söndag 15 november 2009

Vegansk buffé med diverse småplock

För en tid sedan hade jag kollegorna på besök. Jag går ju ändå bara hemma å skrotar hela dagarna (sjukskriven 75%) medan de sliter med mina uppgifter på jobbet, så jag tyckte att jag kunde göra någonting för att "bjuda tillbaka". Alla äter normalt sett kött, så det var kul att låta dem testa veganmat. Uppskattades! Här är några av rätterna. Borde räcka till typ 8 personer om rätterna utgör delar på en buffé. Brödrecept kommer om någon dag.

APELSINMARINERADE RÖDBETOR
6 rödbetor
saft av 1 apelsin
peppar

Koka rödbetorna. Häll kallt vatten över och låt stå en stund, så går skalet lätt att gnugga av. Skala. Skär i bitar och lägg dem i en skål. Pressa över saften av en apelsin och peppra. Rör om. Låt stå kallt i några timmar.

GRILLAD PAPRIKASALLAD
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 grön paprika (på bilden hade jag dock en röd till istället)
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
1-2 msk kapris

Halvera och kärna ur paprikorna. Grilla i ugn, 225 grader, högt upp, tills skalet blir brunsvart. Låt svalna lite. Skala. Skär i strimlor. Lägg upp dem fint på en tallrik eller i en pajform. Droppa balsamvinäger över. Peppra, och strö lite kapris ovanpå.

TOMATGRYN
1,25 dl amaranth
1,25 dl quinoa
1,25 dl helt bovete
ca 7 dl vatten
1 stor hackad tomat
2 msk tomatpuré
1 finhackad lök
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1 dl hackad purjolök
1/4 dl torkad persilja

OBS! Alla grynen behöver sköjas i hett vatten innan de kokas för att få bort "bitterämnen" som sitter i skalet! Koka upp amaranth, vatten, lök, tomat och tomatpuré. Sänk värmen, och låt sjuda under lock. Tillsätt quinoan efter 10 min, och bovetet efter ytterligare 5 min. Koka 15 minuter till. Stäng av plattan. Tillsätt vitlök, purjolök och persilja och låt stå minst 5 min med lock på. Häll upp i skål.

SMÖRDEGSKNYTEN MED CURRY-POTATIS (med gluten)
250 g kyld smördeg (utan mjölk) eller frysta smördegsplattor som tinas
1/2 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
en liten bit finhackad ingefära
olja
curry efter behag
3 fint tärnade råa potatisar
2 msk vatten

Börja med fyllningen. Hetta upp oljan. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek i några minuter. Tillsätt curryn och rör om. Blanda ner potatisen. Låt steka tills potatisen har fått lite stekyta och nästan är mjuk. Häll i vattnet, och låt puttra en stund. Låt svalna.

Skär smördegen i fyrkanter, ca 5x5 cm. Lägg någon tsk fyllning ovanpå varje fyrkant och vik ihop till en triangel. Kläm ihop kanterna ordentligt. Grädda i ugn, 225 grader, tills knytena får lite färg.

ÖVRIGT PÅ BUFFÈN:
Kokta edamame-sojabönor (gröna sojabönor, finns i frysdisken på ICA eller i asiatiska butiker. Om de har skidor - skala! Skalet är INTE gott)
Kokt brysselkål
Kokta majskolvar i bitar
Surdegsbröd
Tofuline färskost med vitlök och örter
Ost (icke vegansk i det här fallet, men man kan även använda vegansk hårdost)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar