lördag 26 december 2009

Apelsin-choklad-kokoskakor

Jag har bakat småkakor! Det är någonting jag gör ytterst sällan... Det är helt enkelt för pyssligt, och dessutom tycker jag inte att det är så gott. Men, idag när mina föräldrar och systrar kom på besök, drabbades jag av en väldig inspiration, och slängde ihop några kakor. Som min far berömde! Han, som i normalfallet påstår att han INTE gillar choklad... Som vanligt när det gäller mig och bakning är alla mått "på en höft".

APELSIN-CHOKLAD-KOKOSKAKOR
80-100 g kokos
4 dl vetemjöl
1-1½ dl strösocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ apelsin
75 g mjölkfritt margarin (flytande)
ungefär 75 g rapsolja
Pärlsocker till garnering

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och så mycket rapsolja att degen håller ihop. Rulla små kulor. Lägg i pärlsocker, och tryck till varje kula, så att pärlsockret fastnar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med sockersidan uppåt. Grädda, 200 grader, 15-20 minuter. Låt svalna utan bakduk.

måndag 21 december 2009

Långfranska

Mitt första försök någonsin att baka långfranska blev väldigt lyckat. Helt utan grundrecept att utgå ifrån fixade jag det också! Här kommer min beskrivning av hur jag gjorde. Som vanligt är mängd- och tidsangivelserna väldigt ungefärliga... Det tar dock närmare ett dygn att baka brödet, så var ute i god tid!

LÅNGFRANSKA, 2 st
Fördeg: 10 g färskjäst, 4 dl vatten och 4 dl vetemjöl blandas. Jäs 6-8 timmar i rumstemperatur.

"Resten" av degen:
Fördegen
ca 1 kg vetemjöl
½ dl socker
½ dl rapsolja
1 tsk salt
vatten till lagom konsistens (ca 2 dl)

Blanda samman allt och knåda till en seg deg. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-4 timmar eller till minst dubbel storlek. Dela degen i två delar. Platta ut varje del till en 2 cm tjock platta, och rulla sedan samman från långsidan till limpor. Lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i kylen i 12-20 timmar utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt inne. Skär några sneda snitt i limporna. När ugnen är varm dras bakplåtspappret med limporna över på den heta plåten. Ställ genast in i nedre delen av ugnen och spruta in mycket vatten med hjälp av en blomspruta. Grädda 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 175 grader. Grädda i 20-25 minuter till eller tills ytan är hård när du knackar på den. Låt svalna på galler utan bakduk.

Innehåller gluten/vete, men i övrigt fri från de festa allergener.

fredag 18 december 2009

Äppel-kanelknutar med bakmassa

Idag skulle egentligen lillPysen fötts, om beräkningarna hade stämt. Men, nu valde han att komma lite för tidigt, och ligger därför sött och snusar bredvid mig. Matlagningen har hamnat lite på undantag sedan han anlände, men nu börjar jag komma på banan igen. Till min stora förtjusning kan jag äta gluten igen, så nu blir det andra bullar! Många bullar... Det är nog bullarna jag har saknat mest att inte kunna äta. Redan satt i mig två satser, först kringlor, sedan nedanstående bullar, som blev hur goda som helst, och dessutom har jag hälften av en sats lussekatter kvar i frysen. Mannen undrade dock vilket som var mest onyttigt, vetemjölsfrallorna jag bakade i samma veva, eller bullarna... Istället för bakmassa kan man använda mandelmassa, men jag tycker att bakmassan smakar mer, och använder därför den. Surdeg: gör på samma sätt som med rågsurdeg, men med grahamsmjöl eller fullkornsdinkelmjöl istället för rågmjöl.

ÄPPEL-KANELKNUTAR MED BAKMASSA
3 dl surdeg av dinkelmjöl (fullkornsdinkel) eller grahamsmjöl
15 g jäst
6 dl vatten
1½ dl farinsocker
1 msk malen kardemumma
50 g mjölkfritt margarin
3 dl fullkornsmjöl av dinkel, eller grahamsmjöl
vetemjöl till lagom degkonsistens

fyllning:
200 g bakmassa (Odense) eller mandelmassa
4 små grovrivna Ingrid Marie-äpplen
malen kanel

Knåda ihop alla ingredienser till degen. Arbeta degen åtminstone 5 minuter för hand (jag använder ALDRIG maskin, det är fusk!). Låt jäsa länge, gärna 3-5 timmar. Knåda en stund igen, och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm. Fördela fyllningen över plattorna. Vik samman degen tre gånger från kortsidan. Skär i 2 cm breda längder, som "halvdelas" en gång på mitten längs med så att de hänger samman någon cm längst upp. Tvinna ihop ändarna, och rulla ihop till en knutliknande bulle. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och jäs övertäckt i 45-60 minuter. Grädda i 225-250 grader, ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

Enklare version: Gör "snurror" istället för knutar: Rulla ihop degplattorna med fyllningen till en rulle, och skär i 2 cm breda bitar. Lägg med snittyta neråt och uppåt i bullformar. Jäs och grädda som ovan.

lördag 28 november 2009

Bebis har kommit!

Nu blir jag nog frånvarande ett tag... Bebis dök helt oväntat upp kl. 23.14, tisdagen den 24:e november; i graviditetsvecka 36+4 (istället för 39+6), tre och en halv vecka för tidigt. En liten kille blev det till mammas stora förtjusning eftersom pappa trodde att det skulle bli en tjej ända tills han såg snoppen... Är kvar på BB och lever på sjukhusmat ett tag till, eftersom lillkillen har lite för höga bilrubinhalter och behöver ljusbehandling. Men om någon vecka är jag nog hemma och lagar mat för full rulle igen!

måndag 23 november 2009

Rödkålsgryta med kastanjer och ugnsbakad kumminpotatis

Jag är väldigt förtjust i kål i alla dess former. När det gäller rödkål vill jag gärna ha den tillagad på något "syrligt sätt". Till skillnad från många andra får jag väldigt sällan magproblem av kål (men av väldigt mycket annat) och kan äta mängder... Receptet nedan har hängt med i många, många år. Jag tror att det ursprungligen kom från någon tidig version av Crank's kokbok, minns inte vilken, och har ingen notering om källa i min avskrift heller. Sedan har jag förstås modifierat grytan en del. Här är min version! Extra gott blir det med kastanjer, men om man inte hittar det, så går de bra att utesluta.

RÖDKÅLSGRYTA MED KASTANJER
12 färska kastanjer
ca 600 g rödkål i tjocka strimlor (1 cm breda, 2-3 cm långa)
1 skivad gul lök
1 skivad morot
1 äpple i klyftor
olja
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk kummin
1 lagerblad
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskot
1 tsk rivet skal av apelsin (obesprutad) eller malda pomeransskal
1 dl vatten
½ dl rödvin/rött matlagningsvin
1 msk ättiksprit (12%)
½-1 msk honung (eller sirap/farinsocker om du inte äter honung)
1 tsk timjan

Skär ett kryss i varje kastanj. Rosta i ugn, 225 grader, ca 30 minuter. Skala kastanjerna och dela dem i mindre bitar. Fräs grönsakerna i oljan i några minuter. Tillsätt kryddor, vatten, vin och ättika och låt puttra i 20-30 minuter. Smaka av med honung/farinsocker/sirap och timjan. Servera med ris eller potatis (se förslag nedan).

Man kan variera grytan med vitkål och vitt vin istället för rödkål och rött vin, och om man inte hittar kastanjer kan de uteslutas. Fast det blir förstås inte riktigt samma sak...

UGNSBAKAD KUMMINPOTATIS
8 stora potatisar (ej bakpotatis, för de är oftast importerade)
olja
hel kummin
ev. salt

Borsta potatisen. Skär i halvor och ställ i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Pensla med olja. Strö över kummin och salt. Hysta in i ugnen, 225 grader, i 45-60 minuter eller tills halvorna börjar få lite färg och potatisen är mjuk.

torsdag 19 november 2009

Glutenfri vegansk mjuk pepparkaka

Helgen som gick bakade jag en mjuk pepparkaka (icke-vegansk) till svärföräldrarna, som var på besök. Luktade jul i hela huset... Resulterade även i att jag blev sjukt sugen på att göra en mjuk pepparkaka som även jag kunde äta, och igår, efter diverse surfande på nätet och bläddrande i kokböcker, vågade jag äntligen testa. Det blev riktigt bra! Kakan blev inte alls så torr och kompakt som jag hade befarat att den skulle bli. Mannen, som hade den "vanliga" pepparkakan i friskt minne, tyckte att den var "fluffig och smakade mycket pepparkaka". Här kommer receptet! Man kan nog utan vidare använda andra glutenfria mjölsorter än dem jag valde, eller ersätta med naturligt glutenfri mjölmix (som jag vägrar använda, jag vill baka från grunden!).

GLUTENFRI VEGANSK MJUK PEPPARKAKA
1 dl farinsocker
1 dl bovetemjöl
1 dl teffmjöl
1 dl majsmjöl
½ tsk bikarbonat
½ msk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malda nejlikor (kan nog minskas lite)
½ msk psyllumfrö (kan uteslutas)
1 finriven morot
1½ dl sojayoghurt naturell
½ dl vatten
1 msk mjölkfritt margarin

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt morot, sojayoghurt, vatten och margarin. Rör samman till en ganska lös smet. Häll i smord och mjölad (med glutenfritt mjöl) kransform. Grädda, längst ner i ugnen, 175 grader, i ca 40 minuter.

tisdag 17 november 2009

Tofuostkaka

I lördags var det tydligen ostkakans dag. Någon som missade det? Det gjorde vi... Mannen åt visserligen ostkaka både i fredags och söndags, men i lördags blev det ingen. Hur som helst tyckte jag att det såg sjukt gott ut, och gav mig på att försöka knåpa ihop en. Använde NÄSTAN receptet här http://kottegron.blogspot.com/2009/03/ostkaka.html, men ändrade som vanligt en (hel) del. Här är min version, som är glutenfri (eftersom jag mår illa av gluten) och inte innehåller så mycket mandel (eftersom jag mår illa av det också). Hade ingen havregrädde, sockret och sojamjölken tog slut, så... Den som inte tål mandel kan ersätta bittermandeln med rivet skal av citron. Vi åt ostkakan med blåbärspuré (barnmatsburk) och mannen fick överbliven vispgrädde till.

TOFUOSTKAKA
3 dl sojamjölk
1 dl vatten
1/2 dl polenta
1 msk farinsocker
1 msk flytande honung
1 tsk vaniljarom
1 tsk mandelarom (från Malaysia, kan uteslutas)
2 rivna bittermandlar
400 g grovsmulad hård tofu (märket YiPin denna gång)
1/2 dl vatten

Koka upp sojamjölk och vatten. Vispa ner polentagrynen och låt sjuda till gröt (tar ca 5 min). Låt svalna lite. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smord, ugnssäker form och ställ in i ugnen, 225 grader i 45 minuter.

måndag 16 november 2009

Om mina recept + yoghurtpotatismos

Så - då var alla gamla blogginlägg överflyttade!

Först några ord om mina recept. Jag måste börja med att erkänna en sak - jag väger och mäter ytterst sällan det jag har i maten. Inte ens när jag bakar väger eller mäter jag ingredienserna. I recepten har jag försökt att uppskatta mängderna efter bästa förmåga, men det finns en viss felmarginal... Min filosofi är väl lite som farbror Melkers "efter behag", så justera gärna efter din egen smak. Jag skyller detta på min käre far. När jag skulle lära mig laga kinesisk mat, ville jag att han skulle ange mått. Så, han gjorde ett tappert försök och mätte snällt alla ingredienser, medan jag såg på och antecknade. Sedan märkte han att det inte riktigt blev rätt, tillsatte lite mer, hällde ut litegrann, och tillsatte ytterligare någon ingrediens. Visst fick jag ner recepten på pränt, men framför allt lärde mig att nyckeln till god mat går genom fingertoppskänsla, och inte genom att slaviskt följa en handledning.

Salt använder jag nästan aldrig, däremot soja och buljong i form av tärning, fond eller pasta ibland, men då i mycket mindre mängder än vad som normalt sett är fallet. Så - är du van vid mycket salt, måste nog mängderna justeras upp.

Jag använder heller inte vegan-mjölkprodukter särskilt ofta, och när jag väl gör det, så är det snarare i form av maizenamjöl + sojamjölk än gräddersättningar. Så, vill du ha lite krämigare mat, byt ut en del av sojamjölken mot gräddersättning. När det gäller matfett och olja, så använder jag ytterst sparsamt av det, och därför kanske olja saknas i recept när ingredienserna ska fräsas ihop. Tillsätt efter behag! Själv brukar jag hälla på lite linfröolja i efterhand, för att få i mig omega-3-fett, som inte finns så gott om i andra vegetabilier.

Portionsangivelser har jag för det mesta utelämnat. Både jag och min man äter nog mer än genomsnittet, så det skulle ändå bli fel...

Dags för ett recept! Jag har fått lite problem med ischias så här sent i graviditeten. Det går hyfsat att gå, men att stå är en plåga emellanåt. Därför blir matlagningen lite lidande, och präglas av enkelhet. Igår åt vi i alla fall det här potatismoset, som faktiskt blev riktigt gott.

YOGHURTPOTATISMOS
8 stora potatisar
1/2 mycket finhackad gul lök
2 dl sojayoghurt naturell
1 krm vitpeppar
2 msk torkad persilja

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Mosa tillsammans med lök, yoghurt och kryddor. Servera med rårivna morötter blandade med pressad lime, kokt brysselkål (eller någon annan kokt grönsak) eventuellt en bönsallad eller tinade gröna ärter. Mannen fick sesamnuggets till, men de innehåller äggvita. Själv mumsade jag istället i mig mer av moset.

söndag 15 november 2009

Röd linssoppa med indiska kryddor

Av någon anledning har jag snöat inne på mat med indiska kryddor just nu. Gärna med linser. Går snabbt att laga till, även om det är lite pyssel med kryddningen och receptlistan blir ganska lång. Soppa äter jag ganska ofta, eftersom det fungerar hyfsat även om jag mår illa. Använd receptet som inspiration - ta vad som finns i kyl och skafferi, både vad gäller kryddor och grönsaker! Servera gärna med något gott bröd och sojaost.

RÖD LINSSOPPA MED INDISKA KRYDDOR (1-2 portioner)
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk amchur (torkat mangopulver)
1 krm kalonji (lökfrön/nigella-seeds)
1 nypa malen kardemumma
1 nypa malen kryddnejlika
1 tsk finhackad ingefära
1 hackad gul lök
1/2 strimlad stjälk selleri
1 skivad morot
1/2 strimlad gul paprika
2 stora skivade champinjoner
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 200 g blomkål i buketter
1 hackad tomat
1/2 dl röda linser
3-4 dl vatten
buljonpulver/pasta/fond efter behag

Rosta kryddor och ingefära i en kastrull tills kryddorna börjar dofta. Tillsätt lök och selleri och fräs en stund. Blanda i övriga ingredienser. Låt koka upp, och sjud sedan under lock i 15-20 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka och linserna sönderkokta. Servera!

Vegansk kålpudding

Här kommer ett recept som har hängt med i väldigt många år; tror att jag hittade grunden till det i någon liten receptfolder från Risenta. En av mina favoriträtter, faktiskt. Jag brukar äta den som den är med lingonsylt, men om man vill kan man servera kokt potatis och någon sås till, så att den blir mer lik "vanlig" kålpudding. Man kan nog minska mängden kål om man vill, jag tror att det är betydligt mindre i grundreceptet. Det är bara jag som är väldigt förtjust i grönsaker, och därför har ökat mängden...

VEGANSK KÅLPUDDING (ganska stor sats)
1 kg vitkål i strimlor eller tärningar
olja
soja
2 hackade gula lökar
2 dl röda linser
2 dl helt bovete
7-8 dl vatten
buljongtärning eller fond efter smak (de är ganska salta, så jag brukar nöja mid med ½ tärning till en sats)
2 lagerblad
1 tsk malen kryddpeppar
ev. sirap

Fräs kålen i olja i några minuter. Tillsätt soja och lite vatten och låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnssäker form.Skölj bovetet i hett vatten för att få bort "bitterämnena". Koka upp vatten, buljongtärning, lagerblad, kryddpeppar, lök, linser och bovete och låt koka i 5 minuter. Häll alltsammans över kålen i ugnsformen. Täck med resten av kålen. Ringla eventuellt över lite sirap. Grädda i 200 grader, ca 30 minuter, eller tills kålen har blivit lite brun.

Veganglass med variationer

När jag var ungefär 7 år började jag tjata på mina föräldrar om en glassmaskin. Eftersom vi hade en minimal frys, tyckte de inte att det var någon god idé, så det blev ingen. När jag tog upp saken med mamma för några år sedan, undrade hon varför jag inte hade köpt en själv, nu när jag hade pluggat färdigt, hade frys och dessutom lön. Hon hade en poäng där! Efter mycket letande och övervägande införskaffade jag en glassmaskin från Krups. Man ställer hela bunken i frysen ett dygn innan man vill göra glass. Sedan kan bunken "tinas" igen, till skillnad från det frysblock som används i Philips glassmaskin. Det måste alltid frysförvaras, nämligen.

Det här grundreceptet på glass har jag använt många gånger. Det kan varieras efter behag; mina två favoriter så här långt är romrussinglass och bärglass med mandelmassa. Mmmmmm.... Glassen blir ganska lös, och det är därför bra om den kan stå en timme i frysen innan servering. Om den sparas blir den dock väldigt hård - en bra ursäkt för att smaska i sig alltsammans!

GRUNDRECEPT PÅ GLASS
1 pkt Soyatoo-grädde (300 ml)
4 dl sojamjölk
3/4 dl socker (jag brukar använda farinsocker)
1 msk vaniljsocker

Se till att sojagrädden och sojamjölken är väl kyld. Blanda samman alla ingredienser och kör i glassmaskin. Låt stå någon timme i frysen innan servering.

ROMRUSSINGLASS (ej gravidvänlig...)
1 sats grundrecept på glass
3/4 dl russin
1/2 dl rom (blir godast med vit rom, tycker jag)

Marinera russinen i rom i någon timme. Tillsätt detta i glassblandningen när glassen nästan är fryst. Jag har testat att blanda romrussinen från början, men då tar det längre tid för glassen att frysa p.g.a. alkoholen.

BÄRGLASS MED MANDELMASSA
1 sats grundrecept på glass
1 msk pressad citron
100 g riven Odense mandelmassa (eller gör egen)
100 g djupfryst hallon-blåbärsblandning

Blanda samman alltsammans och kör i glassmaskin. Om man vill ha bären hela, bör de tillsättas mot slutet, när glassmassan nästan är fryst.

Tofustroganoff

Jag gillar verkligen att baka och laga mat, men ibland är jag väldigt, väldigt trött. Konstigt nog gör faktiskt matlagning och bakning att jag slappnar av, men jag kanske inte är riktigt lika kreativ som vanligt. Ibland blir jag grymt sugen på tofu, och om jag har tur och vi har ett paket i kylen händer det att jag lagar denna rätt.

TOFUSTROGANOFF
2 gula lökar, klyftade och sedan skivade
lite olja
1 finstrimlad selleristjälk
2 finhackade vitlöksklyftor
1/2 finhackat äpple
2 skivade morötter
1 strimlad gul paprika
1/2 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk senap
1 tsk ättika
1 msk maizena
3/4 dl sojamjölk
400 g tofu i strimlor (använd en fast sort, gärna marinerad)
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
svartpeppar

Bryn löken i olja. Tillsätt selleri, vitlök, äpple, morötter och paprika, och fräs en stund. Blanda i tomatkross, vatten, tomatpuré, senap och ättika och låt puttra under lock tills morötterna är lagom mjuka. Rör ut maizena i sojamjölk och tillsätt detta. Koka upp. Blanda ner tofu, paprikapulver, timjan och peppar. Rör om och värm försiktigt tills tofun är genomvarm. Servera med ris - och varför inte lite kokt brysselkål .

Brysselkålscurry

Som sagt, brysselkål är en favorit hos oss just nu. Dessutom väldigt billigt, i kvartersbutiken kan man köpa 500 g-påsar med svenskodlad brysselkål för bara 2 kr just nu. För att variera den vanliga kokta brysselkålen, provade jag att göra en torr curry av den istället, och det blev faktiskt riktigt lyckat. Till serverades basmatiris kokt med gurkmeja, lök, vitlök, kardemumma, paprika och djupfrysta ärter (ärterna blandade jag i mot slutet) och färdigköpt mango chutney. Gott!

BRYSSELKÅLSCURRY
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk hel kummin
1/2 tsk kalonji-frön (nigella seeds/lökfrön)
1 tsk krossade korianderfrön
1 krm kanel
1 krm kardemumma
2 hela kryddpepparkorn
4 curryblad
1/4 finhackad urkärnad röd chili
ca 1 tsk finhackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor (stora!)
1/2 hackad gul lök
500 g färsk, finstrimlad brysselkål
1 tsk amchur (mangopulver, ger sur smak, ersätt med citronsaft)
vatten
1 msk tomatjuice
linfröolja

Lägg alla kryddorna utom amchur, chili, ingefära, vitlök och lök i en stor gryta. Sätt på plattan på medelvärme, och värm till kryddorna börjar dofta. Tillsätt brysselkålen och fräs under konstant omrörning i ca 5 min. Sänk värmen, tillsätt några matskedar vatten samt amchur och lägg på ett lock. Låt puttra i ca 20 min. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Blanda ner tomatjuicen och smaka av med salt om så önskas. Droppa över någon tsk linfröolja över varje portion för värdefullt tillskott av omega-3-fettsyror (omvandlas till andra fettsyror om oljan hettas upp). Servera!

Rotfruktsgryta med linser och alger

Rotfruktsgryta är perfekt mat dagar när det är mörkt och lite småkurigt, och man vill helst sitta och mysa under en filt större delen av dagen. Vi har varit typiskt jättelata med maten de senaste dagarna, så det här blir väl en mjukstart inför mer ambitiösa projekt. Servera gärna med bröd och någon grönsaksinläggning till - och kanske lite kokt brysselkål... Vi är helsålda på det just nu, och äter det flera gånger i veckan. Beroende på vilken sorts alger man använder, blir beredningssättet olika. Jag brukar använda arame eller strimlade kombualger, och då går det väldigt fort. Om man använder "tjockare" alger kan dessa eventuellt behöva tillagas först, eller låt dem koka med i grytan från början. Tillsätt i så fall lite mer vatten.

ROTFRUKTSGRYTA MED LINSER OCH ALGER
2 dl gröna linser
1 kålrot i tärningar
4 morötter i slantar
2 gula lökar i skivor
1 lagerblad
4-5 dl vatten
grönsaksfond/buljongpulver/buljongtärning
3 skivade potatisar
1 nypa alger, t.ex. kombu eller arame
örtkrydda
peppar
ev. en skvätt balsamvinäger

Koka upp vatten, lagerblad, buljongpulver, kålrot, linser, morötter, lök och ev. alger om du använder en "tjock" sort som kräver mer tillagning än blötläggning. Låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Skölj och blötlägg algerna i kallt vatten. Tillsätt potatisen och koka i 15 minuter till. Blanda ner avrunna alger och låt koka en liten stund. Smaksätt med någon örtkrydda, t.ex. timjan, peppar och eventuellt balsamvinäger.

Enkel mat på hösten

Den här rätten lagade jag en dag när jag var extremt TRÖTT efter en heldag på sjukhus, jobb och vårdcentral. Det fanns inte riktigt ork till några större bedrifter i köket, men det blev faktiskt riktigt gott. Lite "man tar vad man har av det som är billigt i affären". I det här fallet var det delikatesspotatis, ruccolasallat och babyspenat som var billigt, och då fick det bli det att utgå ifrån. Kanske inte den bästa maten ur näringssammansättningsperspektiv. Den som har mer energi än vad jag hade, kan med fördel servera en bönsallad, tofu eller ärter till.

ROSTAD DELIKATESSPOTATIS
900 g delikatesspotatis (små potatisar)
ev. lite olja
ev. lite salt

Borsta potatisen ordentligt. Lägg i ugnsform. Ringla ev. lite olja över, och strö på lite salt. Sätt in i mitten av ugnen, 225 grader, i 30-40 minuter eller tills potatisarna är lagom mjuka.

KOKTA RÖDBETOR

Rödbetor
Balsamvinäger
Olivolja

Koka rödbetorna mjuka i vatten - tiden beror på hur stora rödbetorna är. Häll av vattnet. Täck med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Skala rödbetorna, klyfta dem. Servera balsamvinäger och olivolja till, eller gör en god marinad och häll över rödbetsklyftorna.

SVAMPRÖRA

300 g fint skivade champinjoner
2 stora finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
olja
1 påse babyspenat (70 g), sköljd
1 påse ruccolasallat (70 g), sköljd
peppar
franska örtkryddor

Fräl lök, vitlök och svamp i olja tills svampen börjar få lite färg. Vänd ner babyspenat och ruccolasallat. Tag från värmen och krydda.

Kladdfritt bröd med eller utan gluten

Det här brödet är både gott, snabbt och enkelt att göra. Minimalt med kladd, eftersom degen inte behöver knådas. Den enda disken är måttsatsen, grytan/degbunken och sleven, samt förstås, formen som man väljer att baka brödet i. Jag brukar använda en ugnsform i glas. Ni vet, en sådan där som man gör gratänger och lasange i. Man kan använda nästan vilket mjöl som helst med hyfsat resultat. Brödet blir absolut fluffigast med vetemjöl eller durumvete, men det fungerar även med bovetemjöl. Teffmjöl har jag ännu inte testat... Däremot kikärtsmjöl, blev sådär. Om man väljer ett glutenfritt alternativ kan det vara bra att tillsätta 1-2 msk linfrön, fiberhusk eller psyllumfrön för att brödet inte ska bli torrt. Bör ätas nygräddat eller frysas in samma dag som det bakas.

KLADDFRITT BRÖD, 1 st
25-50 g jäst (mindre jäst = längre jästid)
4 dl vatten
5 dl mjöl (t.ex. durumvete, vete, dinkel. Glutenfritt: bovete, teff...)
ev. 1-2 msk linfrön/psyllumfrön/fiberhusk
1 tsk socker
ev. 1 tsk salt (brukar jag skippa)
1-2 msk olja (helst kallpressad rapsolja)
ev. valfri dekoration, t.ex. flingsalt och rosmarin, soltorkade tomater i strimlor, vallmofrön, mix av pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och lite salt...

Lös upp jästen i vattnet. Tilsätt övriga ingredienser utom dekorationen (dekoration kan dock blandas i för smaksättning!) och rör till en jämn, lös smet. Häll i smord och bröad form. Strö ev. över dekorationen och tryck ner den lite i degen med blöt hand (så fastnar man inte i degen). Låt jäsa 30 min. Grädda, 20-30 min, 175 grader.

Indisk linsgryta med kardemummaris och citronmyntayoghurt

Den här rätten är jättebra att laga till när man har ett helt gäng på besök. Senast, när vi hade många gäster räckte våra 10 stolar precis. Det kan vara lite knöligt att laga mat till många, och i synnerhet, att beräkna portionerna. Jag och mannen äter normalt sett väldigt mycket mer än alla andra, så som vanligt blev det lite för mycket. Men - det var väldigt gott, så det gör inte så mycket att vi får knapra linsgryta ikväll också. Om man INTE äter lika mycket som vi och serverar naanbröd till (jag bakade ett stort bröd, som täckte en plåt), så räcker receptet till 12-14 portioner. Kryddorna borde kunna ersättas med curry eller garam masala, som torrostas och tillsätts enligt receptet nedan.

INDISK LINSGRYTA
1 stjärnanis"stjärna"
1 tsk kalonji (lökfrön/nigellaseeds)
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel fänkål
1 tsk hela kardemummakapslar
1 tsk hela nejlikor
3 kryddpepparkorn
1/4 kanelstång
2 lagerblad
1 msk curryblad
3 hackade gula lökar
100 g finhackad rotselleri
400 g kålrot i stavar
3 skivade morötter
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 cm finhackad ingefära
1 urkärnad röd chili (hel, så går den lätt att ta bort)
1 msk malen spiskummin
1 msk gurkmeja
1 msk amchur (mangopulver)
5 dl röda linser
4 hackade tomater
1 blomkålshuvud i buketter
saft av 1 citron
1 msk japansk soja
vatten

Börja med att rosta alla kryddorna som står uppräknade före löken, tills kryddblandningen doftar. Plocka upp lagerblad, curryblad och stjärnanis. Krossa resten av kryddorna i en mortel. Fräs sedan lök, rotselleri, kålrot, vitlök och ingefära i en stor kastrull. Tillsätt chili, spiskummin, gurkmeja, amchur, linser, tomater, de rostade kryddorna och så mycket vatten så att det gott och väl täcker blandningen. Koka upp och låt koka 10-15 min. Tillsätt blomkålen och citronsaft och koka ytterligare 10-15 min (minst). Tillsätt mer vatten om det behövs - grytan ska vara såsig. Smaka av med soja.

KARDEMUMMARIS
6 dl basmatiris
1 liten finriven morot
5 hela kardemummakapslar
lite örtsalt
lite rapsolja
vatten

Koka riset med morot, kardemumma, örtsalt, olja och vatten enligt beskrivning på risförpackningen. Borde gå åt ca 10-12 dl vatten (jag mäter aldrig; min kinesiska pappa lärde mig att det ska vara så mycket vatten att det når första fingerleden om man håller fingertoppen vid risets yta).

CITRONMYNTAYOGHURT
3 dl sojayoghurt
finrivet skal av 3/4 citron
1 tsk spiskummin
1 msk fint smulad torkad mynta

Blanda ihop och servera till.

Gryta med "Istället för kyckling"

Tidigare under hösten, innan magen hade blivit alltför stor, gick jag på gravid-pilates i Stockholm en kväll i veckan. Hade som vanligt gjort misstaget att inte ta med någon matlåda, utan förlitat mig på att jag skulle klara mig på frukt de dryga 1½ timmarna det tar att ta sig hem. Pyttsan! Slängde i alla fall ihop en god gryta, som nog passar bäst med ris eller potatis till. Om man inte får tag på "Istället för kyckling" (här i Uppsala finns det på Willys och Hemköp) kan man använda blötlagda sojagrytbitar.

GRYTA MED "ISTÄLLET FÖR KYCKLING"
2 stora hackade eller skivade röda lökar
lite olja
200 g färska champinjoner, tunt skivade
2 burkar kinesisk Po-ku svamp (eller ta 200 g champinjoner till)
50 g finhackad rotselleri
1 pkt (300 g) "istället för kyckling"
2 stora finhackade vitlöksklyftor
1 msk senap
3 msk syltlök, hackad
3 msk hackad smörgåsgurka
japansk soja
vatten
svartpeppar

Fräs lök, svamp och rotselleri i några minuter. Tillsätt "istället för" samt vitlök. Fräs en stund. Tillsätt senap och lite vatten, så mycket att fräset blir fuktigt, men inte såsigt, och låt puttra 5-10 minuter. Blanda ner syltlök, smörgåsgurka, soja och peppar mot slutet. Klart!

Billig böngryta med grön currypasta

Här kommer en billig favoriträtt, som jag ganska ofta haft i min lunchlåda de senaste åren. Rätten går att variera väldigt mycket - igår bytte jag t.ex. ut bönorna mot potatis och tofu, och tillsatte en rad olika grönsaker, tillsatte citronskal, palmsocker samt minskade på tomatkrosset. Min man blev väldigt förtjust, och tyckte att rätten hamnade på hans 10-i-topplista över den mat jag har lagat under våra 6½ år tillsammans. Grytan är ganska smakrik, och passar därför bra med gryn som också smakar mycket. Mannen fick matvete till - för den som inte tål gluten går det lika bra med ris, bovete eller quinoa.

BILLIG BÖNGRYTA MED GRÖN CURRYPASTA, 4 port
3 dl torra bönor (helst pintobönor, kidneybönor, borlottibönor eller bruna bönor)
vatten
olja
2 stora gula lökar, hackade
2 stora morötter eller en bit kålrot i tärningar
300 g grovstrimlad vitkål (eller blomkålsbuketter)
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1-2 tsk currypasta (beror på vilken sort man använder - jag har för tillfället ICA:s, och den är rätt stark)
1 krm malen kardemumma
1 krm malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
gärna något lagerblad
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander

Blötlägg bönorna i 8-14 timmar. Koka upp i nytt vatten och låt koka 10 min. Häll av vattnet. Koka upp i nytt vatten och koka ca 30 min, eller tills bönorna är ganska mjuka. Fräs löken. Tillsätt morötter/kålrot, kål och vitlök och stek en stund. Blanda i tomaterna och alla kryddorna. Låt koka minst 20 min, gärna längre, tills grönsakerna är mjuka (själv tycker jag att grytan vinner på att puttra länge, helst uppemot 40 min). Strö gärna över jordnötter vid serveringen.

Paprikasås

I en av Uppsalas grönsaksaffärer kan man ibland ha turen att hitta "andrahandsgrönsaker". För inte så länge sedan kom vi över en jättepåse med röd paprika, säkert 1½ kg, för nästan inga pengar alls. Visst, några av paprikorna var lite mjuka, på andra hade dåliga områden skurits bort, men so what? Det var ju inget fel på dem! Så, nu blir det paprikabaserad mat i några dagar. Lyxigt värre! Paprikasåsen nedan serverades med mungbönris (favorit just nu), sallad och falafflar till min man (om du är glutenintolerant - kolla ingrediensförteckningen noga, många halvfabrikat innehåller ströbröd eller vetemjöl; eller gör egna).

PAPRIKASÅS
1 finhackad rödlök
4 tärnade röda paprikor
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
svartpeppar
kardemumma
spiskummin
"franska örter" (torr örtkryddblandning)
sambal oelek
balsamvinäger
rivet skal av 1/4 citron (obesprutad)
örtsalt
eventuellt vatten till önskad konsistens

Stek rödlöken tills den blir mjuk i en gryta eller stor kastrull. Tillsätt paprika, vitlök och lagerblad. Puttra tills paprikan blir mjuk (man kan lägga på ett lock om man vill att det ska gå fort). Mixa till fin puré. Smaksätt med kryddorna, sambal oelek, balsamvinäger, citronskal, örtsalt och späd med vatten till lagom konsistens.

Rågsurdegsbröd (med gluten)

Här kommer det utlovade receptet på surdegsbrödet, som jag serverade till buffén. Jag är urusel på att mäta och väga när jag bakar, utan förlitar mig på min känsla istället. Tycker att de flesta bagare är extremt tekniska när det gäller mått, vikt, tider och temperaturer. Inte ens när jag bakar kakor mäter och väger jag ingredienserna, så jag kan inte lova att måtten stämmer exakt här. Som alltid när man bakar surdegsbröd gäller det att börja med surdegen i god tid, helst någon vecka innan baket. Jag brukar baka i en jättestor gryta, 10 l. Då slipper jag få mjöl i hela köket när jag knådar degen, och jag behöver sällan vara nervös för att brödet ska jäsa ur bunken (vilket annars händer ganska ofta).

RÅGSURDEG
Dag 1: 1 dl grovt rågmjöl blandas med 1 dl vatten i en glasburk (gärna "konservglas", 1-1½ l) med lock. Ställ hyfsat varmt i 2-3 dygn. Jag brukar ha min burk på spishällen, där det blir varmt när man lagar mat i alla fall.

Dag 3: Tillsätt 1 dl grovt rågmjöl och 1 dl vatten i surdegsstarten och blanda väl. Låt stå med lock ett dygn.

Dag 4-5: Upprepa proceduren från dag 3 dag 4, och eventuellt också dag 5 (om du har tid). Ett dygn efter sista "matningen" är degen klar att använda. Den bör då ha en ganska sur lukt, ha jäst upp en bit och vara "bubblig".

Om man vill kan man spara lite surdeg när man bakar. Fortsätt i så fall att mata den varje dag. När man har tillräckligt mycket går det bra att ställa in degen i kylskåp. Den håller sig i ca 2 veckor, men innan man bakar med den igen måste den matas i 2 dagar för att få bra effekt. Går även att frysa.

RÅGSURDEGSBRÖD, 2 st
Surdegen
1.5 kg vetemjöl
15 g färskjäst
vatten
1-2 tsk salt
1/2 dl rapsolja

Blanda surdegen med jäst, mjöl och så mycket vatten att det blir en väldigt fast deg när man knådar ihop alltsammans. Det gör ingenting om det tar en stund att arbeta in allt mjöl; total knådtid (för hand) ca 10 min. Tillsätt salt och olja. Knåda in detta, vilket bör ta ca 5 minuter till. Degen är då ganska lös. Låt jäsa under lock/bakduk/plastfolie i ca 4 timmar. Stöt ihop (d.v.s. tryck ner den på botten av bakbunken/grytan du bakar i) efter halva tiden.

Ta upp på bakbordet. Knåda lätt. Tryck ut i en smord liten långpanna, ca 25 x 35 cm. Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme.

Sätt in bröden i 250 grader varm ugn, långt ner, samtidigt som du sprutar in rejält med vatten med hjälp av en sprutflaska (sådan som man har till blommor). Sänk temperaturen till 225 grader och grädda i ca 40 min. Tag ur formen och låt svalna utan bakduk (så blir ytan knaprig). Dela brödet på längden, så att det blir två limpor. Klart!

Vegansk buffé med diverse småplock

För en tid sedan hade jag kollegorna på besök. Jag går ju ändå bara hemma å skrotar hela dagarna (sjukskriven 75%) medan de sliter med mina uppgifter på jobbet, så jag tyckte att jag kunde göra någonting för att "bjuda tillbaka". Alla äter normalt sett kött, så det var kul att låta dem testa veganmat. Uppskattades! Här är några av rätterna. Borde räcka till typ 8 personer om rätterna utgör delar på en buffé. Brödrecept kommer om någon dag.

APELSINMARINERADE RÖDBETOR
6 rödbetor
saft av 1 apelsin
peppar

Koka rödbetorna. Häll kallt vatten över och låt stå en stund, så går skalet lätt att gnugga av. Skala. Skär i bitar och lägg dem i en skål. Pressa över saften av en apelsin och peppra. Rör om. Låt stå kallt i några timmar.

GRILLAD PAPRIKASALLAD
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 grön paprika (på bilden hade jag dock en röd till istället)
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
1-2 msk kapris

Halvera och kärna ur paprikorna. Grilla i ugn, 225 grader, högt upp, tills skalet blir brunsvart. Låt svalna lite. Skala. Skär i strimlor. Lägg upp dem fint på en tallrik eller i en pajform. Droppa balsamvinäger över. Peppra, och strö lite kapris ovanpå.

TOMATGRYN
1,25 dl amaranth
1,25 dl quinoa
1,25 dl helt bovete
ca 7 dl vatten
1 stor hackad tomat
2 msk tomatpuré
1 finhackad lök
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 dl hackad purjolök
1/4 dl torkad persilja

OBS! Alla grynen behöver sköjas i hett vatten innan de kokas för att få bort "bitterämnen" som sitter i skalet! Koka upp amaranth, vatten, lök, tomat och tomatpuré. Sänk värmen, och låt sjuda under lock. Tillsätt quinoan efter 10 min, och bovetet efter ytterligare 5 min. Koka 15 minuter till. Stäng av plattan. Tillsätt vitlök, purjolök och persilja och låt stå minst 5 min med lock på. Häll upp i skål.

SMÖRDEGSKNYTEN MED CURRY-POTATIS (med gluten)
250 g kyld smördeg (utan mjölk) eller frysta smördegsplattor som tinas
1/2 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
en liten bit finhackad ingefära
olja
curry efter behag
3 fint tärnade råa potatisar
2 msk vatten

Börja med fyllningen. Hetta upp oljan. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek i några minuter. Tillsätt curryn och rör om. Blanda ner potatisen. Låt steka tills potatisen har fått lite stekyta och nästan är mjuk. Häll i vattnet, och låt puttra en stund. Låt svalna.

Skär smördegen i fyrkanter, ca 5x5 cm. Lägg någon tsk fyllning ovanpå varje fyrkant och vik ihop till en triangel. Kläm ihop kanterna ordentligt. Grädda i ugn, 225 grader, tills knytena får lite färg.

ÖVRIGT PÅ BUFFÈN:
Kokta edamame-sojabönor (gröna sojabönor, finns i frysdisken på ICA eller i asiatiska butiker. Om de har skidor - skala! Skalet är INTE gott)
Kokt brysselkål
Kokta majskolvar i bitar
Surdegsbröd
Tofuline färskost med vitlök och örter
Ost (icke vegansk i det här fallet, men man kan även använda vegansk hårdost)

Förstoppningskur - Rödbetssoppa och katrinplommonkräm

Sent i graviditeten är förstoppning ganska vanligt... Så även för min del, tills jag kom på vad som hjälper. Katrinplommonkräm! Det fungerar med okokta katrinplommon, men i form av kräm är de mycket effektivare. Rödbetssoppa är en gammal trotjänare som nog hängt med i 10 år när jag har haft problem med magen. Återigen - råa rödbetor eller kokta i bitar fungerar inte för mig. Rödbetorna måste rivas. VIKTIGT är också att inte ge små barn rödbetor.

RÖDBETSSOPPA, 4 port.
6-7 grovrivna rödbetor
2 gula lökar, hackade
200 g vitkål, strimlad
2 grovrivna morötter
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande -fond
3 kryddpepparkorn
1 lagerblad
vitpeppar
vinäger

Koka upp vattnet, buljongtärning/fond, kryddpeppar och lagerblad. Tillsätt grönsakerna och låt koka 15-20 minuter. Smaka av med vinäger och vitpeppar, samt ev. salt (jag tycker att det räcker med saltet i buljongtärningarna). Servera ev. med naturell (soja)yoghurt eller (soja)creme fraiche, bröd och ev. pålägg.

KATRINPLOMMONKRÄM, 1 portion
10 katrinplommon i bitar (eller 8 katrinplommon + 4 osvavlade aprikoser)
1½ dl vatten
maizenamjöl utrört i vatten
vaniljsocker eller vaniljarom
ev. malen kanel (eller låt 1/4 kanelstång koka med plommonen från början)
ev. citronsaft

Koka katrinplommonen i vattnet i 15 min. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Ta från värmen. Smaka av med vaniljsocker, ev. malen kanel och ev. citronsaft. Servera med sojamjölk.

Tofu med sweetchili och woksås, citronkokoskål och "gryn"

Det här receptet på tofu har visat sig vara en hit, som uppskattas av alla jag bjudit, även dem som inte gillar tofu i vanliga fall. Hemligheten är att välja hårdpressad tofu, och inte vända på bitarna för tidigt (då går de sönder). Jag väljer helst tofu från Yipin Soja, hård eller extra hård variant till den här rätten. Den tofun är i särklass bäst enligt mig - dessutom tillverkad i Sverige av ett företag i Stockholmsområdet. Och finns att köpa i Örebro där jag numera bor. Annars finns tofu i många "vanliga" livsmedelsbutiker också, t.ex. av märket "Kung Markatta". Receptet nedan räcker till 2-4 vuxna, beroende på hur mycket gryn man kokar som tillbehör.

TOFU MED SWEETCHILI OCH WOKSÅS
400 g hårdpressad tofu
olja
2 msk sweet chili-sås
1-2 msk vegetarisk woksås (finns i asiatiska butiker, om man äter fisk kan man använda ostronsås. Går även att ersätta med soja + socker + kinesisk "fem kryddor")
några droppar sesamolja
ev. färsk koriander eller finhackad purjolök att strö över

Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor. Skär skivorna i trekanter, så att de blir ca 3 cm på den längsta sidan (det är inte så kinkigt). Hetta upp olja i en gjutjärnspanna, eller använd en bra, non-stickbehandlad stekpanna (då kan man skippa oljan om stekpannan är tillräckligt varm). Stek tofbitarna gyllenbruna på både över- och undersidan, minst 5 min på varje sida (man kan vända på bitarna flera gånger). Ytan ska vara torr. Tillsätt såserna, rör om och ta från plattan. Droppa lite sesamolja över. Lägg upp och garnera ev. med finhackad purjolök eller färsk koriander.

Man kan variera rätten genom att tillsätta finstrimlade grönsaker, t.ex. lök, vitlök, morötter, paprika... Woka i så fall separat och blanda med tofun mot slutet.

CITRONKOKOSKÅL
600 g finstrimlad vitkål
olja
rivet citronskal (obesprutad citron) eller cedroarom
½ dl kokosmjölk eller 1 msk kokosmjölkspulver
vatten

Fräs kålen i lite olja. Tillsätt kokosmjölk eller kokosmjölkspulver + vatten och låt puttra tills kålen mjuknat. Tillsätt mer vatten om det kokar torrt. Smaksätt med skal av riven citron (och salt om så önskas).

GRYN
Välj valfria gryn att servera till; råris, basmatiris, bovete, hirs, quionoa - om man äter gluten: bulgur, matvete, matkorn, mathavre... Koka i vatten eller buljong.

Citronspetsad kål- och algwok med mungbönris

Den här rätten är en av mina favoriter när kylskåpet nästan är tomt. Som vanligt när det gäller mina recept finns en grund, som sedan kan varieras rejält. Tips följer efter receptet! Börja koka riset, eftersom det tar längst tid. Jag brukar köpa alger i asiatiska butiker, eftersom det är mycket billigare där... Om man inte hittar alger går det bra att utesluta dem, men tillsätt i så fall lite extra soja. Receptet räcker nog till 2-3 vuxna.

MUNGBÖNRIS
1,25 dl mungbönor
1,25 dl råris, gärna basmati
4-5 dl vatten

Koka mungbönor och råris i vattnet i ca 40 minuter. Se till att det inte kokar torrt och tillsätt i så fall mer vatten. Bönorna behöver inte blötläggas innan om man använder råris.

CITRONSPETSAD KÅL- OCH ALGWOK
700 g finstrimlad vitkål
lite olja
någon nypa alger, t.ex. arame eller strimlade kombualger (kan uteslutas om man inte har det eller inte hittar)
vatten
rivet citronskal (obesprutad citron!) eller cedroarom
japansk soja

Blötlägg algerna i vatten i minst 10 min. Skölj väl och låt rinna av. Fräs kålen i lite olja i några minuter. Tillsätt lite vatten och låt puttra så att den blir mjuk. Om man inte vill använda så mycket fett, går det bra att "torrsteka" i non-stick-behandlad stekpanna och tillsätta lite vatten alltefterom. Tillsätt algerna mot slutet och smaksätt med rivet citronskal och japansk soja.

Variationer:
Stark version: smaksätt med lite sambal oelek
Stark vitlöksversion: smaksätt med stark chilisås med vitlök (OBS! INTE sweet chili eller tomatbaserad sås, utan sådan sås som är gjord på riktig chili)
Ingefärsversion: tillsätt lite riven ingefära tillsammans med kålen.

Pärlbollar - alternativa chokladbollar

Härom dagen blev jag toksugen på chokladbollar. Kruxet är bara att jag inte tål kakao... Första satsen gjorde jag som vanligt, fast utan kakao och med (koffeinfritt) kaffe som smaksättning. Sedan upptäckte jag att det var mycket godare att ersätta sockret med russin. Och i tredje omgången bytte jag ut kaffet mot vatten och romarom. Mmmm... Kanske fel att kalla dem chokladbollar i nuvarande tillstånd, dock.

Om du är glutenintolerant, men kan äta havre, är det viktigt att använda "ren havre", eftersom vanlig kan innehålla andra sädesslag.

PÄRLBOLLAR (en liten sats)
3 dl havregryn
½ dl hackade russin
½ msk vaniljsocker
drygt 2 msk mjölkfritt margarin
vatten till lagom konsistens
Pärlsocker att rulla i

För kaffesmak: ca 1 tsk snabbkaffepulver (koffeinfritt om du är gravid)
För romsmak: ca ½ tsk romarom eller ersätt vattnet med "riktig" rom.
För chokladsmak: 1 msk kakaopulver

Blanda allt utom pärlsocker (men med smaksättning) i en bunke så att det blir en formbar, ganska fast massa. Om det råkar bli för mycket vatten kan man tillsätta lite havrekli eller pofibrer, eller mer havregryn för att justera konsistensen. Forma bollar i lagom storlek. Rulla i pärlsocker. Kyl. KLART!

Rostade rotfrukter med ärtcreme

Jag älskar hösten! Alla vackra färger, hög, klar luft och lite kallare morgnar och kvällar. Så underbart när solen skimrar i gyllenröda blad mot en klarblå himmel! Nu när Novembermörket har smugit sig på, får jag istället njuta av minnet av september-oktober genom att titta på foton smaska i mig god mat. Hösten är rätt årstid för att frossa i (billiga) närproducerade rotfrukter, grönsaker och frukter. Det gör vi ofta. Frossar i rotfrukter, alltså. Här är en favorit som går att variera på massor av sätt! Mängd får ni själva anpassa efter hur mycket ni brukar äta. Jag brukar fylla en långpanna till oss två, men vi äter nog betydligt mer än genomsnittet.

ROSTADE ROTFRUKTER
En blandning av kålrot, morot, lök, potatis, rotselleri, palsternacka och rödbetor. Välj dem du gillar bäst!
ev. färska tomater i klyftor
ev. paprika i tjocka strimlor
Örtsalt, peppar, timjan eller andra kryddor du gillar
ev. honung om du äter det, annars går det bra med sirap
ev. rivet citronskal

Skär rotfrukterna i bitar och lägg i oljad eller bakplåtspapprad långpanna; hårda rotfrukter längst ner, potatis och lök längst upp. Om du vill kan du även ha i lite tomat och/eller paprika för variation. Ställ in mitt i ugnen, 225 grader, i ungefär 1 timme. Öppna gärna ugnsluckan då och då för att få ut fukten. Krydda och ringla ev. över någon matsked honung/sirap och/eller strö över lite citronskal.

ÄRTCREME
ca 3 dl gröna ärter (frysta, tinade)
någon matsked limejuice eller pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk mald spiskummin
ev. någon tsk sambal oelek
½ msk honung eller sirap
vatten

Mixa alltsammans till en slät röra med önskad fasthet. Ju mer vatten, desto mer rinnande konsistens. Serveras kall till rotfrukterna.

Servera gärna med något gott bröd!

Glutenfritt surdegsbröd av teff

Jag älskar att baka, helst matbröd, och helst med surdeg. När jag insåg att Pyret i min mage gjorde att jag mådde tokilla av vanligt bröd tog det inte alltför lång tid innan jag började experimentera med glutenfritt bröd. En helt ny värld öppnade sig! Butikernas sortiment av gluten- och vetefritt bröd är dock tämligen magert, och dessutom dyrt. Här är favvobrödet just nu. Kladdigt, ja, surt, ja, passar väldigt bra med vegan-hårdost eller svartvinbärssylt som pålägg.

Teff är ett gräs som används mycket i Etiopien och Eritrea till basbrödet injera. Kan vara svårt att få tag på i Sverige, men vissa hälsokostaffärer och "utländska affärer" kan ha det. Jag har hittat det i Hötorgshallen och på Taj Mahal på Kammakargatan i Stockholm.

GLUTENFRITT SURDEGSBRÖD AV TEFF
4 dl teffmjöl blandas med vatten till en tjock smet i en glasburk med lock. Låt stå ca 3 dygn på varm plats tills små bubblor syns. Om smeten skiktar sig i "vattenfas" och "mjölfas" behövs mer mjöl.

1 dl röda linser kokas i 3 dl vatten. Låt svalna.
1 dl fibrex
1 dl psyllumfrö
1 dl hela linfrön
25 g jäst
mer vatten
teffmjöl, bovetemjöl, majsmjöl eller en blandning av alla sorterna

Blanda kokta linser (inklusive vattnet), fibrex, psyllumfrö, linfrön och surdeg till en lös smet. Låt stå och svälla en stund. Tillsätt jäst, mer vatten samt önskad mängd mjöl så att det blir en lös smet (reglera grovheten på brödet med vatten, mjölsort och mjölmängd. Teff är ganska grovt, majs är finare). Låt jäsa någon timme. Häll ut på bakplåtspapper i långpanna och platta ut till en 1-1½ cm tjock platta. Låt jäsa igen någon timme. Grädda, 175 grader i 45-60 minuter. Skär i bitar när brödet har svalnat.

Linssallad med kokt blomkål och stekt squash

Välkommen till min blogg! Här kan du få idéer om god och nyttig veganmat, som jag och min käre make (som är lakto-ovo-vegetarian) har knaprat i oss på sistone. Det blir nog inte så många bilder, vi är oftast för hungriga för att ens tänka på att ta fram kameran när maten väl är klar. Till en början är det mesta glutenfritt, eftersom jag är gravid och mår illa av allt som innehåller gluten (plus en massa andra saker). Pyret kommer om ungefär fem veckor - vi är grymt förväntansfulla!

Bloggen finns just nu också på www.familjeliv.se, men jag håller på att flytta över inläggen därifrån.

LINSSALLAD med kokt blomkål och stekt squash (2 port)
2 dl svarta linser (belugalinser)
1 hackad gul lök
1 morot i fina tärningar
ca 3½ dl vatten
4 soltorkade tomater (torra, ej i olja), finhackade
1 finhackad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
2 krm svartpeppar
1 msk balsamvinäger
olja (raps- eller oliv) om så önskas

Koka linser, lök och morötter i vatten tills linserna är nästan mjuka och vätskan nästan har försvunnit (ca 20 min). Tillsätt soltorkade tomater, vitlök, kryddor och balsamvinäger. Lägg på ett lock och låt stå i 5 min innan servering. Droppa ev. över olja.

Vi hade kokt blomkål och stekt squash till (till squashen behövs en rejäl squash skuren i halvmånar, 3 hackade vitlöksklyftor, olja och salt. Wokas ihop). Komplett blir det med gott bröd till, gärna av surdeg (glutenfritt - lovar att publicera ett recept på det snart, eller vanligt, beroende på önskemål).