tisdag 4 december 2018

Bovetelimpa med äppelmos

När man äter glutenfritt spannmålsfritt vetefritt som jag gör, och även utesluter havre ur kosten, är det svårt att hitta inhemska mjöl- och grynalternativ. Därför blev jag jätteglad när jag för ett tag sedan hittade svenskodlat bovetemjöl från Värmland i min vanliga matbutik. De har även bovetegryn och bovetekross, men det är mjölet jag använder mest. Till skillnad från andra bovetemärken är det milt i smaken, och förstås - det kommer inte så långt bortifrån. Och det är perfekt till hembakat glutenfritt bröd. Receptet nedan har jag bakat flera gånger, med någon variation (t.ex. vad gäller kryddning). Nu när jag har en massa äpplen att göra slut på innan de blir dåliga, brukar jag nästan alltid ha i minst 100 g äppelpuré (äppelmos utan socker, d.v.s. kokta skalade äpplen), och vill jag lyxa till det, slänger jag i en massa torkad frukt. Mums!

BOVETELIMPA MED ÄPPELMOS
200 g bovetemjöl (fullkorn)
50 g protein (jag använder just nu en blandning av pumpaprotein och risprotein, även hampa funkar fint, och vill man inte använda proteinpulver kan man t.ex. ta linsmjöl, kikärtsmjöl eller sojamjöl förutsatt att man tål baljväxter. Eller ersätt med mer bovetemjöl eller annat glutenfritt mjöl.)
25 g fibrer (pofiber + äppelfiber eller pofiber + fibrex brukar jag ta)
15 g linfrön
20 g fiberhusk
2 tsk brödkryddor (t.ex. färdig brödkryddmix, malda pomeransskal, bara kummin, eller en blandning av kanel och kardemumma)
7 g jäst
ev. 60 g torkade aprikoser i bitar + 30 g russin (eller annan torkad frukt)
ev. 50-100 g frön (pumpa, solros, sesam...) eller nötter (valnötter, mandlar, hasselnötter...)
100-150 g äppelpuré (gör brödet saftigare)
5 dl vatten
kokosolja till formen

Blanda alla torra ingredienser med jästen. Tillsätt äppelmos och så mycket vatten att det går att röra ihop allt till en smet. Arbeta den i någon minut så att allt blandas ordentligt. Häll deg-smeten i en smord avlång brödform (1 liter) och låt jäsa i minst 2 timmar. Grädda i 180-200 grader varm ugn (nedre delen) i ca 60 minuter. Stjälp upp brödet och låt svalna utan bakduk, gärna över natt, innan du skär i det. Håller i ett par dagar och går bra att frysa.

Brödet är naturligt glutenfritt, vetefritt, spannmålsfritt, sojafritt (om man inte använder sojamjöl), baljväxtfritt (om man undviker baljväxtmjöl), nötfritt (uteslut nötter), fröfritt (uteslut frön och använd annat protein än pumpa-/hampa). Uteslut aprikoser vid pollen- eller stenfruktallergi. Istället för äppelmos kan man använda annat fruktmos eller lingonsylt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar