onsdag 14 november 2018

Smaskiga bönbiffar med majs och jordnötter

Mina två stora killar är allmänt skeptiska mot hemlagade biffar. I synnerhet bönbiffar. Och om jag någon gång lyckas få den ena av dem att äta, ratar den andra definitivt biffarna i fråga. Därför blev jag ytterst förvånad när BÅDA barnen utan knot klämde i sig dessa små hastigt ihopslängda biffar. Om jag inte hade haft en mindre nöjd bebis på armen, hade det även blivit hackad smörgåsgurka i dem. Nu fick vi ta gurkan ovanpå biffarna istället. Det gick bra det med. Mannen fick biff i bröd som burgare (tillsammans med rosmarinrostad potatis och grönsaksgratäng), medan barnen åt brödet för sig och biffarna för sig. Med ketchup, senap och smörgåsgurka.

SMASKIGA BÖNBIFFAR MED MAJS OCH JORDNÖTTER
1 dl rostade salta jordnötter
1 tetra svarta bönor (avrunnen vikt 230 g om man vill koka egna), avsköljda, väl avrunna
1-1½ dl ströbröd
½ dl rostad lök
3 msk sweet chilisås
2 msk smörgåsgurkspad
1 msk rapsolja
½-1 dl majs (jag använder fryst, tycker att konserverad smakar apa)
ytterligare rapsolja till stekning

Mixa jordnötter och bönor lite grovt. Lägg över i en bunke/kastrull och tillsätt övriga ingredienser fram till och med 1 msk rapsolja. Knåda ihop till en fast smet (tillsätt mer ströbröd om den kladdar) som inte smular (tillsätt i så fall mer vatten). Forma biffar. Stek i olja på medelvärme, ca 3-4 min per sida. Klart!

Biffarna är trädnötfria (jordnötter är baljväxter), äggfria, mjölkfria, vegan. Innehåller baljväxter, jordnötter och gluten. Gör glutenfria genom att använda glutenfritt ströbröd. Jordnötterna kan bytas mot rostade saltade solrosfrön om man inte tål jordnötter men tål frön, eller mot rostade saltade cashewnötter om man tål det (min Lillprins Bus tål jordnötter men inte cashew, medan min syster tål cashew men inte jordnöt...). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar