fredag 27 mars 2020

Potatismosplättar utan ägg och mjölk

Vad kan man göra på överblivet potatismos? Favoriter hos oss är fuskgratäng eller fejkskinkgratäng om man mot förmodan har någon veggoskinka till övers (samma princip som fuskgratängen, men med skivad veggoskinka i mitten, ananasskivor runt och svampstuvning ovanpå) eller shepherds pie. Men om man är ute efter något snabblagat eller inte har någon ugn, kan man testa att göra potatismosplättar. Det blir som en blandning av potatisbullar och plättar, och till skillnad från rårakor blir de släta i konsistensen (och inte bruna av att potatisen reagerar med luftens syre). Jag måttade tyvärr inte när jag gjorde det här receptet, så det är väldigt ungefärliga angivelser av volymer. Serverades med lingonsylt. Gott, tyckte Lillprins Bus.

POTATISMOSPLÄTTAR UTAN ÄGG OCH MJÖLK
3-4 dl överblivet potatismos (kokt potatis, mjölkfritt margarin, havremjölk, salt, vitpeppar)
2 dl vetemjöl
4-6 dl havremjölk (det ska bli en tjock smet, nästan som våffelsmet brukar vara)
mjölkfritt margarin till stekning

Vispa ihop alla ingredienser till en tjock smet. Den ska vara tjockare än vanlig pannkakssmet, men tunnare än sockerkakssmet. Tänk våffelsmet så blir det ganska rätt. När du häller smeten i stekpannan ska den flyta ut LITE, men bara lite. Stek stora plättar i stekpanna i mjölkfritt margarin; ungefär ½ msk margarin per omgång, medelvärme ett par minuter per sida. Det är dags att vända plättarna när ovansidan stelnar - vänder du för tidigt eller har för svag värme blir det bara kladd. På min induktionsspis steker jag på värmeläge 6-7 (beroende på vilken av mina två stekpannor jag använder). Stek lite kortare tid på den sidan som var överst först.

Innehåller gluten/vete/havre, men är mjölkfria, sojafria, äggfria, vegan i den variant jag har gjort dem.

fredag 20 mars 2020

Ostig solrosbolognese (allergivänlig, glutenfri, sojafri, nötfri, vegansk)

Det är inte ofta jag hittar recept på hyfsat proteinrika rätter, som går att använda i stort sett rakt av och som passar alla i familjen. Men i Vego nr 2 (2020) fanns faktiskt flera, som med få modifikationer fungerar för alla här. Som bekant är jag värdelös på att slaviskt följa recept annat än när jag bakar glutenfritt, så jag har satt min egen prägel på "Cheeseburgerpastan" jag utgick från i det här fallet. Blev sås istället. God! Jättegod! Tyckte i alla fall vi vuxna. Barnen var i vanlig ordning skeptiska...

OSTIG SOLROSBOLOGNESE, 4-6 portioner
4 dl solrosfrön
4 soltorkade tomater (torra varianten, inte oljemarinerad)
½ dl näringsjästflingor (B-jäst)
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
3 msk rapsolja (jag använde en blandning av kallpressad och varmpressad)
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
6 dl vatten
1 msk lökpulver
½ tsk rostad vitlöksolja
½ msk torkad oregano
1 tsk balsamvinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk chiliflingor
salt efter behag

Mixa frön, soltorkade tomater, näringsjäst, 1 tsk lökpulver och vitlökspulver till ett grovt kross (jag kör pulsmixning i Vitamixen, funkar OK). Hetta upp oljan och fräs fröfärsen i någon minut. Tillsätt tomatpurén och fräs vidare i någon minut till. Blanda sedan ner övriga ingredienser och låt alltsammans puttra ihop till en lagom tjock sås på ganska svag värme. Späd med mer vatten om du vill ha den tunnare och koka längre om du vill ha den tjockare. Rör om då och då (ungefär var femte minut åtminstone) så att såsen inte kokar fast. Smaka av och servera med valfri pasta. Här blev det vanlig spagetti för de mindre allergiska och fullkornsrisskruvar för övriga. Pizzasallad därtill. Mums!

Den här rätten är nötfri, sojafri, glutenfri, spannmålsfri, baljväxtfri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Byt ut solrosfrön mot andra frön om du inte tål solros, eller mot nötter om du tål det bättre. Kryddorna kan bytas mot andra valfria kryddor. Välj pasta efter vad som tåls.

torsdag 12 mars 2020

Glutenfria citronsnittar sötade med dadlar

Ibland när jag håller på att bli sjuk får jag ett GALET sug efter vissa livsmedel. När jag hade lunginflammation och tiden strax efter var det jalapeno och fefferoni som gällde. Och när jag senast hade ont i halsen ville jag ha citron. Helst citronglasyr. I mängder. Men florsockerglasyr smaksatt med citron hör knappast till det mest hälsobringande man kan sätta i sig, så istället bakade jag de här små godingarna. Eftersom kakorna inte innehåller något vanligt socker blir de lite mjukare än vanliga snittar. Men himla goda ändå! Godkändes även av barnen. [Och vill man göra dem onyttigare, kan man alltid glasera med lite - eller mycket - citronglasyr]. Receptet är enkelt, för det är antingen 5, 25 eller 50 g av varje ingrediens (plus citron), utom av dadlar - där det är lite mer - motsvarande 5 stora färska.

GLUTENFRIA CITRONSNITTAR SÖTADE MED DADLAR, ca 25 st
60 g / 5 saftiga färska dadlar, urkärnad mängd. Pilla helst bort skalet också. Det går lättast om du sköljer dadlarna medan du skalar dem.
50 g / 1/2 dl vatten
finrivet skal av 1 citron (ekologisk)
50 g fullkornsrismjöl
50 g fullkornsmajsmjöl
25 g glutinöst rismjöl (klibbrismjöl)
25 g tapiocastärkelse
25 g solrosfröproteinmjöl (eller mer av någon annan mjölsort)
5 g / 2 tsk vaniljsocker
5 g / drygt 1 tsk bakpulver
50 g mjölkfritt margarin

Mixa dadlar, vatten och citronskal till en puré. Blanda ihop alla torra ingredienser. Finfördela margarinet i mjölblandningen; det går enklast med hjälp av fingrarna. Rör ner dadelpurén och blanda samman till en deg. Eventuellt kan lite mer vatten behövas; degen ska vara fast men inte spricka när du hanterar den. Rulla ut till längder och platta till dem så att de blir ca 5 mm tjocka. Grädda i 175 grader, ca 15 min eller tills de har blivit lite bruna i kanterna. Skär i sneda skivor och låt svalna.

Dessa kakor är mjölkfria, äggfria, sojafria (kolla margarinet), naturligt glutenfria, vegan. Går att anpassa skapligt till olika allergier - mjölblandningen kan varieras med andra sorter (ska vara 175 g totalt, varav ca 50 g stärkelserika sorter), vaniljsocker kan ersättas av 1 krm vaniljpulver eller vaniljarom om du inte tål potatisstärkelse (som vanligt vaniljsocker innehåller), och istället för bakpulver kan man ta ½ tsk bikarbonat (som inte innehåller majs- eller potatisstärkelse). Vår Prinskorv tål inte kokos, och det enda kokosfria mjölkfria margarin vi har hittat, är Floras växtbaserade eller blå. Jag föredrar den blå och det är således den sort jag har använt till detta recept.

söndag 1 mars 2020

Tormatris(otto) på fuskvis

Jag gillar tomatris (eller tomatrisotto) men tycker ofta att riset blir hårt och inte riktigt genomkokt. Jag tror att det är syran i tomaterna som påverkar riskornens förmåga att ta upp vatten och gör att koktiden förlängs. Hur som helst testade jag att tillsätta tomat först när riset var NÄSTAN färdigkokt. Lyckat! Plötsligt fick jag mjukt ris som fortfarande hade lite tuggig kärna kvar och där riskornen dessutom behöll formen bra. Viktigt dock att välja rätt sorts ris: jag använde Carnaroli - bästa risottoriset, enligt mig. Med jasminris eller basmatiris blir det bara geggigt, parboiled rice blir hårt, grötris smakar gröt. Möjligen kan det fungera med avorio- eller arborioris, men det har jag inte testat. Variera med att ta bort eller tillsätta fler sorters grönsaker utöver lök och vitlök. Fusket i den här versionen består i att man inte späder och rör om i risotton ideligen, utan bara 2-3 gånger. Blir gott ändå!

TOMATRIS(OTTO) PÅ FUSKVIS
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
eventuellt fler sorters grönsaker (på bilden hade jag i 1 grovriven morot, 50 g strimlad svartkål, förvällda kantareller från frysen - kanske 100 g fryst mängd - som jag tinade)
3 dl Carnaroliris
½ dl vitt matlagningsvin
hett vatten - skulle tippa på att det gick åt ca 8 dl
eventuellt buljongtärning eller fond (grönsaks- eller svamp-)
1 tetra krossade tomater (380 g)
svartpeppar
salt (om du inte använder buljong)
färska örter (jag gillar timjan och persilja)
eventuellt rapsolja till stekning

Fräs lök och vitlök (och svamp, morot och svartkål) försiktigt (med eller utan olja) tills löken har mjuknat men inte fått färg. Tillsätt riset och rör om. Häll i matlagningsvin och vatten så att riset täcks. Låt sjuda upp och ställ sedan att svälla på låg värme under lock. Efter ca 5 minuter lyfter du på locket, rör om och tillsätter mer vatten så att riset återigen täcks. Upprepa ytterligare en gång (d.v.s. när riset har kokat i 10 min). Efter ytterligare 5 minuter tillsätts tomatkrosset, hackade färska örter (eller använd torkade, tillsätt då tidigare under tillagningen). Rör om, stäng av värmen och låt det hela stå i 5 minuter. Späd med mer vatten om du tycker att risotton är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Klart att servera! Antingen som ensamrätt eller som tillbehör.

Hyfsat allergivänlig rätt som är mjölkfri, äggfri, spannmålsfri, glutenfri, sojafri, vegan förutsatt att man väljer ett veganvänligt vin. Om du använder buljong - kolla innehållet vid allergier! Vinet kan hoppas över om man inte tål det (t.ex. om man är känslig mot sulfit). Rätten innehåller ris - svårt att byta ut med samma resultat, så ingen bra rätt för risallergiker. Kan möjligen funka med mathavre (då blir det inte glutenfritt) eller quinoa, men det blir en helt annan rätt.