torsdag 2 april 2020

Röd currygryta med två sorters soja/tofu

Den här grytan lagade jag när vi hade besök och jag samtidigt ville rensa lite i kylskåpet. Därav tillsatsen av den picklade rödlöken, som hade blivit över från en burgarmiddag dagen innan. Om du inte har färdig sådan i kylen är det enkelt att göra: bara rör ihop socker med någon syra (ättiksprit eller pressad lime, ungefär samma volym av båda) och blanda med tunt skivad rödlök. Låt dra i någon halvtimme. Torkade tofustänger (fu chok) hittar du i asiatiska butiker, och finns det inte, kan du istället använda mer sojabitar eller vanlig tofu.

RÖD CURRYGRYTA MED TVÅ SORTERS SOJA/TOFU
100 g torkade tofustänger, blötlägg i hett vatten och skär sedan i bitar
200 g torkade sojabitar, blötlägg i hett vatten i någon halvtimme, sedan urkramade
1 sötpotatis i fina tärningar
1 palsternacka i slantar
blomkålsblast, strimlad
1 zucchini i halvmånebitar
1 finhackad klyfta vitlök
olja till stekning
2½ dl kokosmjölk
vatten efter behag
2 msk röd currypasta (jag använder Santa Marias)
1 msk soja
1 tsk spiskummin
½ tsk koriander, kanel. kardemumma, kryddnejlika
ca ½ picklad rödlök + 1 msk av spadet
pressad citron (1 liten)
en gnutta socker

Fräs sojaproteinbitarna till de får lite färg. Tillsätt sötpotatis och palsternacka och fräs vidare i några minuter. Tillsätt vitlök, blomkålsblast och zucchini och fräs i några minuter till. Rör ner currypastan, kryddorna samt kokosmjölken och vatten till lagom såsighet. Låt det hela puttra till palsternacka och sötpotatis har mjuknat. Rör ner picklad rödlök och smaka sedan av med soja, pressad citron och socker. Servera med ris/nudlar och rostade saltade jordnötter om du tål det.

Den här rätten är glutenfri, nötfri, mjölkfri, äggfri och vegansk. Innehåller soja (sojabitar och tofustänger) men det går lätt att byta ut mot mer grönsaker, rotfrukter eller baljväxter som man tål. Kolla innehållet i currypastan. Vissa sorter innehåller räkpasta - inte veganskt - och inte heller särskilt allergivänligt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar