söndag 1 mars 2020

Tormatris(otto) på fuskvis

Jag gillar tomatris (eller tomatrisotto) men tycker ofta att riset blir hårt och inte riktigt genomkokt. Jag tror att det är syran i tomaterna som påverkar riskornens förmåga att ta upp vatten och gör att koktiden förlängs. Hur som helst testade jag att tillsätta tomat först när riset var NÄSTAN färdigkokt. Lyckat! Plötsligt fick jag mjukt ris som fortfarande hade lite tuggig kärna kvar och där riskornen dessutom behöll formen bra. Viktigt dock att välja rätt sorts ris: jag använde Carnaroli - bästa risottoriset, enligt mig. Med jasminris eller basmatiris blir det bara geggigt, parboiled rice blir hårt, grötris smakar gröt. Möjligen kan det fungera med avorio- eller arborioris, men det har jag inte testat. Variera med att ta bort eller tillsätta fler sorters grönsaker utöver lök och vitlök. Fusket i den här versionen består i att man inte späder och rör om i risotton ideligen, utan bara 2-3 gånger. Blir gott ändå!

TOMATRIS(OTTO) PÅ FUSKVIS
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
eventuellt fler sorters grönsaker (på bilden hade jag i 1 grovriven morot, 50 g strimlad svartkål, förvällda kantareller från frysen - kanske 100 g fryst mängd - som jag tinade)
3 dl Carnaroliris
½ dl vitt matlagningsvin
hett vatten - skulle tippa på att det gick åt ca 8 dl
eventuellt buljongtärning eller fond (grönsaks- eller svamp-)
1 tetra krossade tomater (380 g)
svartpeppar
salt (om du inte använder buljong)
färska örter (jag gillar timjan och persilja)
eventuellt rapsolja till stekning

Fräs lök och vitlök (och svamp, morot och svartkål) försiktigt (med eller utan olja) tills löken har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt riset och rör om. Häll i matlagningsvin och vatten så att riset täcks. Låt sjuda upp och ställ sedan att svälla på låg värme under lock. Efter ca 5 minuter lyfter du på locket, rör om och tillsätter mer vatten så att riset återigen täcks. Upprepa ytterligare en gång (d.v.s. när riset har kokat i 10 min). Efter ytterligare 5 minuter tillsätts tomatkrosset, hackade färska örter (eller använd torkade, tillsätt då tidigare under tillagningen). Rör om, stäng av värmen och låt det hela stå i 5 minuter. Späd med mer vatten om du tycker att risotton är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Klart att servera! Antingen som ensamrätt eller som tillbehör.

Hyfsat allergivänlig rätt som är mjölkfri, äggfri, spannmålsfri, glutenfri, sojafri, vegan förutsatt att man väljer ett veganvänligt vin. Om du använder buljong - kolla innehållet vid allergier! Vinet kan hoppas över om man inte tål det (t.ex. om man är känslig mot sulfit). Rätten innehåller ris - svårt att byta ut med samma resultat, så ingen bra rätt för risallergiker. Kan möjligen funka med mathavre (då blir det inte glutenfritt) eller quinoa, men det blir en helt annan rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar