torsdag 28 januari 2010

Glutenfria morotsfrallor

Försöken med att baka glutenfritt fortsätter. Idag med dessa goda frallor, som inte alls blev lika torra som glutenfritt bröd annars har en tendens att bli. Som vanligt mätte jag inte upp ingredienserna, så måtten är ungefärliga.

GLUTENFRIA MOROTSFRALLOR, 20 st
20 g jäst
½ dl solrosfrön
1½ dl fibrex
1 msk psyllumfrö
2 finrivna + 1 grovriven morot
1/4 dl vit sirap
ca 500 g naturligt glutenfri mjölmix (Finax, det som blev över från bullbaket)
ca 4 dl vatten eller till lagom konsistens

Blanda alla ingredienser. Arbeta samman väl. Jäs i flera timmar (jag jäste dem i 6 timmar). Forma till runda frallor utan att bearbeta degen först. Jäs under bakduk i en timme och grädda sedan i 20 min, 225 grader varm ugn. Låt svalna under bakduk.

onsdag 27 januari 2010

Rotfruktsgryta med kidneybönor

Idag stod jag i valet och kvalet - bönor eller "istället för kyckling"? Frågade mannen, som tyckte att jag skulle ha i båda för att slippa fundera. Det tyckte jag dock inte var någon bra idé, så tillsist bestämde jag mig för bönor. Och det blev riktigt gott! Lyckligtvis hade jag en sisådär 3 dl kokta kidneybönor på lut i frysen, skulle tippa på att det motsvarar 1½ dl okokta, eller någon burk. Fast kidneybönor på burk undviker jag in i det längsta. De är alldeles för söta och mosiga för min smak.

ROTFRUKTSGRYTA MED KIDNEYBÖNOR
2 skivade röda lökar
2 tärnade morötter
2 små tärnade palsternackor
ca 150 g fint tärnad rotselleri
200 g skivade champinjoner
3 dl kokta kidneybönor
1 dl vatten
1 dl sojamjölk
vitpeppar
1 msk torkad persilja

Fräs grönsakerna tills de får lite färg och svampen har vätskat av sig. Tillsätt bönor, vatten och sojamjölk och låt puttra tills rotfrukterna mjuknat. Smaka av med vitpeppar och persilja. Servera med buljongkokt ris och gärna Karintorps starka tomatdressing.

fredag 22 januari 2010

Lins- och potatissoppa med apelsin

Mycket bloggande idag... Men jag kan inte låta bli när jag faktiskt lyckas med ett hopkok. Denna soppa åt vi till middag - värmande och gott i vinterkylan.

LINS- OCH POTATISSOPPA MED APELSIN
1 purjolök i strimlor/det gröna från 3 purjolökar (det var vad jag använde)
1 stjälk strimlad blekselleri
2 skivade morötter
2 stora skivade potatisar
1 burk hela tomater
3/4 dl röda linser
5 dl vatten
1/4 svampbuljongtärning
skal av 1/4 apelsin (skär breda strimlor, de ska gå att plocka upp när soppan har kokat färdigt)
1 smulat lagerblad
½ msk torkad rosmarin
½ tsk svartpeppar
1 krm malen muskotnöt

Lägg alltsammans i en kastrull. Koka upp och sjud under lock tills potatisen och morötterna har mjuknat, ca 20 min. Fiska upp apelsinskalen och servera.

Glutenfria kanel-äppel-bakmassesnurror

Nu var det klippt igen... Glädjen att tåla vete/gluten blev kortvarig. Lillkillen har varit lite kinkig den sista tiden, verkade ha magknip, så jag provade att äta glutenfritt en vecka för att se om han blev bättre. Det blev han inte. Men när jag sedan skulle bryta dieten och i min iver mumsade i mig en stor Linnébulle, vaknade jag morgonen därpå med magont. Så... Nu blir det vetefritt ett tag till, övriga sädesslag ska jag testa, så småningom... Bullar tycker jag dock fortfarande är grymt gott, och nu när jag ammar finns det utrymme för lite "onyttig energi". Denna gång fuskade jag dock, och använde naturligt glutenfri mjölmix som bas i bulldegen...

GLUTENFRIA KANEL-ÄPPEL-BAKMASSESNURROR, 18 st
Deg:
25 g jäst
2 tsk stött kardemumma
1 dl fibrex
7½ dl naturligt glutenfri mjölmix (Finax)
½ dl vit sirap
4 dl vatten
2 msk mjölkfritt margarin

Fyllning:
100 g riven bakmassa (eller mandelmassa)
2 grovrivna 'Ingrid Marie'-äpplen
malen kanel
pärlsocker

Arbeta samman alla ingredienser till degen, minst 5 minuter för hand. Jäs i 60 min. Häll upp på mjölad arbetsbänk och platta ut till en kaka, ca 1 cm tjock. Strö på bakmassa, äpplen och malen kanel. Rulla samman till en rulle och skär i cm-tjocka bitar. Ställ snurrorna i bakformar (jag använde ICA:s stora bullformar). Strö pärlsocker över. Jäs 45 min. Grädda i 225 grader, ca 10-15 min. Frys in samma dag om du inte äter upp hela satsen på en gång:-)

söndag 17 januari 2010

Brysselkålsgryta med sojakött

Återkommande favorit sedan flera år är denna gryta med brysselkål och sojakött. Istället för sojakött kan man ta bönor, helst pintobönor. Chilisåsen ska vara chilibaserad och slät, d.v.s. inte chilisås av ketchuptyp eller sweet chilisås. Den jag använder är av märket "Ayam", men jag tror att det finns väldigt många andra på marknaden också.

BRYSSELKÅLSGRYTA MED SOJAKÖTT
2 gula lökar, grovt hackade
500 g brysselkål
300 g champinjoner i halvor eller fjärdedelar (beror på storlek)
2 skivade morötter
ev. 1 bit kålrot i tärningar
1 liten bit fint hackad rotselleri
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl (torrvolym) sojaköttbitar eller bönor som blötläggs och kokas
1 msk stark chilisås
3-4 dl grönsaksbuljong eller bönspad
lite soja för färgens skull

Fräs grönsakerna och svamp tills de får lite färg. Tillsätt resten av ingredienserna och koka grönsaker och sojaköttbitar mjuka (ca 20 minuter). Servera med ris och sallad.

fredag 15 januari 2010

Rotfruktsmos med soltorkade tomater

Jag har totalt snöat inne på rotmos den sista tiden. Den här veckan har jag säkert ätit det två gånger redan, och idag var jag sugen på det igen. Men istället för rotmos, kokade jag det här rotfruktsmoset, som blev väldigt gott. Soltorkade tomater gav en god brytning till de annars ganska söta rotfrukterna. Till hade jag tinade gröna ärter och Fyris senap, jättegott!

ROTFRUKTSMOS MED SOLTORKADE TOMATER
1 kålrot
4 morötter
300 g rotselleri
1 purjolök
4 potatisar
12 soltorkade tomater (torra, inte i olja)
vitpeppar

Blötlägg soltorkade tomater i hett vatten i ca 30 min. Hacka dem ganska fint. Skär rotfrukter, purjo och potatis i bitar. Koka mjuka i vatten. Häll av, men spara spadet. Mosa rotfrukterna med så mycket vatten att det blir lagom konsistens. Blanda ner tomaterna och smaksätt med vitpeppar. Klart!

tisdag 12 januari 2010

Indisk ris- och linsgryta

Den här indiskinspirerade ris- och linsgrytan ska vara ganska lik gröt i konsistensen. Det är gott att ha någonting knaprigt till, som samosas (finns djupfrysta som man kan fritera eller steka i mycket olja), eller, som jag föredrar, gröna bönor, som bara får tina litegrann. Dessutom mango chutney. Jag kör med ICA:s starka, den är helt OK, och jag är för lat för att göra egen...

INDISK RIS- OCH LINSGRYTA
1 tsk kalonji
1 tsk hel kummin
1 tsk krossade korianderfrön
1 blad stjärnanis
½ tsk kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
1 msk curryblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
½ msk currypulver
1 tsk amchoor (mangopulver)
½ msk finhackad ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
6 små gula skivade lökar
1 stor strimlad morot
1/4 urkärnad röd chili (sammanhängande, ska plockas upp efter kokning)
1 dl röda linser
1 dl skalade halverade mungbönor (finns i asiatiska butiker)
1 dl basmatiris
8 dl vatten
2 msk tomatpure
1 msk limejuice

Rosta alla torra kryddor utom amchoor. Tillsätt grönsakerna och fräs en stund. Blanda ner linser, bönor, ris, vatten och tomatpuré. Sjud under lock i 30 minuter eller tills riset, linserna och bönorna har kladdat ihop sig. Tillsätt eventuellt mer vatten - det ska bli en väldigt lös gryta av det hela. Plocka upp chilin och smaksätt med limejuice. Klart att servera!

måndag 11 januari 2010

Morfars fisksoppa utan fisk

När min morfar blev pensionär gick han en massa kurser för att sysselsätta sig på dagarna. Däribland en matlagningskurs. Från att aldrig någonsin ha stått i köket, började han plötsligt baka bröd, koka grytor, göra gratänger, smälla ihop tårtor och laga soppa. Däribland den här "fisksoppan", som jag har veganiserat lite genom att byta ut fisken mot morötter, kål och bönor. I originalreceptet ska det vara saft från 1 apelsin istället för apelsinskal, men jag var för snål för att använda saften - då blir det ju ingen apelsin kvar att äta... Min älskade morfar dog för en del år sedan, men hans minne lever kvar i mitt hjärta.

MORFARS FISKSOPPA UTAN FISK
1 hackad fänkål
2 stora gula lökar, hackade
3 skivade morötter
4 potatisar i bitar
1 bit hackad vitkål
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1½ dl kokta kidneybönor
1 l vatten
buljongtärning/buljongpulver efter behag
strimlor av 1/4 apelsin (OBS! strimla brett och långt, så att du kan fiska upp strimlorna när soppan är klar!)
2 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 msk timjan
1/2 msk rosmarin
1 msk persilja

Lägg allt utom timjan, rosmarin och persilja i en stor kastrull (om man använder burkbönor eller väldigt mjukkokta bönor bör de tillsättas mot slutet). Koka upp och låt koka i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt örtkryddorna. Fiska upp apelsinskalen och lagerbladen. Klart för servering! T.ex. med ört- eller vitlöksbröd (görs enkelt genom att hetta upp olja i en stekpanna, lägga i några skivor bröd, steka dem gyllene på båda sidor och strö över en blandning av vitlökspulver, torkad persilja och salt).

torsdag 7 januari 2010

Majs- och böngryta till nachos

Denna gryta gjorde jag till middag idag. Över förväntan gott - som ensamrätt eller till nachotallrik, gratinerad med sojaost och med avocado till för den som gillar det (jag gör det inte, men min man tycker att det är gott). Satsen är stor och för oss räcker den till minst en måltid till.

MAJS- OCH BÖNGRYTA
2 dl blackeyebönor (torrvolym)
4 hackade gula lökar
3 hackade vitlöksklyftor
2 tärnade morötter
2 hackade selleristjälkar
1 tärnad röd paprika
1 tärnad orange paprika
½ finhackad urkärnad röd chilfrukt (justera mängd efter styrkan på chilin)
1 msk spiskummin
½ tsk malen kanel
1 burk majs, avrunnen (OBS! välj en sort som inte innehåller tillsatt socker!)
2 msk oregano (torkad)
2 msk persilja (torkad)

Koka blackeye-bönorna i vatten i 30-40 minuter eller tills de blir mjuka (behöver ej blötläggas). Fräs löken. När den börjar få lite färg tillsätts övriga grönsaker, spiskummin och kanel. Lägg på ett lock och låt puttra mjukt i 15 minuter på svag-medelhög värme. Tillsätt bönorna och lite spad så att det blir fuktigt och puttra i 5-10 minuter till. Blanda i majsen, oregano och persilja och värm.

Nachotallrik
Lägg en hög tortillachips på en tallrik, lägg på några slevar böngryta, riv ost över och gratinera i ugn 225 grader i 10 minuter eller kör i micron tills osten smälter (med vår stenåldersmicro, med maxeffekt 550 W, var det lagom med 2 minuter per tallrik).

onsdag 6 januari 2010

Rödbetsgrytan som är godare än vad den ser ut

En av mina återkommande grytor är denna. Även om jag har lagat den rätt ofta, har jag aldrig vågat bjuda min man på den, förrän igår. Hans kommentar var att den smakade betydligt godare än vad den såg ut att göra, och att det var helt OK. Jag tycker att grytan blir bäst med något ris som inte klibbar, t.ex. råris eller matris. Här har jag använt mungbönor som baljväxt, men det går lika bra med gröna, bruna, svarta, puy- eller belugalinser. Röda linser blir dock inte så bra, eftersom de kokar sönder mycket mer.

RÖDBETSGRYTAN SOM ÄR GODARE ÄN VAD DEN SER UT
600 g rödbetor, i tärningar (2 x 2 cm)
400 g strimlad eller tärnad vitkål
2 hackade gula lökar
1 dl matris, råris, fullkornsris etc.
1 dl mungbönor eller linser (ej röda) - behöver ej blötläggas
ca 4 dl svag grönsaksbuljong (buljongtärning + vatten)
1 lagerblad
1 krm krossad kryddpeppar
1-2 msk balsamvinäger
vitpeppar efter behag
ev. honung

Koka rödbetor, kål, lök, ris och baljväxt i buljongen med lagerblad och kryddpeppar i 20-30 minuter (eller så lång tid det tar för riset att bli mjukt). Tillsätt eventuellt mer vatten om det kokar torrt, grytan kan med fördel vara lite fuktig. Smaka av med balsamvinäger, peppar och eventuellt honung.