onsdag 15 maj 2019

Glutenfria baguetter (Quinoa-flutes)

Om du bara ska köpa en glutenfri bakbok och förstår danska i skrift, rekommenderar jag verkligen "Helt uden gluten" av Kathrine Rusamunde Virring och Mette Marie Viscor, som står bakom Det Glutenfri Bagatelier. Jag har använt recepten flitigt sedan boken damp ner i min brevlåda, dock något modifierade, eftersom vi bara tål ris, majs, potatis, tapioca, solrosfrön och pumpafrön av de mjöler och fröer som normalt sett används i glutenfri bakning. Boken innehåller både recept på bröd och bakverk, och även om en del av recepten innehåller ägg och mjölk, är de hyfsat lätta att ändra. Och surdegsbröden är fantastiska! Ett av mina favoritbröd är dessa baguetter. Jag har utgått från ett recept på Amaranth-Flutes, och sedan ändrat det marginellt: uteslutit olja, bytt amaranthmjöl mot quinoamjöl, kokosmjöl mot pofiber eller pumpafröprotein och struntat i salt. Även bakinstruktionerna har jag ändrat eftersom jag inte har någon bakmaskin/matberedare/hushållsassistent.

GLUTENFRIA BAGUETTER (QUINOA-FLUTES), 4 st 
225 g fullkornsrismjöl
125 g fullkornsmajsmjöl
75 g quinoamjöl (jag brukar använda trefärgad quinoa, som jag mixar till mjöl i en blender)
25 g fiberhusk
1½ msk pofiber (eller pumpafröprotein)
½ tsk stött kardemumma
½ tsk malen koriander
750 g vatten
1 sats (ca 150 g) surdeg på ris

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt vatten och surdeg. Arbeta samman med en sked tills det blir en lös deg (tar 1-2 min). Jäs i rumstemperatur i 4-8 timmar. Stjälp upp degen. Dela den i fyra delar, och forma varje del försiktigt till en långsmal baguette. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda direkt eller efter upp till en timme i rumstemperatur, 40-45 min, 220 grader varmluft. Låt svalna på galler utan bakduk.

Baguetterna är naturligt glutenfria, mjölkfria, äggfria, fröfria, vetefria, havrefria. Innehåller ris. Byt majsmjöl mot mer ris- eller quinoamjöl vid majsallergi, quinoamjöl mot annat mjöl vid quinoaallergi. Ersätt pofiber med kokosmjöl, pumpafröprotein, fibrex eller mer mjöl vid potatisallergi. Anpassa kryddningen efter allergier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar