fredag 20 mars 2020

Ostig solrosbolognese (allergivänlig, glutenfri, sojafri, nötfri, vegansk)

Det är inte ofta jag hittar recept på hyfsat proteinrika rätter, som går att använda i stort sett rakt av och som passar alla i familjen. Men i Vego nr 2 (2020) fanns faktiskt flera, som med få modifikationer fungerar för alla här. Som bekant är jag värdelös på att slaviskt följa recept annat än när jag bakar glutenfritt, så jag har satt min egen prägel på "Cheeseburgerpastan" jag utgick från i det här fallet. Blev sås istället. God! Jättegod! Tyckte i alla fall vi vuxna. Barnen var i vanlig ordning skeptiska...

OSTIG SOLROSBOLOGNESE, 4-6 portioner
4 dl solrosfrön
4 soltorkade tomater (torra varianten, inte oljemarinerad)
½ dl näringsjästflingor (B-jäst)
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
3 msk rapsolja (jag använde en blandning av kallpressad och varmpressad)
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
6 dl vatten
1 msk lökpulver
½ tsk rostad vitlöksolja
½ msk torkad oregano
1 tsk balsamvinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk chiliflingor
salt efter behag

Mixa frön, soltorkade tomater, näringsjäst, 1 tsk lökpulver och vitlökspulver till ett grovt kross (jag kör pulsmixning i Vitamixen, funkar OK). Hetta upp oljan och fräs fröfärsen i någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs vidare i någon minut till. Blanda sedan ner övriga ingredienser och låt alltsammans puttra ihop till en lagom tjock sås på ganska svag värme. Späd med mer vatten om du vill ha den tunnare och koka längre om du vill ha den tjockare. Rör om då och då (ungefär var femte minut åtminstone) så att såsen inte kokar fast. Smaka av och servera med valfri pasta. Här blev det vanlig spagetti för de mindre allergiska och fullkornsrisskruvar för övriga. Pizzasallad därtill. Mums!

Den här rätten är nötfri, sojafri, glutenfri, spannmålsfri, baljväxtfri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Byt ut solrosfrön mot andra frön om du inte tål solros, eller mot nötter om du tål det bättre. Kryddorna kan bytas mot andra valfria kryddor. Välj pasta efter vad som tåls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar