söndag 15 november 2009

Pärlbollar - alternativa chokladbollar

Härom dagen blev jag toksugen på chokladbollar. Kruxet är bara att jag inte tål kakao... Första satsen gjorde jag som vanligt, fast utan kakao och med (koffeinfritt) kaffe som smaksättning. Sedan upptäckte jag att det var mycket godare att ersätta sockret med russin. Och i tredje omgången bytte jag ut kaffet mot vatten och romarom. Mmmm... Kanske fel att kalla dem chokladbollar i nuvarande tillstånd, dock.

Om du är glutenintolerant, men kan äta havre, är det viktigt att använda "ren havre", eftersom vanlig kan innehålla andra sädesslag.

PÄRLBOLLAR (en liten sats)
3 dl havregryn
½ dl hackade russin
½ msk vaniljsocker
drygt 2 msk mjölkfritt margarin
vatten till lagom konsistens
Pärlsocker att rulla i

För kaffesmak: ca 1 tsk snabbkaffepulver (koffeinfritt om du är gravid)
För romsmak: ca ½ tsk romarom eller ersätt vattnet med "riktig" rom.
För chokladsmak: 1 msk kakaopulver

Blanda allt utom pärlsocker (men med smaksättning) i en bunke så att det blir en formbar, ganska fast massa. Om det råkar bli för mycket vatten kan man tillsätta lite havrekli eller pofibrer, eller mer havregryn för att justera konsistensen. Forma bollar i lagom storlek. Rulla i pärlsocker. Kyl. KLART!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar