fredag 17 oktober 2025

Vegansk sushi

Va?! Har jag inget recept på vegansk sushi på bloggen, utbrast jag, när jag skulle göra sushi till Pysens 15-årsdag i november förra året (lite sen publikation, men bättre sent än aldrig). Det måste förstås åtgärdas, så här kommer en receptskiss till hur jag gjorde denna gång. Lite pill är det; med alla dessa sorter tog det nog 1½ timme ungefär och jag har ingen aning om hur många bitar det blev till slut (4 rullar att göra maki av, typ 12 bitar tofu, 8 bitar avocado, kanske 10 bitar svamp, 1 rulle med rispapper). De räckte gott och väl till 3 hungriga familjemedlemmar och en liten kräsen som bara ville ha dem med svamp. Vill man göra egen ingefära och marinera tofun själv, är det bra att börja med detta dagen innan. Annars kan man såklart ta genvägen med färdigköpt.

SUSHIRIS (ganska mycket)
500 g sushiris / rundkornigt ris, skölj flera gånger och koka sedan i ca dubbel mängd vatten, helst i riskokare
1 dl risvinäger
2 msk strösocker

Koka riset enligt förpackningens anvisningar och låt det sedan stå i minst 5 min. Blanda strösocker med risvinäger så att sockret löses upp helt. Vänd upp riset i en annan bunke, häll vinägerblandningen över och rör om ordentligt. Klart att använda!

MAKI-RULLAR
Till dessa kan man använda egentligen vad man vill. Jag brukar alltid ha i gurka, men sedan varierar jag lite. Denna gång blev det med morötter och paprika i några, och paprika och svamp i några andra, men man kan även ha i avocado, tofu, mango, stekt svamp, picklade eller råa rödbetor, eller vad man nu gillar. Viktigt att strimla grönsakerna riktigt tunt. Nori-ark köper jag i asiatiska butiker. Det underlättar att ha en bambumatta när man ska rulla ihop makirullarna, men det funkar utan också. 

Lägg sjögräsbladet på bambumattan. Bred ut ris ovanpå. Lägg strimlade grönsaker längs ena kanten, och rulla sedan ihop rullarna så hårt du kan. Lägg med skarven neråt i minst 10 min innan du skär dem, så håller de ihop bättre. Skär i lagom tjocka bitar med riktigt vass kniv. Går lättare om du ser till att kniven är lite fuktig när du skär, så att inte riset klibbar fast.

AVOCADO
Blir absolut bäst med mogen avocado. Dela i halvor, kärna ur, dela varje halva i klyftor och "fyll" dem med ris, som du med blöta händer format till "kuddar". Jag är lat och lägger dem med avocadosidan neråt och rissidan uppåt, så behöver jag inte "binda" fast riset i avocadon på något vis...

SVAMP
Skiva ganska stora champinjoner. Stek i olja, salta lätt. Forma riset till små bollar med fuktiga händer och tryck fast en champinjonskiva i varje kudde. 

TOFU
Här använde jag 180 g fast tofu (tror att det var Coop Extra eller något annat lågprismärke), som jag marinerade i ½ dl ljus soja, ½ msk mörk soja, 1 msk socker, 1 msk rapsolja, 1 tsk sesamolja, 1 tsk kinesisk "five spices" i kylskåp över natten. Skar sedan i lagom stora bitar (ca ½ x 2 x 4 cm). Forma riset till kuddar med fuktade händer och lägg sedan en kudde ovanpå varje tofubit. 

RISRULLAR
Blötlägg ett rispappersark i ca 30 sekunder i ljummet vatten, så att det blir mjukt och går att forma. Lägg ut det på en skärbräda, och bred sushiris över mitten. Lägg på valfria strimlade grönsaker - jag valde gurka, paprika och skivade stekta champinjoner. Rulla ihop rispappret så gott det går. Blötlägg ytterligare ett rispapper och svep det runt. Låt ligga en liten stund innan du skär i diagonala bitar.

PICKLAD INGEFÄRA
Skiva ingefära riktigt tunt. Blanda den med en lag av 1 msk socker, 2 msk risvinäger och 1 msk vatten (blev lagom till ca 7 cm ingefära) i en glasburk och låt det hela stå över natten i kylskåp. 

Servera gärna med andra tillbehör, t.ex. edamamebönor, kimchi, sjögrässallad, resterna av de strimlade grönsakerna, och kanske soltorkade tomater.

Sushi är tämligen allergivänligt om man väljer "pålägg" som man tål och förstås - tål ris. Man kan även använda andra gryn, men det blir en helt annan rätt då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar