökar i skivor
300 g fyrdelade champinjoner
2 skivade morötter
250 g broccoli i buketter
2 msk svart risvinäger
2 msk japansk soja
1 tsk kinesiskt fem-kryddor-pulver
½ msk stark chilisås
1 tsk sesamolja
250 g risnudlar

Woka vitlök och ingefära tillsammans med lök i ca 5 min. Tillsätt resten av grönsakerna och lite vatten så att det inte bränner fast. Woka vidare under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna. Tillsätt vinäger, soja, fem-kryddor och chilisås. Häll kokande vatten över nudlarna och låt stå under lock i 3 min. Häll bort vattnet och spola snabbt i kallt vatten. Rinn av. Blanda nudlarna med woken. Smaka av med sesamolja och servera gärna toppat med rostade jordnötter.

måndag 2 april 2012

Polentagröt

Jag äter inte gröt så ofta, men när jag gör det, förvånas jag alltid över att det är så gott. Härom dagen gjorde jag ÄNTLIGEN polentagröt av det paket jag köpte hem för ett halvår sedan (när vi bodde i Uppsala - jag skojar inte, polentapaketet fick följa med i flytten till Örebro...). Jag toppade bara gröten med lite kanel, men den som har högre krav kan alltid strö lite nötter, russin, bär eller en slatt äppelmos över. Och nej, det ska inte vara något salt. Jag gillar nämligen inte salt gröt (inte salt ris heller, för den delen, man saltar inte ris i sydostasien och Kina). Säger som Pysen - BLÄ!


POLENTAGRÖT, 1 port
2 dl sojamjölk (Alpro blå, t.ex.)
3 msk polenta

Koka upp mjölken tillsammans med polentagrynen. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills gröten tjocknar - tar ca 5 min. Servera med sojamjölk.